Κούρος του Σουνίου α', ύψος 3,05., περίπου 590-580 π.Χ., Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 2720
Βρέθηκε το 1906 στο ιερό του Ποσειδώνα, μέσα σ' ένα μεγάλο πηγάδι, μαζί με κομμάτια από άλλους δυο κούρους και με τέσσερις συνολικά βάσεις. Φαίνεται ότι θάφτηκαν μετά από κάποια καταστροφή, πιθανόν από τους Πέρσες μετά την εισβολή του 480 π.Χ.
Είναι κατασκευασμένος από ενιαίο κομμάτι μαρμάρου. Από το ίδιο κομμάτι είναι κατασκευασμένη και η πλίνθος (η μικρή βάση στα πόδια του).
Απεικονίζεται στην τυπική στάση της εποχής: προβάλλει το αριστερό σκέλος και έχει τα χέρια κατεβασμένα, με τις γροθιές να ακουμπούν στους μηρούς.
Τα μαλλιά του σε πλεξούδες απλώνονται πίσω από το κεφάλι και συγκρατούνται με διπλή ταινία που είναι δεμένη πίσω σε κόμπο, το λεγόμενο κόμπο του Ηρακλή (ηράκλειον άμμα), ενώ μπροστά πέφτουν στο μέτωπο σε κοντούς, κοχλιόσχημους βοστρύχους. Το στήθος είναι πλατύ ενώ η μέση είναι στενή. Οι μυώνες της κοιλιάς τονίζονται με αυλακιές. Τα σαν έλικες αυτιά μοιάζουν με του κούρου της Νέας Υόρκης.
Η διάπλαση της επιφάνειας της σάρκας είναι δυναμική, με έντονη διακοσμητική διάθεση, που φθάνει στο βαθμό της υπερβολής και της σχηματοποίησης στην απόδοση των ανατομικών λεπτομερειών.
Δες και τον δεύτερο κούρο του Σουνίου
Πηγή φωτογραφίας: lifo
Πηγή: Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο