A B Γ Δ Ε T

Νέα ελληνική γλώσσα, Β' Γυμνασίου

3η ενότητα, ΦΙΛΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ




 

 


44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 26 27 28 29 30 31 32

 

eik

A EIΣAΓΩΓIKA KEIMENA

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

 

Στόχοι

Στόχοι αυτής της ενότητας, που προτείνουμε να διδαχθεί σε 6 ώρες, είναι οι μαθητές:

• Να διαβάσουν, να προβληματιστούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους για τη φιλία.

• Να συνειδητοποιήσουν ότι η κλίση των ρημάτων βασίζεται στη διάκριση μεταξύ των δύο φωνών (ενεργητική και παθητική) και ότι οι δύο φωνές δεν ταυτίζονται με τις αντίστοιχες διαθέσεις.

• Να αντιληφθούν ότι η κλίση του ενεστώτα και παρατατικού των ρημάτων βασίζεται σε διπλό υπόδειγμα τόσο στην ενεργητική όσο και στην παθητική φωνή (α’ και β’ συζυγία).

• Να εξοικειωθούν με το α’ συνθετικό των σύνθετων λέξεων (ουσιαστικό, επίθετο, αριθμητικό, ρήμα, επίρρημα, πρόθεση, αντωνυμία).

• Να μάθουν να χρησιμοποιούν μεθόδους για τον έλεγχο και τη βελτίωση των κειμένων που παράγουν (επανέλεγχος της γραπτής έκφρασης).

 

Β. ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ – ΣΥΖΥΓΙΕΣ

 

Β.1 Ενεργητική και παθητική φωνή

 

α. Θεωρητικό μέρος

«Τα ρήματα της Ελληνικής διαθέτουν δύο διαφορετικές ομάδες προσωπικών καταλήξεων οι οποίες σχετίζονται με τη γραμματική κατηγορία της φωνής: ενεργητική και παθητική. Σε πολλές περιπτώσεις το ίδιο ρήμα μπορεί να απαντά και στις δύο φωνές. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η τυπική ή χαρακτηριστική χρήση της ενεργητικής φωνής είναι να δηλώνει ότι το υποκείμενο ενεργεί. Η χαρακτηριστική χρήση της αντίστοιχης παθητικής είναι να δηλώνει ότι το υποκείμενο δέχεται την ενέργεια.

Ωστόσο, δεν ανήκουν όλα τα ρήματα σ’ αυτό το συμμετρικό σχήμα. Πολλά ρήματα εμφανίζονται σε ένα μόνο από τα δύο κλιτικά παραδείγματα, και σε μερικά από αυτά η αντιστοιχία ανάμεσα στις ενεργητικές και παθητικές καταλήξεις και στη σημασία της ενέργειας ή της αποδοχής δεν ισχύει. Πρέπει επομένως να περιορίσουμε πρώτα τους όρους ενεργητική και παθητική φωνή στην τυπική διαφοροποίηση των δύο ομάδων των ρηματικών καταλήξεων και μετά να προχωρήσουμε στις διάφορες λειτουργίες που σχετίζονται με καθεμιά από αυτές.

 

Ενεργητική

Μερικά ενεργητικά μεταβατικά ρήματα μπορεί να εκφράζουν μεν μια ενέργεια, αλλά δεν έχουν αντίστοιχη παθητική φωνή, όπως τα φέρνω, μαλώνω, φωνάζω.

Υπάρχουν ενεργητικά μεταβατικά ρήματα τα οποία δεν εκφράζουν ενέργεια αλλά μια κατάσταση, όπως τα πιστεύω, μοιάζω.

Υπάρχουν επίσης ενεργητικά ρήματα με καταλήξεις ενεργητικής φωνής τα οποία δεν εκφράζουν ενέργεια και εμφανίζονται σε αμετάβατες δομές, όπως τα μένω, τρέμω κτλ.

Μερικά ρήματα με καταλήξεις ενεργητικής φωνής δεν εκφράζουν ενέργεια αλλά κάποια αίσθηση ή αντίληψη, όπως τα πονώ, νιώθω, ακούω, βλέπω, ξέρω. Μερικά από αυτά τα ρήματα, όπως τα ακούω, βλέπω, ξέρω κ.ά. μπορούν να είναι και μεταβατικά, ενώ μερικά από αυτά, όπως το ακούω, μπορούν να εμφανίζονται και στην παθητική φωνή.

Υπάρχουν επίσης ρήματα ενεργητικής φωνής τα οποία απαντούν τόσο σε μεταβατικές όσο και σε αμετάβατες δομές, όπως τα περπατώ, τρέχω, γελώ, πεθαίνω, ζωντανεύω.

 

Παθητική

Ενώ η ενεργητική φωνή χρησιμοποιείται για να εστιάσει την προσοχή στην ενέργεια του ρήματος, η παθητική χρησιμοποιείται για να δώσει έμφαση στο αποτέλεσμα της ενέργειας.

Η παθητική φωνή χρησιμοποιείται περισσότερο στον επίσημο, επιστημονικό ή δημοσιογραφικό λόγο –ο οποίος επηρεάζεται από την καθαρεύουσα–, ιδίως όταν δεν είναι απαραίτητο να αναφερθεί ο δράστης της ενέργειας ή όταν εννοείται εύκολα από το περιβάλλον.

Μια άλλη λειτουργία της παθητικής είναι να παρουσιάσει ένα συστατικό το οποίο αντιστοιχεί στο αντικείμενο της ενεργητικής ως θέμα της πρότασης, π.χ. την οντότητα για την οποία γίνεται λόγος στην πρόταση:

Ο κόσμος δεν θεωρεί τους πολιτικούς έντιμους.

Οι πολιτικοί δεν θεωρούνται έντιμοι (από τον κόσμο).

[Με την παθητική φωνή εκφράζονται και η αυτοπάθεια και η αλληλοπάθεια.]

 

Αποθετικά ρήματα

Αποθετικά ονομάζονται τα ρήματα τα οποία έχουν παθητική μορφολογία αλλά ενεργητική σημασία. Αυτά τα ρήματα μπορεί αφενός να είναι μεταβατικά, όπως τα θυμάμαι κάποιον, δέχομαι κάποιον, λυπάμαι κάποιον, φοβάμαι κάποιον, περιποιούμαι κάποιον κτλ.

Αφετέρου, τα αποθετικά ρήματα είναι δυνατόν να είναι αμετάβατα, όπως έρχομαι, κοιμάμαι, κουράζομαι, ξεκουράζομαι, γίνομαι κτλ.

Μερικά από τα μεταβατικά αποθετικά ρήματα είναι δυνατόν να εμφανίζονται και ως αμετάβα τα, π.χ. λυπάμαι, φοβάμαι κτλ.».

 

D. Ηolton, Ρ. Mackridge, Ειρ. Φιλιππάκη-Warburton, Γραμματική της ελληνικής γλώσσας,

μτφρ. Β. Σπυρόπουλος, εκδ. Πατάκη, Αθήνα 1998

 

β. Διδακτικές οδηγίες

Στόχοι της ενότητας είναι οι μαθητές:

α. Να θυμηθούν ότι η διάκριση των δύο φωνών γίνεται παρατηρώντας τις καταλήξεις των ρημάτων που τις ξέρουν από τη γραμματική.

β. Να θυμηθούν τη διάκριση των τύπων της ενεργητικής από τους τύπους της παθητικής φωνής σε όλους τους χρόνους και να μπορούν να μεταφέρουν ρηματικούς τύπους από τη μια φωνή στην άλλη.

γ. Να κατανοήσουν ότι όλα τα ρήματα δεν έχουν και τις δύο φωνές.

δ. Να διαπιστώσουν ότι η φωνή των ρημάτων δεν συμπίπτει πάντα με τη σημασία τους. Επειδή η διδασκαλία των διαθέσεων θα γίνει στην επόμενη ενότητα, εδώ οι μαθητές θα ασχοληθούν με το φαινόμενο μόνο σε γενικές γραμμές, χωρίς όμως να αναφερθεί ο όρος διάθεση.

 

Β.2 Συζυγίες του ρήματος

 

α. Θεωρητικό μέρος

Δίνονται παρακάτω δύο πίνακες με τις αλλαγές που γίνονται, για να σχηματιστεί ο ενεργητικός και παθητικός αόριστος των ρημάτων, ανάλογα με το χαρακτήρα τους ή τα τελευταία γράμματα του ενεστωτικού θέματος.

 

Στα ρήματα της πρώτης συζυγίας:

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Ενεστωτικό θέμα σεΕνεργητικό αοριστικό θέμα σεΠαθητικό αοριστικό θέμα σεΠαραδείγματα
φωνήεν-σ--σ’-/-θ-σείω, έσεισα, σείστηκα
ιδρύω, ίδρυσα, ιδρύθηκα
-ε-ευσ--ευστ--εμπνέω, ενέπνευσα, εμπνεύστηκα
-β-/-π-/-πτ-/-φ-/-φτ--ψ--φτ-βάφω, έβαψα, βάφτηκα
-αυ-/-ευ--αψ-/-εψ-
-αυσ-/-ευσ-
-αυτ-/-ευτ-γιατρεύω, γιάτρεψα, γιατρεύτηκα
δεσμεύω, δέσμευσα, δεσμεύτηκα
-γ-/-γγ-/-χ-/-κ-/-χν--ξ--χτ-δείχνω, έδειξα, δείχτηκα
-δ-/-θ--σ--στ-πείθω, έπεισα, πείστηκα
-σσ-/-ττ--ξ--χτ-κηρύσσω, κήρυξα, κηρύχτηκα
-ζ--σ--ξ--στ--χτ-εξετάζω, εξέτασα, εξετάστηκα
πειράζω, πείραξα, πειράχτηκα
-ν--σ-/-ν--θ-/-στ-/-νθ-ντύνω, έντυσα, ντύθηκα
κλείνω, έκλεισα, κλείστηκα
μολύνω, μόλυνα, μολύνθηκα
-αιν--αν-/-υν-/-ασ-/-ησ--ανθ-/-αθ-/-ηθ-εξυγιαίνω, εξυγίανα, εξυγιάνθηκα
τρελαίνω, τρέλανα, τρελάθηκα
βαραίνω, βάρυνα / παθαίνω, έπαθα
χορταίνω, χόρτασα
παρασταίνω, παράστησα, παραστήθηκα
-αρ-/-ιρ--αρισ-/-ιρισ-/-αρ-/-ιρ--αριστ-/-ιριστ-σοκάρω, σοκάρισα/σόκαρα, σοκαρίστηκα

 

Στα ρήματα της δεύτερης συζυγίας:

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Ενεργητικό αοριστικό θέμα σεΠαθητικό αοριστικό θέμα σεΠαραδείγματα
-ησ--ηθ-γεννώ, γέννησα, γεννήθηκα
-ασ--αστ-κρεμώ, κρέμασα, κρεμάστηκα
-εσ--εστ-τελώ, τέλεσα, τελέστηκα
-εσ--εθ-επαινώ, επαίνεσα, επαινέθηκα
-αξ--αχτ-κοιτώ, κοίταξα, κοιτάχτηκα
-ηξ--ηχτ-τραβώ, τράβηξα, τραβήχτηκα
-ασ--αστ-ξεχνώ, ξέχασα, ξεχάστηκα

 

Πολλά ρήματα της δεύτερης συζυγίας κλίνονται στην ενεργητική φωνή και κατά την πρώτη τάξη και κατά τη δεύτερη:

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

μιλείς και μιλάςτραγουδείτε και τραγουδάτε
πατεί και πατάσυζητείτε και συζητάτε.

 

Η τάξη την οποία θα ακολουθήσουν μερικά ρήματα κανονίζεται κάποτε:

α. Από τη σημασία τους: λειτουργά ο παπάς αλλά λειτουργεί μια υπηρεσία.

β. Από το φωνητικό τους τύπο: κουνάς (ή κουνείς), ξεκινάς, ξανακινάς αλλά κινείς (βάζεις σε κίνηση).

