Αρχαία ελληνική μυθολογία

Μειξογενείς θνητές οντότητες – Τέρατα – Αυτόματα

ΚΑΚΟΣ (τρικέφαλος Γίγαντας)


Ο Κάκος κλέβει τα βόδια του Ηρακλή. Jordaens, Jacob, χαλκογραφία, 1652-1702



 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Η ιστορία του Κάκου εκτυλίσσεται στην ιταλική χερσόνησο και είναι συνυφασμένη με το ταξίδι της επιστροφής του Ηρακλή από την Ερύθειαδεσμός, στα δυτικά της Μεσογείου, όπου είχε κλέψει τα βόδια του Γηρυόνη. Σε κάποιες εκδοχές επικρατεί το μυθώδες στοιχείο, ενώ σε άλλες η αφήγηση είναι περισσότερο ιστορική.

Κατά μία παράδοση ο Κάκος ήταν γιος του Ήφαιστου, είχε τρία κεφάλια και από τα τρία στόματά του ξεπετάγονταν φλόγες. Όταν ο Ηρακλής έφτασε στον Τίβερη ποταμό, στη ρίζα του Παλατίνου λόφου, εκεί όπου αργότερα χτίστηκε η Ρώμη, ο ήρωας άφησε τα ζώα να βοσκήσουν ελεύθερα στην τοποθεσία που αργότερα πήρε την ονομασία Αγορά των Βοδιών και ξάπλωσε να ξεκουραστεί κάτω από ένα δέντρο στις όχθες του ποταμού. Ο Κάκος, που ζούσε σε σπηλιά στον Αβεντίνο λόφο και λυμαινόταν όλη την περιοχή, εκμεταλλεύτηκε τη στιγμή της ανάπαυσης του Ηρακλή και έκλεψε μερικά μόνο ζώα, ενώ είχε βλέψεις σε όλα· άρπαξε τέσσερις γελάδες και τέσσερα βόδια και τα έκρυψε στη σπηλιά του. Όμως για να μην αφήσουν ίχνη οι πατημασιές των ζώων, τα τράβηξε από την ουρά και τα ανάγκασε να βαδίσουν προς τα πίσω, έτσι ώστε να φαίνεται ότι απομακρύνονται από τη σπηλιά και όχι ότι πλησιάζουν. Όταν ο Ηρακλής ξύπνησε και μέτρησε τα ζώα του, τα βρήκε λειψά. Υπέθεσε ότι είχαν ξεφύγει από το κοπάδι και άρχισε να τα ψάχνει. Έτσι έφτασε και στην περιοχή που ήταν η σπηλιά του Κάκου, όμως δεν μπόρεσε να μπει μέσα, γιατί ο ληστής είχε κλείσει την είσοδο με έναν βράχο, στάθηκε μάλιστα μπροστά στη σπηλιά. Στην ερώτηση του Ηρακλή αν είχε δει τα ζώα, εκείνος αρνήθηκε, και ούτε άφηνε τον ήρωα να μπει μέσα για να ψάξει· μάλιστα έβαλε τις φωνές για να τον ακούσουν οι γείτονές του ότι ο ξένος προσπαθούσε να του κάνει κακό. Τότε ο Ηρακλής, που υποψιάστηκε τα ψέματα του Κάκου, έφερε κοντά στη σπηλιά το υπόλοιπο κοπάδι. Στο μουγκάνισμα των ζώων απάντησαν τα άλλα, τα κλεμμένα, που στο μεταξύ είχαν μυρίσει αυτά που βρίσκονταν απ’ έξω. Άλλοι λένε ότι ο Ηρακλής πληροφορήθηκε τα πάντα από την αδελφή του Κάκου, την Κάκα. Όπως και να είναι, ο Κάκος έτρεξε να ζητήσει βοήθεια από τους γείτονές του για να αντιμετωπίσει τον Ηρακλή. Αυτός όμως τον πρόλαβε, τον χτύπησε με το ρόπαλό του και τον σκότωσε. [Εικ.  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20]

