Spyros Karydis-Personal website

Ναοί δημοσίου δικαιώματος στον κερκυραϊκό χώρο. Τα δεδομένα της απογραφής του 1635

 «Ναοί δημοσίου δικαιώματος στον κερκυραϊκό χώρο. Τα δεδομένα της απογραφής του 1635», Σελίδες Ιστορίας και Πολιτισμού. Τόμος αφιερωμένος στον Δημήτρη Ε.-Γ. Καρύδη, Κέρκυρα 2018, σ. 79-115.

Η μελέτη εστιάζει στον κερκυραϊκό χώρο και σε μια συγκεκριμένη ομάδα ορθόδοξων καθιδρυμάτων, εκείνα που ανήκαν στο Δημόσιο. Στηρίζεται κυρίως στην απογραφή των ναών και μονών του ορθόδοξου δόγματος, που διενεργήθηκε στις βενετοκρατούμενες ελληνικές περιοχές κατά το διάστημα 1635-1638 (βλ. Χώροι λατρείας), και επικουρικά στη συλλογή των αιτημάτων των Ελλήνων προς τις βενετικές κυβερνητικές υπηρεσίες καθώς και σε άλλο διαθέσιμο στο Αρχείο της Κέρκυρας υλικό.
Στην παρουσίαση των απογραφικών δεδομένων, η απογραφή λειτουργεί ως αφόρμηση για τη διερεύνηση της πορείας όλων των περιπτώσεων που καταγράφονται, έως ότου καταστούν jus patronati pubblici, με βάση τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα. Ακολουθούν σχόλια και παρατηρήσεις που αφορούν στον χαρακτήρα των jus patronato pubblico ναών και μονών, στην προέλευσή τους, στην έκταση των δικαιωμάτων του Δημοσίου επ’ αυτών, σε ζητήματα που αφορούν στις ισόβιες παραχωρήσεις τους (investiture) σε κληρικούς.

DOWNLOAD PDF FILE
__________

Ναοί δημοσίου δικαιώματος στον κερκυραϊκό χώρο. Τα δεδομένα της απογραφής του 1635

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση προς τα επάνω