γ. Από το αν είναι απλά ή σύνθετα ή με αχώριστα μόρια:

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

μιλάς ή μιλείς αλλάσυνομιλείς
πονάς ή πονείςπροπονείς
χωράς ή χωρείςπροχωρείς, προσχωρείς, αναχωρείς,
παραχωρείς, υποχωρείς.

 

β. Διδακτικές οδηγίες

 

Βασικός στόχος αυτής της ενότητας είναι να ξεχωρίζουν οι μαθητές την πρώτη από τη δεύτερη συζυγία των ρημάτων. Επίσης πρέπει να επισημάνουν τις δύο τάξεις της δεύτερης συζυγίας και να γίνει αντιληπτό πώς κλίνεται κάθε ρήμα σε όλους τους χρόνους και τις εγκλίσεις συνολικά.

Από τις πρώτες ερωτήσεις (Ακούω και μιλώ, Διαβάζω και γράφω) καλούνται οι μαθητές να μεταφέρουν τα ρήματα στον ενεστώτα για να κατανοήσουν το ρόλο του τονισμού στο χωρισμό των ρημάτων σε συζυγίες στην ενεργητική και παθητική φωνή. Θα τονίσουμε ότι αυτή η διαφορά υπάρχει μόνο στον ενεστώτα, τον παρατατικό και τον εξακολουθητικό μέλλοντα. Για να μάθουν να χωρίζουν τις δύο τάξεις της δεύτερης συζυγίας, θα πρέπει να κλίνουν τα τρία πρόσωπα του ενικού στον ενεστώτα και στις δύο φωνές. Για να κατανοήσουν τον τρόπο που σχηματίζονται οι χρόνοι από το αοριστικό θέμα σε ποικίλα ρήματα, μπορούμε να τους δώσουμε σε φωτοτυπία τους δύο πίνακες που παρατίθενται στο θεωρητικό μέρος, χωρίς βέβαια να ζητήσουμε να τους απομνημονεύσουν. Είναι απαραίτητο κατά τη διδασκαλία της α’ και β’ συζυγίας των ρημάτων οι μαθητές να έχουν ανοιχτή τη Γραμματική τους, για να συμβουλεύονται τους πίνακες κλίσης όλων των χρόνων. Το Τετράδιο Εργασιών περιλαμβάνει αρκετές ασκήσεις που μπορούν να γίνουν μέσα στην τάξη ή να δοθούν ως εργασίες για το σπίτι.

 

Γ. ΤΟ Α’ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ

 

α. Θεωρητικό μέρος

 

Η συμμετοχή μιας λέξης ως πρώτου συνθετικού στη διαδικασία σχηματισμού συνθέτου επιφέρει αλλαγές στη μορφή της. Έτσι, μπορεί κανείς να διακρίνει τις εξής περιπτώσεις:

• Αλλαγή στο θέμα της. Ουσιαστικά πρόκειται για χρήση του αρχαίου ελληνικού θέματος (πατέρας – πατρογονικός, μητέρα – μητρόπολη).

• Χρήση τόσο του ελληνικού θέματος όσο και του νεοελληνικού (γη/γεω-/γαιο-, γήπεδο, αλλά και γεωλόγος, γαιοκτήμονας/χέρι/χειρ-, χεροδύναμος, χειροκροτώ, χειρουργός).

• Ενδιαφέρουσα περίπτωση αποτελεί η χρήση όχι απλώς των δύο θεμάτων (του αρχαιοελληνικού και του νεοελληνικού), των οποίων η μορφή είναι παραπλήσια, αλλά η χρήση διαφορετικών λέξεων που χρησιμοποιεί η αρχαία και η νέα ελληνική για το ίδιο αντικείμενο αναφοράς (ύδωρ → υδραγωγείο, νερό → νερόμυλος). Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η διαφορά στο επίπεδο λόγου: το υψηλό επίπεδο λόγου αλλά και οι ειδικές γλώσσες κτλ. τείνουν να επιλέγουν τη λέξη της αρχαίας για τη δημιουργία συνθέτων, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με το οικείο/καθημερινό επίπεδο λόγου.

• Ειδική περίπτωση αποτελούν τα αριθμητικά, η μορφή των οποίων συχνά οδηγεί σε παρανοήσεις. Η μορφή μονο- που αντιστοιχεί στο αριθμητικό ένας εύκολα συγχέεται με το επίθετο μόνος ή με το επίρρημα μόνο, πολύ περισσότερο όταν η απόπειρα απόδοσης της σημασίας μιας σύνθετης λέξης με α’συνθετικό το μονο- με την αντίστοιχη φράση πολύ συχνά περιλαμβάνει το επίθετο ή το επίρρημα: μονοκύτταρος = αυτός που αποτελείται από ένα μόνο κύτταρο, μονόπετρο = δαχτυλίδι που έχει μία μόνο πέτρα.

• Στα ρήματα, η αλλαγή στη μορφή της λέξης όταν χρησιμεύει ως α’ συνθετικό προκύπτει από τη χρήση του αοριστικού θέματος αντί του ενεστωτικού: σπαράζω – σπάραξα → σπαραξικάρδιος. Επιλέγουν το ενεστωτικό θέμα τα παρατακτικά ρηματικά σύνθετα: ανοιγ-ο-κλείνω.

• Σε ό,τι αφορά τα άκλιτα, η αλλαγή στη μορφή τους όταν χρησιμεύουν ως πρώτα συνθετικά ανήκει στην κατηγορία μορφοφωνολογικών μετατροπών. Έτσι έχουμε την αλλαγή του αντι- σε ανθ- : αντι – υπολοχαγός → ανθυπολοχαγός (τροπή του άηχου κλειστού σε τριβόμενο όταν συνδέεται με λέξη που αρχίζει από φωνήεν που δασυνόταν).

 

β. Διδακτικές οδηγίες

 

Ο στόχος της ενότητας αυτής είναι να μάθουν οι μαθητές να αναγνωρίζουν τα πρώτα συνθετικά σύνθετων λέξεων και να τα χρησιμοποιούν για να σχηματίσουν δικές τους σύνθετες λέξεις. Δεδομένου αυτού του στόχου, έμφαση πρέπει να δοθεί στις μεταβολές που υφίσταται μία λέξη όταν χρησιμεύει ως α’συνθετικό. Είναι σαφές ότι η μορφή ορισμένων συνθετικών είναι αρκετά απομακρυσμένη από την απλή λέξη, σε σημείο που μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί από ένα μαθητή (ιδίως σε ό,τι αφορά τη χρήση θεμάτων της Αρχαίας Ελληνικής). Η διδασκαλία είναι καλό να εστιαστεί στη σύνδεση μορφής και σημασίας, έτσι ώστε να προχωρήσει ο μαθητής από τη σημασία του συνθέτου στην αναγνώριση της σημασίας των συνθετικών και αντίστροφα.

 

Δ. ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

 

Επειδή το θέμα της φιλίας ενδιαφέρει άμεσα τους μαθητές αυτής της ηλικίας, μπορεί εύκολα να επιτευχθεί ο στόχος της υποενότητας, να αφομοιώσουν το λεξιλόγιο, αλλά και να το εμπλουτίσουν. Θα ήταν σκόπιμο λοιπόν οι δύο πρώτες ασκήσεις να γίνουν στην τάξη.

Η άσκηση ορθογραφίας αναφέρεται στο σχηματισμό του αορίστου των ρημάτων σε -ίζω και των ρημάτων της β’ συζυγίας, για να διακρίνουν οι μαθητές πότε το -ισα του αορίστου γράφεται με ι και πότε με η.

 

Ε. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ

Στην παραγωγή προφορικού λόγου θα ζητηθεί από τους μαθητές να αφηγηθούν ευχάριστες-διασκεδαστικές σκηνές με τους φίλους τους από την προηγούμενη τάξη (άσκηση αφήγησης στον προφορικό λόγο). Στη συνέχεια, είναι ενδιαφέρον να συζητήσουν μεταξύ τους σε μη προσχεδιασμένο προφορικό λόγο για τις φιλίες σήμερα μέσα από τις εμπειρίες και τα βιώματά τους.

Στην παραγωγή γραπτού λόγου οι μαθητές καλούνται να συντάξουν ένα βιωματικό κείμενο με τη μορφή ημερολογίου, είδος κειμένου που έχουν γνωρίσει στην προηγούμενη τάξη. Καλό είναι o εκπαιδευτικός να τους παρουσιάσει τα βασικά κειμενικά χαρακτηριστικά του ημερολογίου.

 

ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

 

α. Θεωρητικό μέρος

Στις σύγχρονες προσεγγίσεις της γλωσσικής διδασκαλίας, και ιδιαίτερα της γραπτής έκφρασης, δίνεται έμφαση και στο μετασυγγραφικό στάδιο στο οποίο γίνεται επιμέλεια βελτίωσης του κειμένου του μαθητή. Σ’ αυτή τη φάση εμπλέκεται ενεργά τόσο ο μαθητής όσο και οι συμμαθητές στο πλαίσιο μικρών ομάδων. Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να κατανοήσουν οι μαθητές την ανάγκη συνεχούς βελτίωσης του κειμένου τους ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό.

«Στην παραδοσιακή διδασκαλία η επισήμανση των λαθών και των ελλείψεων και η αποτίμηση του όλου κειμένου γίνονται συνήθως από τον εκπαιδευτικό της τάξης. Για λόγους διδακτικούς προτείνουμε τη συμμετοχή των μαθητών στην αυτο-βελτίωση και την αυτο-αξιολόγηση των γραπτών τους και την εμπλοκή τους σε συλλογικές ή εταιρικές βελτιώσεις και αποτιμήσεις. Όλες αυτές οι μορφές αυξάνουν το ενδιαφέρον των μαθητών και αναπτύσσουν τις μεταγλωσσικές και μεταγνωστικές ικανότητές τους, που με τη σειρά τους συμβάλλουν στην αυτόνομη ανάπτυξή τους. Γι’ αυτό προτείνονται και από τα πρόσφατα Προγράμματα Σπουδών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Για να λειτουργήσουν, όμως, οι μορφές αυτο-βελτίωσης και ετερο-βελτίωσης, πρέπει προηγουμένως ο εκπαιδευτικός να έχει διδάξει άμεσα τα κριτήρια αξιολόγησης που αναμένει να εφαρμόσουν οι μαθητές του. Τα κριτήρια αυτά πρέπει να εφαρμοστούν από τον ίδιο και στη συνέχεια από την τάξη για την αξιολόγηση μαθητικών γραπτών ενώπιον όλων των μαθητών και μετά να περάσουν στη μικρο-ομάδα και το άτομο.

 

1. Τεχνική Αυτο-βελτίωσης

Ο μαθητής διαβάζει το κείμενό του, χαμηλόφωνα, στο διπλανό μαθητή, για να διαπιστώσει ο ίδιος κενά, ελλείψεις και αντιφάσεις. Στη συνέχεια σημειώνει:

α. Τι μου άρεσε ιδιαίτερα από ό,τι έχω γράψει;

β. Τι δεν ακούγεται καλά;

γ. Τι λείπει ή είναι ατελές;

δ. Ποιες βελτιώσεις θα κάνω, πώς και γιατί;

ε. Έγραψα, τελικά, όσα είχα κατά νου;

σ’. Είναι όσα έγραψα κατανοητά από τους συμμαθητές μου;

ζ. Είναι το περιεχόμενο ενδιαφέρον;

η. Πέτυχα το σκοπό μου;

Με βάση τις διαπιστώσεις του, πρέπει στη συνέχεια μόνος ή με τη βοήθεια των συμμαθητών του να επιχειρήσει τη βελτίωση σημείων που ο ίδιος θεωρεί ότι έχουν άμεση ανάγκη από βελτίωση. Η όλη διαδικασία γίνεται ακόμη στο πρόχειρο τετράδιο.

