Spyros Karydis-Personal website

Κερκυραϊκή προσωπογραφία του 15ου αιώνα, «Βυζαντινά» 23 (2002-2003), 209-217.

Η καταγραφή των ονομάτων των κατοίκων της Κέρκυρας κατά τον 15ο αι., καθώς και όσων ξένων εγκαταστάθηκαν στο νησί ή περαστικοί άφησαν τα ίχνη της παρουσίας τους στα έγγραφα της εποχής, έχει ξεχωριστή σημασία διότι με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η σκιαγράφηση μιας σημαντικής και εξαιρετικά ενδιαφέρουσας περιόδου στη διαμόρφωση της κερκυραϊκής κοινωνίας, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονες ανακατατάξεις οφειλόμενες στις ιδιαιτερότητες της εποχής και στην ιστορική συγκυρία. Επισημαίνουμε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος σημαδεύεται από την τουρκική προέλαση, τη σταδιακή κατάληψη των ελεύθερων ακόμη περιοχών της βυζαντινής αυτοκρατορίας, και τη μετακίνηση πληθυσμών προς τους τόπους όπου κυριαρχούσε η Βενετία. Η Κέρκυρα τότε, όπως και άλλοι τόποι, δέχτηκε τους πρόσφυγες αυτούς, οι οποίοι είτε παρέμειναν για λίγο, πριν πάρουν ξανά τον δρόμο για τη Δύση, είτε εγκαταστάθηκαν μόνιμα και συγχωνεύτηκαν με το ντόπιο στοιχείο. Ο 15ος αι., τέλος, αποτελεί για την κερκυραϊκή προσωπογραφία, λόγω της έλλειψης πηγών για τα προηγούμενα χρόνια, περίοδο καθοριστική, στην οποία περιορίζονται οι αναζητήσεις όσων ενδιαφέρονται για την εμφάνιση των ευγενών ιδιαίτερα οικογενειών και των κλάδων τους.
Η καταγραφή λοιπόν αυτή θα συμβάλει στη διάκριση των γηγενών οικογενειών της Κέρκυρας από εκείνες που ήλθαν και εγκαταστάθηκαν αργότερα και με τον τρόπο αυτό ευελπιστούμε ότι θα γίνουν γνωστά τα ονόματα των οικογενειών που ήλθαν στο νησί κατά το δεύτερο μισό του 15ου αι., θα καταγραφούν τα πρώτα μέλη τους, η δραστηριότητά τους και οι σχέσεις που ανέπτυξαν με το ντόπιο στοιχείο.
Επίσης η καταγραφή αυτή θα συμβάλει στην αναίρεση βεβαιοτήτων του παρελθόντος, που οφείλονταν κυρίως στην έλλειψη υλικού και στη μη συστηματική μελέτη του υπάρχοντος. Θα παράσχει ακόμη υλικό για την εκκλησιαστική ιστορία του τόπου, θα συμβάλει στη διόρθωση των επισκοπικών και πρωτοπαπαδικών καταλόγων και θα καταστήσει γνωστές σημαντικές προσωπικότητες της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας που με την παρουσία τους σημάδεψαν τα εκκλησιαστικά πράγματα της εποχής τους. Θα παράσχει, τέλος, υλικό για την εμπορική κίνηση του νησιού, τα ονόματα των ασχολουμένων με το εμπόριο, την εν γένει δραστηριότητά τους, τα ειδικότερα ενδιαφέροντά τους, καθώς και τις εμπορικές και οικονομικές τους σχέσεις τόσο με πρόσωπα του στενού κερκυραϊκού περιβάλλοντος όσο και με ξένους.

DOWNLOAD FILE

____________________________________
__________________________

Κερκυραϊκή προσωπογραφία του 15ου αιώνα, «Βυζαντινά» 23 (2002-2003), 209-217.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση προς τα επάνω