Οι άνθρωποι δεν σταματούν να παίζουν, επειδή γερνάνε. Γερνάνε, επειδή σταματούν να παίζουν

 «Οι άνθρωποι δεν σταματούν να παίζουν, επειδή γερνάνε. Γερνάνε, επειδή σταματούν να παίζουν», αυτά είναι τα λόγια του Αμερικανού συγγραφέα Oliver W. Holmes και εμείς ταυτιζόμαστε απόλυτα.

Το εκπαιδευτικό παιχνίδι αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο στη Φυσική Αγωγή (ΦΑ), είναι ένας συναρπαστικός τρόπος βελτίωσης των ικανοτήτων και καλλιέργειας των δεξιοτήτων των μαθητών, είναι μια οργανωμένη σκόπιμη δραστηριότητα με παιγνιώδη μορφή, η οποία εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πλαίσιο, για την επίτευξη συγκεκριμένων μαθησιακών στόχων και το οποίο υπό προϋποθέσεις έχει εφαρμογή από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο και όχι μόνο. Κύρια χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού παιχνιδιού, η καθοδήγηση από τον εκπ/κό για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική υλοποίηση, ο καθορισμός του περιεχομένου, των κανόνων, του τρόπου διεξαγωγής, σύμφωνα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος ΦΑ, η αξιολόγησή του για την παρακολούθηση της προόδου των μαθητών και την τροποποίησή του όπου κρίνεται απαραίτητο, ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα. Τα οφέλη πολλά: κινητοποίηση και αύξηση του ενδιαφέροντος για ενεργή συμμετοχή, καλλιέργεια κινητικών, κοινωνικών δεξιοτήτων, αξιών, αισθήσεων και γνωστικής ανάπτυξης.

Με γνώμονα τα οφέλη του εκπ/κου παιχνιδιού, υλοποιήθηκε στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Ρόδου, Βενετόκλειο, για τους εκπ/κούς Φυσικής Αγωγής, Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Δωδ/σου, από την Σύμβουλο Εκπ/σης Φυσικής Αγωγής Ν. Δωδεκανήσου, Αδαμαντία Φατσέα, σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, τα Γραφεία Φυσικής Αγωγής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης και τον Επιστημονικό Σύλλογο Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Ν. Δωδ/σου, επιμορφωτικό – βιωματικό σεμινάριο με θέμα: «Το παιδαγωγικό παιχνίδι στη Φυσική Αγωγή – Ιδέες και προτάσεις αξιοποίησης»

Σκοπός της επιμόρφωσης η παρουσίαση δυνατοτήτων που παρέχει το παιδαγωγικό παιχνίδι στην ψυχοκινητική ανάπτυξη των μαθητών, στην υποστήριξη και στον εμπλουτισμό του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου των εκπ/κών Φυσικής Αγωγής.

Για τις ανάγκες του σεμιναρίου συμμετείχαν ενεργά οι μαθητές του Β1 του 1ου ΓΕΛ Ρόδου. Το σεμινάριο παρακολούθησαν 100 εκπ/κοι ΦΑ.

Στην αρχή η Σύμβουλος Εκπ/σης Φυσικής Αγωγής Ν. Δωδ/σου, Αδαμαντία Φατσέα, έκανε μια σύντομη εισαγωγή για τον ενισχυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού παιχνιδιού στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

Στο πρώτο μέρος ο εκπ/κός ΦΑ, κ. Αλεξίου Βασίλειος, με την βοήθεια των μαθητών, παρουσίασε αρκετές αθλητικές δραστηριότητες, που είχαν ως στοχοθεσία την ανάπτυξη, βελτίωση συναρμοστικών ικανοτήτων και συγκεκριμένα του προσανατολισμού, του ρυθμού, της κινητικής διαφοροποίησης και της αντίδρασης.

Στο δεύτερο μέρος ο εκπ/κός ΦΑ,κ. Τσαμπανάκης Κωνσταντίνος, παρουσίασε αρκετά ομαδικά εκπ/κα παιχνίδια με στόχο την ενεργοποίηση των μαθητών, τη διδασκαλία αντικειμένων της ΦΑ, την επίλυση προβλήματος μέσα από τη συνεργασία και αγαστή επικοινωνία και την ομαδικότητα.

Υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος με τους εκπ/κους ΦΑ που παρακολουθούσαν και είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι οι μαθητές που συμμετείχαν ενεργά σε όλη τη διάρκεια, δήλωσαν ενθουσιασμένοι και γεμάτοι, από την εμπειρία που βίωσαν.

Το σεμινάριο βιντεοσκοπήθηκε και είναι αναρτημένο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://youtu.be/zERBr2xZvsE

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι βοήθησαν με την καθοριστική συμβολή τους στην υλοποίηση του σεμιναρίου και ιδιαιτέρως τον Δ/ντή του Εργαστήριου Ψυχολογίας, Παιδαγωγικών Ερευνών και Μέσων στην Εκπαίδευση, του ΠΤΔΕ του Παν/μιου Αιγαίου, κ. Λοΐζο Σοφό και τον συνεργάτη του κ. Δημήτρη Σπανό, τους Δ/ντες του 1ου ΓΕΛ Ρόδου κ. Παύλο Κεφαλάκη, του ΓΕΛ Ιαλυσού κ. Μιχαήλ Μπούτη, του 2ου Πειραματικού Γ/σιου Ρόδου κ. Θωμίδη Βενέτη, την εκπ/κο ΦΑ του 1ου ΓΕΛ Ρόδου κα Μαρία Μαδωνή, τη διοίκηση και τους υπαλλήλους του Κλειστού Γυμναστηρίου Βενετόκλειο, τους εξαιρετικούς μαθητές του τμήματος Β1 του 1ου ΓΕΛ Ρόδου, τους εισηγητές κ. Βασίλη Αλεξίου και κ. Κωνσταντίνο Τσαμπανάκη, που μοιράστηκαν απλόχερα τη γνώση και την εμπειρία τους και όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στο σεμινάριο.

Comments are closed.

Αδαμαντία Φατσέα
Αρχείο
Ημερολόγιο
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Επισκεψιμότητα
  • 260494Συνολικές αναγνώσεις:
  • 192461Συνολικοί επισκέπτες:
Who's Online
1 visitors online now
0 guests, 1 bots, 0 members
Powered by Visitor Maps
Login
Γρ. Φυσικής Αγωγής Δωδ/σου
Ομάδα Φυσικής Αγωγής

Υπεύθυνος: Αντώνης Παπαγεωργίου
τηλ:22413-64852
FAX:22413-64855

e-mail: gfa@dide.dod.sch.gr

Υπόλογος ΧΕΠ: Νίκος Μαντικός
τηλ:22413-64851

Γραμματεία: Τασία Σταυριά
τηλ:22413-64854

Υπεύθυνος Kids Athletics: Γιώργος Μιχαλάκης