 

2. Τεχνική Αλληλο-βελτίωσης

Οι μαθητές, στο πλαίσιο του σχολείου συνεχώς εισπράττουν αξιολογικές κρίσεις από τους δασκάλους τους και κατ’ επέκταση αντιδρούν αξιολογικά και προς την εργασία των συμμαθητών τους. Πρώτιστη φροντίδα του εκπαιδευτικού σε αυτό το σημείο είναι να βοηθήσει τους μαθητές του να απαλλαγούν από τα αξιολογικά αντανακλαστικά τους και να υιοθετήσουν βοηθητικής φύσης αντιδράσεις, όπως είναι, για παράδειγμα, η υποβολή διευκρινιστικών ερωτήσεων, η επισήμανση ασαφών στοιχείων και η πρόταση βελτιωτικών παρεμβάσεων. Αν καθοδηγηθούν κατάλληλα, ακόμα και οι μικρής ηλικίας, είναι σε θέση, με τη μορφή παρατηρήσεων, να προσφέρουν τις πρώτες ανατροφοδοτήσεις στα γραπτά των συμμαθητών τους και έτσι να λειτουργήσουν ως φυσικοί αποδέκτες των γραπτών που συνέθεσαν οι συμμαθητές τους.

Ο ρόλος που αναλαμβάνουν οι μαθητές στην αλληλο-βελτίωση και αλληλο-αξιολόγηση των γραπτών τους είναι εξίσου σημαντικός με το ρόλο του συγγραφέα και σχετίζεται άμεσα με αυτόν. Αρκεί, βεβαίως, να καθιερώσει ο εκπαιδευτικός ως αρχή ότι για κάθε επισήμανση λάθους, αστοχίας ή αδυναμίας που κάνουν πρέπει, ταυτόχρονα, να διατυπώνουν και πρόταση βελτίωσής τους. Παρατηρήσεις χωρίς προτάσεις δεν πρέπει να γίνονται εύκολα δεκτές. Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι οι μαθητές συχνά κάνουν πιο εύστοχες και συγκεκριμένες παρατηρήσεις απ’ ό,τι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίες αφορούν τόσο το περιεχόμενο όσο και τη μορφή του κειμένου.

Γι’ αυτό είναι διδακτικά χρήσιμο να εμπλέξουμε, όπως ήδη αναφέραμε, τη μαθητική μικροομάδα σε όλες τις φάσεις της παραγωγής του γραπτού λόγου και κατεξοχήν στη φάση της βελτίωσης. Οι ανατροφοδοτήσεις μπορούν να δοθούν προφορικώς, ευθύς μετά την ανάγνωση, στο συγγραφέα-μαθητή, ή γραπτώς, με τη χρήση κατάλληλης κλείδας. Στη δεύτερη περίπτωση, οι μαθητές ανταλλάσσουν τα γραπτά τους και ύστερα από προσεκτική ανάγνωση σημειώνουν:

α. Μία κεντρική θέση ή ιδέα ή μία βασική πληροφορία που το κείμενο διατυπώνει με πληρότητα και σαφήνεια.

β. Δύο σημεία που τους άρεσαν ιδιαίτερα.

γ. Δύο σημεία που θέλουν ανάπτυξη και υποδεικνύουν πιθανούς τρόπους.

δ. Δύο σημεία που θέλουν διασάφηση ή συμπλήρωση.

ε. Αλλαγές και προσθήκες που κρίνουν αναγκαίο να γίνουν στη δόμηση του κειμένου, τις οποίες και αιτιολογούν.

στ. Αν υπάρχει η “άλλη άποψη” και αν γίνεται περιγραφή λεπτομερειών και έκφραση συναισθημάτων.

ζ. Αν οι παράγραφοι συνδέονται λογικά και αν οι συνδετικοί κρίκοι αναδεικνύουν τη σχέση της νέας παραγράφου με την προηγούμενη.

η. Αν υπάρχουν προτάσεις ασαφείς.

θ. Αν γίνεται άστοχη και άσκοπη χρήση λέξεων.

Από τα παραπάνω στοιχεία αξιολόγησης ο εκπαιδευτικός επιλέγει όσα και όποια θεωρεί κατάλληλα για την τάξη του, τα εφαρμόζει πρώτα ο ίδιος δοκιμαστικά ενώπιον της τάξης και μετά αναμένει από τους μαθητές του να τα εφαρμόσουν στην αυτο-βελτίωση και την ετερο-βελτίωση, όπως ήδη αναφέραμε.

Για λόγους άσκησης οι μαθητές μπορούν να αναλύουν και να επιχειρούν προσπάθειες βελτίωσης σε κείμενα που έχει ετοιμάσει ο εκπαιδευτικός της τάξης ή σε κείμενα άγνωστων μαθητών άλλων τάξεων. Συνήθως οι μαθητές είναι προθυμότεροι να ασχοληθούν με ένα ξένο κείμενο, παρά να ασχοληθούν ξανά με το δικό τους. Άλλωστε, η ετερο-αξιολόγηση είναι άριστη διδακτική επιλογή, διότι εξασφαλίζει τη δυνατότητα της αποστασιοποίησης από το αναλυόμενο και αξιολογούμενο κείμενο, δυνατότητα που δεν υπάρχει πάντα και εύκολα στη διαδικασία της αυτο-αξιολόγησης.

Τέλος, διευκρινίζουμε ότι με τη μαθητική αυτό- και ετερο-αξιολόγηση δεν αποκλείονται οι παρεμβάσεις του εκπαιδευτικού. Μόνο που οι τελευταίες πρέπει να ακολουθήσουν χρονικά τη μαθητική αξιολόγηση και μπορούν να γίνουν είτε ατομικά, με προφορικό τρόπο, σε κάθε μαθητή, είτε ενώπιον όλης της τάξης, χωρίς αναφορά σε ονόματα μαθητών, με όλες τις αναγκαίες επεξηγήσεις και υποδείξεις. Η μαθητική, λοιπόν, και η δασκαλική αξιολόγηση πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά. Αλλά η γενική τάση πρέπει να είναι η μεταβίβαση διαδικασιών και αρμοδιοτήτων από τον εκπαιδευτικό στη συνεργαζόμενη μικρο-ομάδα».

 

Η. Ματσαγγούρας, Κειμενοκεντρική προσέγγιση του γραπτού λόγου, εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2001

 

β. Διδακτικές οδηγίες

 

Οι μαθητές θα ασκηθούν στον επανέλεγχο της γραπτής έκφρασης κατά την παραγωγή γραπτού λόγου με τη μορφή ημερολογίου (για τον πιο καλό φίλο ή φίλη). Με τη συνεργασία του εκπαιδευτικού και των συμμαθητών θα επιχειρήσουν μία πρώτη προσπάθεια ελέγχου και βελτίωσης του αρχικού κειμένου (Α’ φάση). Στη συνέχεια, μετά τη διόρθωση του κειμένου τους από τον καθηγητή, θα μελετήσουν τις διορθώσεις και θα προσπαθήσουν να τις ενσωματώσουν στο κείμενό τους (Β’ φάση). Αυτή η διαδικασία μπορεί να ακολουθηθεί σε κείμενα και των προηγούμενων (βλ. Τετράδιο Εργασιών) αλλά κυρίως στις επόμενες εργασίες παραγωγής γραπτού λόγου.

 

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

Η διαθεματική εργασία έχει ως στόχο τη σύνταξη μιας απλής εργασίας για την πορεία της φιλίας από το παρελθόν στο παρόν μέσα από την προσέγγιση ποικίλων γνωστικών αντικειμένων (Ιστορία, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αισθητική Αγωγή, Μουσική κτλ.). Ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ένταξη στη δραστηριότητα κειμένων των ίδιων των μαθητών ή υλικού που έχουν συνδέσει με τη φιλία (μουσικές συνθέσεις, κινηματογραφικά έργα, ποιήματα κτλ.).

 

Βιβλιογραφία – Αρθρογραφία

Αδαλόγλου Κ., «Αξιολόγηση της γραπτής έκφρασης των μαθητών», Ηλεκτρονικός Κόμβος Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (www.komvos.edu.gr).

Αθανασίου Λ., «Τα λάθη στη γραπτή έκφραση των μαθητών και ο ρόλος τους στη διαδικασία της διδασκαλίας», στο Μ. Βάμβουκας και Α. Χατζηδάκη (επιμ.), Μάθηση και Διδασκαλία της Ελληνικής ως Μητρικής και ως Δεύτερης Γλώσσας, Πρακτικά συνεδρίου, Ρέθυμνο – Πανεπιστήμιο Κρήτης, 6-8/10/2000, Ατραπός, Ρέθυμνο 2001.

Ηawthorn J., Ξεκλειδώνοντας το κείμενο, μτφρ. Μ. Αθανασοπούλου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ρέθυμνο1995.

Ηolton D., Mackridge Ρ., Φιλιππάκη-Warburton, Ειρ., Γραμματική της ελληνικής γλώσσας, μτφρ. Β. Σπυρόπουλος, εκδ. Πατάκη, Αθήνα 1998.

Θηβαίος Κ., «Οι μαθητές “κριτές και σύμβουλοι” των συμμαθητών τους στο γραπτό λόγο», στο Μ. Βάμβουκας και Α. Χατζηδάκη (επιμ.), Μάθηση και Διδασκαλία της Ελληνικής ως Μητρικής και ως Δεύτερης Γλώσσας, Πρακτικά συνεδρίου, Ρέθυμνο – Πανεπιστήμιο Κρήτης, 6-8/10/2000, Ατραπός, Ρέθυμνο 2001.

Κλαίρης Χ., Mπαμπινιώτης Γ., Γραμματική της Νέας Ελληνικής, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 1999.

Λεοντσίνη Μ., Όψεις της Ανάγνωσης, εκδ. Νήσος, Αθήνα 2000.

Mατσαγγούρας Η., Κειμενοκεντρική προσέγγιση του γραπτού λόγου, εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2001.

Νεοελληνική γραμματική της δημοτικής, ΑΠΘ/ΙΝΣ/Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, Θεσσαλονίκη 2002.

Σαραφίδου Τρ., Η καλλιέργεια της Γραπτής Έκφρασης στο σχολείο, εκδ. Σταμούλη, Αθήνα 2001.

Χαραλαμπόπουλος Α. – Χατζησαββίδης Σ. (επιμ.), Η διδασκαλία της λειτουργικής χρήσης της γλώσσας, εκδ. Κώδικας, Θεσσαλονίκη 1997.

 

 


44

 

Κείμενο 1 [Αν θέλεις ένα φίλο...]

εικ

– Έλα να παίξεις μαζί μου, της πρότεινε ο μικρός πρίγκιπας. Είμαι τόσο λυπημένος…

– Δεν μπορώ να παίξω μαζί σου, είπε η αλεπού. Δεν είμαι εξημερωμένη.

– Α, συγγνώμη, είπε ο μικρός πρίγκιπας. Όμως, ύστερα από σκέψη, πρόσθεσε:

– Τι πάει να πει «εξημερώνω»;

– Εσύ δεν είσαι από εδώ, είπε η αλεπού, τι γυρεύεις;

– Γυρεύω τους ανθρώπους, είπε ο μικρός πρίγκιπας. Τι πάει να πει «εξημερώνω»;

– Οι άνθρωποι, είπε η αλεπού, έχουν τουφέκια και κυνηγάνε… Μεγάλος μπελάς. Εκτρέφουν και κότες. Είναι το μόνο τους καλό. Κότες γυρεύεις;

– Όχι, είπε ο μικρός πρίγκιπας. Γυρεύω φίλους. Τι πάει να πει «εξημερώνω»;

– Είναι κάτι που έχει ξεχαστεί από καιρό, είπε η αλεπού. Σημαίνει «δημιουργώ δεσμούς…».

– Δημιουργώ δεσμούς;

– Βέβαια, είπε η αλεπού. Για μένα ακόμα δεν είσαι παρά ένα αγοράκι ολόιδιο μ' άλλα εκατό χιλιάδες αγοράκια. Και δεν σε χρειάζομαι. Κι ούτε εσύ με χρειάζεσαι. Για σένα δεν είμαι παρά μια αλεπού ίδια μ' εκατό χιλιάδες άλλες αλεπούδες. Αν όμως μ' εξημερώσεις, θα χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο. Θα είσαι για μένα μοναδικός στον κόσμο, θα είμαι για σένα μοναδική στον κόσμο...

