Οκτ 182018
 

Η W2D2 είναι μια δράση που διοργανώνεται από τη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (IPPOG), την ίδια ομάδα που διοργανώνει και τα International Masterclasses, και απευθύνεται σε ομάδες τεσσάρων ή περισσοτέρων μαθητών Λυκείου, που ενδιαφέρονται να αναλύσουν δεδομένα από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN. Κατά τη διάρκειά της δράσης, οι μαθητές μπορούν να μετρήσουν τις διευθύνσεις των μιονίων σε γεγονότα που έχουν συμβεί στα πειράματα ATLAS ή CMS του CERN. Τα δεδομένα που θα αποκτήσουν, δηλαδή τις μετρήσεις τους, θα τα ανεβάσουν σε ένα κοινό για όλους λογιστικό φύλλο,  και κατόπιν, την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018, θα κάνουν μια τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν τα αποτελέσματά τους. Η W2D2 είναι μια ανεξάρτητη δραστηριότητα που όμως θα μπορούσε να αποτελέσει και μια καλή εισαγωγή στα International Masterclasses 2019, για όσους θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε αυτά.

Σημαντικά χαρακτηριστικά της δράσης W2D2:

  • Μπορεί να γίνει στο σχολείο χωρίς μετακινήσεις και δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχει Φυσικός, αν και θα ήταν σημαντική η συμμετοχή ενός.
  • Η συνολική διάρκειά της είναι περίπου 2 ώρες.
  • Η συλλογή και ανάλυση των δεδομένων από τους μαθητές μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή από τώρα μέχρι μια ημέρα πριν την τηλεδιάσκεψη.
  • Η συζήτηση κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης θα γίνει με επιστήμονες-ερευνητές της Φυσικής Σωματιδίων, από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ( CERN, Fermilab, TRIUMF κ.ά.)

Όσοι θα συμμετάσχουν θα πρέπει να έχουν βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή και Αγγλικών (επιπέδου Lower).

Σχετικές συνδέσεις:

Ιστοσελίδα της δράσης όπου θα βρείτε λεπτομέρειες και όλο το απαραίτητο υλικό: https://quarknet.org/content/lhc-world-wide-data-day-2018

Σελίδα για εγγραφή των ομάδων: https://quarknet.org/content/world-wide-data-day-registration-2018

Εγγραφή των ομάδων μέχρι την Τρίτη 30/10/2018 και ώρα 12:00 UTC (15:00 ώρα Ελλάδος).

Αν κάποιος συνάδελφος εκπαιδευτικός θεωρεί ότι θα μπορούσε να συμμετέχει ως moderator στις τηλεδιασκέψεις μπορεί να κάνει εγγραφή στη διεύθυνση: https://goo.gl/forms/356022CNYuVmRBTq2