A B Γ Δ Ε T

Νέα ελληνική γλώσσα, Β' Γυμνασίου

4η ενότητα, ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ




 

 


58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 34 35 36 37 38

 

eik

A EIΣAΓΩΓIKA KEIMENA

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

 

Στόχοι

Στόχοι αυτής της ενότητας, που προτείνουμε να διδαχθεί σε 6 ώρες, είναι οι μαθητές:

• Να διαβάσουν κείμενα για το σχολείο και την εκπαίδευση και να συζητήσουν για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του.

• Να μάθουν να αναγνωρίζουν τις διαθέσεις των ρημάτων και να τις ξεχωρίζουν από τις φωνές.

• Να μάθουν να εντοπίζουν τα ενεργητικά αμετάβατα και μεταβατικά ρήματα και να διακρίνουν τα τελευταία σε μονόπτωτα και δίπτωτα.

• Να αντιληφθούν τις μορφές του αντικειμένου και τα είδη του.

• Να εξετάσουν πώς οργανώνεται και αποκτά συνοχή ένα ευρύτερο κείμενο.

• Να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους με λέξεις και φράσεις για το σχολείο.

 

Β. ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΒΑΤΑ ΡΗΜΑΤΑ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

 

Β.1 Οι διαθέσεις του ρήματος

 

α. Θεωρητικό μέρος

Οι διαθέσεις του ρήματος είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να προσεχθεί, κυρίως επειδή συγχέονται αρκετά συχνά με τις φωνές του ρήματος.

Η διάθεση είναι η έννοια του ρήματος, δηλ. η ενέργεια, το πάθημα ή η κατάσταση του υποκειμένου του ρήματος. Οι τέσσερις βασικές κατηγορίες των διαθέσεων δίνονται στο βιβλίο. Επιπλέον, τα μέσα ρήματα χωρίζονται ανάλογα με τη σημασία τους σε:

α. Μέσα αυτοπαθή, όταν φανερώνουν πως η ενέργεια του υποκειμένου γυρίζει άμεσα στο ίδιο (Η αδερφή μου ντύνεται).

β. Μέσα πλάγια, όταν φανερώνουν πως το υποκείμενο ενεργεί για τον εαυτό του έμμεσα, δηλ. διά μέσου άλλου (Εγώ χτενίζομαι στο κομμωτήριο).

γ. Μέσα αλληλοπαθή, όταν φανερώνουν πως η ίδια ενέργεια δύο ή πολλών υποκειμένων πηγαίνει από το ένα στο άλλο (Ο Γιώργος και ο Γιάννης τσακώνονται).

 

Η μέση διάθεση παρουσιάζεται επίσης ως αυτοπαθητική και αλληλοπαθητική λειτουργία της παθητικής, σύμφωνα με τους Ηolton, Mackridge και Φιλιππάκη-Warburton (1998):

«Η αυτοπαθητική λειτουργία της παθητικής. Η πιο τυπική αυτοπαθητική δομή περιλαμβάνει ένα ενεργητικό μεταβατικό ρήμα με την αυτοπαθή φράση τον εαυτό μου, τον εαυτό σου, τον εαυτό του κτλ. στη θέση του άμεσου αντικειμένου (Κοίταξε τον εαυτό της στον καθρέφτη). Η αυτοπάθεια, με ορισμένα ρήματα κυρίως σωματικής φροντίδας, μπορεί επίσης να εκφραστεί με τη χρήση της παθητικής μορφολογίας και χωρίς αντικείμενο. Τέτοια ρήματα είναι τα: πλένομαι, χτενίζομαι, κουρεύομαι, ξυρίζομαι, ντύνομαι κ.ά. (Κοιτάχτηκε στον καθρέφτη). Αυτές οι παθητικές είναι επίσης δυνατόν να σημαίνουν ότι κάποιος άλλος εκτελεί, για λογαριασμό του υποκειμένου της πρότασης, την ενέργεια που δηλώνει το ρήμα (Ντύνεται στον καλύτερο ράφτη). Σ’ αυτές τις περιπτώσεις το περιβάλλον είναι εκείνο που οδηγεί στην ανωτέρω ή στην καθαρώς αυτοπαθητική ερμηνεία. Ωστόσο η αυτοπάθεια μπορεί να γίνει πιο σαφής με την προσθήκη του μόνος μου, μόνος σου, μόνος του κτλ. (Λούζομαι πάντα μόνη μου, αλλά δεν μπορώ να χτενιστώ μόνη μου). Σε κάποια άλλα ρήματα που δεν δηλώνουν σωματική φροντίδα, είναι δυνατόν να προστεθεί στον παθητικό ρηματικό τύπο το πρόθημα αυτο-, προκειμένου να εκφραστεί η αυτοπάθεια (π.χ. αυτοκαταστρέφομαι).

Η αλληλοπαθητική λειτουργία της παθητικής. Για τη δήλωση της αλληλοπάθειας χρησιμοποιείται συνήθως η έκφραση ο ένας τον άλλο ή προστίθεται στους παθητικούς τύπους του ρήματος το πρόθημα αλληλο- (Ο Νίκος και η Όλγα αγαπούν πολύ ο ένας τον άλλο. Αλληλοκοιτάχτηκαν άγρια). Επιπλέον η αλληλοπάθεια είναι δυνατόν να εκφραστεί και με την παθητική μορφολογία μόνο (Ο Νίκος και η Όλγα αγαπιούνται πολύ)».

 

D. Ηolton, Ρ. Mackridge και Ειρ. Φιλιππάκη-Warburton, Γραμματική της ελληνικής γλώσσας,

μτφρ. Β. Σπυρόπουλος, εκδ. Πατάκη, Αθήνα 1998

 

Το ποιητικό αίτιο

Το ποιητικό αίτιο εκτός της συνηθισμένης μορφής (από + αιτιατική) απαντάται και στις εξής μορφές:

α. Με ρηματικά επίθετα σε -τός εκφέρεται με σε + αιτιατική (Σεβαστός σε όλους).

β. Στις παθητικές μετοχές που λήγουν σε -μένος μπορεί να εκφέρεται με με + αιτιατική (Χώμα δροσισμένο με νυχτιάς αγέρι).

γ. Μερικές φορές σε μετοχές παρακειμένου είναι ενωμένο ως πρώτο συνθετικό (ηλιοκαμένος).

– Παραλείπεται όταν εννοείται εύκολα από τα συμφραζόμενα (Ενώ επέστρεφαν από το χωράφι, έπιασε βροχή και βράχηκαν).

– Το προθετικό σύνολο από + αιτιατική δεν δηλώνει πάντα το ποιητικό αίτιο. Ο ληστής προδόθηκε από το συνεργό του (ποιητικό αίτιο) – Ο ληστής προδόθηκε από ένα σημάδι στο αριστερό του χέρι (προθετικό σύνολο που φανερώνει αιτία).

 

β. Διδακτικές οδηγίες

 

Βασικός στόχος της ενότητας είναι να γνωρίσουν οι μαθητές την έννοια της διάθεσης των ρημάτων και τη διάκρισή τους ως προς αυτή. Συνειδητοποιούν το ρόλο που έχει το υποκείμενο για τη διάθεση του ρήματος και την ξεχωρίζουν από τη φωνή του.

Με τις ερωτήσεις τις σχετικές με τα πρώτα κείμενα (Ακούω και μιλώ, Διαβάζω και γράφω), θα προϊδεάσουμε τους μαθητές ως προς τη νέα θεματική ενότητα, βοηθώντας τους να μεταβούν από τη γνωστή έννοια της φωνής των ρημάτων στην άγνωστη έννοια της διάθεσης. Έτσι οι μαθητές θα παρατηρήσουν ότι τα ρήματα, εκτός του ότι ανήκουν μορφολογικά σε δύο κατηγορίες (ενεργητική και παθητική φωνή), διαφέρουν μεταξύ τους και σημασιολογικά, ως προς το τι δηλώνει το υποκείμενό τους (δηλώνει αυτό που ενεργεί, αυτό που δέχεται την ενέργεια κτλ.). Για να γίνει πιο εύκολα κατανοητή η διάκριση των διαθέσεων του ρήματος, πρέπει να επισημανθεί ο ρόλος του υποκειμένου και να υπογραμμιστεί συνοπτικά ότι: α) στην ενεργητική διάθεση αυτό είναι ο «δράστης», β) στην παθητική μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, για να εξαρθεί η δράση, γ) στη μέση είναι και δράστης και δέκτης της ενέργειας και δ) στην ουδέτερη διάθεση δεν είναι ούτε δράστης ούτε δέκτης καμιάς ενέργειας. Για την καλύτερη κατανόηση των διαθέσεων του ρήματος θα ήταν χρήσιμη η άσκηση των μαθητών στη μετατροπή της ενεργητικής σύνταξης σε παθητική (Η ενεργητική σύνταξη δεν μπορεί να μετατραπεί πάντα σε παθητική: δεν λογαριάζω το χρήμα). Γι’ αυτό τον σκοπό κάποιες από τις ασκήσεις του Τετραδίου Εργασιών μπορούν να γίνουν μέσα στην τάξη.

