Πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εργασιακών προσόντων
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Την πιο θεμελιώδη και παραδοσιακή αρχή της, την απρόσκοπτη κινητικότητα ανθρώπων, ενισχύει η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα από την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει καλύτερα τις καταιγιστικές εξελίξεις που αναμένονται στην αγορά εργασίας, μεσούσης και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Με την έμφαση να παραμένει στη διά βίου μάθηση, καθώς και στη σύνδεση της αγοράς εργασίας με τα εκπαιδευτικά συστήματα, η Ε.Ε. απέκτησε ένα νέο εργαλείο για την πιστοποίηση και στάθμιση των επαγγελματικών προσόντων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων (ΕΠΕΠ).
Το ΕΠΕΠ ομαδοποιεί επαγγελματικές δεξιότητες και προσόντα σε οκτώ επίπεδα, ξεκινώντας από τα βασικά προσόντα και φτάνοντας μέχρι το ανώτατο εξειδικευμένο επιστημονικό επίπεδο, βάσει των απαιτήσεων και των αναγκών της αγοράς εργασίας. Ετσι, εργοδότες και εκπαιδευτικά ιδρύματα θα μπορούν να μετρήσουν και να συγκρίνουν τα προσόντα υποψηφίων από διαφορετικές χώρες. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η ελκυστικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς ευνοεί την μετακίνηση των Ευρωπαίων για επαγγελματική σταδιοδρομία σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια.
Πρόκειται για το πρώτο ανάλογο σύστημα διεθνώς και έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον της Ρωσίας, του Καναδά και αραβικών χωρών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πολλά κράτη-μέλη ήδη αξιοποιούν το ΕΠΕΠ για να καταρτίσουν τα εθνικά πλαίσια επαγγελματικών προσόντων, ενώ βρίσκεται ουσιαστικά σε στάδιο μεταφοράς στο εθνικό επίπεδο, μολονότι η υιοθέτησή του δεν είναι δεσμευτική για τα κράτη-μέλη. «Μέχρι το 2010 τα κράτη-μέλη καλό θα είναι να υιοθετήσουν το ΕΠΕΠ, ώστε η εφαρμογή του να γίνει πανευρωπαϊκά ώς το 2012», είπε χθες ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς, Γιαν Φίγκελ, στη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP), με τίτλο «Συνέχεια, παγίωση και αλλαγή: για μια νέα εποχή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη».
Η προβλεπόμενη ανεργία στην Ευρωζώνη, εξήγησε ο κ. Φίγκελ, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 9,2% το 2009 και περαιτέρω το 2010. Την ίδια ώρα, 72 εκατ. άνθρωποι στην Ε.Ε. είναι χαμηλών προσόντων, σε μία αγορά εργασίας που μέχρι το 2020 εκτιμάται πως θα απαιτεί σε ποσοστό 50% εργαζομένους μεσαίας εξειδίκευσης, κατά 32% εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης και μόλις κατά 18% χαμηλής εξειδίκευσης.
kathimerini