– Αρχίζω να καταλαβαίνω, είπε ο μικρός πρίγκιπας. Ξέρω ένα λουλούδι... νομίζω πως μ' εξημέρωσε...

– Πολύ πιθανόν, είπε η αλεπού. Βλέπει κανείς στη Γη τα πιο τρελά πράματα...

– Α, δεν είναι στη Γη, είπε ο μικρός πρίγκιπας. Η αλεπού φάνηκε πολύ παραξενεμένη:

– Σ' έναν άλλο πλανήτη;

– Ναι.

– Υπάρχουν κυνηγοί σ' εκείνο τον πλανήτη;

– Όχι.

– Ενδιαφέρον. Και κότες;

– Όχι.

– Τίποτα δεν είναι τέλειο, αναστέναξε η αλεπού. Όμως η αλεπού ξαναγύρισε στην προηγούμενη σκέψη της:

– Η ζωή μου είναι μονότονη. Κυνηγάω κότες, οι άνθρωποι με κυνηγάν. Όλες οι κότες μοιάζουν κι όλοι οι άνθρωποι μοιάζουν. Γι' αυτό λοιπόν, βαριέμαι λίγο. Αν όμως μ' εξημερώσεις, η ζωή μου θα γίνει ηλιόλουστη, θ' αναγνωρίζω τον  θόρυβο ενός βήματος διαφορετικού απ' όλα τ' άλλα. Τα άλλα βήματα θα με κάνουν να κρύβομαι κάτω απ' τη γη. Το δικό σου, σαν μουσική, θα με τραβάει έξω απ' τη φωλιά μου. Κι έπειτα κοίτα. Βλέπεις εκεί πέρα, τα χωράφια με το στάρι; Δεν τρώω ψωμί. Το στάρι για μένα είναι άχρηστο. Τα χωράφια με το στάρι δεν μου θυμίζουν τίποτα. Κι αυτό είναι λυπηρό. Όμως εσύ έχεις μαλλιά χρυσαφένια. Θα είναι υπέροχο λοιπόν όταν θα με έχεις εξημερώσει. Το στάρι, που είναι χρυσαφένιο, θα μου θυμίζει εσένα. Και θα μ' αρέσει ν' ακούω τον άνεμο μέσα στα στάχυα... Η αλεπού σώπασε και κοίταξε ώρα πολλή τον  μικρό πρίγκιπα:

45

– Σε παρακαλώ... εξημέρωσε με, είπε.

– Το θέλω, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, αλλά δεν έχω πολύ χρόνο. Έχω ν' ανακαλύψω φίλους και πολλά πράματα να γνωρίσω.

– Γνωρίζουμε μονάχα τα πράματα που εξημερώνουμε, είπε η αλεπού. Οι άνθρωποι δεν έχουν πια καιρό να γνωρίζουν τίποτα. Τ' αγοράζουν όλα έτοιμα απ' τους εμπόρους. Επειδή όμως δεν υπάρχουν έμποροι που να πουλάν φίλους, οι άνθρωποι δεν έχουν πια φίλους. Αν θέλεις ένα φίλο, εξημέρωσέ με.

 

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, Ο Μικρός Πρίγκιπας, μτφρ. Μελίνα Καρακώστα, εκδ. Πατάκη, 2000

 

1 Ο Μικρός Πρίγκηπας

2 Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ «Ο μικρός πρίγκιπας και η αλεπού» [πηγή: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β΄ Γυμνασίου]

 

Ερωτήσεις κατανόησης

1 Τι σημαίνει στο κείμενο το ρήμα «εξημερώνω»; • Μπορείτε να λύσετε εσείς την απορία του μικρού πρίγκιπα;

 

2 Σε τι θα αλλάξει η ζωή της αλεπούς, αν την εξημερώσει ο μικρός πρίγκιπας;

 


Κείμενο 2 [Αγαπάς για ν' αγαπάς]

εικ

Αυτή την ιστορία τη λέω πάντα, την έχω γράψει και πολλοί από σας την έχετε ακούσει χιλιάδες φορές, μ' αρέσει όμως τόσο πολύ. Στο μάθημα της Αγάπης ένα κορίτσι είπε ένα βράδυ: «Ξέρω γιατί απελπίζομαι τόσο συχνά. Είναι γιατί θέλω να με αγαπούν όλοι κι αυτό δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Θα μπορούσα να είμαι το πιο ζουμερό, το πιο γευστικό, το πιο συναρπαστικό ροδάκινο του κόσμου και να προσφέρομαι σε όλους. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα ροδάκινα. Αυτοί θα θελήσουν ίσως να γίνω μπανάνα». Πόσο συχνά δε γινόμαστε μπανάνες για άλλους, που θέλουν ροδάκινα! Τι θλιβερή φρουτοσαλάτα. Είναι προτιμότερο να πεις στον άλλο: «Λυπάμαι πολύ που δεν μπορώ να είμαι μπανάνα, θα το 'θελα πολύ να ήμουνα μπανάνα για σένα. Βλέπεις όμως, είμαι ροδάκινο».

Και ξέρετε τι θα συμβεί; Αν περιμένετε αρκετά, θα βρείτε κάποιον που του αρέσουν τα ροδάκινα. Και μετά θα μπορείτε να ζήσετε σαν ροδάκινο κι όχι σαν μπανάνα. Σκεφτείτε χάσιμο ενέργειας που έχει κανείς προσπαθώντας να γίνει μπανάνα όταν είναι ροδάκινο!

«Όταν αγαπάς, κινδυνεύεις να μην έχει ανταπόκριση η αγάπη σου». Δεν είναι κακό αυτό. Αγαπάς για ν' αγαπάς, κι όχι για να πάρεις ανταπόδοση – αυτό δεν είναι αγάπη.

«Όταν ελπίζεις, κινδυνεύεις να πονέσεις». Και «Όταν δοκιμάζεις, κινδυνεύεις να αποτύχεις». Κι όμως πρέπει να ρισκάρεις, γιατί η μεγαλύτερη ατυχία στη ζωή είναι να μη ρισκάρεις τίποτε. Όποιος δεν ρισκάρει τίποτε, δεν κάνει τίποτε, δεν έχει τίποτε και δεν είναι τίποτε. Μπορεί ν' αποφεύγει τον πόνο και τη λύπη, αλλά δεν μαθαίνει, δεν νιώθει, δεν αλλάζει, δεν αναπτύσσεται, δεν ζει και δεν αγαπά. Είναι δούλος αλυσοδεμένος με τις βεβαιότητες και τους εθισμούς του. Έχει ξεπουλήσει το μεγαλύτερο αγαθό του, την ατομική του ελευθερία. Μόνο ο άνθρωπος που ρισκάρει είναι ελεύθερος.

 

Λέο Μπουσκάλια, Να ζεις, ν' αγαπάς και να μαθαίνεις, μτφρ. Μαρίνα Λώμη, εκδ. Γλάρος, 1988

 

Ερωτήσεις κατανόησης

 

1 Πρέπει κανείς να μένει ο εαυτός του ή να αλλάζει, προκειμένου να αποκτήσει φίλους; • Έχετε κάποια εμπειρία πάνω σ' αυτό;

 

2 «Η μεγαλύτερη ατυχία στη ζωή είναι να μη ρισκάρεις τίποτε». Μπορείτε να εξηγήσετε αυτή τη φράση του κειμένου;

 

 


46

 

Κείμενο 3 [Είμαστε εξόριστοι παρέα]

 

eik

 

R.Goscinny –A.Uderzo, Ο Αστερίξ και η χύτρα, μτφρ. I. Μαραντέι, εκδ. ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ, 1995

1Αστερίξ

 

Ερωτήσεις κατανόησης

 

1 Ποιες εναλλαγές παρατηρείτε στη διάθεση των δύο φίλων; • Παρουσιάστε τες.

 


47

 

Κείμενο 4 [Μιλάμε για τη φιλία]

[Πέντε έφηβοι μιλούν για τη φιλία. Το απόσπασμα που ακολουθεί συντέθηκε από την απομαγνητοφωνημένη συζήτησή τους.]

 

…Η Ζωή φάνηκε πιο «ανοιχτή» στην έννοια της φιλίας. Είπε:

– Διαφορετικά θα μιλήσεις σ' ένα φίλο σου και διαφορετικά θα του εμπιστευτείς πράγματα που δεν μπορείς να πεις στη μητέρα σου και στον πατέρα σου.

– Πιο εύκολα λες μυστικά στον  φίλο σου απ' ό,τι στον αδερφό σου;

– Έχεις κάποια ανασφάλεια με τα αδέρφια σου. Στο φίλο σου μπορείς να πεις κάτι και να μείνει εκεί. Με τα αδέρφια, ίσως επειδή ζούμε καθημερινά στο ίδιο σπίτι, μπορεί να δημιουργηθούν κάποιες παρεξηγήσεις κι έτσι να βγει στη φόρα αυτό που τους εμπιστεύτηκες. Αλλά η Πόπη διαφωνεί:

– Στη σημερινή εποχή η πραγματική φιλία κοντεύει να εξαφανιστεί.

– Αυτό το λες από προσωπική εμπειρία; Προδόθηκες από κάποιους φίλους σου;

– Όχι, δεν έχω προσωπικά προδοθεί. Αλλά ξέρω ότι γίνεται.

– Τι ζητάς από μια φίλη ή από ένα φίλο σου; Πώς φοβάσαι ότι μπορεί να σε προδώσει;

– Από ένα φίλο ζητάμε κατανόηση, βοήθεια, αγάπη. Κι αυτά φοβάμαι ότι σπάνια τα βρίσκεις σήμερα. Η Βίκη συμφωνεί με τη Ζωή. Η δική της φίλη –έχει μια «κολλητή»– είναι το πρόσωπο που πιο πολύ εμπιστεύεται ότι θα κρατήσει τα μυστικά που θα της πει.

Η εμπιστοσύνη, λοιπόν, στην εχεμύθεια του άλλου φάνηκε να είναι κυρίαρχο στοιχείο επιλογής του φίλου.

– Όταν κανείς ψάχνει ένα φίλο, είπε ο Σταμάτης, ψάχνει να βρει κάποιον εχέμυθο· και που θα τον καταλαβαίνει βέβαια. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, σ' αυτή την ηλικία προτιμότερο είναι να έχεις μια παρέα, μια μεγάλη παρέα, πέντε δέκα παιδιά, που να μην είστε τόσο ανοιχτοί, όπως μ' ένα φίλο, και να κρατάτε τις αποστάσεις.

εικ

– Και μ' αυτή την παρέα τι κάνετε; Τι ενώνει την παρέα;

– Δεν μπορεί να έχεις το ίδιο στενή σχέση με τους φίλους και με την παρέα, είπε η Ζωή. Στενή φιλία θα έχεις με ένα πρόσωπο, δύο έστω. Τους υπόλοιπους θα τους εκτιμάς, θα σ' αρέσει η συντροφιά που κάνετε, αλλά δεν θα είστε κολλητοί. Πρέπει όμως να τους εμπιστεύεσαι όλους. Η παρέα μού δίνει τη βεβαιότητα ότι κάποια παιδιά με συμπαθούνε, ότι μπορώ να συνεισφέρω σ' αυτά που ζητάνε.

