Spyros Karydis-Personal website

Αρχειακές μαρτυρίες για τη δραστηριότητα ζωγράφων στην Κέρκυρα και την αγιογράφηση ναών, «Εώα και Εσπέρια» 6 (2004-2006), 9-60.

Το αρχειακό υλικό που παρουσιάζεται με την εργασία αυτή, προέρχεται κυρίως από το νοταριακό αρχείο του Ιστορικού Αρχείου της Κέρκυρας, καλύπτει χρονικά την περίοδο από το δεύτερο μισό του 15ου έως τα μέσα του 19ου αιώνα και περιλαμβάνει πληροφορίες για γνωστούς και άγνωστους ζωγράφους, που διέμεναν και δημιουργούσαν στο νησί, για παραγγελίες εικόνων καθώς και πληροφορίες που αφορούν στην αγιογράφηση, συνολική ή μερική, ναών.

Η εργασία χωρίζεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη περιλαμβάνονται οι πληροφορίες που αφορούν σε σχέδια ή υποσχέσεις για την αγιογράφηση ναών καθώς και εκείνες στις οποίες αναφέρονται ή περιγράφονται εικόνες ναών, χωρίς να αναφέρεται το όνομα του ζωγράφου. Στη δεύτερη παρουσιάζονται οι ζωγράφοι και η δραστηριότητά τους, όπως έχει αποτυπωθεί στις πηγές. Τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη ενότητα η παρουσίαση των λημμάτων γίνεται με αλφαβητική σειρά. Στο τέλος της εργασίας προστίθεται χρονολογικός πίνακας των ζωγράφων, πίνακας των ναών καθώς και παράρτημα εγγράφων.

 

 

Αρχειακές μαρτυρίες για τη δραστηριότητα ζωγράφων στην Κέρκυρα και την αγιογράφηση ναών, «Εώα και Εσπέρια» 6 (2004-2006), 9-60.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση προς τα επάνω