Αρχαία ελληνική μυθολογία

Κύκλος του Ηρακλή

ΣΘΕΝΕΛΟΣ, γιος του Περσέα




Ο Σθένελος ήταν γιος του Περσέα και της Ανδρομέδας, εγγονός του Δία και της Δανάης, αδελφός τεσσάρων άλλων αγοριών, του Έλειου, του Αλκαίου, του Μήστορα και του Ηλεκτρύωνα, και μιας αδελφής, της Γοργοφόνης. Τρία από τα παιδιά αυτά, ο Αλκαίος, ο Μήστορας και ο Σθένελος, παντρεύτηκαν τρεις αδελφές, κόρες του Πέλοπα, ο πρώτος την Αστυμέδουσα ή Αστυδάμεια, ο δεύτερος τη Λυσιδίκη, ο τρίτος τη Νικίππη, αν και τα ονόματα της γυναίκας του ποικίλλουν (Αμφιβία ή Αντιβία ή Αρτιβία, κόρη του Αμφιδάμαντα, Μενίππη αγνώστων λοιπών στοιχείων…). [Εικ. 5] Απέκτησε τις κόρες Αλκυόνη ή Αλκινόη, τη Μέδουσα, τον Ευρυσθέα, τον Ίφη ή Ίφιτο. Η Ήρα φρόντισε να επισπεύσει τη γέννηση του Ευρυσθέα, αν και η Νικίππη βρισκόταν μόλις στον έβδομο μήνα της κύησης, και να καθυστερήσει της Αλκμήνης, που ήταν στην ώρα της, ώστε να τηρηθεί ο λόγος του Δία ότι το παιδί που θα γεννιόταν εκείνη την ημέρα θα εξουσίαζε τους γείτονές του.

Όταν ο Αμφιτρύωνας σκότωσε τον Ηλεκτρύωνα, κατά λάθος και από ατύχημα ή επειδή διαφώνησε μαζί του σε κάτι, ο Σθένελος, επωφελούμενος από το ατύχημα, και με την πρόφαση ότι οι υπόλοιποι Περσείδες, οι συγγενείς του, θα αλληλοεξοντώνονταν στην πάλη μεταξύ τους για την εξουσία, ο Σθένελος εξόρισε από όλη την Αργολίδα τον φονιά Αμφιτρύωνα και τους δικούς του και περιόρισε τη δύναμη των Πελοπιδών συγγενών της γυναίκας του Νικίππης παραχωρώντας στους αδελφούς της Ατρέα και Θυέστη την εξουσία της μικρής πόλης Μιδέας (από το όνομα της παλλακίδας του Ηλεκτρύωνα και μητέρας του Λικύμνιου). Και ο ίδιος ανέλαβε την εξουσία των Μυκηνών, που είχε ιδρύσει ο Περσέας, και της Τίρυνθας. Τον σκότωσε ο γιος του Ηρακλή Ύλλος και τον διαδέχθηκε στον θρόνο ο γιος του Ευρυσθέας, μετά τον θάνατο του οποίου οι Πελοπίδες αύξησαν τη δύναμή τους και άπλωσαν την επιρροή τους στην Αργολίδα.


Σχετικά λήμματα

ΑΛΚΜΗΝΗδεσμός, ΑΜΦΙΤΡΥΩΝΑΣ, ΑΛΚΑΙΟΣ ή ΑΛΚΕΥΣ, ΑΝΔΡΟΜΕΔΑδεσμός, ΑΣΤΥΜΕΔΟΥΣΑ, ΑΤΡΕΑΣδεσμός, ΕΥΡΥΣΘΕΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΥΩΝΑΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΘΥΕΣΤΗΣδεσμός, ΠΕΛΟΠΑΣ, ΠΕΡΣΕΑΣ, ΣΘΕΝΕΛΟΣ, ΥΛΛΟΣ