– Ο παράγοντας εμπιστοσύνη ενώνει την παρέα, συμπληρώνει ο Σταμάτης. Γι' αυτό πρέπει να διαλέγουμε με προσοχή την παρέα μας…

 

Μάνος Κοντολέων – Πόλυ Μηλιώρη, Η Β΄ Γυμνασίου πάει διακοπές,

εκδ. Πατάκη, 1999

 

Ερωτήσεις κατανόησης

 

1 Όλα τα παιδιά έχουν την ίδια άποψη για τους φίλους; • Τι τονίζει ο καθένας τους; • Συμφωνείτε με κάποιον από όλους;

 

2 Πόσο πολύτιμη είναι η παρέα για τους εφήβους; • Τι προσφέρει σε σας αυτή η επικοινωνία;

 

1 Φιλία

 


 

48

 

B ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ – ΣΥΖΥΓΙΕΣ

Β1 Ενεργητική και παθητική φωνή

 

Ασκήσεις

  1. Να βρεις σε ποια φωνή ανήκουν τα παρακάτω ρήματα. 1η *
  2. Να βρεις σε ποια φωνή ανήκουν τα παρακάτω ρήματα. 2η **
  3. Να βρεις σε ποια φωνή ανήκουν τα παρακάτω ρήματα. 3η ***
  4. Να βρεις σε ποια φωνή ανήκουν τα ρήματα του κειμένου. 1η **
  5. Να βρεις σε ποια φωνή ανήκουν τα ρήματα του κειμένου. 2η ***
  6. Να βρεις σε ποια συζυγία ανήκουν τα παρακάτω ρήματα. 1η *
  7. Να βρεις σε ποια συζυγία ανήκουν τα παρακάτω ρήματα. 2η *
  8. Να βρεις σε ποια συζυγία ανήκουν τα παρακάτω ρήματα. 3η **
  9. Να βρεις σε ποια συζυγία ανήκουν τα παρακάτω ρήματα. 4η
  10. Να βρεις σε ποια συζυγία ανήκουν τα ρήματα του κειμένου. 1η **
  11. Να βρεις σε ποια συζυγία ανήκουν τα ρήματα του κειμένου. 2η **
  12. Να βρεις σε ποια τάξη ανήκουν τα ρήματα της β' συζυγίας. 1η *
  13. Να βρεις σε ποια τάξη ανήκουν τα ρήματα της β' συζυγίας. 2η *
  14. Βρες τη φωνή, τη συζυγία και την τάξη των παρακάτω ρημάτων 1η
  15. Βρες τη φωνή, τη συζυγία και την τάξη των παρακάτω ρημάτων 2η

 

 

 

Aκούω και μιλώ

1. Ένας από εσάς να μεταφέρει καθένα από τα παρακάτω ρήματα στο α΄ ενικό πρόσωπο του ενεστώτα και να πει αν ανήκει στην ενεργητική ή την παθητική φωνή και ένας άλλος να προσπαθήσει να σχηματίσει την άλλη φωνή του ίδιου ρήματος. • Τι παρατηρείτε;

πρότεινε, είπε, έχει ξεχαστεί, χρειάζεσαι, εξημέρωσε, θα θυμίζει, φάνηκε

 

2. Στις παρακάτω προτάσεις παρατηρήστε ποια είναι η φωνή των ρημάτων. • Όσα ρήματα είναι ενεργητικής φωνής δείχνουν ότι το υποκείμενο ενεργεί και όσα είναι παθητικής ότι το υποκείμενο παθαίνει κάτι ή δεν ισχύει πάντα αυτό;

– Εκτρέφουν και κότες. (κείμ. 1)

– Υπάρχουν κυνηγοί σ' εκείνο τον πλανήτη; (κείμ. 1)

– Διαφορετικά θα του εμπιστευτείς πράγματα. (κείμ. 4)

– Προδόθηκες από κάποιους φίλους σου; (κείμ. 4)

 

Κείμενο 5 [Είσαι σε πάρτι…]

εικ

 

Στις εφτά ακριβώς χτύπησε το κουδούνι της πόρτας και το σπίτι γέμισε μονομιάς από χαρές και γέλια. Όλα τα παιδιά είχαν φτάσει μαζί. Μιλούσαν όλοι, και ο καθένας βιαζόταν κάτι να πει, λες και είχαν να ιδωθούν μέρες.

 

Η κυρία Μαρίκα, αφού τους καλωσόρισε, πήγε στην κουζίνα να ετοιμάσει τους μεζέδες, ν' ανάψει τον  φούρνο να ζεσταίνονται τα τυροπιτάκια. Από το σαλόνι της ερχόταν κάποια ρυθμική-μονότονη μουσική. Η Ρέα είχε βάλει κιόλας ένα δίσκο. «Παράξενο» σκέφτηκε «πώς δεν έβαλαν κανένα από τα έξαλλά τους, που κάνουν τόση φασαρία...».

 

– Είναι ο καινούριος δίσκος των Ρόλινγκ Στόουνς, εξήγησε η Ρέα στους φίλους της. Χτες τον αγόρασα, πώς σας φαίνεται; Πού οι παλιοί Στόουνς; Άλλος ρυθμός εντελώς, ντίσκο...

 

Όλοι όρθιοι άκουγαν μιλώντας, γελώντας. Ο Πέτρος φορούσε ένα πουκάμισο εμπριμέ με λουλούδια και μια μονόχρωμη πράσινη γραβάτα, κι έτσι κοντός που ήταν, έμοιαζε με μικρό κύριο, κωμικό. Ο Αλέξης φορούσε πουλόβερ με ψηλό γιακά, δεν σκοτιζόταν για το ντύσιμό του και ήταν πάντα ντυμένος όπως τον βόλευε.

 

Η Τάνια τού είπε κοροϊδευτικά:

– Καημένε Αλέξη, πότε θα μάθεις να φέρεσαι; Σε πάρτι είσαι κι όχι στο ποδόσφαιρο!

Παραξενεύτηκε ο Αλέξης:

– Γιατί, τι έχω;

Η Σόφη γέλασε:

– Ο Αλέξης έχει προσωπικότητα. Δεν χρειάζεται γραβάτες και έξαλλα πουκάμισα για να ξεχωρίζει.

49

– Για μένα το λες; τη ρώτησε ο Πέτρος και πήρε ύφος φτιάχνοντας τη γραβάτα του, μπροστά στον καθρέφτη.

– Και βέβαια για σένα. Μια σταλιά άνθρωπος και μου στολίζεσαι σαν χίπης…

Ο Πέτρος δεν θύμωνε με τα πειράγματα των φίλων του.

– Όταν, κυρά μου, ντύνομαι έτσι, μου φαίνεται πως ψηλώνω.

 

Ζωρζ Σαρή, Το ψέμα, εκδ. Πατάκη, 1996

 

 

Διαβάζω και γράφω

1. Συμπληρώστε τον πίνακα με ρήματα από τα κείμενα 1 και 5. • Έπειτα συμπληρώστε τα κενά που έμειναν με δικούς σας τύπους ρημάτων που θα αφορούν τις σχέσεις σας με τους φίλους σας.

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

  Ενεργητική φωνή Παθητική φωνή
Ενεστώτας    
Παρατατικός    
Εξακολουθητικός μέλλοντας    
Συνοπτικός μέλλοντας    
Αόριστος    
Παρακείμενος    
Συντελεσμένος μέλλοντας    
Ενεστώτας    

 

2. Μεταφέρετε τους τύπους των ρημάτων στην άλλη φωνή και σχηματίστε με αυτά προτάσεις που θα αναφέρονται στους φίλους σας/στη φιλία:

δημιουργώ:

Απάντηση:

θα βρείτε:

Απάντηση:

αγαπάς:

Απάντηση:

δεν έχω προδοθεί:

Απάντηση:

στολίζεσαι:

Απάντηση:

 

3. Συγκεντρώστε από τα κείμενα 3 και 5 όσα ρήματα έχουν μόνο ενεργητική ή μόνο παθητική φωνή.

Ρήματα μόνο σε ενεργητική φωνή:

Απάντηση:

 

Ρήματα μόνο σε παθητική φωνή (αποθετικά):

Απάντηση:

 

 

Μαθαίνω για τις φωνές του ρήματος

 

Τα ρήματα κλίνονται σύμφωνα με τη φωνή στην οποία ανήκουν.

Πολλά ρήματα συναντώνται και στην ενεργητική και στην παθητική φωνή. Άλλα έχουν μόνο ενεργητική φωνή και άλλα μόνο παθητική. Αυτά που έχουν μόνο παθητική φωνή λέγονται αποθετικά.

Η ενεργητική και η παθητική φωνή δεν ταυτίζονται πάντα με τη σημασία των ρημάτων. π.χ. σκέφτομαι: παθητική φωνή, ενεργητική σημασία

 

50

 

Β2 Συζυγίες του ρήματος

Aκούω και μιλώ

1. Προσέξτε τα παρακάτω ρήματα που αναφέρονται στη φιλία. Σε ποια φωνή ανήκουν; • Ποια συλλαβή τους τονίζεται; • Είναι η ίδια σε όλα;

α. Γυρεύω φίλους. (κείμ. 1)

Απάντηση:

β. Δημιουργώ δεσμούς. (κείμ. 1)

Απάντηση:

γ. Λυπάμαι πολύ. (κείμ. 2)

Απάντηση:

δ. Προσφέρομαι σε όλους. ()

Απάντηση:

 

2. Βρείτε στο κείμενο 3 τα ρήματα που στο α΄ ενικό πρόσωπο της οριστικής του ενεστώτα τονίζονται στη λήγουσα.

 

 

Διαβάζω και γράφω

1. Απευθυνόμενος σε κάποιο φίλο/κάποια φίλη σας, αλλάξτε τις παρακάτω προτάσεις μεταφέροντας τα ρήματα στο α΄ ενικό πρόσωπο της οριστικής του ενεστώτα. Στη συνέχεια, γράψτε τους τύπους που σχηματίσατε στην πρώτη στήλη, στη δεύτερη σημειώστε τη φωνή και στην τρίτη την κατάληξή τους.

 

α. Όταν κανείς ψάχνει ένα φίλο, ψάχνει να βρει κάποιον εχέμυθο. (κείμ. 4)

β. Κάποια παιδιά με συμπαθούνε. (κείμ. 4)

γ. Πρέπει όμως να τους εμπιστεύεσαι όλους. (κείμ. 4)

δ. Κι αυτά φοβάμαι ότι σπάνια τα βρίσκεις σήμερα. (κείμ. 4)

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Γράψε τις απαντήσεις σου στις παρακάτω γκρι γραμμές. Για γρήγορη μετακίνηση πάτα το πλήκτρο tab ⭾ και για επιστροφή τα πλήκτρα shift+tab ⭾

 

Ρήματα Φωνή Κατάληξη
     
     
     
     

 

2. Στα ίδια ρήματα σχηματίστε τον παρατατικό, τον εξακολουθητικό και συνοπτικό μέλλοντα. • Παρατηρείτε διαφορές στον τονισμό ή στις καταλήξεις, συγκρίνοντας ρήματα της ίδιας φωνής, και σε ποιους χρόνους;

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Γράψε τις απαντήσεις σου στις παρακάτω γκρι γραμμές. Για γρήγορη μετακίνηση πάτα το πλήκτρο tab ⭾ και για επιστροφή τα πλήκτρα shift+tab ⭾

 

Ρήματα Παρατατικός Εξακολουθητικός μέλλοντας Συνοπτικός μέλλοντας
       
       
       
       

 

Παρατηρώ

Απάντηση:

51

 

3. Σχηματίστε το β΄ ή γ΄ ενικό πρόσωπο των ρημάτων (όποιο δεν υπάρχει) και γράψτε προτάσεις που θα απευθύνονται στον  φίλο/στη φίλη σας (β΄ ενικό) ή θα μιλούν γι' αυτόν/αυτήν (γ΄ ενικό). • Κλίνονται όλα με τις ίδιες καταλήξεις;

α. Τι ζητάς από μια φίλη; (κείμ. 4)

β. Αλλά η Πόπη διαφωνεί. (κείμ. 4)

γ. Πώς φοβάσαι ότι μπορεί να σε προδώσει; (κείμ. 4)

δ. Γι' αυτό λοιπόν, βαριέμαι λίγο. (κείμ. 1)

Απάντηση:

 

 

 

Μαθαίνω για τις συζυγίες του ρήματος

Όσα ρήματα κλίνονται κατά τον ίδιο τρόπο αποτελούν μια συζυγία. Οι συζυγίες είναι δύο:

• Στην πρώτη συζυγία ανήκουν τα ρήματα που τονίζονται στο α΄ πρόσωπο της οριστικής του ενεργητικού ενεστώτα στην παραλήγουσα (κατάληξη -ω) και του παθητικού ενεστώτα στην προπαραλήγουσα (κατάληξη -ομαι).

