Το… 6ο μάθημα δείχνει από τώρα την πορεία των βάσεων
Σκληρή μάχη μέχρις εσχάτων θα δοθεί φέτος στο πεδίο των Πανελλαδικών εξετάσεων 2009. Πρώτον, γιατί προστίθενται περισσότεροι από 20.000 τελειόφοιτοι των ΕΠΑΛ, που φέτος για πρώτη φορά παίρνουν μέρος στις εξετάσεις, και, δεύτερον, γιατί οι επιλογές των μαθημάτων δείχνουν τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, τη Βιολογία και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας να σηκώνουν φέτος… στις πλάτες τους το βάρος των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Αυξημένος αναμένεται να είναι ο ανταγωνισμός στο 1ο (Νομικές και Ανθρωπιστικές επιστήμες), το 3ο (ιατρικές και παραϊατρικές επιστήμες) και το 5ο (σχολές Οικονομίας και Διοίκησης) επιστημονικό πεδίο, αφού η πλειονότητα των υποψηφίων έχει δηλώσει αυτά τα μαθήματα.
Το «Εθνος της Κυριακής» συγκέντρωσε στοιχεία επιλογής μαθημάτων, μέσα από ένα δείγμα 750 μαθητών της Γ Λυκείου που παρακολουθούν μαθήματα σε 30 φροντιστήρια της χώρας.
Ως γνωστόν, οι μαθητές της Γ τάξης κλήθηκαν να επιλέξουν, στο διάστημα από 1-20 Φεβρουαρίου, το «περίφημο» 6ο και καθοριστικό μάθημα των Πανελλαδικών, μεταξύ των Μαθηματικών, της Ιστορίας, της Φυσικής, της Βιολογίας και των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.
Από τη μάχη των πέντε αναδείχτηκαν… πρωταθλητές τα Μαθηματικά, η Βιολογία και η Οικονομία, έναντι της Ιστορίας και της Φυσικής, που τα διάλεξε μόνο το 0,50% των παιδιών.
Η επιλογή των Μαθηματικών και της Βιολογίας από τη συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων «προδικάζει» και την πορεία των βάσεων, αφού αυξάνει τον ανταγωνισμό σε συγκεκριμένα πεδία. Βγαίνουν, λοιπόν, τα εξής πρώτα συμπεράσματα για τη φετινή εικόνα των Πανελλαδικών:
1 Η Βιολογία επιλέγεται σε ποσοστό 90% από τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς ο σκληρός ανταγωνισμός στο 1ο επιστημονικό πεδίο και στις χαμηλόβαθμες σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου (κυρίως στα τμήματα της Νοσηλευτικής).
Η επιλογή αυτή αναμένεται να εκτινάξει τις βάσεις εισαγωγής, για ακόμη μία φορά, στο 1ο και το 3ο επιστημονικό πεδίο. Εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται μεταξύ των 11.500 και 12.500 μορίων (τμήματα Νοσηλευτικής στα ΤΕΙ).
2 Η υπερσυγκέντρωση υποψηφίων στη θεωρητική κατεύθυνση είναι ο κύριος λόγος για την ολοένα και πιο θεαματική άνοδο των νομικών και παιδαγωγικών τμημάτων. Η τάση των περιζήτητων σχολών της Νομικής, της Ψυχολογίας και των Παιδαγωγικών θα καθοριστεί φέτος από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων στα Αρχαία της κατεύθυνσης, καθώς είναι το μόνο μάθημα που μπορεί να φρενάρει τις επιδόσεις των υποψηφίων. Τα εύκολα περσινά θέματα εκτίναξαν τις Νομικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και τις αντίστοιχες Παιδαγωγικές πολύ κοντά στα 19.000 μόρια.
3 Το δίδυμο Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Μαθηματικά Γενικής Παιδείας επιλέγεται από φέτος από το 34% των υποψηφίων έναντι του περσινού 31,57%. Η διαφορά αυτή θα προκαλέσει αύξηση της έντασης του ανταγωνισμού στο 5ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Οικονομίας και Διοίκησης. Οι βάσεις εισαγωγής στο 5ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται να κυμανθούν, όπως και πέρυσι, κοντά στα 8.500 με 9.000 μόρια για τα ΤΕΙ της περιφέρειας (χρηματοοικονομικά ΤΕΙ).
4 Το 2ο (Φυσικομαθηματικές επιστήμες) και 4ο επιστημονικό πεδίο (πολυτεχνικές σχολές) δεν παρουσιάζουν αλλαγές, ικανές να επηρεάσουν τις βάσεις από το σημείο στο οποίο βρέθηκαν το 2008.
Τα τελευταία ΤΕΙ θα κινηθούν επίσης στα 8.500 μόρια. Σε ό,τι αφορά τις άλλες σχολές των συγκεκριμένων πεδίων, την τάση των βάσεων θα καθορίσουν τα θέματα στα Μαθηματικά και στη Φυσική της κατεύθυνσης, που αποτελούν τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας των συγκεκριμένων πεδίων.
5 Φέτος, για πρώτη φορά ο αριθμός των υποψηφίων της θετικής κατεύθυνσης, που κινούνται αποκλειστικά προς τις Ιατρικές σχολές, θα είναι κοντά στο 9%, έναντι 11% που ήταν πέρυσι. Αυτό μάλλον θα στρέψει προς τα κάτω τις… δυσθεώρητες για τους πολλούς βάσεις εισαγωγής των ιατρικών σχολών.
Γ. ΧΑΤΖΗΤΕΓΑΣ
Αυξημένος ο ανταγωνισμός και ο… παραλογισμός του συστήματος
«Οπωσδήποτε θα έχουμε αύξηση του ανταγωνισμού φέτος σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία. Εκείνο, όμως, στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι οι παραλογισμοί του υφιστάμενου συστήματος που απαιτούν άμεσες λύσεις», μας λέει ο διευθυντής των φροντιστηρίων «Πεδίο», κ. Γιώργος Χατζητέγας, συμπληρώνοντας: «Δεν είναι λογικό και δίκαιο οι κάτοχοι του λυκειακού τίτλου που δεν πέρασαν τη βάση του 10 να έχουν δικαίωμα εγγραφής σε ιδιωτικά κολέγια και ταυτόχρονα χιλιάδες θέσεις σχολών της δημόσιας τριτοβάθμιας να είναι κενές.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί ο αποκλεισμός των Μαθηματικών γενικής παιδείας, που οδηγεί στον εγκλωβισμό χιλιάδων υποψηφίων της υπερτροφικής θεωρητικής κατεύθυνσης στο πρώτο επιστημονικό πεδίο στο οποίο πρακτικά η βάση είναι το 12 και ο ανταγωνισμός τεράστιος για σχολές που έχουν πρόβλημα στην επαγγελματική αναγνώριση και αποκατάσταση των φοιτητών τους», καταλήγει ο επιστημονικός υπεύθυνος των φροντιστηρίων «Πεδίο».
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
bibian@pegasus.gr