Αφιέρωμα: Ισπανόφωνος Κινηματογράφος

σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και τις πρεσβείες

Ισπανίας-Αργεντινής-Ισημερινού

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019 στις 9 μ.μ.

Η Μεγάλη μου Νύχτα / Mi Gran Noche (100′)

του Άλεξ ντε λα Ιγκλέσια (Ισπανία 2015)

Ο Χοσέ είναι άνεργος και τον στέλνει το γραφείο ευρέσεως εργασίας να συμμετάσχει ως κομπάρσος στη βιντεοσκόπηση μιας εκπομπής για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς μέσα στον Αύγουστο! Εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι σαν κι αυτόν έχουν κλειστεί μέσα στο στούντιο για μια εβδομάδα, όπου υποκρίνονται ότι περνάνε καλά και γιορτάζουν την ψεύτικη επέλαση της Νέας Χρονιάς. Μέσα σε αυτό το ανεξέλεγκτο χάος υπάρχει χώρος για τον έρωτα;


Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019 στις 9 μ.μ.

11 Συναντήσεις με τον Πατέρα Μου (92′)

Του Νίκου Κορνήλιου (Ελλάδα 2012)

Διασχίζοντας τις 11 συναντήσεις ενός κοριτσιού με τον άγνωστο πατέρα του, ο Νίκος Κορνήλιος παραδίδει την καλύτερη ταινία της καριέρας του μικρή σε μέγεθος αλλά μεγάλη σε καθαρό, ανεπιτήδευτο συναίσθημα.


Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 στις 9 μ.μ.

El otro (Ο άλλος) (85′)

του Ariel Rotter (Αργεντινή 2007)

Ένα συνηθισμένο επαγγελματικό ταξίδι μισής μέρας στην επαρχία μετατρέπεται σ’ ένα άλλο ταξίδι. Όταν φτάνει στον προορισμό του, ο Χουάν ντε Σόουσα, ανακαλύπτει ότι ο συνεπιβάτης του δεν ξυπνάει. Στα κρυφά, σαν να πρόκειται για παιχνίδι, αποφασίζει να τον υποδυθεί. Σ’ αυτές τις ελεύθερες μέρες του, ο Χουάν θα συνειδητοποιήσει πως ξανασυναντά τα πράγματα που του αρέσουν, τα ένστικτά του και πως η ζωή που επέλεξε να ζήσει δεν είναι η μοναδική δυνατή.


Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019 στις 9 μ.μ.

Ενα Πιστόλι σε Κάθε Χέρι (95′)

Του Κεσκ Γκάι (Ισπανία 2012)

Τα πιστόλια του τίτλου μπορεί να είναι συμβολικά, όμως βρίσκουν το στόχο τους κατευθείαν στην καρδιά σ’ αυτή την καλογραμμένη ισπανική δραματική κομεντί για όσα λένε οι άντρες μεταξύ τους…


Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019 στις 9 μ.μ.

Ανάμεσα στον Μαρξ και μια γυμνή γυναίκα

του Καμίλο Λουσουριάγα (Ισημερινός 1996, 90’)

Η ταινία μεταφέρει τον θεατή στον Ισημερινό της δεκαετίας του 60, όταν ο προεκλογικός αγώνας που κήρυξε η στρατιωτική κυβέρνηση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Μπερδεύονται όμως αλληλουχίες πραγματικών γεγονότων, αισθησιακών ονείρων και παράξενων επεισοδίων.

Ο Καμίλο Λουσουριάγα είναι ο πλέον γόνιμος σκηνοθέτης της χώρας του Ισημερινού και αποτελεί σημείο αναφοράς για την κινηματογραφία της χώρας του. Στο «Ανάμεσα στον Μαρξ και μια γυμνή γυναίκα» ασχολείται και πάλι με τη λογοτεχνία μεταφέροντας στο σινεμά το ομώνυμο βιβλίο του σύγχρονου συγγραφέα Χόρχε Ενρίκε Αδόουμ. Πρόκειται για ένα βιβλίο που συνδυάζει το διήγημα, την ποίηση και το δοκίμιο και έχει χαρακτηριστεί ως ένα έξοχο λεκτικό πείραμα. Η ταινία γυρίστηκε το 1996 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στον Ισημερινό, σε διεθνή Φεστιβάλ όπως της Αβάνας, όπου κέρδισε το Βραβείο Κοράλ Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, ενώ στο Φεστιβάλ της Τριέστης κέρδισε τα Βραβεία Καλύτερου Σεναρίου και Μουσικής Επένδυσης.