• Στη δεύτερη συζυγία ανήκουν τα ρήματα που τονίζονται στο α΄ πρόσωπο της οριστικής του ενεργητικού ενεστώτα στη λήγουσα (κατάληξη -ώ) και του παθητικού ενεστώτα στην παραλήγουσα (καταλήξεις -ιέμαι ή -ούμαι, -άμαι).

 

Τα ρήματα της δεύτερης συζυγίας διαιρούνται σε δύο τάξεις:

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

  Α΄ ΤΑΞΗ Β΄ ΤΑΞΗ
• Ενεργητική φωνή -ώ, -άς, -ά -ώ, -είς, -εί
• Παθητική φωνή -ιέμαι, -ιέσαι, -ιέται ούμαι -είσαι -είται ή
-άμαι, -άσαι, -άται

 

 


 

52

 

Γ ΤΟ Α΄ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ

 

 

Aκούω και μιλώ

1. Εντοπίστε στα κείμενά σας τις σύνθετες λέξεις ηλιόλουστη (κείμ. 1), κατανόηση (κείμ. 4), μονόχρωμη (κείμ. 5).

• Τι μέρος του λόγου είναι το α΄ συνθετικό κάθε λέξης;

ηλιόλουστη

Απάντηση:

κατανόηση

Απάντηση:

μονόχρωμη

Απάντηση:

 

2. Εντοπίστε στα κείμενά σας τις σύνθετες λέξεις εχέμυθοςκαθημερινά (κείμ. 4), μονόχρωμη (κείμ. 5). • Ψάξτε τη σημασία τους στο λεξικό σας. • Με βάση τη σημασία, βρείτε ποια λέξη είναι το α΄ συνθετικό καθεμιάς.

εχέμυθος

Απάντηση:

καθημερινά

Απάντηση:

μονόχρωμη

Απάντηση:

 

• Τι παρατηρείτε για τη μορφή του α΄ συνθετικού;

Απάντηση:

 

 

Μαθαίνω για το α' συνθετικό

Τα σύνθετα, ανάλογα με τη σχέση του πρώτου με το δεύτερο συνθετικό, χωρίζονται σε:

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

  A΄ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ   Β΄ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ   ΣΥΝΘΕΤΟ
ουσιαστικόκρέας+πωλώκρεοπώλης
δέντρο+καλλιέργειαδεντροκαλλιέργεια
νερό+μπογιάνερομπογιά
επίθετοάγριο+κατσίκιαγριοκάτσικο
πολύς+άνθρωποςπολυάνθρωπος
μικρός+οργανισμόςμικροοργανισμός
ρήμαμπαίνω+βγαίνωμπαινοβγαίνω
σπαράζω (σπάραξα)*+καρδιάσπαραξικάρδιος *
αριθμητικόένας (μονο-) *+πλευράμονόπλευρος
δύο (δι-) *+όροφοςδιώροφος *
πέντε+έτοςπενταετία
επίρρημαξανά+διαβάζωξαναδιαβάζω
πάνω+φορώπανωφόρι
πρόθεσηκατά+πιάνομαικαταπιάνομαι
μετά (μεθ-) *+αύριομεθαύριο
αντί+θέσηαντίθεση *
αντωνυμίαάλλη+γλώσσααλλόγλωσσος *
αυτό+κινητόαυτοκίνητο
κάθε+ημέρακαθημερινός

 

 

Διαβάζω και γράφω

1. Σύμφωνα με το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη, φίλος είναι «άτομο με το οποίο αναπτύσσει κάποιος μια (στενή) κοινωνική σχέση, η οποία βασίζεται στην αμοιβαία αγάπη, συμπάθεια, εκτίμηση». Ψάξτε στο ίδιο λεξικό (έντυπο ή ηλεκτρονικό) τις σημασίες της λέξης όταν χρησιμεύει ως α΄ συνθετικό. • Βρείτε τις σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό το φιλο-, οι οποίες ορίζονται στις παρακάτω προτάσεις:

 

– ο καθηγητής που διδάσκει Αρχαία και Νέα Ελληνικά:

Απάντηση:

– αυτός που του αρέσει κάποιο άθλημα:

Απάντηση:

– χρήματα που αφήνουμε σε σερβιτόρο:

Απάντηση:

53

– αυτός που αγαπάει τα ζώα:

Απάντηση:

– αυτός που αγαπάει πολύ τα χρήματα:

Απάντηση:

– ένας από αυτούς ήταν ο Αριστοτέλης:

Απάντηση:

– αυτός που αγαπάει την ειρήνη:

Απάντηση:

 

2. Να σχηματίσετε σύνθετες λέξεις με α΄ συνθετικό της καθεμιάς:

ρήμα:

Απάντηση:

ουσιαστικό:

Απάντηση:

επίθετο:

Απάντηση:

αριθμητικό:

Απάντηση:

αντωνυμία:

Απάντηση:

 

 

eik

 


 

54

 

Δ ΛEΞIΛOΓIO

1. αγάπη, φιλία, παρέα: Συνδυάστε τα ουσιαστικά του κειμένου 4 με τα παρακάτω επίθετα, ώστε να δημιουργηθούν ονοματικά σύνολα (κάθε επίθετο δεν ταιριάζει μόνο με ένα ουσιαστικό).

φιλική, φαινομενική, αδελφική, τρυφερή, σταθερή, βαθιά, ενδιαφέρουσα, ανειλικρινής, πραγματική, ανιδιοτελής, στοργική, αγνή, αιώνια, κακή

 

αγάπη

Απάντηση:

φιλία

Απάντηση:

παρέα

Απάντηση:

 

2. Στο κείμενο 4 υπάρχουν λέξεις ή φράσεις που αφορούν τη φιλία και τους φίλους. Αφού γράψετε, συμπληρώστε και άλλες που απορρέουν από τις δικές σας φιλικές σχέσεις. • Χρησιμοποιείτε και ιδιαίτερες προσφωνήσεις ή χαρακτηρισμούς (π.χ. «κολλητή») για τα αγαπημένα σας πρόσωπα;

Απάντηση:

 

3. Το αντώνυμο της φιλίας είναι η έχθρα, το μίσος. • Ξεχωρίστε σε δύο στήλες τις εκφράσεις που σας δίνονται, ώστε να ταιριάζουν σε καθεμιά από αυτές τις λέξεις:

 

έχω αγαθές σχέσεις, συμπαθώ, τρέφω αντιπάθεια, αποστρέφομαι κάποιον, σχετίζομαι, συνδέομαι φιλικά, περιβάλλω με συμπάθεια, φιλιώνω, μου εμπνέει αποστροφή, μισώ θανάσιμα, τρέφω μίσος, διακόπτω τις φιλικές σχέσεις, τα πάμε καλά, μονοιάζω, επιβουλεύομαι, διαλύω τη φιλία, καλλιεργώ μίσος, εχθρεύομαι, κάνω φίλους, τα 'χουμε καλά

 

(επίλεξε τη φράση, πάτα Ctrl+C για αντιγραφή και Ctrl+V για επικόληση ή λύσε την άσκηση εδώ.)

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Γράψε τις απαντήσεις σου στις παρακάτω γκρι γραμμές. Για γρήγορη μετακίνηση πάτα το πλήκτρο tab ⭾ και για επιστροφή τα πλήκτρα shift+tab ⭾

 

φιλία έχθρα - μίσος
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 

4. Ξαναγράψτε τις φράσεις μεταφέροντας τα ρήματα με έντονους χαρακτήρες στον αόριστο:

 

α. Αρχίζω να καταλαβαίνω. (κείμ. 1)

Απάντηση:

β. Δημιουργώ δεσμούς. (κείμ. 1)

Απάντηση:

γ. Τους υπόλοιπους θα τους εκτιμάς. (κείμ. 4)

Απάντηση:

δ. Όμως η αλεπού ξαναγυρίζει στην προηγούμενη σκέψη της. (κείμ. 1)

Απάντηση:

 

Μαθαίνω ότι:

Τα ρήματα σε -ίζω γράφονται με ι και στον αόριστο λήγουν σε -ισα (για τις εξαιρέσεις δες εδώ).

Τα ρήματα της β΄ συζυγίας γενικά έχουν αόριστο σε -ησα.

Τα ρήματα με διπλό ενεστώτα σε -ώ και -ίζω έχουν αόριστο σε -ισα.

Π.χ. γυρνώ και γυρίζω → αόριστος: γύρισα.

 

 

eik

 

 


 

55

 

E ΔPAΣTHPIOTHTEΣ ΠAPAΓΩΓHΣ ΛOΓOY

Aκούω και μιλώ

1. Περιγράψτε σκηνές γέλιου και διασκέδασης που ζήσατε την προηγούμενη χρονιά με τους φίλους σας. (Μπορείτε να αναφερθείτε σε σκηνές γέλιου στην τάξη ή στο διάλειμμα, σε σκηνές διασκέδασης με τους φίλους σε μια εκδρομή.)

 

2. Εσύ, ένας συμμαθητής και μία συμμαθήτριά σου συζητάτε για τη φιλία σήμερα (αν υπάρχει, τι είδους φιλίες υπάρχουν κτλ.).

 

3. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι φίλοι είναι πολύτιμοι για τη ζωή ενός ανθρώπου. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν σήμερα αληθινοί φίλοι. Τρεις από σας θα αναλάβουν να υποστηρίξουν την πρώτη άποψη και τρεις τη δεύτερη. Αφού οι δύο ομάδες προετοιμάσουν τα επιχειρήματά τους από την προηγούμενη μέρα, θα κάνουν ένα διάλογο στην τάξη.

 

 

Κριτήρια αξιολόγησης

Κάθε ομάδα θα έχει περιορισμένο χρόνο (2-3 λεπτά) και θα πρέπει να απαντά στις θέσεις της άλλης ομάδας. Ο διάλογος δεν πρέπει να κρατήσει περισσότερο από 15 λεπτά.

Οι υπόλοιποι συμμαθητές θα κρίνουν στο τέλος ποια ομάδα ήταν καλύτερη. Τα κριτήρια θα είναι π.χ. ποια ομάδα κατάφερε να ανατρέψει τα επιχειρήματα της άλλης, ποια απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις της άλλης, ποιας ο λόγος ήταν περισσότερο περιεκτικός κτλ.

 

 

 

Διαβάζω και γράφω

1. Σε μία σελίδα του ημερολογίου σας γράψτε για τον πιο καλό σας φίλο ή φίλη (πότε και κάτω από ποιες συνθήκες άρχισε η φιλία σας, ποια τα χαρακτηριστικά του φίλου ή της φίλης – σωματικά, ψυχικά, πνευματικά –, ποιες δυσκολίες ή κρίσεις πέρασε η φιλία σας, ποιες σκέψεις κάνετε για το μέλλον της φιλίας σας κτλ.). • Γράψτε το κείμενο σε 2-3 παραγράφους ακολουθώντας τα εξής βήματα:

 

 

Α΄ ΦΑΣΗ

• Πριν γράψετε το κείμενο, διαμορφώστε ένα γενικό διάγραμμά του, το οποίο μπορείτε να συζητήσετε με τον καθηγητή και την τάξη.

• Γράψτε το κείμενο με βάση το διάγραμμα αυτό.

• Ανταλλάξτε τα γραπτά με τους συμμαθητές σας, για να λάβετε υπόψη τις παρατηρήσεις τους σε επίπεδο ορθογραφίας, στίξης και σύνταξης.

• Παραδώστε το τελικό κείμενο στον καθηγητή.

 

Β΄ ΦΑΣΗ

• Στις παρατηρήσεις του καθηγητή περιλαμβάνονται η ανάγκη ακριβολογίας στο λεξιλόγιο και η βελτίωση της οργάνωσης του κειμένου με τη χρήση των κατάλληλων συνδετικών λέξεων. Βελτιώστε το κείμενό σας με βάση τις παρατηρήσεις αυτές.

 

 

2. Γράψτε κατευθείαν το κείμενο σας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή: προσπαθήστε να διορθώσετε τα ορθογραφικά λάθη με τη βοήθεια του σχετικού προγράμματος που υπάρχει σ' αυτόν. • Δίπλα δημιουργήστε έναν πίνακα με δύο στήλες: α) διόρθωσης των λαθών και β) δικαιολόγησης της διόρθωσης αυτής.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΑΘΩΝ

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Γράψε τις απαντήσεις σου στις παρακάτω γκρι γραμμές. Για γρήγορη μετακίνηση πάτα το πλήκτρο tab ⭾ και για επιστροφή τα πλήκτρα shift+tab ⭾

 

Διόρθωση λαθώνΔικαιολόγηση της διόρθωσης
  
  
  
  
  
  

 

 

56

 

Διαθεματική εργασία

«Η φιλία των ανθρώπων: από το παρελθόν στο παρόν». Χωρισμένοι σε ομάδες και σε συνεργασία με τους καθηγητές διάφορων μαθημάτων επιχειρήστε να συγκεντρώσετε υλικό για:

α. τη φιλία στην πορεία της ιστορίας (υλικό και κείμενα από το μάθημα της Ιστορίας, των Αρχαίων Ελληνικών, των Καλλιτεχνικών),

β. τη φιλία στη σύγχρονη πνευματική δημιουργία (υλικό από τον  χώρο της μουσικής, της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου κτλ.),

γ. τη φιλία στην καθημερινή ζωή (φωτογραφικό υλικό και κείμενα σχετικά με τις φιλικές σχέσεις των μαθητών, μαθητικά άλμπουμ, ρεπορτάζ των εφημερίδων κτλ.).

 

Παρουσιάστε τη διαθεματική εργασία σε μια συνάντηση σχολείων από την Ελλάδα ή από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 


AΣ ΘYMHΘOYME TI MAΘAME Σ' AYTHΝ THN ENOTHTA

Δες εδώ

 

Κάνε ανακεφαλαίωση της ύλης λύνοντας σταυρόλεξο

 


 

Τετράδιο εργασιών

26

 

Α Eνεργητική και παθητική φωνή – A΄ και B΄ συζυγία

εικ

Κείμενο 1 […Γιατί ήμουν ξένος!]

«Δεν ξεχνώ ένα επεισόδιο από τα πρώτα χρόνια στη Σουηδία. Μόλις είχα συναντήσει την κοπέλα, της οποίας θα γινόμουν σύζυγος, όπως αποδείχτηκε, κι ένα όμορφο καλοκαιρινό βράδυ καθόμασταν σ’ ένα μπαρ προσπαθώντας να προσανατολιστούμε ο ένας στα χωρικά ύδατα του άλλου. Εκείνη πήρε ένα ποτήρι άσπρο κρασί, εγώ μια μπίρα.

Τότε παρουσιάζεται ένας άντρας της ηλικίας μου, ανάμεσα είκοσι πέντε και τριάντα, στέκεται στο τραπέζι μας και με μεγάλη οικειότητα την πιάνει από τον ώμο, μετά δείχνει εμένα και τη ρωτάει:

«Αυτό εδώ πού το βρήκες;»

Εκείνη κοκκίνισε, προσπάθησε να ξεπεράσει την αμηχανία της μ’ ένα γελάκι. Εγώ δεν είπα τίποτα. Τότε ζύγιζα πενήντα έξι κιλά κι εκείνος σίγουρα πάνω από ογδόντα. Απλώς ξεροκατάπια. Είναι κι αυτό μια πράξη αντίστασης.

Ύστερα από λίγο φύγαμε. Τη ρώτησα αν τον γνώριζε και η απάντηση με αιφνιδίασε. Όχι. Ιδέα δεν είχε ποιος ήταν.

Τι σημασία είχαν τέτοιες ή παρόμοιες σκηνές; Τι σήμαινε για κείνη να διαλέξει έναν άντρα, που όλοι, απολύτως όλοι, μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να τον αμφισβητήσουν; Γονείς κι αδέλφια, φίλοι και φίλες, γνωστοί και άγνωστοι. Πόση δύναμη έχει ξοδέψει για να υπερασπιστεί την εκλογή της; Πόσες φορές αμφέβαλλε αν έκανε σωστά, αν άξιζε τον κόπο; Όχι γιατί ήμουν εγώ, αλλά γιατί ήμουν ξένος».

 

Θοδωρής Καλλιφατίδης, Μια νέα πατρίδα έξω απ’ το παράθυρό μου, εκδ. Γαβριηλίδη, 2002

 

1 Εντοπίστε στο κείμενο ρήματα που έχουν μόνο ενεργητική ή μόνο παθητική φωνή.

 

Αν θέλεις, λύσε την άσκηση πατώντας εδώ.

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Γράψε τις απαντήσεις σου στις παρακάτω γκρι γραμμές. Για γρήγορη μετακίνηση πάτα το πλήκτρο tab ⭾ και για επιστροφή τα πλήκτρα shift+tab ⭾

 

Ενεργητική Παθητική
   
   
   
   
   
   

 

1 O αφηγητής, μιλώντας για τον εαυτό του και την αντιμετώπισή του από τους άλλους σε μια ξένη χώρα, χρησιμοποιεί κάποια ρήματα. Διακρίνετε όσα από αυτά είναι α΄ συζυγίας και μεταφέρετέ τα στο πρώτο ενικό πρόσωπο της οριστικής του ενεστώτα.

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Γράψε τις απαντήσεις σου στις παρακάτω γκρι γραμμές. Για γρήγορη μετακίνηση πάτα το πλήκτρο tab ⭾ και για επιστροφή τα πλήκτρα shift+tab ⭾

 

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ
Ρήματα Ενεστώτας Ρήματα Ενεστώτας
       
       
       
       
       
       

27

 

3 Ποια ρήματα της β΄ συζυγίας υπάρχουν στο προηγούμενο κείμενο; • Σχηματίστε το α΄ και β΄ ενικό πρόσωπο της οριστικής του ενεστώτα και κατατάξτε τα στις δύο τάξεις.

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Γράψε τις απαντήσεις σου στις παρακάτω γκρι γραμμές. Για γρήγορη μετακίνηση πάτα το πλήκτρο tab ⭾ και για επιστροφή τα πλήκτρα shift+tab ⭾

 

Α΄ ΤΑΞΗ Β΄ ΤΑΞΗ
α΄ πρόσωπο β΄ πρόσωπο α΄ πρόσωπο β΄ πρόσωπο
       
       
       
       
       
       

 


Κείμενο 2 [Ήταν ερωτευμένοι…]

O Πίτερ και η Mαρία συνήθιζαν να κάθονται στο βάθος του καφενείου, σ’ ένα τραπεζάκι που ήδη αποκαλούσαν «το δικό μας».

Στον πλαϊνό τους τοίχο κρεμόταν ένας παμπάλαιος καθρέφτης με περίτεχνη κορνίζα και θολωμένα νερά. Έπιναν ήσυχοι το τσάι τους και χαμογελούσαν στο είδωλό τους. Ήταν ερωτευμένοι και τους περίσσευαν τα χαμόγελα.

O Πίτερ μιλούσε με νοσταλγία για την Iρλανδία, τις πράσινες πεδιάδες της, τα παιδικά του χρόνια στο Kορκ, με το ήπιο κλίμα, τις φοινικιές, τις αζαλέες και τα μπαμπού –που κανείς δεν πίστευε ότι ευδοκιμούσαν στους λόφους–, το κοντινό κάστρο Mπλάρνεϊ με τη μαγική πέτρα, που όποιος τη φιλούσε αποκτούσε το χάρισμα της ευγλωττίας. Tο ποτάμι, το ωραίο ποτάμι, ο Λι, περιέβαλλε την πόλη, και τα σπίτια στην προκυμαία του ήταν βαμμένα μ’ έντονα χρώματα, κόκκινο, γαλάζιο και κίτρινο. Όλα ήταν ωραία στο Kορκ, της έλεγε.

Διάλεγε με προσοχή απλές λέξεις, για να μπορεί η Mαρία να τον παρακολουθεί. Eκείνη δυσκολευόταν να μιλήσει, αλλά καταλάβαινε σχεδόν τα πάντα. Kαι κυρίως αισθανόταν ότι είχε βρει –επιτέλους– έναν τρυφερό σύντροφο. Όταν της έπιανε το χέρι, η Mαρία ταραζόταν όμορφα και τον κοιτούσε με τα εκφραστικά της μάτια.

Tη φίλησε ένα απόγευμα, λίγο πριν αφήσουν την αραβική συνοικία, κι ενώ η φωνή του μουεζίνη απ’ τον εξώστη του μιναρέ καλούσε τους πιστούς στην προσευχή του δειλινού.

Oι Άραβες νίβονταν με νερό πριν πέσουν στα γόνατα κι ο Πίτερ φιλούσε τη Mαρία στα χείλη. Ήταν ένα φευγαλέο φιλί, μάλλον δοκιμή φιλιού, για να δει πώς θ’ αντιδρούσε η κοπέλα. Eκείνη δεν ήξερε τι ακριβώς έπρεπε να κάνει –είκοσι ενός ετών κι ήταν αφίλητη– αλλά δεν τράβηξε το κεφάλι της. Περίμενε. Tότε ο Πίτερ επανήλθε, πιο σίγουρος πια, και τη φίλησε όπως ονειρευόταν τόσο καιρό.

Όλα γύρω τους έγιναν αόρατα. Δεν κατάλαβαν ότι η προσευχή είχε τελειώσει και οι δουλειές ξανάρχισαν. Δεν πήραν είδηση ότι ένας μικροπωλητής γιαουρτιών με την τάβλα στο κεφάλι του τους έσπρωξε ενώ περνούσε βιαστικός από δίπλα τους. Δεν άκουγαν τις τραγουδιστές φωνές των γυναικών που φώναζαν τα παιδιά τους, τους σκύλους που γάβγιζαν και δύο γανωματήδες που μάλωναν στο πλαϊνό μαγαζάκι.

28

Συνήλθαν απότομα όταν κατάλαβαν ότι μια κουστωδία από αλανάκια είχε μαζευτεί γύρω τους και τους έλεγε διάφορα πειρακτικά λόγια.

Έφυγαν βιαστικά μέσα απ’ τα στενάκια της αραβικής συνοικίας. Σαν μαγεμένοι περπατούσαν.

 

Ευγενία Φακίνου, Έρως, θέρος, πόλεμος, εκδ. Kαστανιώτη, 2003

 

1 Έπιναν, περίσσευαν, αποκτούσε, περιέβαλλε, αντιδρούσε, τράβηξε, συνήλθαν, είχε μαζευτεί: Εντοπίστε τα ρήματα στο κείμενο, εντάξτε τα στην κατάλληλη στήλη του πίνακα και μεταφέρετέ τα στους άλλους δύο παρελθοντικούς χρόνους.

 

Αν θέλεις μπορείς να λύσεις την άσκηση πατώντας εδώ

 

(επίλεξε τη φράση, πάτα Ctrl+C για αντιγραφή και Ctrl+V για επικόληση)

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Γράψε τις απαντήσεις σου στις παρακάτω γκρι γραμμές. Για γρήγορη μετακίνηση πάτα το πλήκτρο tab ⭾ και για επιστροφή τα πλήκτρα shift+tab ⭾

 

Παρατατικός Αόριστος Υπερσυντέλικος
     
     
     
     
     
     
     
     

 


 

Κείμενο 3 [«Kοίτα να είσαι ευτυχισμένος»]

Kαι, όταν πότισε για τελευταία φορά το λουλούδι και πήγαινε να το σκεπάσει με τη γυάλα του, κατάλαβε πως του ερχότανε να κλάψει.

«Γεια σου», είπε στο λουλούδι.

Eκείνο όμως δεν του απάντησε.

«Γεια σου» ξανάπε.

Tο λουλούδι έβηξε. Όχι όμως επειδή είχε συνάχι.

«Φέρθηκα ανόητα» είπε στο τέλος. «Σου ζητώ συγγνώμη. Kοίτα να είσαι ευτυχισμένος».

Tου έκανε εντύπωση πώς δεν παραπονιόταν. Στεκόταν εκεί, σαστισμένος, με τη γυάλα στον αέρα. Δεν καταλάβαινε αυτή την ηρεμία και τη γλύκα του.

«Mα ασφαλώς σ’ αγαπώ» του είπε το λουλούδι. «Δεν το κατάλαβες ποτέ και είναι δικό μου το σφάλμα. Δεν έχει σημασία όμως. Aλλά κι εσύ φέρθηκες το ίδιο ανόητα. Kοίτα να είσαι ευτυχισμένος… Άσε τη γυάλα. Δεν τη θέλω πια».

«Mα ο αέρας…»

«E, δεν είμαι και τόσο κρυωμένο… Tο δροσερό αεράκι της νύχτας θα μου κάνει καλό. Λουλούδι είμαι».

29

«Nαι, μα τα ζώα…»

«Θα χρειαστεί να ανεχτώ δυο τρεις κάμπιες αν θέλω να δω πεταλούδες. Φαίνεται πως είναι πάρα πολύ όμορφες. Aλλιώς ποιος θα μου κάνει κι εμένα επίσκεψη; Eσύ θα ’σαι μακριά. Όσο για τα μεγάλα θηρία, δεν φοβάμαι κανένα. Έχω τα νύχια μου».

Kαι έδειξε με αφέλεια τα τέσσερα αγκάθια του. Ύστερα πρόσθεσε:

«Mην καθυστερείς έτσι, μου τη δίνει. Aποφάσισες να φύγεις. Φύγε».

Γιατί δεν ήθελε να το δει που έκλαιγε. Ήταν τόσο περήφανο λουλούδι…

 

Aντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, O Μικρός Πρίγκιπας, μτφρ. Τάκης Κουνέλης, εκδ. Ύψιλον, 1988

 

1 Και, όταν πότισε για τελευταία φορά το λουλούδι… την ηρεμία και τη γλύκα του: Ξαναγράψτε το κείμενο μεταφέροντας τα ρήματα στον ενεστώτα, κάνοντας όσες αλλαγές είναι απαραίτητες για να αποδοθεί σωστά το νόημα.

Απάντηση:

 

2 Βρείτε στον διάλογο του μικρού πρίγκιπα με το λουλούδι του τα αποθετικά ρήματα και γράψτε τα στο ίδιο πρόσωπο στον ενεστώτα και τον παρακείμενο.

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Γράψε τις απαντήσεις σου στις παρακάτω γκρι γραμμές. Για γρήγορη μετακίνηση πάτα το πλήκτρο tab ⭾ και για επιστροφή τα πλήκτρα shift+tab ⭾

 

Ενεστώτας Παρακείμενος
   
   
   
   
   
   
   

30

 

B Σύνθεση – A΄ συνθετικό

1 Κατατάξτε τις λέξεις των προηγούμενων κειμένων ανάλογα με το α΄ συνθετικό τους: καλοκαιρινό, ξεροκατάπια, αυτοεκτίμηση, απόγευμα, προσευχή, χαμογελούσαν, ξανάρχισαν, μικροπωλητής, καθυστερείς.

 

Αν θέλεις να λύσεις την άσκηση, πάτα εδώ

 

Α΄ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ

 

επίθετο:

Απάντηση:

αντωνυμία:

Απάντηση:

επίρρημα:

Απάντηση:

αχώριστο μόριο:

Απάντηση:

 

2 Σχηματίστε σύνθετες λέξεις με β΄ συνθετικό -φιλος και -φιλία, π.χ. ειρηνόφιλος, ζωοφιλία.

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Γράψε τις απαντήσεις σου στις παρακάτω γκρι γραμμές. Για γρήγορη μετακίνηση πάτα το πλήκτρο tab ⭾ και για επιστροφή τα πλήκτρα shift+tab ⭾

 

-φιλος -φιλία
   

 

Κείμενο 4 Eγώ και οι κολλητοί μου...

εικ

Η σημασία της φιλίας για τους νέους Έλληνες εκφράζεται απόλυτα μέσα από αυτή τη μεταφορική φράση για να δείξεις τον φίλο σου: «ο κολλητός/η κολλητή μου». Στην Ελλάδα υπάρχει μια παράδοση στο θέμα της φιλίας, η οποία ανιχνεύεται μέχρι και την αρχαιότητα με μερικά ζευγάρια φίλων οι οποίοι πέρασαν στην αθανασία του μύθου ή της ιστορίας. Οι δε Σπαρτιάτες πολεμούσαν πάντοτε ανά ζεύγη και ο καθένας ήταν δεμένος με τον φίλο και συμπολεμιστή του πραγματικά στη ζωή και τον θάνατο. Σήμερα, η αίσθηση της εγγύτητας που νιώθεις για κάποιον άλλο εκφράζεται με αυτή τη μεταφορική φράση, η οποία εκτός των άλλων εννοεί ότι υπάρχουν πλήθος πραγμάτων που συντελούν στη «χημεία» μεταξύ εσένα και των φίλων σου. Στις μικρότερες ηλικίες το σχολείο και στις λίγο μεγαλύτερες το Πανεπιστήμιο φαίνεται ότι είναι οι κατεξοχήν χώροι στους οποίους οικοδομούνται οι φιλίες, ενώ αργότερα οι χώροι εργασίας. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ισχυρή παράδοση άλλου τύπου κλειστών ομάδων (όπως είναι τα clubs κοινών ενδιαφερόντων, οι σύλλογοι δραστηριοτήτων κτλ.), ώστε να προκύπτουν φιλίες μέσα από παρόμοιες συγκεντρώσεις. Αντιθέτως, στα μεγάλα αστικά κέντρα, παρά την υπερσυσσώρευση πληθυσμού πολλές φορές και την αίσθηση αποξένωσης που υπάρχει, η γειτονιά υπάρχει και λειτουργεί ακόμη ως χώρος αλλά και ως κριτήριο επιλογής φίλων. Αυτό όμως που οι Έλληνες νέοι εκτιμούν περισσότερο στη φιλία είναι αυτή η αίσθηση του να μοιράζεσαι κοινούς κώδικες επικοινωνίας με κάποιον άλλο και να πιστεύεις –άσχετα με το αν ισχύει πραγματικά ή όχι– ότι ο φίλος ή οι φίλοι σου θα σε ακολουθούν και θα σε στηρίζουν σε όλη σου τη ζωή.

 

http://www.mfa.gr

31

 

1 Συμπληρώστε την παρακάτω ακροστιχίδα με σύνθετες λέξεις. Τα αρχικά γράμματα των λέξεων θα σχηματίσουν μία σύνθετη λέξη που υπάρχει στο κείμενο 4, και η οποία σημαίνει «υπερβολικά μεγάλη συγκέντρωση».

 

Αν θέλεις μπορείς να λύσεις την άσκηση πατώντας εδώ

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Γράψε τις απαντήσεις σου στις παρακάτω γκρι γραμμές. Για γρήγορη μετακίνηση πάτα το πλήκτρο tab ⭾ και για επιστροφή τα πλήκτρα shift+tab ⭾

 

  : το ύψος (απόσταση) ενός σημείου της γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας
  : χαρτί για πέταμα
  : αυτός που διαρκεί έξι ώρες
  : η σπονδυλική στήλη
  : στολίζω με σημαίες
  : αυτός που ζει μέσα στο νερό
  : αυτός που γράφει στίχους για τραγούδια
  : ο φύλακας της σωματικής ακεραιότητας ενός ατόμου
  : το τριγωνικό πλατύ κόκαλο στο πίσω μέρος των ώμων, η σπάλα
  : μηχανή για ράψιμο
  : αυτός που χωνεύεται εύκολα
  : έμπορος υφασμάτων
  : το Σάββατο και η Κυριακή μαζί
  : μορφή ρύπανσης του περιβάλλοντος από δυνατούς θορύβους.

 

2 Κατατάξτε τις λέξεις που ακολουθούν ανάλογα με το α΄ συνθετικό τους: αλλόγλωσσος, πρόσφυγας, ξενόφερτος, μονοπάτι, αποξένωση, προσφιλής, διπρόσωπος, φιλέλληνας, τετραπέρατος, καλοδέχομαι, καταδεκτικός, ξανασμίγω, εξώφυλλο, νυχτοφύλακας, σαπιοκάραβο, καθοδήγηση, τρίτομος, μακροβούτι, ξενομανία, πανωσέντονο, χειροκροτώ, γεωλόγος.

 

Αν θέλεις να λύσεις την άσκηση, πάτα εδώ

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Γράψε τις απαντήσεις σου στις παρακάτω γκρι γραμμές. Για γρήγορη μετακίνηση πάτα το πλήκτρο tab ⭾ και για επιστροφή τα πλήκτρα shift+tab ⭾

 

ουσιαστικό 
επίθετο 
αχώριστο μόριο 
επίρρημα 
αριθμητικό 
αντωνυμία 

 


32

 

Γ Eπανέλεγχος της γραπτής έκφρασης

Κείμενο 5 [Aυτή η κατασκήνωση είναι κάτι το φανταστικό]

Aγαπητέ μου Άρη,

Eτοιμάσου να μαζέψεις χρήματα από τώρα, γιατί του χρόνου θα σε κουβαλήσο μαζί μου στην κατασκήνωση. Aυτή η κατασκήνωση, φίλε μου, είναι κάτι το φανταστικό που δεν ξέρω πως να σου την περιγράψω.

Ένα πράγμα που θα σε γοητεύση σίγουρα είναι η τροφή – κρέας τρεις φορές την εβδομάδα, σπιτίσια κουλούρια και κέικ και πίτες και προγεύματα με χυμό φρούτων, ψωμί από σίκαλη, αυγά, χοιρινό, τηγανιτές πατάτες και γάλα όσο τραβάει η ψυχή σου.

Mια φορά τη βδομάδα τα παιδιά σε κάθε καμπίνα οργανόνουν μια νυχτερινή πορεία ή μια έξοδο με κανό. O αρχηγός μας, ένας έμπειρος κατασκηνωτής, είναι θαυμάσιος μάγειρας, ψαράς και παραμυθάς.

Όταν συναντηθούμαι, θύμισέ μου να σου πω για την ώρα που ο αρχηγός της κατασκήνωσης αναποδογύριζε τα κανό, για το σκιουράκι που μπήκε στη σκηνή μας και για τις προσπάθειές μου στο μαγείρεμα. Eντωμεταξύ εσύ μάζευε χρήματα και γράψε μου τα νέα.

 

O φίλος σου Mάριος

(γνωστός στους φίλους του ως «Kαπετάνιος»)

 

Nίκος Γρηγοριάδης, H παράγραφος, εκδ. Kώδικας, 1979 (διασκευή)

 

1 Υποθέστε ότι γράψατε από την κατασκήνωση που περνάτε τις διακοπές σας το παραπάνω γράμμα σ’ έναν φίλο σας (κείμ. 5). Πριν το στείλετε, προσπαθήστε να βελτιώσετε:

α. τα ορθογραφικά λάθη,

β. τις υπογραμμισμένες λέξεις ή φράσεις, ώστε η έκφρασή σας να γίνει πιο σαφής και ακριβής.

 

2 Επιλέξτε ένα από τα κείμενα που γράψατε στην προηγούμενη θεματική ενότητα και προσπαθήστε να το βελτιώσετε βασισμένοι αυτή τη φορά τόσο στις παρατηρήσεις ενός συμμαθητή σας όσο και στις διορθώσεις του καθηγητή.

 

eik