Ο ναός της Σπηλαιώτισσας στην πόλη της Κέρκυρας: Τα ίχνη των δομικών του μεταμορφώσεων στις αρχειακές πηγές, Πρακτικά του 2ου Εθνικού Συνεδρίου Ιστορίας των Δομικών Κατασκευών 5-7 Δεκεμβρίου 2014, Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης Δ.Π.Θ., (συνεργασία με Παναγιώτα Τζιβάρα).
Η ανακοίνωση αποσκοπεί στην ανάδειξη της σημασίας των αρχειακών τεκμηρίων στην Ιστορία των Δομικών Κατασκευών. Η διερεύνηση των σωζόμενων αρχείων προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για την ιστορία των κτισμάτων, για τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, τεχνολογικές και αισθητικές παραμέτρους που καθορίζουν τις κατασκευές, καθώς και για τις επιρροές από ξένα περιβάλλοντα. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη και, όπου είναι δυνατόν, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις σύγχρονες επεμβάσεις συντήρησης, αποκατάστασης, ενίσχυσης ή τροποποίησης των ιστορικών κατασκευών. Το αρχειακό υλικό που παρουσιάζεται εδώ ήλθε στο φως έπειτα από την πρόσφατη καταγραφή του αρχείου του ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιώτισσας, του σημερινού μητροπολιτικού ναού της Κέρκυρας.
Η ιστορία του ναού ξεκινά από το τελευταίο τέταρτο του 16ου αιώνα, η σημερινή του όμως μορφή είναι το αποτέλεσμα μακρόχρονων προσθηκών, παρεμβάσεων και ανακαινίσεων που αποσκοπούσαν κυρίως στη βελτίωση της λειτουργικότητάς του ως χώρου λατρείας. Χάρη στο νέο αρχειακό υλικό, και κυρίως μέσα από τα πρακτικά των συνεδριάσεων της κτητορικής αδελφότητας, που είχε τη φροντίδα του, αποκαλύφθηκε η ιστορία του κτίσματος. Διευκρινίστηκε η χρονολόγησή του, έγιναν γνωστές οι φάσεις οικοδόμησης, επέκτασης, μετασκευής καθώς και οι ανακαινίσεις που γνώρισε και προσδιορίστηκαν τα πρότυπα που κάθε φορά η αδελφότητα είχε υπόψη της. Αναδείχθηκαν επίσης ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τις επιλογές των κτητόρων-αδελφών (που ορίζουν τις αισθητικές τάσεις του 17ου και 18ου αιώνα), για την επίδραση των δυτικών προτύπων αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αυτά γίνονταν γνωστά και υιοθετούνταν στην κατασκευή και διακόσμηση των ορθόδοξων χώρων λατρείας, μέσα από την ανάθεση της σχεδίασης και της εκτέλεσης των οικοδομικών εργασιών σε ξένους, ιταλικής καταγωγής, παρεπιδημούντες ή μόνιμους κατοίκους της Κέρκυρας. Επιπλέον προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τις αλλαγές που δρομολόγησε και πραγματοποίησε η αδελφότητα στον αστικό ιστό, οι οποίες αποσκοπούσαν είτε στην εξεύρεση χώρου για την επέκταση του κτίσματος είτε στην προβολή του, μέσα στο ασφυκτικό περιβάλλον της τειχισμένης άλλοτε πόλης.
Το κείμενο διαθέσιμο στους ακόλουθους συνδέσμους:
________________________
_________________
_______