Το «Ανάμεσα στον Μαρξ και μια γυμνή γυναίκα» μεταφέρει το θεατή στον Ισημερινό της δεκαετίας του 60, όταν ο προεκλογικός αγώνας για τις εκλογές, που προκήρυξε η στρατιωτική κυβέρνηση, βρίσκεται στο αποκορύφωμά του.

Η ταινία συνδυάζει ρεαλιστικές σκηνές με αισθησιακά όνειρα και αλλόκοτα επεισόδια, έως ότου ο συγγραφέας ξεπεραστεί από το έντονο συναισθηματικό φορτίο των καταστάσεων και παραδεχτεί σε ένα ιδιωτικό διάλογο με τον Καρλ Μαρξ, ότι δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέμα.

Ο Camilo Luzuriaga, χρησιμοποιεί διαφορετικά επίπεδα αφήγησης, με αποτέλεσμα μια ταινία που παραπέμπει στον μαγικό ρεαλισμό της Λατινικής Αμερικής

Σύμφωνα με το συγγραφέα Χόρχε Ενρίκε Αδόουμ «ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Καμίλο Λουσουριάγα, ως σκηνοθέτη, είναι η χρήση της κινηματογραφικής μεταφοράς, ως αντικατοπτρισμό της λογοτεχνικής μεταφοράς».

Παίζουν: Λισέτε Καβρέρα (Μαργκαραμαρία), Μάια Κουλίεβα (Ροσάνα), Φελίπε Ταράν (Αφηγητής), Αρίστιδες Βάργκας (Γκάλο Γκάλβες).


Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 στις 9 μ.μ.

Ευτυχισμένα 140 (Ισπανία, 2014. 98’)

Κωμωδία/Δράμα της Γκράθια Κερεχέτα

Η Έλια κλείνει τα 40 και, για να το γιορτάσει, συγκεντρώνει φίλους και συγγενείς σ’ ένα πολυτελές εξοχικό σπίτι, όπου τους ανακοινώνει πως έχει κερδίσει 140 εκ. το ΛΟΤΟ. Από εκείνη τη στιγμή η ατμόσφαιρα βαραίνει κι ενώ στην αρχή φαινόταν πως όλοι ήταν χαρούμενοι, αρχίζουν τους τσακωμούς και τις δολοπλοκίες, με στόχο να πάρουν τα λεφτά της τυχερής.

Η ταινία έχει κερδίσει Βραβεία Γκόγια για τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών της.

Έντυπο πρόγραμμα προβολών Χειμώνας 2019 (Μέρος Β’)




Πέμπτη & Παρασκευή 17 & 18 Ιανουαρίου 2019 στις 9 μ.μ.