 

Β.2 Μεταβατικά και αμετάβατα ρήματα – Αντικείμενο

 

α. Θεωρητικό μέρος

 

Μεταβατικά δίπτωτα ρήματα

Όταν συντάσσονται με αιτιατική (άμεσο) και γενική (έμμεσο). Το έμμεσο αντικείμενο αντιπροσωπεύει μια έμψυχη, συχνά ανθρώπινη οντότητα, η οποία επηρεάζεται έμμεσα από την ενέργεια που δηλώνει το ρήμα. Μπορεί να είναι ο αποδέκτης της ενέργειας (Ο Γιάννης έδωσε ένα ωραίο βραχιόλι της Μαίρης), να εκφράζει τον «ωφελούμενο», δηλ. το πρόσωπο το οποίο ωφελείται από το αποτέλεσμα της ενέργειας που δηλώνει το ρήμα (Η Ελένη μαγείρεψε του Νίκου σουτζουκάκια) ή να δηλώνει προέλευση (Χθες πήραν της Ελένης ένα εκατομμύριο δραχμές). Γίνεται έτσι φανερό ότι η γενική πτώση δε σημαδεύει ξεκάθαρα τη σημασιολογική σχέση του έμμεσου αντικειμένου με το ρήμα. Η ακριβής σημασιολογική λειτουργία του έμμεσου αντικειμένου συνάγεται από τη σημασία του ρήματος και του ίδιου του έμμεσου αντικειμένου, καθώς επίσης και από το συνολικό γλωσσικό και καταστασιακό περιβάλλον (Ηolton, Mackridge και Φιλιππάκη-Warburton, 1998).

Όταν συντάσσονται με αιτιατική (άμεσο) και αιτιατική (έμμεσο). Το άμεσο αντικείμενο είναι το πρόσωπο ή το προσωποποιημένο πράγμα ή το έμψυχο. Αυτή η αιτιατική είναι έμμεσο, μόνο αν μπορεί να αντικατασταθεί από εμπρόθετο (Ο Γιάννης διδάσκει τον Πέτρο χορό → Ο Γιάννης διδάσκει στον Πέτρο χορό).

 

Κατηγορούμενο του αντικειμένου

Αν το επιτρέπει το επίπεδο της τάξης, θα μιλήσουμε για το κατηγορούμενο του αντικειμένου (όταν ένα ρήμα συντάσσεται με δύο αιτιατικές και η μία είναι αντικείμενο ενώ η άλλη κατηγορούμενο στο αντικείμενο. Αυτό το διαπιστώνουμε καλύτερα, αν μετατρέψουμε το ενεργητικό ρήμα σε παθητικό, οπότε το αντικείμενο γίνεται υποκείμενο και η άλλη αιτιατική γίνεται κατηγορούμενο, π.χ. Θα ορίσουμε εσένα επιμελητή → Εσύ θα οριστείς επιμελητής.

 

Γενική προσωπική

Αν υπάρχει χρόνος, θα αναφερθούμε και στη γενική προσωπική. Είναι γενική ονόματος προσώπου ή συνήθως προσωπικής αντωνυμίας που συνάπτεται με απρόσωπα ρήματα ή απρόσωπες εκφράσεις ή ακόμα και με αμετάβατα ή και με μεταβατικά ρήματα, των οποίων όμως δεν μπορεί να είναι αντικείμενο, και φανερώνει το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται η έννοια του ρήματος. Αυτό το πρόσωπο συμμετέχει σε ό,τι εκφράζει το ρήμα ή δέχεται ωφέλεια ή βλάβη από αυτό που σημαίνει η πρόταση, π.χ. Μου είναι αδύνατο να το κάνω αυτό. – Σου χαϊδεύει το κεφάλι. – Θα σου τον περιποιηθώ εγώ.

 

β. Διδακτικές οδηγίες

 

Βασικός στόχος της ενότητας είναι να γνωρίσουν οι μαθητές ότι πολλά ρήματα δέχονται αντικείμενο ως συμπλήρωμά τους και λέγονται μεταβατικά, ενώ όσα δε δέχονται ονομάζονται αμετάβατα. Να κατανοήσουν επίσης το ρόλο του αντικειμένου και πόσες πολλές μορφές μπορεί να έχει. Να μάθουν να ξεχωρίζουν τα μονόπτωτα από τα δίπτωτα ρήματα. Να διακρίνουν το σύστοιχο αντικείμενο από το απλό στα μονόπτωτα και το άμεσο από το έμμεσο στα δίπτωτα.

Με τις ερωτήσεις τις σχετικές με τα κείμενα (Ακούω και μιλώ, Διαβάζω και γράφω), θα προετοιμάσουμε τους μαθητές στη νέα θεματική ενότητα. Θα τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν την έννοια της μεταβατικότητας των ρημάτων χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τους όρους «μεταβατικό» και «αμετάβατο» επεξεργαζόμενοι τα παραδείγματα. Στη συνέχεια βέβαια οι όροι θα εξηγηθούν.

Την ίδια σειρά θα ακολουθήσουμε και με τη διδασκαλία του αντικειμένου (πρώτα θα επιμείνουμε να ακουστεί ως συμπλήρωμα και μετά θα το ονομάσουμε) με την άσκηση 3 του Διαβάζω και γράφω. Προσοχή θα δοθεί στις ποικίλες μορφές του και στην ιδιαιτερότητα του σύστοιχου αντικειμένου. Θα διευκρινίσουμε ότι το εμπρόθετο αντικείμενο διαφέρει από τον εμπρόθετο προσδιορισμό (υπάρχουν και κατάλληλες ασκήσεις στο Τετράδιο Εργασιών). Θα γίνει διάκριση άμεσου και έμμεσου αντικειμένου, χωρίς όμως ιδιαίτερη έμφαση.

 

Γ. ΣΥΝΟΧΗ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

α. Θεωρητικό μέρος

 

Το ζήτημα της συνοχής και της αλληλουχίας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το εκάστοτε κείμενο. Αν και δεν υπάρχει ανάμεσα στους μελετητές κοινή συμφωνία ως προς την τυπολογία των κειμένων, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι μια τέτοια τυπολογία περιλαμβάνει τα τρία βασικά είδη: την περιγραφή, την αφήγηση και την επιχειρηματολογία. Σπάνια όμως αυτά τα είδη βρίσκονται στο λόγο ξεχωριστά το καθένα, καθώς, για παράδειγμα, και ένα επιχειρηματολογικό κείμενο μπορεί να περιλαμβάνει περιγραφή ή αφήγηση ως στοιχεία πειθούς. Σε κάθε περίπτωση, η συνοχή και η αλληλουχία δεν εξαρτώνται μόνο από το είδος του κειμένου, αλλά και από άλλους παράγοντες, όπως είναι ο σκοπός, οι αποδέκτες αλλά και οι περικειμενικές συνθήκες της επικοινωνίας. Έτσι, το τι γνωρίζει ο παραλήπτης μιας επιστολής για ένα θέμα, το είδος του εντύπου στο οποίο θα δημοσιευτεί ένα κείμενο ή οι συμβάσεις του λόγου που έχει υιοθετήσει μια υπηρεσία στην οποία απευθυνόμαστε προσδιορίζουν και τον τρόπο οργάνωσης ενός κειμένου.

Γενικά, η αλληλουχία σε ένα ευρύτερο κείμενο εξασφαλίζεται με τη λογική ακολουθία των νοημάτων και είναι απαραίτητο να είναι σαφής και ευδιάκριτη για τον αναγνώστη. Οι αποδέκτες ενός κειμένου έχουν ορισμένα σχηματικά πρότυπα στη σκέψη τους για την αλληλουχία που χαρακτηρίζει μια ακολουθία γεγονότων και οι προσδοκίες τους, με βάση όσα προηγούνται, για όσα θα ακολουθήσουν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την επίτευξη της επικοινωνίας. Χαρακτηριστικοί άξονες αλληλουχίας είναι η ενότητα του χώρου και του χρόνου, η συνέχεια της δράσης των προσώπων, η λογική με την οποία εκτίθενται τα περιστατικά ή η σχέση αιτίου και αιτιατού. Επίσης η ακολουθία των χρόνων στα ρήματα.

