Στον τόμο περιλαμβάνονται τα σωζόμενα ανέκδοτα έργα του ιερέα Αντωνίου Σπίνολα, μιας ενδιαφέρουσας εκκλησιαστικής προσωπικότητας του κερκυραϊκού χώρου κατά τον 18ο αιώνα: λόγιου ιερέα, με σημαντική παρουσία στα εκκλησιαστικά και στα εκπαιδευτικά πράγματα της εποχής του, δόκιμου συγγραφέα και ρήτορα.
Εκδίδονται: η Χριστιανική Διδασκαλία κατ? ερωταπόκρισιν, το Νομικόν Σύνταγμα και ο Έλεγχος εις τας δέκα του Θεού εντολάς.
Το έργο του Σπίνολα είναι άξιο ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης, διότι σε αυτό, πέρα από τις ιδέες του συγγραφέα, αντανακλάται το γενικότερο κλίμα μέσα στο οποίο αυτό παρήχθη. Η Χριστιανική Διδασκαλία αποτελεί απόρροια της ανάγκης για τη στελέχωση της ορθόδοξης Εκκλησίας με μορφωμένους κληρικούς, και προσδιορίζει τις κατευθύνσεις αλλά και τις απαιτήσεις της εποχής για το επίπεδο μόρφωσης των κληρικών του βενετοκρατούμενου ελληνικού χώρου. Το Νομικόν Σύνταγμα, προσανατολισμένο κυρίως στο πνευματικό έργο του κλήρου και συνταγμένο από έναν ιερέα και πνευματικό, με μακρόχρονη παρουσία σε μια από τις σημαντικότερες ενοριακές εκκλησίες της Κέρκυρας, το καθιστούν χρήσιμο εργαλείο στην αναζήτηση των ειδικότερων ζητημάτων που απασχολούσαν το πλήρωμα της κερκυραϊκής Εκκλησίας στα μέσα του 18ου αιώνα. Ο Έλεγχος εις τας δέκα του Θεού εντολάς, τέλος, εντάσσεται στο πλαίσιο της έντονης κηρυκτικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην Κέρκυρα αλλά και γενικότερα στον Ιόνιο χώρο κατά τον 18ο αιώνα, καρποί της οποίας είναι πλήθος εκδεδομένων και ανέκδοτων ακόμη λόγων, ενώ ως προς τη θεματική του δεν έχει ανάλογο στην ιόνια θεολογική συγγραφική παραγωγή.