Πανόραμα βραβευμένων Ιρανικών ταινιών Μικρού Μήκους

Μια σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουν ό,τι πιο φρέσκο έχουν να επιδείξουν οι νέοι Ιρανοί μικρομηκάδες προσέφερε στους έλληνες κινηματογραφόφιλους το φετινό  Big Bang International Short Film Festival και η t-shOrt. Το φεστιβάλ διεξήχθη στις 1-3 Ιουνίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Διαγωνίσθηκαν μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες μικρού μήκους πρόσφατης παραγωγής από το Ιράν, αλλά η μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης ήταν πως για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στην Αθήνα μικρού μήκους ταινίες σημαντικών Ιρανών δημιουργών, όπως ο Ασγκάρ Φαραντί.
Ο Ιρανικός κινηματογράφος αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής με σπουδαίες ταινίες από εμπνευσμένους δημιουργούς οι οποίοι παράγουν μια τέχνη τόσο ιδιαίτερη και τόσο προσωπική που θα μπορούσαμε να μιλάμε για «Ιρανική Κινηματογραφική Σχολή». Ενώ το ελληνικό κοινό σε γενικές γραμμές γνωρίζει τις παραγωγές μεγάλου μήκους δημιουργών όπως οι Κιαροστάμι, Φαραντί και Παναχί, αγνοεί την Ιρανική μικρού μήκους ταινία που αφορά κατά κύριο λόγο σε μη καταξιωμένους νέους δημιουργούς. Το έργο τους όμως, στο σύνολό του, δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από την Ιρανική ταινία μεγάλου μήκους. Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να γνωρίσει στο ελληνικό κοινό τις ταινίες αυτές. Οι Ιρανοί μικρομηκάδες καταπιάνονται με μια ευρεία γκάμα θεμάτων που περιλαμβάνει τις οικογενειακές και ερωτικές σχέσεις, τις επιλογές που καλείται να κάνει μια μητέρα, τις γαμήλιες παραδόσεις, την διαφορετικότητα, αλλά και τον θάνατο, τις δολοφονίες, τον πόλεμο, το ISIS, τα παιδιά-θύματα του πολέμου στην Συρία, την προσφυγιά.

Ιρανικές ταινίες μικρού μήκους διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού
Στην Κινηματογραφική λέσχη Νάξου θα προβληθούν οι βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του φεστιβάλ με την υποστήριξη της Ο.Κ.Λ.Ε. (Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας)

Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019 (1η μέρα)

«Not yet» by Arian Vazirdaftari (honorary distinction) (14′ 52″)

«Are you volleyball?!» by Mohamad Bakhshi (honorary distinction) (14′ 58″)

«Ayoob» by Amin Qavami FOR BEST ACTOR IN A LEADING ROLE to Farzad Baqeri (21′ 45″)

«Manicure» by Arman Fayyaz FOR BEST PRODUCTION (13′ 56″)

Διάλειμμα—————–Σύνολο πρώτου μέρους 64′ 11″

«The fan!?» by Mostafa Emami (honorary distinction) (5′ 05″)

«Ice water» by Jalal Saedpanah FOR BEST SET DESIGN to Salah Saedpanah (14′ 55″)

«The cemetery men» by Ali Mardomi FOR BEST COSTUMES DESIGN to Ali Mardom (29′ 28″)

«It rains slowly» by Saeed Nejati FOR BEST FILM EDITING & AUDIENCE AWARD (15′ 00″)

Σύνολο δεύτερου μέρους 63′ 88″


Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 (2η μέρα)

«Periodicity» by Ali Khoshdouni Farahani FOR BEST SOUND to Ramin Abolsedgh (8′ 59″)

«Hostess» by Omid Abdollahi (honorary distinction) (20′ 28″)

«For sale» by Ali Bana`iyan (honorary distinction) (14′ 00″)

«Rope» by Azar Μansoori (honorary distinction) (7′ 12″)

«The scarecrows die too» by Parviz Rostami FOR BEST DIRECTION (14′ 39”)

Διάλειμμα—————–Σύνολο πρώτου μέρους 64′ 38″

«Temporary» by Behzad Azadi FOR BEST ACTRESS IN A LEADING ROLE to Nasim Kiani (15′ 29″)

«Animal» by Bahman & Bahram Ark (honorary distinction) (15′ 16″)

«Icky» by Parastoo Cardgar (honorary distinction) (5′ 56″)

«The little boy» by Mona A. Shahi FOR BEST ANIMATION (7′ 35″)

«Zona» by Toofan Nahan Ghodrati FOR BEST PHOTOGRAPHY to Askhan Askhani (20′ 43″)

Σύνολο δεύτερου μέρους 63′ 79″




Πρόγραμμα προβολών Χειμώνα 2018-2019 (Μέρος Α’)

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018 στις 9 μ.μ. (αφίσα προβολής)

Σε συνεργασία με το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν

Ένας κύβος ζάχαρης (116′)

Κωμωδία (2011) του Ρεζά Μιρκαριμί

Η Πασαντιντέ ζει με την οικογένεια της και πρόκειται να παντρευτεί σύντομα τον εγγονό μιας φιλικής οικογένειας. Καθώς εξελίσσεται ο γάμος, οι σύζυγοι των αδερφών της νύφης προσπαθούν να βρουν έναν θησαυρό στο παλιό σπίτι της οικογένειας…    


Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018 στις 9 μ.μ. (αφίσα προβολής)

Σε συνεργασία με την Νορβηγική Πρεσβεία Αθηνών και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου

Ο άντρας που αγάπησε τον Ίνγκβε (95′)

Του Stian Kristiansen

Η δράση της ταινίας μας μεταφέρει στο 1989, την εποχή της πτώσης του Κομμουνισμού στην Ευρώπη και των μεγάλων κοινωνικών αλλαγών. Σε μια μικρή πόλη της Νορβηγίας ζει ο φιλόδοξος Jarle Klepp ο οποίος είναι τραγουδιστής και κιθαρίστας στο νεανικό punk-rock γκρουπ ‘Mathias Rust Band’. Ζει αρμονικά με την οικογένεια, τους φίλους και την κοπέλα του αλλά όλα αυτά σύντομα πρόκειται να αλλάξουν όταν γνωρίζει και ερωτεύεται τον νεοφερμένο στην τάξη του, Yngve. Με μπερδεμένα συναισθήματα παραμελεί την μπάντα και τους φίλους του. Όταν ο Jarle αποκαλύπτει στον Yngve τα αισθήματα που κρύβει γι΄ αυτόν, τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο για τους δύο νέους, με απρόβλεπτες συνέπειες…


Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 στις 9 μ.μ. (αφίσα προβολής)

Σε συνεργασία με το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν

Τόσο απλά (97′)

του Reza Mirkarimi

Η ταινία απεικονίζει μια μέρα στη ζωή της Tahereh η οποία μοιράζεται ανάμεσα σε διάφορους ρόλους όπως αυτόν της αφοσιωμένης νοικοκυράς, της χρήσιμης γειτόνισσας και ενός εξυπηρετικού ατόμου. Η Tahereh αισθάνεται ότι είναι απαρατήρητη από όλους και κυρίως από τη δική της οικογένεια. Πρόκειται για μια ταινία που σκιαγραφεί τα εσωτερικά συναισθήματα μιας απλής καθημερινής Ιρανής. Η ταινία κέρδισε το βραβείο Golden George στο 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας.


Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018 στις 9 μ.μ. (αφίσα προβολής)

Σε συνεργασία με την Νορβηγική Πρεσβεία Αθηνών και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου

Επιχείρηση Αρκτική (90′)

της GretheBoe-Waal

Bασισμένη στο παιδικό βιβλίο του Νορβηγού Leif Hamre η ταινία είναι μια σύγχρονη ιστορία περιπέτειας σε ένα απομονωμένο νησί στον αρκτικό κύκλο. Τρία αδέρφια, η 13χρονη Τζούλια και τα 8χρονα δίδυμα Ίντα και Σίντρε, από ένα τραγικό λάθος καταλήγουν στο Βόρειο Πόλο, χωρίς κανείς να ξέρει πού βρίσκονται και αντιμετωπίζουν με θάρρος και ευρηματικότητα επικίνδυνες καταστάσεις: άγρια ζώα, κρύο, χιονοθύελλες, έλλειψη τροφής και επικοινωνίας με τον κόσμο. Αγγίζοντας περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, και διαπροσωπικά, όπως οι οικογενειακές σχέσεις, η θεματική της ταινίας αφορά το κουράγιο, την ευελιξία και την ικανότητα των παιδιών να αντιμετωπίζουν άφοβα τον κόσμο και να ξεπερνούν τις δυσκολίες. Οι υπέροχες κινηματογραφικές εικόνες και αεροφωτογραφίες των φιόρδ, των αχανών παγωμένων αρκτικών τοπίων, των πολικών αρκούδων και του Βορείου Σέλαος καθιστούν την ταινία δελεαστική για όλη την οικογένεια.



Προβολές Χειμώνα 2018-2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *