Είσοδος Ψηφιακές εφαρμογές

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Η έξυπνη χρήση των μηχανών αναζήτησης - Εφαρμογή στα ηλεκτρονικά λεξικά


 

 

Η έξυπνη χρήση των μηχανών αναζήτησης - Εφαρμογή στα ηλεκτρονικά λεξικά - Πρόγραμμα περιήγησης: mozilla firefox

 

Οι παρακάτω οδηγίες ισχύουν για τον mozilla firefox

 

Το πιο διαδεδομένο εργαλείο στο διαδίκτυο είναι οι μηχανές αναζήτησης. Όλοι ξέρουμε και χρησιμοποιούμε τις γνωστές μηχανές, π.χ. Google, Yahoo κ.τ.λ.

Μηχανή αναζήτησης όμως είναι και η "αναζήτηση" σε οποιοδήποτε ιστοχώρο και ιδιαίτερα σε ένα ηλεκτρονικό λεξικό.

 

Για να μπορούμε να αξιοποιήσουμε με τον ταχύτερο τρόπο μια μηχανή αναζήτησης (π.χ. Google) ή τη μηχανή αναζήτησης σε ένα ηλεκτρονικό λεξικό χρειάζεται να προηγηθούν κάποιες ενέργειες. Θα τις εφαρμόσουμε στο ηλεκτρονικό λεξικό του ιστοχώρου Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα.

 

1ο βήμα.

Πηγαίνουμε στη σελίδα της Πύλης και στο πλαίσιο για την "Αναζήτηση στα λεξικά" κάνουμε δεξί κλικ. Εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο. Πατάμε στην επιλογή "Προσθέστε μια λέξη-κλειδί για αυτή την αναζήτηση.2ο βήμα

Στο νέο παράθυρο που θα ανοίξει προσθέτουμε κάποια λέξη ή κάποια γράμματα (π.χ. λε) και αποθηκεύουμε.3ο βήμα

Αφού ολοκληρώσαμε το προηγούμενο βήμα, κάθε φορά που θα χρειαστεί να βρούμε τη σημασία μιας λέξης δε χρειάζεται να ανοίγουμε τη σελίδα της Πύλης. Ανοίγουμε μια νέα καρτέλα (Ctrl+T) και στη γραμμή διεύθυνσης του περιηγητή μας γράφουμε τη λέξη-κλειδί που δώσαμε (λε), αφήνουμε κενό και συμπληρώνουμε τη λέξη που θέλουμε να βρούμε τη σημασία της, π.χ. γήλοφος. Πατάμε enter.4ο βήμα

Αμέσως θα μεταφερθούμε στη σελίδα της Πύλης με την ερμηνεία της λέξης που ζητήσαμε! 

Την ίδια διαδικασία μπορούμε να την εφαρμόσουμε σε όλες τις μηχανές αναζήτησης. Κάθε φορά, βέβαια, θα πρέπει να δίνουμε διαφορετική λέξη κλειδί.

Δοκιμάστε το στο ηλεκτρονικό λεξικό των αρχαίων από τη σελίδα του λεξικού Liddell & Scott ή του Perseus.