Σύμφωνα με άλλες αφηγήσεις, ο Κάκος κλείστηκε στη σπηλιά του και έριξε μπροστά στην είσοδο βράχους, ώστε να εμποδίσει τον Ηρακλή να μπει μέσα. Όμως ο Ηρακλής ανέβηκε στον λόφο που ήταν η σπηλιά, έβγαλε τις πέτρες που σχημάτιζαν τη στέγη και μπήκε μέσα σε αυτήν από πάνω. Σκότωσεδεσμός τον αντίπαλό του και, στη συνέχεια, ευγνώμων στους θεούς για τη νίκη του, αφού πρώτα πλύθηκε στα νερά του ποταμού για να εξαγνιστεί από τον φόνο, προσέφερε θυσία στον Δία Ευρέσιο μια δαμάλα. Οι ντόπιοι τίμησαν τον ήρωα που τους απάλλαξε από τον ληστή προσφέροντάς του και τη φιλία τους. Ο βασιλιάς τους Εύανδρος, ο Αρκάδας ιδρυτής του Παλλαντίου (ή Παλατίου), προέβλεψε για τον ήρωα τις θεϊκές τιμές που θα απολάμβανε στον ουρανό και την αθανασία του, κάτι που γνώριζε από τη μητέρα του, μια Νύμφη (την Τέλφουσα ή τη Θέμιδα ή τη Νικοστράτη ή την Tiburtis) που είχε προφητικά χαρίσματα. Γι’ αυτό έχτισε έναν βωμό για τον Ηρακλή, θυσίασε δαμάλα που δεν είχε μπει στον ζυγό ακόμη και του ζήτησε να κάνει την πρώτη θυσία. Με τη σειρά του ο Ηρακλής θυσίασε μερικά βόδια. (Βιργ., Αιν. 8.189-279δεσμός)

Σε μιαν άλλη εκδοχή του μύθου ο Κάκος είναι δούλος του βασιλιά Εύανδρου, κακός υποτακτικός και κλέφτης. Έκλεψε τα βόδια ενός ήρωα που ονομαζόταν Recaranus, Caranus ή Garanus, με δυνάμεις παρόμοιες με του Ηρακλή. Ο Εύανδρος ανάγκασε τον δούλο του να τα επιστρέψει. Χαρούμενος ο ήρωας έχτισε στους πρόποδες του Αβεντίνου λόφου βωμό στον Δία Ευρέσιο (είναι ο Μεγάλος Βωμός που παραδοσιακά αποδίδεται στον Ηρακλή) και θυσίασε το ένα δέκατο από τα ζώα· εδώ έχει την αρχή της η «δεκάτη» των προσφορών κάθε φορά που θυσίαζαν στον Ηρακλή.

 

Άλλες αφηγήσεις θέλουν τον Κάκο σύντροφο του βασιλιά της Φρυγίας Μαρσύα που ήρθε στην Ιταλία, για να την κατακτήσει, και έστειλε τον Κάκο ως πρέσβη στον Ετρούσκο βασιλιά Τάρχωνα· εκείνος τον φυλάκισε, ο Κάκος δραπέτευσε, επέστρεψε στον Μαρσύα και οι δυο τους κατέλαβαν την Καμπανία, στα περίχωρα του Βολτούρνου, και έκαμναν επιθέσεις στην περιοχή της Ρώμης, όπου βρισκόταν αρκαδική αποικία. Ο Ηρακλής συμμάχησε με τον Τάρχωνα, και μαζί συνέτριψαν τους κατακτητές.

 

Ο Διόδωρος αναφέρει έναν Κάκιο, άνδρα ισχυρό στον Παλαντίνο λόφο, που φιλοξένησε τον Ηρακλή προσφέροντάς του πολλά δώρα. Σε αντάλλαγμα ο Ηρακλής υποσχέθηκε ευτυχία σε όποιον θυσίαζε στο όνομά του το ένα δέκατο της περιουσίας του, όταν μετά τον θάνατό του θα περνούσε στον κύκλο των αθανάτων. (Διόδ. Σ. 21.2.-4δεσμός)


Σχετικά λήμματα

ΓΗΡΥΟΝΗΣ, ΕΥΑΝΔΡΟΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΗΦΑΙΣΤΟΣ