Αρχαία ελληνική μυθολογία

Μειξογενείς θνητές οντότητες – Τέρατα – Αυτόματα

ΑΙΓΑΙΩΝΑΣ (Εκατόγχειρας)





 

1

Ο Αιγαίωνας ήταν γιος του Ουρανού και της Γης, ο Εκατόγχειρας που οι θεοί ονόμαζαν Βριάρεο ή Οβριάρεο. Τα άλλα του αδέλφια ήταν ο Κόττος και ο Γύγης ή Γύης (βλ. Εκατόγχειρες), τέρατα με ακατάβλητη δύναμη, με πενήντα κεφάλια και εκατό χέρια. Ενίοτε ταυτίζουν τον Αιγαίωνα με τον Γύγη ή με τον Κύκλωπα Βριάρεω, πατέρα της Αίτνας (Στεφ. Βυζ., Τριῆρες). Από άλλους μυθογράφους ο Αιγαίωνας θεωρείται γιος του Πόντου και της Γαίας, ότι κατοικούσε στη θάλασσα και ότι λατρευόταν στην Εύβοια και τις Κυκλάδες ως ενάλιος θεός. Πτυχές του μύθου του τον συνδέουν με τον Ποσειδώνα, οπότε δικαιολογούνται και όλες οι θαλασσινές λεπτομέρειες του μύθου του.

Στην πρώτη εκδοχή της καταγωγής του, ο πατέρας Ουρανός, ή ο Κρόνος, έριξε τους Εκατόγχειρες στα Τάρταρα, απ’ όπου τους ελευθέρωσε ο Δίας. Αυτονόητα, λοιπόν, πήραν μέρος στην Τιτανομαχία στο πλευρό του Δία –φύλακες πιστοὶ Διὸς αἰγιόχοιο (Ησ., Θεογ. 735)–, ενώ άλλη παράδοση υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο· ότι δηλαδή υπήρξαν εχθροί του Δία και ότι πολέμησαν στο πλευρό των Τιτάνων. Στην πιο διαδεδομένη εκδοχή, την πρώτη, όταν οι Ολύμπιοι νίκησαν και φυλάκισαν τους Τιτάνες στα Τάρταρα, τα τρία αδέλφια ορίστηκαν φρουροί των Τιτάνων. Άλλοτε πάλι λέγεται ότι για το θάρρος που έδειξε στη μάχη ο Αιγαίωνας ο Ποσειδώνας τον απάλλαξε από αυτή την υπηρεσία και τον πάντρεψε με την κόρη του Κυμοπόλεια, προσωποποίηση της κίνησης των υδάτων, με την οποία απέκτησε μια κόρη, την Οιολύκη [1]. Η δύναμη αυτού του Εκατόγχειρα ήταν ξεχωριστή και θαυμαστή· γι’ αυτό η Θέτιδα τον κάλεσε να βοηθήσει τον Δία, όταν η Ήρα, η Αθηνά και ο Ποσειδώνας σχεδίαζαν να αλυσοδέσουν τον υπέρτατο θεό –και μόνο η παρουσία του Γίγαντα τους απέτρεψε από τα σχέδιά τους (Όμ.,Ιλ. Α 393-406δεσμός). [Εικ. 1] Ο Αιγαίωνας μνημονεύεται και ως δυνάστης της Εύβοιας, ότι από αυτόν ονομάστηκε το Αιγαίο πέλαγος και Αιγαία η μετέπειτα Κάρυστος (Σχ. Απολλ. Ρόδ., Αργ. 1.1165)· ότι με ορμητήριο την Εύβοια κατέστρεψε τις Κυκλάδες· ότι έφυγε από την Εύβοια για τη Φρυγία, όπου πέθανε ή καταποντίστηκε από τον Ποσειδώνα. Αλλά ο Ευστάθιος (Σχ. Ιλ. τόμ. 1, σ. 191-192) αναφέρει ότι ο μύθος των Εκατόγχειρων προήλθε από φυσικούς σχηματισμούς της γης μεταξύ Φρυγίας και Ελλησπόντου, κοντά στον Ρύνδακο ποταμό· εκεί υπήρχε ένας λόφος που λεγόταν Αιγαίωνος, όπου ανέβλυζαν εκτατό πίδακες νερού, τους οποίους αποκαλούσαν παλάμας Βριάρεως.

Με το όνομα Οβριάρεος απέκτησε από την κόρη Θράκη ένα γιο, τον Τριήρη, από τον οποίο ονομάστηκε το θρακικό έθνος Τριήρες.


Σχετικά λήμματα

ΒΡΙΑΡΕΟΣ, ΓΥΓΗΣ, ΕΚΑΤΟΓΧΕΙΡΕΣ, ΗΡΑ, ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣδεσμός




Παραδίδεται ότι σε αυτή την κόρη ανήκε η ζώνη που ζήτησε η Αδμήτη από τον Ηρακλή (9ος άθλος) και όχι στην Ιππολύτη.