Θέλω να γίνω δάσκαλος

Ημερομηνία: 14/4/2009 – Σελίδα: 16
Τίτλος: Θέλω να γίνω δάσκαλος

Η τρέλα με το επάγγελμα του δασκάλου καλά κρατεί και στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις, η αυλαία των οποίων ανοίγει σε ένα μήνα. Σχεδόν το 30% των υποψηφίων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης στα λύκεια της δυτικής Θεσσαλονίκης μετακινήθηκαν προς τη Θεωρητική την τελευταία τριετία, γεγονός που συνδέεται με την προσπάθεια κατάκτησης μίας θέσης στις παιδαγωγικές σχολές.

Δεν είναι λίγοι οι αριστούχοι, που ψηφίζουν… σταθερή δουλειά εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στις παιδαγωγικές, τις αστυνομικές και τις στρατιωτικές σχολές, χωρίς ωστόσο να χάνουν την αίγλη τους ορισμένα παραδοσιακά περιζήτητα τμήματα των ΑΕΙ – ΤΕΙ.

Στην τελική ευθεία εισέρχονται δεκάδες χιλιάδες τελειόφοιτοι των λυκείων της χώρας, οι οποίοι θα ριχτούν στη μάχη των πανελλήνιων εξετάσεων το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Οι υποψήφιοι των γενικών και επαγγελματικών λυκείων θα καθίσουν στα θρανία την Παρασκευή 15 Μαΐου για να διαγωνιστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ενώ ο εξεταστικός μαραθώνιος θα ολοκληρωθεί στις 29 του μηνός με το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Οι απόφοιτοι των εσπερινών γενικών λυκείων παίρνουν τη… σκυτάλη από τις 16 έως τις 30 Μαΐου, ενώ νωρίτερα, από τις 5 έως τις 12 Μαΐου, οι απόφοιτοι του Β’ κύκλου των ΤΕΕ θα διεκδικήσουν το 5% των θέσεων στα ΤΕΙ. Αν και τα μηχανογραφικά δελτία θα συμπληρωθούν μέσα στον Ιούλιο, ωστόσο, ήδη, άρχισαν να εκδηλώνονται ισχυρές τάσεις προς συγκεκριμένες σχολές, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις υποψηφίων με ειδικούς των Κέντρων Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού.

Δυτική Θεσσαλονίκη

Η Θεωρητική Κατεύθυνση υπερτερεί φέτος στα λύκεια της δυτικής Θεσσαλονίκης συγκεντρώνοντας 1.504 μαθητές και ακολουθούν η Τεχνολογική Κατεύθυνση με 1.456 και η Θετική με 347. Στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2006 η Θεωρητική Κατεύθυνση αριθμούσε 1.321 μαθητές, η Τεχνολογική 1.871 και η Θετική 399. «Το 30% των τελειοφοίτων, εκ των οποίων πολλοί αριστούχοι, μετακινήθηκαν από την Τεχνολογική στη Θεωρητική Κατεύθυνση στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των τελευταίων ετών», ανέφερε ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Νεάπολης, Μιχάλης Τραχαλιός, και πρόσθεσε: «Μπορεί, δηλαδή, να έχουν καλές επιδόσεις τόσο στα Μαθηματικά όσο και στα θεωρητικά μαθήματα, αλλά κατευθύνονται στη Θεωρητική διότι θεωρούν ότι με τη μελέτη θα αποσπάσουν καλύτερες βαθμολογίες, θα εισαχθούν στα παιδαγωγικά τμήματα και θα γίνουν δάσκαλοι».

Τα περιζήτητα τμήματα

Ενδιαφέρον εκδηλώνεται από μαθητές της δυτικής Θεσσαλονίκης επίσης για την Ψυχολογία, τα τμήματα Πολιτικών Επιστημών, τη Νομική, τα τμήματα Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικών Επιστημών, Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργικών (Εδεσσα), Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, ενώ κερδίζουν έδαφος το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, αλλά και το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας. «Στο τελευταίο καταγράφηκαν κενές θέσεις πέρυσι, αλλά φέτος ίσως υπάρχει ζήτηση, επειδή είναι εύκολο να εισαχθεί κάποιος εάν γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα», σχολίασε ο κ. Τραχαλιός.

Το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει για πρώτη χρονιά στο ΤΕΙ Σερρών το Τμήμα Διακοσμητικής, για το οποίο ήδη «πέφτουν βροχή» οι ερωτήσεις. «Τα παιδιά πήγαιναν στα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών για να ειδικευτούν στον κλάδο της διακοσμητικής, προκειμένου να αποφύγουν τη μετάβασή τους στην Αθήνα, όπου λειτουργεί Τμήμα Διακοσμητικής με 19.161 μόρια. Τώρα τους δίνεται η ευκαιρία να είναι κοντά στα σπίτια τους», παρατήρησε ο κ. Τραχαλιός.

Δημοφιλή τμήματα

Εκτός από το Παιδαγωγικό, που κρατάει τα σκήπτρα του πιο δημοφιλούς τμήματος και σε λύκεια της ανατολικής Θεσσαλονίκης, οι αστυνομικές και οι στρατιωτικές σχολές βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των τελειοφοίτων, λόγω της επαγγελματικής εξασφάλισης που προσφέρουν. «Τα παιδιά που θέλουν ένστολα επαγγέλματα θα πρέπει να είναι ενημερωμένα για τους πιθανούς κινδύνους, που κρύβουν αυτά. Εκτός από την επαγγελματική σταθερότητα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες», υποστήριξε ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας του ΚΕΣΥΠ Λευκού Πύργου, Κώστας Τσαπουρνάς. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη στροφή αρκετών υποψηφίων προς τα Τμήματα ΜΜΕ, αλλά και προς σχολές των ΤΕΙ του 3ου Πεδίου (Λογοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Διατροφολογίας ΑΕΙ-ΤΕΙ).

Εκτός από τις παιδαγωγικές, τις ιατρικές, τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων ο προϊστάμενος του 3ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ιγνάτιος Ψαθάς, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Τμήμα Οικιακής Οικονομίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, το οποίο προσελκύει το ενδιαφέρον αρκετών μαθητών. «Δεν υπάρχουν καθηγητές Οικιακής Οικονομίας. Οπως διαπιστώθηκε και στον πρόσφατο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς η αναλογία θέσεων – υποψηφίων ήταν 1:1», παρατήρησε ο κ. Ψαθάς.

http://www.agelioforos.gr/archive/article.asp?date=4/14/2009&page=16

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*