Spyros Karydis-Personal website

Αντίγραφα νοταριακών πράξεων του 15ου αι. στα κατάστιχα του Κερκυραίου νοταρίου ιερέα Σταματίου Κοντομάρη, «Παρνασσός» 41 (1999), 157-171.

Τα νοταρικά έγγραφα αποτελούν πολύτιμη πηγή για τη μελέτη της ιστορίας ενός τόπου. Στον τεράστιο όγκο του νοταρικού αρχείου της Κέρκυρας, που αριθμεί 3.262 φακέλους, ο 15ος αιώνας αντιπροσωπεύεται από ελάχιστα νοταρικά κατάστιχα και πράξεις, στα οποία προστίθενται αντίγραφα πράξεων που βρίσκονται είτε σκόρπια είτε στα κατάστιχα νεότερων νοταρίων. Στη μελέτη αυτή δημοσιεύονται τρεις νοταρικές πράξεις του 15ου αιώνα, που εντοπίστηκαν στο κατάστιχο του νοταρίου Λευκίμμης ιερέα Σταμάτιου Κοντομάρη. Η πρώτη, συντάχθηκε στις 20 Ιουνίου 1400 από τον νομικό Ιωάννη Σπαρμιώτη, η δεύτερη συντάχθηκε στις 15 Ιουλίου 1482 από τον νομικό Δημήτριο Κουμερκιάρη και η τρίτη συντάχθηκε στις 17 Μαΐου 1494 από τον νοτάριο Ιωάννη Μουζακίτη.

Οι πράξεις, οι οποίες αφορούν διηνεκούς χαρακτήρα παραχωρήσεις κυρίως αγροτικών ακινήτων στην περιοχή της Λευκίμμης, δίνουν νέες πληροφορίες για την οργάνωση και τη λειτουργία των Δεκαρχιών στην κερκυραϊκή ύπαιθρο, για τα πρόσωπα της εποχής και τις μεταξύ τους οικονομικές κυρίως σχέσεις.

 

 

Αντίγραφα νοταριακών πράξεων του 15ου αι. στα κατάστιχα του Κερκυραίου νοταρίου ιερέα Σταματίου Κοντομάρη, «Παρνασσός» 41 (1999), 157-171.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση προς τα επάνω