«Άλλαξα δουλειά, άλλαξα ζωή»
«Άλλαξα δουλειά, άλλαξα ζωή»
Δικαιωμένοι δηλώνουν όσοι τόλμησαν να κάνουν στροφή στη μέση της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009
«Εργαζόμουν με όρους και συνθήκες που δεν μπορούσα να αντέξω. Δώδεκα ώρες στο γραφείο και φυσικά δουλειά για το σπίτι. Το άγχος εντός και εκτός εταιρείας χτυπούσε ?κόκκινο?. Η ανάγκη να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό ήταν πλέον επιτακτική».
O κ. Γιάννης Παπαζέκος εργαζόταν για πέντε χρόνια ως μάνατζερ σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των τροφίμων. Η συγκεκριμένη θέση, όπως λέει στα «ΝΕΑ», αποτελούσε σαφώς επαγγελματική ανέλιξη. Ωστόσο, οι πολλές ευθύνες και οι υποχρεώσεις ήταν αυτές που τον έκαναν να σκεφτεί εκ νέου αν μια τέτοια επαγγελματική καριέρα είναι αυτό που πραγματικά επιθυμούσε. Η αλλαγή επαγγέλματος ήταν για τον ίδιο μονόδρομος. «Η απόφαση δεν ήρθε από τη μία μέρα στην άλλη. Επί έξι μήνες σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω και πώς», δηλώνει ο κ. Παπαζέκος. Τελικά, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια άνοιξε το δικό του κατάστημα με εσώρουχα.
Κάνουν στροφή 180 μοιρών και αλλάζουν επαγγελματική ρότα. Αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι που διαπιστώνουν στην πορεία μιας καριέρας ότι άλλο είναι το επάγγελμα που τελικά θέλουν να κάνουν. Ακόμη και εν μέσω οικονομικής κρίσης πάντως μπορεί μια τέτοια κίνηση να αποδειχθεί σωτήρια. Ευνοϊκή συγκυρία
«Διανύουμε μια περίοδο αναταραχών στην οικονομία και ίσως να θεωρείται κακή στιγμή για να πάρει κανείς ρίσκο σε επαγγελματικά θέματα. Ωστόσο πολλές είναι οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται ακόμα και σε εποχές οικονομικά επισφαλείς και είναι κοινά αποδεκτό πως ο επιτυχημένος επαγγελματίας είναι πάντα σε εγρήγορση και αξιοποιεί κάθε ευκαιρία», επισημαίνει η κ. Χριστίνα Δακτυλίδου, διευθύντρια του τμήματος στελέχωσης μόνιμου προσωπικού της εταιρείας ανθρωπίνου δυναμικού Αdecco Ελλάδος.
Η ηλικία γύρω στα 40 είναι για πολλούς καθοριστική, αφού, όπως τονίζει ο κ. Μιχάλης Σερασκέρης, γενικός διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας Creme de la creme, τότε αποφασίζουν με ωριμότητα να αλλάξουν τη ζωή τους. Μάλιστα, εκτιμάται ότι το 25% των εργαζομένων έχουν την αποφασιστικότητα να κάνουν κάποια στιγμή άλλο επάγγελμα. «Το ποσοστό αυτό θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο εάν το τολμούσαν όλοι όσοι σκέφτονται αυτήν την αλλαγή».
Σε πρόσφατη έρευνα της Αdecco προκύπτει ότι το 36% των εργαζομένων αλλάζουν επάγγελμα λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός τους για κάποιον διαφορετικό κλάδο, ενώ οι υπόλοιποι (64%) λόγω της αρχικής επιλογής κορεσμένου κλάδου, που δεν μπορεί να τους απορροφήσει.
Τα «κλειδιά»
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η αλλαγή καριέρας δεν αποτελεί απλή διαδικασία που μπορεί να είναι αποτελεσματική από τη μια στιγμή στην άλλη. Τρία είναι τα «κλειδιά» για μια επαγγελματική στροφή η οποία θα στεφθεί με επιτυχία: ώριμη σκέψη για τη σωστή επιλογή, μεθοδικές κινήσεις και προσεκτικός σχεδιασμός.
Όσο ανεπτυγμένες και αν είναι οι γνώσεις και δεξιότητες, ένας νέος επαγγελματικός κλάδος, όπως τονίζουν οι ειδικοί, δεν παύει να έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Είναι λοιπόν απαραίτητο, όπως τονίζει ο κ. Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος σταδιοδρομίας στην εταιρεία Οrientum, ο εργαζόμενος να εμπλουτίσει τα γνωστικά του πεδία. Τα σεμινάρια λοιπόν και γενικότερα η κατάρτιση είναι το μέσο για την επιτυχία. Σεμινάρια μετεκπαίδευσης ή ακόμη, εάν υπάρχει η οικονομική και χρονική δυνατότητα, παρακολούθηση κάποιου μεταπτυχιακού προγράμματος, που προσδίδει εξειδίκευση στον χώρο όπου πρόκειται ο εργαζόμενος να απασχοληθεί μελλοντικά, είναι τις περισσότερες φορές απαραίτητες ενέργειες στις οποίες πρέπει να επιδοθεί.
ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ
Ένας στους δύο εργαζομένους σκέφτεται να αλλάξει εργασιακό αντικείμενο
Από την πολυεθνική στα χειροποίητα κοσμήματα
ΓΙΑ ΤΗΝ κ. Έλενα Μπούση η δουλειά σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων ως βοηθού διευθυντή marketing για αρκετά χρόνια δεν ήταν αυτό που τελικά ζητούσε. «Οι απαιτήσεις της δουλειάς δεν συμβάδιζαν με τον χρόνο που έπρεπε να διαθέσω στην οικογένειά μου κι έτσι πήρα τη μεγάλη απόφαση να αποχωρήσω. Είναι δύσκολο να είσαι εργαζόμενη μητέρα σήμερα και όταν βλέπεις πως τα χρήματα που βγάζεις καλύπτουν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, τα έξοδα των παιδικών σταθμών, βάζεις τα πράγματα κάτω και τα υπολογίζεις από άλλη οπτική γωνία», λέει.
Χρειαζόταν ωστόσο να βρει δουλειά και μάλιστα από το σπίτι για να είναι, όπως δηλώνει, κοντά στα παιδιά. Το διαδικτυακό κατάστημα κοσμημάτων www. silvermade. gr αποτέλεσε πριν από δύο χρόνια τη λύση. «Το Ίντερνετ το είχα γνωρίσει από χόμπι, κοσμήματα έφτιαχνα σε ερασιτεχνική βάση, έχω σπουδάσει γραφιστική, οι γνώσεις μου στο μάρκετινγκ και τις πωλήσεις έλυσαν το θέμα για το πώς να προωθήσω τη δουλειά μου. Είχα λοιπόν όλα τα προσόντα για να προχωρήσω». Όσο για τις αποδοχές είναι, όπως παραδέχεται, σαφώς «πολύ καλύτερες».
Από τις δημόσιες σχέσεις στον αγροτουρισμό
ΕΚΑΝΕ τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή της. Η κ. Δανάη Κουτελιέρη- Κατερίνη δεν άφησε μόνο την Αθήνα για τη Νάξο, αλλά και μια καριέρα στις δημόσιες σχέσεις και το ραδιόφωνο. Το 1998, όπως λέει, εγκαταλείποντας τον κλεινόν άστυ, εγκατέλειψε και μια δουλειά, η οποία όμως δεν της απέφερε τα έσοδα που θα ήθελε και οι προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης δεν ήταν οι καλύτερες. «Το ωράριο δε, ήταν ?εχθρικό? για όσους θέλουν να κάνουν οικογένεια», σημειώνει. Το πρόγραμμα αγροτουρισμού εμφανίστηκε, όπως προσθέτει, την κατάλληλη στιγμή. «Είχαμε τα οικόπεδα στο νησί, οπότε μαζί με τον σύζυγο θεωρήσαμε καλή ευκαιρία να κάνουμε κάτι δικό μας. Ο ξενώνας που ανοίξαμε με πρωτότυπες ξύλινες δημιουργίες του πατέρα μου, ήταν τελικά ιδανική επαγγελματική κίνηση. Η εμπειρία μου βέβαια στις δημόσιες σχέσεις βοήθησε στο να προωθήσω τη νέα μας δουλειά», λέει η Δανάη.
Αλλαγή καριέρας σε 9 βήματα
1 ΣΚΕΨΗ
Ξεκαθαρίστε εάν η τωρινή σας δουλειά είναι αυτή που δεν σας ικανοποιεί και θέλετε να αλλάξετε αντικείμενο.
2 ΑΠΟΦΑΣΗ
Δεν θα πρέπει να πάρετε βεβιασμένες αποφάσεις, γιατί δεν θα μπορέσετε να εξετάσετε μια τέτοιου είδους αλλαγή από όλες τις πλευρές.
3 ΕΡΕΥΝΑ
Αφιερώστε χρόνο για να μάθετε ποιος τομέας σας ταιριάζει και πώς θα μπορούσατε να εργαστείτε σε αυτόν.
4 ΤΟ ΧΟΜΠΙ
Όταν αποφασίσετε να αλλάξετε καριέρα, σιγουρευτείτε ότι θα κάνετε κάτι που πραγματικά σας αρέσει, όπως για παράδειγμα, το χόμπι σας.
5 ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Δείτε τους μισθούς, τα ωράρια και τις προοπτικές ανέλιξης. 6 Η ΠΕΙΡΑ
Οι ικανότητες που έχετε αποκομίσει από σπουδές ή την προηγούμενη εργασία σας μπορούν να φανούν χρήσιμες στο νέο σας ξεκίνημα.
7 ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ
Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ή κάποιον που βρίσκεται ήδη στον χώρο που σας ενδιαφέρει. Σίγουρα μπορούν να σας «διαφωτίσουν» για τις απαιτήσεις του νέου κλάδου.
8 Η ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Η προηγούμενη εμπειρία βοηθά, αλλά καλό είναι να γίνουν περαιτέρω σεμινάρια ακόμη και μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στον συγκεκριμένο τομέα.
9 ΥΠΟΜΟΝΗ
Να έχετε υπ΄ όψιν σας ότι η επαγγελματική στροφή μπορεί να μη γίνει από τη μία μέρα στην άλλη αλλά να διαρκέσει αρκετούς μήνες.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4506794&ct=1
RSS FEEDS | ©2008 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη A.E