Η συνοχή λειτουργεί υποβοηθητικά για την αλληλουχία, αφού δημιουργεί τις απαραίτητες συνδέσεις για να γίνει ένα κείμενο κατανοητό στον αναγνώστη. Η συνοχή επιτυγχάνεται όχι μόνο με τις μεταβατικές λέξεις και εκφράσεις ανάμεσα στις προτάσεις, τις παραγράφους και τις περιόδους λόγου αλλά και με άλλους τρόπους, όπως είναι οι επαναλήψεις λέξεων και φράσεων, οι αντωνυμίες και η νοηματική συγγένεια ανάμεσα σε όσα προηγούνται και σε όσα έπονται. Ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται η συνοχή σε ένα κείμενο σχετίζεται επίσης με το ύφος και την αποτελεσματικότητά του. Περιττά στοιχεία συνοχής μπορούν να κάνουν ένα κείμενο φλύαρο και κουραστικό, ενώ αντίθετα ελλείψεις να το κάνουν ακατανόητο ή, αν κινητοποιούν την ενεργητική συμμετοχή του αναγνώστη, ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Σε κάθε περίπτωση, η οργάνωση ενός ευρύτερου κειμένου είναι απαραίτητο να ακολουθεί ένα διάγραμμα, αλλά δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από το επικοινωνιακό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται και τους σκοπούς που επιδιώκει ο γράφων.

 

β. Διδακτικές οδηγίες

 

Τα κείμενα 1, 2, 3 του βιβλίου δεν είναι αυτοτελή, αλλά αποτελούν αποσπάσματα ευρύτερων κειμένων.

Επιδιώχτηκε όμως να έχουν κάποια αυτοτέλεια και να δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα.

 

◗ Το κείμενο 1 είναι απόσπασμα μελέτης και δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένο αναγνώστη. Εκθέτει τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει ο συγγραφέας για την εκπαίδευση στην αρχαία Αθήνα. Το «λοιπόν» υποδηλώνει ότι δεν έχουμε αυτοτελές κείμενο.

Επίσης η φράση «Ακόμα και» εκτός από τη συνοχή φανερώνει και την οπτική γωνία του γράφοντος, αφού δίνει έμφαση στις κρατικές επιλογές για τα ορφανά. Το «κατά τον ίδιο τρόπο» επίσης καθοδηγεί τον αναγνώστη να καταλάβει ότι και στην περίπτωση της Τροιζήνας οι Αθηναίοι κατέφυγαν στην ιδιωτική πρωτοβουλία για την εκπαίδευση.

Το «κανονικά» λογικά συνδέει με την προηγούμενη παράγραφο.

Η αλληλουχία των παραγράφων:

1η: Πώς λειτουργούσε στην αθηναϊκή δημοκρατία η εκπαίδευση.

2η: Πώς επηρέαζε η λειτουργία αυτή της εκπαίδευσης τη μορφωτική κατάσταση των διάφορων πληθυσμιακών ομάδων.

 

◗ Το κείμενο 2 είναι απόσπασμα αφηγηματικού κειμένου με αναμνήσεις από τη σχολική ζωή του Γιώργου Ιωάννου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ελεύθερη Γενιά, που κυκλοφορούσε στα σχολεία. Ο σκοπός του ήταν να δείξει πώς ο δάσκαλος αξιοποίησε τις τοπικές παραδόσεις για να έρθουν τα παιδιά σε βιωματική επαφή με το μάθημα και να αποκτήσουν συνείδηση της ταυτότητάς τους.

Το «Και» εξασφαλίζει τη συνέχεια με τα προηγούμενα. Η πρώτη παράγραφος αφηγείται τη διαδικασία του μαθήματος. Το «Και πραγματικά» συνδέει με τη ρητορική ερώτηση-σχόλιο του συγγραφέα «Πού να ήξερε…» και επιβεβαιώνει ό,τι προηγουμένως είχε υποθέσει ότι θα συνέβαινε. Επίσης η πρώτη περίοδος της δεύτερης παραγράφου εισάγει με λογική ακολουθία τις εξηγήσεις που έδωσαν οι μαθητές για τα χειροκροτήματα, όπως επίσης και τις συζητήσεις που επακολούθησαν.

Η αλληλουχία των παραγράφων:

1η: Το μάθημα των Νέων Ελληνικών στην τάξη του δασκάλου.

2η: Σύγκριση με ό,τι συνέβαινε στις άλλες τάξεις.

 

◗ Το κείμενο 3 εκθέτει απόψεις σχετικά με την εκπαίδευση, τις οποίες εξέφρασε Διεθνής Επιτροπή που συγκροτήθηκε με εντολή του Γενικού Διευθυντή της UΝΕSCΟ στις αρχές του 1993. Η Επιτροπή αυτή είχε σκοπό να διατυπώσει απόψεις οι οποίες θα αποτελούσαν τη βάση μιας παγκόσμιας συζήτησης για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην εκπαίδευση για τον 21ο αιώνα.

Το κείμενο είναι απόσπασμα από το 6ο κεφάλαιο με θέμα «Από τη βασική Εκπαίδευση μέχρι το Πανεπιστήμιο» και το υποκεφάλαιο έχει τίτλο: «Διαβατήριο για τη ζωή: Η βασική εκπαίδευση».

Η πρώτη παράγραφος δεν έχει κανένα στοιχείο συνοχής, γιατί είναι η αρχική του υποκεφαλαίου. Στην πρώτη περίοδο επισημαίνονται οι αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν τον 20ό αιώνα και στη συνέχεια αναπτύσσονται με τις λεπτομέρειες που ακολουθούν. Το «Για να προσεγγίσουμε εκείνους…» εισάγει τις απόψεις της Επιτροπής για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Η συνοχή με τη δεύτερη παράγραφο επιτυγχάνεται με την επανάληψη «Η βασική εκπαίδευση».

Η αλληλουχία των παραγράφων:

1η: Οι αντιθέσεις που παρουσιάζει ο απολογισμός των προσπαθειών κατά τον 20ό αιώνα μπορούν να ξεπεραστούν με επαρκή και ποιοτικά υψηλή βασική εκπαίδευση για τον καθένα.

2η: Πώς ορίζεται και ποια είναι η σημασία της βασικής εκπαίδευσης.

 

◗ Το κείμενο 4 δημοσιεύτηκε στις σελίδες για την επιστήμη (ΒΗMΑSCΙΕΝCΕ) της εφημερίδας Το Βήμα. Ο σκοπός του είναι να παρουσιάσει τις «σημαντικότερες τεχνολογικές καινοτομίες που παίζουν –ή αναμένεται να παίξουν– καίριο ρόλο στη διαμόρφωση της εκπαίδευσης τα αμέσως επόμενα χρόνια».

Το συγκεκριμένο κείμενο είναι εισαγωγικό στις 10 τεχνολογικές καινοτομίες που παραθέτει στη συνέχεια.

Το «Ακόμα και» δε συνδέει με τα προηγούμενα, αλλά με όσα ένας αναγνώστης με κάποιες ειδικότερες γνώσεις έχει υπόψη του σχετικά με τις αντιλήψεις των παραδοσιακών παιδαγωγών για την τεχνολογία. Είναι εισαγωγική, γιατί κάνει μια συνοπτική ιστορική αναδρομή στο θέμα αυτό.

Η συνοχή με τη δεύτερη παράγραφο επιτυγχάνεται με τη φράση «Ο πρώτος στόχος», που συνδέεται νοηματικά με τις αλλαγές στην εκπαίδευση της πρώτης παραγράφου. Η συνοχή της δεύτερης με την τρίτη παράγραφο επιτυγχάνεται με το «Ο αμέσως επόμενος στόχος». Στην τέταρτη παράγραφο το «Παράλληλα» υποδηλώνει ότι η αλλαγή στο ρόλο του δασκάλου δεν είναι αυτόνομη, αλλά πρέπει να βαίνει παράλληλα με τους προηγούμενους δύο στόχους, ενώ το «όμως» εμμέσως τονίζει ότι αυτή η αλλαγή δεν είναι αυτονόητη. Η αναφορά στον Σωκράτη στο τέλος του κειμένου επανέρχεται στην παράδοση, αλλά με διαφορετικό τρόπο από ό,τι στην αρχή.

Η αλληλουχία των παραγράφων:

Εισαγωγική

1η: Από την παραδοσιακή αντίληψη για την εκπαίδευση ως τη συνειδητοποίηση του ρόλου που μπορεί να παίξει η τεχνολογία μεσολάβησαν πολλά.

Κύριο θέμα

2η: Ο πρώτος στόχος που θέτει η κοινωνία είναι η μεταστροφή της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας με βάση τις ανάγκες του μαθητή.

3η: Ο επόμενος στόχος είναι να αλλάξει το περιβάλλον μάθησης.

4η: Παράλληλα θα πρέπει να αλλάξει και ο ρόλος του δασκάλου.

Επίλογος

Δεν υπάρχει ως ξεχωριστή παράγραφος. Ως επίλογος θα μπορούσε να θεωρηθεί η τελευταία πρόταση.

 

Δ. ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

 

Το λεξιλόγιο παραπέμπει τους μαθητές πάλι στα εισαγωγικά κείμενα, για να βρουν λέξεις σχετικές με το θέμα της ενότητας αυτής, το σχολείο. Στις ασκήσεις δίνονται νέες λέξεις για εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους, που θα προκαλέσουν ίσως ερωτήματα και σχολιασμούς και θα τις χρησιμοποιήσουν στις δραστηριότητες παραγωγής λόγου που ακολουθούν.

 

Ε. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ

 

Στην παραγωγή προφορικού λόγου, οι μαθητές με αφετηρία τα εισαγωγικά κείμενα καλούνται να μιλήσουν σε προσχεδιασμένο προφορικό λόγο για το σχολείο στο παρελθόν και στο μέλλον. Ιδιαίτερο βάρος να δοθεί στην άσκηση 2, ώστε οι μαθητές με αυθόρμητο-βιωματικό τρόπο να δικαιολογήσουν ποια διδασκαλία προτιμούν.

Στην παραγωγή γραπτού λόγου, η οποία αποτελεί συνέχεια της παραγωγής προφορικού λόγου, οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν ποιο είδος κειμένου προτιμούν να συντάξουν (αφήγηση, άρθρο κτλ.). Να τονιστεί η ανάγκη οι μαθητές να λάβουν υπόψη το επικοινωνιακό πλαίσιο των θεμάτων, καθώς και τις οδηγίες για τη σύνταξη ενός ευρύτερου κειμένου. Στη συνέχεια, να επιχειρηθεί στην τάξη μια απόπειρα αυτοαξιολόγησης των κειμένων με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού.

 

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

Ήδη από το βιβλίο της Νεοελληνικής Γλώσσας A7 Γυμνασίου, οι μαθητές γνωρίζουν τα βασικά βήματα για την οργάνωση ενός σχεδίου εργασίας (project). Η έκδοση, λοιπόν, μιας μαθητικής εφημερίδας, έστω και σε απλή μορφή, είναι μία ενδιαφέρουσα διαθεματική εργασία, αφού παρέχει τη δυνατότητα συλλογής ποικίλου υλικού, λειτουργίας της τάξης σε ομάδες, ταξινόμησης του υλικού, σύνταξης ποικίλων κειμένων κτλ. Ο εκπαιδευτικός σε συνεργασία με την τάξη μπορεί να οργανώσει και άλλες εναλλακτικές μορφές σχεδίων εργασίας με θέμα το σχολείο τους ή άλλες πλευρές της εκπαιδευτικής ζωής.

 

Βιβλιογραφία – Αρθρογραφία

Αdam J.-M., Τα κείμενα: τύποι και πρότυπα, μτφρ. Γ. Παρίσης, επιμ. Ε. Καψωμένος, εκδ. Πατάκη, Αθήνα 1997.

Γεωργακoπούλoυ Αλ., Γoύτσος Διον., Κείμενο και Επικοινωνία, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 1999.

Γρηγoριάδης Ν., Το δημιουργικό γράψιμο, εκδ. Κώδικας, Θεσσαλονίκη 1979.

De Βeaugrande R. και Dressler W., Introduction to Τext Linguistics, εκδ. Longman, 1981.

Frey Κ., Η «μέθοδος Project», μτφρ. Κ. Μάλλιου, εκδ. Αφοί Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 1998.

Graves D., «Η γραφή ως διαδικασία», Εκπαιδευτική Κοινότητα, τεύχ. 27, 1994.

Ηolton D., Mackridge Ρ., Φιλιππάκη-Warburton, Ειρ., Γραμματική της ελληνικής γλώσσας, μτφρ. Β. Σπυρόπουλος, εκδ. Πατάκη, Αθήνα 1998.

Mατσαγγoύρας Η., Κειμενοκεντρική προσέγγιση του γραπτού λόγου, εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2001.

Mπαμπινιώτης Γ., Παρασκευόπουλος Ι.Ν., Κείμενο – Επικοινωνία, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2000.

Σαραφίδoυ Τρ., Θέματα Σύνταξης και Λόγου της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, εκδ. Σταμούλη, Αθήνα 1998.

Συντακτικό της νέας ελληνικής, ΟΕΔΒ, 1994.

Τσoλάκης Κ., Από το λόγο στη συνείδηση του λόγου, εκδ. Βάνιας, Θεσσαλονίκη 1992.

Χριστίδης Α.-Φ. (επιμ.), Εγκυκλοπαιδικός οδηγός για τη γλώσσα, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, Θεσσαλονίκη 2001.

Χρυσαφίδης Κ., Βιωματική-επικοινωνιακή διδασκαλία, εκδ. Gutenberg, Αθήνα 2000.

 

 


58

 

Κείμενο 1 [Η εκπαίδευση στην αρχαία Αθήνα]

εικ

Μπορούμε λοιπόν να πούμε πως στην Αθήνα η εκπαίδευση ήταν σχεδόν εντελώς ελεύθερη και ότι την είχαν αφήσει στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Ακόμα και για μια ειδική περίπτωση, για «τα ορφανά του Έθνους», δηλαδή για τους γιους των πολιτών που είχαν σκοτωθεί για την πατρίδα, που η συντήρησή τους γινόταν με έξοδα του δημοσίου, το κράτος περιοριζόταν να πληρώνει για την εκπαίδευση αυτών των ορφανών σε ιδιωτικούς δασκάλους. Κατά τον ίδιο τρόπο, το 480 π.Χ., όταν οι Αθηναίοι, επειδή πλησίαζε ο Ξέρξης, μετέφεραν τα παιδιά τους και τις γυναίκες τους στην Τροιζήνα, «οι κάτοικοι της Τροιζήνας» μας λέει ο Πλούταρχος «αποφάσισαν να τρέφονται οι πρόσφυγες με έξοδα του κράτους, να παίρνει ο καθένας τους δύο οβολούς, και τα παιδιά να έχουν το ελεύθερο να μαζεύουν φρούτα από παντού, και να πληρώνει το κράτος τον μισθό για τους δασκάλους τους».

Κανονικά –εννοείται– οι γονείς πλήρωναν για τη μόρφωση των παιδιών τους. Καθώς ήταν φυσικό, οι γιοι των πλούσιων πολιτών ή αυτών που ήταν εύποροι μπορούσαν να συνεχίζουν τις σπουδές τους μέχρι την εφηβεία, ενώ οι γιοι των φτωχών σταματούσαν νωρίτερα, συνήθως μόλις έπαιρναν τις βάσεις. Μερικά παιδιά πάλι μάθαιναν ίσα ίσα να διαβάζουν. Γνωρίζουμε το ανέκδοτο μ' εκείνο τον Αθηναίο που το 482 π.Χ. ζήτησε από τον Αριστείδη να γράψει το ίδιο του το όνομα επάνω σ' ένα όστρακο, γιατί ο ίδιος δεν ήξερε να γράφει. Αλλά η μόρφωση φαίνεται πως είχε μεγάλη διάδοση στην Αθήνα σ' όλο τον πέμπτο αιώνα· κατά το τελευταίο τρίτο αυτού του αιώνα, στα χρόνια δηλαδή του Πελοποννησιακού πολέμου, δεν υπάρχουν αγράμματοι ανάμεσα στα πρόσωπα του Αριστοφάνη: ακόμα κι ο χωριάτης Στρεψιάδης στις Νεφέλες, ακόμα κι ο χοντρός αλλαντοπώλης Αγοράκριτος στους Ιππείς ξέρουν τα γραμματάκια τους.

 

Robert Flacelière, Ο δημόσιος και ιδιωτικός βίος των αρχαίων Ελλήνων, μτφρ. Γεράσιμος Βανδώρος, εκδ. Παπαδήμα, 1998

 

1 Εισαγωγή στον πολιτισμό της κλασικής Αθήνας [πηγή: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού]

2 Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ «Ο μικρός πρίγκιπας και η αλεπού» [πηγή: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β΄ Γυμνασίου]

 

Ερωτήσεις κατανόησης

1 Η εκπαίδευση στην αρχαία Αθήνα ήταν ευθύνη του κράτους ή θέμα αποκλειστικά των ατόμων;

 

2 Υπήρχαν διαφορές και ανισότητες στην εκπαίδευση των Αθηναίων νέων εκείνη την εποχή; • Τι συμπέρασμα βγαίνει από τα πρόσωπα των κωμωδιών του Αριστοφάνη για την παιδεία στην Αθήνα τα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου;

 


59

 

Κείμενο 2 «Να 'σαι καλά δάσκαλε!»

Και σε λίγον καιρό, όταν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών μπήκαμε στα δημοτικά τραγούδια, ο καθηγητής μας έφεγγε πια ολόκληρος. Μας έφερνε από το σπίτι του βιβλία διάφορα, μας διάβαζε από μέσα. Έφερνε δίσκους, μαγνητόφωνα, σλάιντς. Μόλις τελείωνε το μάθημα του βιβλίου, μας έκαμνε προβολές, για να μας δείξει τόπους, φορεσιές, σπίτια, και έβαζε σιγανά στο μαγνητόφωνο ή στο πικάπ δίσκους με δημοτικά τραγούδια ν' ακούμε. Μας παρακινούσε μάλιστα ν' ακολουθούμε κι εμείς σιγοτραγουδώντας και έδινε αυτός πρώτος το παράδειγμα. Τα παιδιά ξεφοβήθηκαν και ξεντράπηκαν. Και μερικά που είχαν καλή φωνή, ζήτησαν από μόνα τους να πούνε τραγούδια του τόπου. Ο καθηγητής κατενθουσιάστηκε. Μας φάνηκε μάλιστα για μια στιγμή σαν δακρυσμένος, μα ίσως και να μην ήταν. Όσο τα άλλα τραγουδούσαν, δυο τρία παιδιά, αγόρια και κορίτσια, χόρευαν το τραγούδι μες στην τάξη σιγανά. Στο τέλος, χειροκροτήσαμε αυθόρμητα και μόνο τότε είδαμε τον καθηγητή μας κάπως στεναχωρημένο. «Θ' ανησυχήσουμε τους άλλους» μας είπε. Πού να ήξερε τι γινόταν προηγουμένως, με κάτι άλλους καθηγητές. Τι φασαρία και τι κακό, κι αυτό χωρίς χορούς και τραγούδια.

 

Και πραγματικά, βγαίνοντας διάλειμμα, από τις ερωτήσεις που μας έκαμναν τα άλλα παιδιά, διαπιστώσαμε πως μόνο το χειροκρότημά μας είχαν ακούσει. Τους εξηγήσαμε και μας κοίταζαν κατάπληκτοι. «Και δεν κάνετε μάθημα;» μας ρωτούσαν. «Μάθημα δεν είναι αυτό;» τους απαντούσαμε. «Εσείς, που κάνετε αλλιώτικο μάθημα, τι ξέρετε για δημοτικά τραγούδια, σκοπούς, ακόμα και χορούς; Ξέρετε αυτό, ξέρετε εκείνο, ξέρετε το άλλο;» τους αρχίσαμε. Δεν ήξεραν οι καημένοι τίποτα, περιττό να το πούμε. Αλλά ήξεραν πολύ καλά από κατάλογο, άγριες ή φαρμακερές φωνές και τρεμούλες.

 

Γιώργος Ιωάννου, «Να 'σαι καλά, δάσκαλε!», στο Εφήβων και μη, εκδ. Κέδρος, 1998

 

1 Γιώργος Ιωάννου, «Να 'σαι καλά, δάσκαλε!» [πηγή: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β΄ Γυμνασίου]

 

Ερωτήσεις κατανόησης

1 Με ποιους τρόπους ο καθηγητής έκανε τους μαθητές να εκφράσουν ελεύθερα στην τάξη ό,τι ένιωθαν για τα δημοτικά τραγούδια;

 

2 Τι κατάλαβαν οι μαθητές σχετικά με τη διδασκαλία αυτή και πώς το εξήγησαν στους άλλους μαθητές του σχολείου;

 

eik


60

 

Κείμενο 3 [Διαβατήριο για τη ζωή η βασική εκπαίδευση]

εικ
ένθετο «ΤΟ ΒΗΜΑ/ΙΣΤΟΡΙΑ»
εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 2003

Ο απολογισμός των προσπαθειών που καταβλήθηκαν κατά τον 20ό αιώνα για την αύξηση των εκπαιδευτικών ευκαιριών χαρακτηρίζεται από έντονες αντιθέσεις. Ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε από 250 περίπου εκατομμύρια το 1960 σε περισσότερα από 1.000 εκατομμύρια σήμερα. Ο αριθμός των ενηλίκων που γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση σχεδόν τριπλασιάστηκε μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα, και από 1.000 περίπου εκατομμύρια που ήταν το 1960 ξεπερνά τα 2.700 εκατομμύρια σήμερα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη 885 εκατομμύρια αναλφάβητοι ενήλικες στον κόσμο, και πιο συγκεκριμένα, δύο στις πέντε γυναίκες και ένας στους πέντε άντρες. Η φοίτηση στη βασική εκπαίδευση απέχει πολύ από το να είναι καθολική. Το ίδιο ισχύει και για την ολοκλήρωση της φοίτησης σ' αυτήν. Εκατόν τριάντα εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ άλλα 100 εκατομμύρια γράφονται στο σχολείο αλλά δεν συμπληρώνουν τα τέσσερα χρόνια φοίτησης σ' αυτό, που θεωρούνται ως το ελάχιστο ασφαλές όριο για να μην ξεχάσουν όσα έμαθαν, δηλαδή την ανάγνωση και τη γραφή. Η ανισότητα των δύο φύλων, παρόλο που αμβλύνεται, εξακολουθεί να είναι σκανδαλωδώς μεγάλη παρά τα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία που υπάρχουν για το πόσο ωφελείται ολόκληρη η κοινωνία από την εκπαίδευση των γυναικών. Για να προσεγγίσουμε εκείνους που παραμένουν αποκλεισμένοι από την εκπαίδευση, δεν αρκεί μόνο να επεκτείνουμε τα εκπαιδευτικά συστήματα που ήδη υπάρχουν. Χρειάζεται να σχεδιάσουμε και να αναπτύξουμε νέα πρότυπα εκπαίδευσης και νέα συστήματα μετάδοσης της γνώσης, προσαρμοσμένα σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, με συντονισμένη προσπάθεια, που θα στοχεύει στην εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικά υψηλής βασικής εκπαίδευσης για κάθε παιδί και για κάθε ενήλικα.

 

Η βασική εκπαίδευση θα μπορούσε να οριστεί ως μια αρχική εκπαίδευση (επίσημη ή ανεπίσημη), η οποία καλύπτει την ηλικιακή περίοδο από το 3ο περίπου ως το 12ο τουλάχιστον έτος. Η βασική εκπαίδευση είναι αναντικατάστατο «διαβατήριο για τη ζωή», που επιτρέπει σε όλους να επωφεληθούν από αυτήν, να επιλέγουν αυτό που θέλουν να κάνουν, να συμμετέχουν στην οικοδόμηση του κοινού μέλλοντος και να μαθαίνουν διαρκώς. Η βασική εκπαίδευση είναι αναγκαία, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την ανισότητα τόσο ανάμεσα στα δύο φύλα όσο και μεταξύ και εντός των διάφορων χωρών. Αποτελεί το πρώτο βήμα στην προσπάθεια άμβλυνσης των σοβαρών διακρίσεων που ταλαιπωρούν πολλές ανθρώπινες ομάδες, όπως είναι οι γυναίκες, οι αγροτικοί πληθυσμοί, οι φτωχοί των πόλεων, οι περιθωριοποιημένες εθνικές μειονότητες, τα εκατομμύρια παιδιών που εργάζονται και δεν πηγαίνουν σχολείο.

 

UNESCO, Εκπαίδευση, ο θησαυρός που κρύβει μέσα της, Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής για την Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα
υπό την προεδρία του Jacques Delors, μτφρ. Ομάδα εργασίας του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας, εκδ. Gutenberg, 1999

 

1UNESCO (επίσημος δικτυακός τόπος)

2 Οι πόρτες του σχολείου είναι κλειστές (αφιέρωμα) [πηγή: Μικρός Αναγνώστης]

 

Ερωτήσεις κατανόησης

1 Ποια σημαντικά βήματα έγιναν στην εκπαίδευση μετά το 1960 αλλά και ποια προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν;

 

2 Τι είναι η βασική εκπαίδευση και γιατί είναι τόσο αναγκαία, ώστε να χαρακτηρίζεται «διαβατήριο για τη ζωή»;

 


61

 

Κείμενο 4 [Οι νέες τεχνολογίες θα αλλάξουν την εκπαίδευση]

Ακόμα και οι πιο παραδοσιακοί παιδαγωγοί έχουν αντιληφθεί πλέον ότι η τεχνολογία παρέχει στην εκπαίδευση πρωτόγνωρες δυνατότητες και την ωθεί προς ενδιαφέρουσες αλλαγές. Για παράδειγμα, μας επιτρέπει να διερευνούμε υποθετικά ερωτήματα, να προσομοιώνουμε καταστάσεις και φαινόμενα, να κάνουμε ορατά πράγματα που διαφορετικά θα έμεναν αόρατα και να κατανοούμε με σαφήνεια αφηρημένες έννοιες. Αυτή η παραδοχή δεν έγινε βεβαίως από τη μια μέρα στην άλλη.

 

Ο πρώτος στόχος που θέτει η κοινωνία του 21ου αιώνα για την αλλαγή του σχολείου είναι η εκπαίδευση να αρχίζει με βάση τις ανάγκες του μαθητή. Αντί δηλαδή το παιδί να προσαρμόζεται σε ένα πρόγραμμα σπουδών, θα πρέπει το πρόγραμμα αυτό να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του παιδιού. Οι πολυπληθείς τάξεις παιδιών με το ενιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα και σύστημα βαθμολόγησης κρίνονται πλέον ανεπαρκείς και ζητούνται αλλαγές που θα επιτρέψουν την κάλυψη των αναγκών κάθε παιδιού, τώρα και στο μέλλον.

 

Ο αμέσως επόμενος στόχος της αλλαγής είναι να αλλάξει το περιβάλλον μάθησης. Και εδώ εμφανίζεται πλέον ως πολύτιμος αρωγός η νέα τεχνολογία με τις δυνατότητες που παρέχει. Η τάξη του αυριανού σχολείου δεν θα περικλείεται πλέον από τους γνωστούς τέσσερις τοίχους, αλλά θα «μεταφέρεται» όπου το παιδί μπορεί να μάθει: κάθε τάξη θα είναι συνδεδεμένη μέσω του διαδικτύου με έναν απέραντο ιστό μάθησης, όπου το παιδί θα μπορεί να στραφεί για να αναζητήσει γνώσεις, παραδείγματα, απαντήσεις και λύσεις στα θέματα που του ανατέθηκαν, να συζητά με συμμαθητές που έχουν το ίδιο θέμα, να συμμετέχει σε ομάδες εργασίας και παρέες με κοινά μορφωτικά ενδιαφέροντα. Η τηλεκπαίδευση και τα CD πολυμέσων θα είναι τα βασικά εργαλεία αυτής της τάξης.

 

Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να αλλάξει και ο ρόλος του δασκάλου. Από τον ως τώρα ρόλο του μεταδότη γνώσης, ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να περάσει σε εκείνον του καθοδηγητή της αυτοδιδασκαλίας των μαθητών. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να εντοπίζει τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθητή ώστε να του βρίσκει τα κατάλληλα μονοπάτια αναζήτησης της γνώσης, ο εκπαιδευτικός θα επιστρέφει στον αυθεντικό –και ξεχασμένο– ρόλο του σωκρατικού δασκάλου. Θα πάψει πλέον να βλέπει τους μαθητές του ως παθητικούς αποδέκτες της διδασκαλίας του και θα τους παρέχει ευρύτερα χρονικά περιθώρια να κρίνουν, να σκέφτονται, να εφαρμόζουν, να συνθέτουν και να οραματίζονται. Ο δάσκαλος θα είναι το επίκεντρο της αναζήτησης της γνώσης, αλλά ποτέ πια η αυθεντία. Ο Σωκράτης, δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά, φαίνεται ότι είχε –και σε αυτό– δίκιο.

 

Τ. Καφαντάρης, «Οι 10 τεχνολογικές καινοτομίες που θα αλλάξουν την εκπαίδευση»,

ένθετο «ΒΗΜΑSCIENCE», εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 12/1/2003 (Διασκευή)

 

1 Τηλεκπαίδευση (δικτυακός τόπος)

 

Ερωτήσεις κατανόησης

1 Πώς μπορεί να βοηθήσει η τεχνολογία, ώστε ν' αλλάξει το «περιβάλλον μάθησης» στο σχολείο;

 

2 Ποιος ρόλος προδιαγράφεται για τον δάσκαλο στο σχολείο του μέλλοντος στο οποίο θα αξιοποιείται η τεχνολογία;

 


62

 

 

B ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΒΑΤΑ ΡΗΜΑΤΑ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Β1 Ενεργητική και παθητική φωνή

 

Ασκήσεις

  1. Να βρεις τη διάθεση των ρημάτων στις προτάσεις 1η *
  2. Να βρεις τη διάθεση των ρημάτων στις προτάσεις 2η *
  3. Να βρεις τη διάθεση των ρημάτων στις προτάσεις 3η *
  4. Να βρεις τη διάθεση των ρημάτων στις προτάσεις 4η **
  5. Να βρεις τη διάθεση των ρημάτων στις προτάσεις 5η **
  6. Να βρεις στο κείμενο τη διάθεση των ρημάτων 6η ***
  7. Να βρεις στο κείμενο τη διάθεση των ρημάτων 7η ***
  8. Να βρεις τη διάθεση των ρημάτων 8η ***
  9. Να βρεις τη διάθεση των ρημάτων 9η ***
  10. Επανάληψη στη θεωρία για το αντικείμενο της ν.ε.
  11. 1η άσκηση για το μεταβατικό και αμετάβατο ρήμα
  12. 2η άσκηση για το μεταβατικό και αμετάβατο ρήμα
  13. Το μεταβατικό ρήμα και το αντικείμενό του στα νέα και τα αρχαία ελληνικά © Κωνσταντίνα Σάιτ
  14. Βρίσκω τη λέξη που λειτουργεί ως αντικείμενο και την επιλέγω © Κωνσταντίνα Σάιτ
  15. Να βρεις το υποκείμενο και το αντικείμενο των παρακάτω προτάσεων
  16. Άσκηση στα μονόπτωτα και στα δίπτωτα ρήματα
  17. Να βρεθούν τα άμεσα και τα έμμεσα αντικείμενα (1η δεκάδα) **
  18. Να βρεθούν τα άμεσα και τα έμμεσα αντικείμενα (2η δεκάδα) **
  19. Να βρεθούν τα άμεσα και τα έμμεσα αντικείμενα (3η δεκάδα) **
  20. Να βρεθούν τα άμεσα και τα έμμεσα αντικείμενα (4η δεκάδα) **

 

 

 

Aκούω και μιλώ

1. Θέτει, εμφανίζεται, ζητούνται, θα επιτρέψουν, κάνουμε, οραματίζονται. Σε ποια φωνή βρίσκονται τα παραπάνω ρήματα του κειμένου 4;

θέτει:

εμφανίζεται:

ζητούνται:

θα επιστρέψουν:

κάνουμε:

οραματίζονται:

 

2. Στην τελευταία παράγραφο του κειμένου 4 βρείτε πέντε ρήματα που να δείχνουν ενέργεια (δράση) του υποκειμένου.

 

 

Διαβάζω και γράφω

1.

α. Οι Αθηναίοι μετέφεραν τα παιδιά και τις γυναίκες στην Τροιζήνα. (κείμ. 1)

β. Ο καθηγητής παρακινούσε τους μαθητές. (κείμ. 2)

Σ' αυτές τις φράσεις το υποκείμενο ενεργεί και η ενέργειά του μεταβαίνει κάπου. Ξαναγράψτε τις φράσεις χρησιμοποιώντας ως υποκείμενο των ρημάτων τις υπογραμμισμένες λέξεις. 

α. ...

β. ...

• Το υποκείμενο ενεργεί ή δέχεται μια ενέργεια;

Απάντηση:

 

2.

α. Ο καθηγητής μας έφεγγε ολόκληρος. (κείμ. 2)

β. Δυο τρία παιδιά χόρευαν το τραγούδι μες στην τάξη. (κείμ. 2)

γ. 100 εκατομμύρια παιδιά γράφονται στο σχολείο (από τους γονείς τους). (κείμ. 3)

δ. Τρέφονται οι πρόσφυγες με έξοδα του κράτους. (κείμ. 1)

ε. Παραμένουν αποκλεισμένοι από την εκπαίδευση. (κείμ. 3)

 

Ποιος ενεργεί σε καθεμιά από τις προηγούμενες προτάσεις; • Ποια λέξη δέχεται την ενέργεια του ρήματος; • Το ρήμα δείχνει σε όλες τις περιπτώσεις ότι το υποκείμενο ενεργεί;

α. Απάντηση:

β. Απάντηση:

γ. Απάντηση:

δ. Απάντηση:

ε. Απάντηση:

 

3.

– Η βασική εκπαίδευση επιτρέπει σε όλους να επωφεληθούν από αυτήν. (κείμ. 3)

– Ολόκληρη η κοινωνία ωφελείται από την εκπαίδευση των γυναικών. (κείμ. 3)

 

Βρείτε το υποκείμενο των ρημάτων με έντονους χαρακτήρες. • Από ποια λέξη δέχεται ενέργεια;

 

Γράψε τις απαντήσεις σου στις παρακάτω γκρι γραμμές. Για γρήγορη μετακίνηση πάτα το πλήκτρο tab ⭾ και για επιστροφή τα πλήκτρα shift+tab ⭾

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

υποκείμενο   δέχεται ενέργεια  
υποκείμενο   δέχεται ενέργεια  

 

 

63

 

Μαθαίνω για τη διάθεση του ρήματος και την παθητική σύνταξη

Η διάθεση αναφέρεται στη σημασία του ρήματος και στη σχέση που έχει με το υποκείμενό του και διακρίνεται σε ενεργητική, παθητική, μέση και ουδέτερη.

Τα ρήματα, ως προς τη διάθεσή τους, είναι

• ενεργητικά, όταν το υποκείμενο ενεργεί (παράδ.2α, β)

• παθητικά, όταν το υποκείμενο δέχεται ενέργεια ή παθαίνει κάτι από άλλον (παράδ. 2γ)

• μέσα, όταν το υποκείμενο ενεργεί και η ενέργεια γυρίζει στο ίδιο (παράδ. 2δ)

• ουδέτερα, όταν το υποκείμενο ούτε ενεργεί ούτε παθαίνει κάτι, αλλά απλώς βρίσκεται σε μια κατάσταση (παράδ. 2ε).

 

Η διάθεση του ρήματος είναι ανεξάρτητη από τη φωνή στην οποία ανήκει· δηλαδή, ένα ρήμα μπορεί να βρίσκεται στην ενεργητική φωνή και να έχει παθητική διάθεση (Μαύρισα από τον ήλιο) ή να βρίσκεται στην παθητική φωνή και να έχει ενεργητική διάθεση (Χρειάζομαι χρόνο).

 

eik

 

• Όταν διατυπώνουμε ένα νόημα με ρήμα παθητικής διάθεσης, έχουμε παθητική σύνταξη.

• Στην παθητική σύνταξη, το προθετικό σύνολο (συνήθως από + αιτιατική) που φανερώνει το πρόσωπο ή το πράγμα από το οποίο παθαίνει κάτι το υποκείμενο λέγεται ποιητικό αίτιο (Διαβάζω και γράφω, 3).

 

 

4. Ποιο ρήμα μέσης διάθεσης πιστεύετε ότι αντιστοιχεί σε κάθε σκίτσο;

 

eik

 

1 Απάντηση:

2 Απάντηση:

3 Απάντηση:

4 Απάντηση:

 

64

 

B2 Μεταβατικά και αμετάβατα ρήματα

Aκούω και μιλώ

1. Στο κείμενο 2 γίνεται λόγος για γεγονότα που διαδραματίζονται σε ένα σχολείο. Ποια ρήματα στην 1η παράγραφο δείχνουν τι κάνει ο καθηγητής και ποια τι κάνουν τα παιδιά;

 

2. Στο κείμενο 1 συναντούμε τα ρήματα περιοριζόταν, πλησίαζε, παίρνει, σταματούσαν, ζήτησε. Ποια από αυτά χρειάζονται κάποιο συμπλήρωμα για να ολοκληρωθεί το νόημά τους και ποια όχι;

 

 

Κείμενο 5 [Η Νέα Παιδαγωγική!]

εικ
«Εμείς του '60 οι εκδρομείς», Ημερολόγιο 1999,
εκδ. Μεταίχμιο, 1999

Στην τετάρτη τάξη βασίλευε και κυβερνούσε ο Διευθυντής του Δημοτικού. […] Μας είχε έρθει σπουδασμένος από την Αθήνα κι είχε φέρει, λέει, μαζί του τη Νέα Παιδαγωγική· θαρρούσαμε πως θα 'ταν καμιά νέα γυναίκα και την έλεγαν Παιδαγωγική· μα όταν τον αντικρίσαμε για πρώτη φορά, ήταν ολομόναχος· η Παιδαγωγική έλειπε, θα 'ταν σπίτι. Κρατούσε ένα μικρό στριφτό βούρδουλα, μας έβαλε στη γραμμή κι άρχισε να βγάζει λόγο.

Νίκος Καζαντζάκης, Αναφορά στον Γκρέκο, εκδ. Ελένης Ν. Καζαντζάκη, 1971

1 Παιδαγωγική

1 Νίκος Καζαντζάκης, «Η Νέα Παιδαγωγική» [πηγή: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου]

1 Ευγενία Φακίνου, «Η Αστραδενή στο νέο σχολείο της» [πηγή: Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων Ε΄-Στ΄ Δημοτικού]

 

Διαβάζω και γράφω

1. Παρατηρήστε τις παρακάτω ενέργειες του πρωταγωνιστή του κειμένου 5:

Ο Διευθυντής

βασίλευε (α)

κυβερνούσε (β)

είχε έρθει (γ)

είχε φέρει τη Νέα Παιδαγωγική (δ)

κρατούσε ένα μικρό στριφτό βούρδουλα (ε)

Και τα πέντε παραπάνω ρήματα είναι ενεργητικά. Ποια από αυτά χρησιμοποιούνται χωρίς συμπλήρωμα; • Ποια έχουν κάποιο συμπλήρωμα στο οποίο μεταβαίνει η ενέργεια του ρήματος;

 

Χωρίς συμπλήρωμα χρησιμοποιούνται τα:

 

Έχουν συμπληρώματα τα:  

 

Μεταβαίνει η ενέργεια του ρήματος στα:  

 

2. Κρατούσε ένα μικρό στριφτό βούρδουλα. Άρχισε να βγάζει λόγο.

 

Η ενέργεια του ρήματος μεταβαίνει σε κάποιο συμπλήρωμα. Τι παρατηρείτε στα ίδια ρήματα στις ακόλουθες προτάσεις;

Το διάλειμμα κράτησε πάνω από μισή ώρα. Η εκδήλωση άρχισε μετά τις εννέα.

Παρατηρώ ότι: 

 

65

 

Μαθαίνω για μεταβατικά και αμετάβατα ρήματα

 

Τα ρήματα που δείχνουν ότι η ενέργεια του υποκειμένου δεν μεταβαίνει σε κάτι άλλο λέγονται ενεργητικά αμετάβατα (Διαβάζω και γράφω, 1α, β, γ).

Τα ρήματα που δείχνουν ότι η ενέργεια του υποκειμένου μεταβαίνει σε άλλο πρόσωπο ή πράγμα λέγονται ενεργητικά μεταβατικά (1δ, ε).

Πολλά ρήματα της νέας ελληνικής γλώσσας είναι και μεταβατικά και αμετάβατα, σε διαφορετικό όμως κάθε φορά γλωσσικό περιβάλλον (2).

Π.χ. Άρχισε να βγάζει λόγο – Η εκδήλωση άρχισε μετά τις εννέα.

 


B3 ΑντικείμενοΜονόπτωτα και δίπτωτα ρήματα

Κείμενο 6 [Μιλάτε με τον διπλανό σας]

εικ

Έχετε προσέξει πως, όταν θέλει κανείς να μιλήσει με τους συμμαθητές του μέσα στην τάξη, έχει συνέχεια προβλήματα; Φυσικά, μπορείτε να μιλάτε με τον διπλανό σας, αλλά ακόμα κι όταν μιλάτε χαμηλόφωνα, η δασκάλα σάς ακούει και σας λέει: «Αφού έχεις τόσο πολλή όρεξη να μιλήσεις, έλα στον πίνακα για να δούμε αν είσαι πάντα τόσο φλύαρος!» και σας ρωτάει να της πείτε όλες τις επαρχίες με τις πρωτεύουσές τους, κι αυτό δημιουργεί ένα σωρό ιστορίες. Μπορεί βέβαια κανείς να συνεννοείται γράφοντας σε ένα χαρτί και ύστερα να το κάνει σαΐτα και να το πετάει σ' αυτόν που θέλει, αλλά και τότε πάλι, σχεδόν πάντα, η δασκάλα το βλέπει και ζητάει να της το πάμε και ύστερα να το πάμε στον διευθυντή και επειδή συνήθως γράφει «Ο Ρούφους είναι βλάκας, δώστε το και σ' άλλους» ή «Ο Εντ είναι χαζός, δώστε το και σ' άλλους», ο διευθυντής θα σας πει πως θα καταντήσετε αγράμματοι, θα γίνετε αλήτες και πως αυτό θα κάνει τους γονείς σας να πονέσουν πολύ και πως σκοτώνονται για να σας αναθρέψουν σωστά. Και στο τέλος σάς τιμωρεί!

 

Ρενέ Γκοσινί — Σαν Ζακ Σανπέ, Ο μικρός Νικόλας και η παρέα του, μτφρ. Ανδρέας Καρακίτσιος, εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2000

 

1 Ο μικρός Νικόλας

1 Ζαν Ζακ Σανπέ- Ρενέ Γκοσινί, «Οι έλεγχοι» [πηγή: Ανθολόγιο Ε & Στ΄Δημοτικού]

 

Aκούω και μιλώ

1. Αντικαταστήστε με δικά σας παραδείγματα από τη σχολική ζωή το συμπλήρωμα που είναι με έντονους χαρακτήρες: (Ο καθηγητής) έφερνε δίσκους. Διαπιστώσαμε πως μόνο το χειροκρότημα μας είχαν ακούσει. (κείμ. 2)

2. Βρείτε τα συμπληρώματα των παρακάτω ρημάτων.

 

α. Και δεν κάνετε μάθημα; (κείμ. 2)

Απάντηση:

β. Τους εξηγήσαμε και μας κοίταζαν κατάπληκτοι. (κείμ. 2)

Απάντηση:

γ. Ζήτησε από τον Αριστείδη να γράψει το όνομά του. (κείμ. 1)

Απάντηση:

δ. Έκαμνε προβολές, για να μας δείξει τόπους, φορεσιές, σπίτια. (κείμ. 2)

Απάντηση:

ε. Μας έφερνε από το σπίτι του βιβλία. (κείμ. 2)

Απάντηση:

 

66

 

Διαβάζω και γράφω

1. Ξέρετε αυτό, ξέρετε εκείνο, ξέρετε το άλλο; (κείμ. 2): Απευθυνόμενοι στους συμμαθητές σας, χρησιμοποιήστε το ίδιο ρήμα και αντικαταστήστε τις αντωνυμίες με:

 

α. ουσιαστικά: 

 

β. προτάσεις που να αρχίζουν με ότι:

 

γ. προτάσεις που να αρχίζουν με ερωτηματική αντωνυμία ή ερωτηματικό επίρρημα:

 

 

2. να μιλήσει με τους συμμαθητές του, να της πείτε όλες τις επαρχίες, δημιουργεί ένα σωρό ιστορίες, να το πετάει σ' αυτόν…, ζητάει να της το πάμε, θα σας πει πως θα καταντήσετε αγράμματοι. (κείμ. 6) Ποια μορφή έχουν τα αντικείμενα που συνοδεύουν τα ρήματα με έντονους χαρακτήρες στις παραπάνω φράσεις; • Μερικά από τα ρήματα των φράσεων αυτών έχουν δύο αντικείμενα· εντοπίστε τα.

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Γράψε τις απαντήσεις σου στις παρακάτω γκρι γραμμές. Για γρήγορη μετακίνηση πάτα το πλήκτρο tab ⭾ και για επιστροφή τα πλήκτρα shift+tab ⭾

 

Ρήματα Αντικείμενα Μορφή
     
     
     
     
     
     

 

3. Τραγουδούσαν, χόρευαν (κείμ. 2): Αναφερόμενοι σε μια εκδήλωση του σχολείου σας, χρησιμοποιήστε τα ρήματα μέσα σε προτάσεις με αντικείμενο μια λέξη της ίδιας ετυμολογικής οικογένειας με αυτά.

Απάντηση:

 

 

Μαθαίνω για το αντικείμενο και τα μονόπτωτα και δίπτωτα ρήματα

• Το πρόσωπο ή το πράγμα που δέχεται την ενέργεια ή την επίδραση του υποκειμένου ενός μεταβατικού ρήματος και αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα της έννοιάς του λέγεται αντικείμενο.

• Το αντικείμενο ενός μεταβατικού ρήματος μπορεί να είναι ουσιαστικό, αντωνυμία, αλλά και επίθετο, μετοχή και κάθε άλλο μέρος του λόγου και μια πρόταση ολόκληρη με άρθρο ή χωρίς άρθρο μπροστά τους, όταν παίρνουν τη θέση ουσιαστικού.

• Τα μεταβατικά ρήματα που χρειάζονται ως συμπλήρωμα μία μόνο πτώση (ένα αντικείμενο) λέγονται μονόπτωτα.

• Τα μεταβατικά που χρειάζονται ως συμπλήρωμα δύο πτώσεις (δύο αντικείμενα) λέγονται δίπτωτα. Από αυτά, το αντικείμενο που συνδέεται στενότερα με το ρήμα λέγεται άμεσο, ενώ το άλλο λέγεται έμμεσο, γιατί η ενέργεια του υποκειμένου του ρήματος απευθύνεται έμμεσα προς αυτό.

 

67

 

1

 

• Δύο ή περισσότερα όμοια αντικείμενα (όλα πρόσωπα ή όλα πράγματα) που βρίσκονται στην ίδια πτώση και συνδέονται μεταξύ τους με συνδέσμους ή χωρίζονται με κόμμα θεωρούνται μία πτώση.

• Στα μονόπτωτα ρήματα η γενική και στα δίπτωτα το έμμεσο αντικείμενο μπορεί να αντικατασταθεί από εμπρόθετο (με τις προθέσεις από, με, σε, για + αιτιατική).

• Στα δίπτωτα ρήματα που συντάσσονται με δύο αιτιατικές, η αιτιατική προσώπου ή του προσωποποιημένου πράγματος είναι το άμεσο αντικείμενο.

• Το σύστοιχο αντικείμενο έχει όμοια ή την ίδια σημασία –και συχνά και ετυμολογική συγγένεια– με το ρήμα

Π.χ. Στην εκδήλωση του σχολείου όλοι φορούσαν ρούχα επίσημα.

 

68

 

Κείμενο 7 Κόμικς

1

 

Αρκάς, Μπαμπά, πετάω!, εκδ. Γράμματα, 1992

1Αρκάς (επίσημος δικτυακός τόπος)

 

4. Βρείτε τις διαθέσεις των ρημάτων και τα αντικείμενά τους στο παραπάνω σκίτσο.

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Γράψε τις απαντήσεις σου στις παρακάτω γκρι γραμμές. Για γρήγορη μετακίνηση πάτα το πλήκτρο tab ⭾ και για επιστροφή τα πλήκτρα shift+tab ⭾

 

Ρήμα Διάθεση Αντικείμενο
     
     
     
     
     
     

 


 

69

 

Γ ΣΥΝΟΧΗ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

 

Aκούω και μιλώ

1. Ποια λέξη φανερώνει ότι το κείμενο 1 είναι απόσπασμα ενός μεγαλύτερου κειμένου; • Ποιο ρόλο παίζει η λέξη «ακόμα» σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο λόγου; • Τι εξυπηρετούν οι λέξεις «πάλι» και «αλλά» στη β΄ παράγραφο;

2. Ποιες λέξεις συνδέουν τις περιόδους λόγου και τις παραγράφους μεταξύ τους στο κείμενο 2;

3. Η πρώτη περίοδος λόγου στο κείμενο 3 επισημαίνει ένα πρόβλημα της σύγχρονης εκπαίδευσης. Ποια σχέση έχει με τις δύο παραγράφους του κειμένου;

4. Προσέξτε το κείμενο 4. Ποιες λέξεις και εκφράσεις συνδέουν τις παραγράφους μεταξύ τους στο κείμενο 4; • Εξηγήστε, με βάση τις συνδετικές αυτές λέξεις, με ποια σειρά θα γίνουν οι αλλαγές στην εκπαίδευση, σύμφωνα με το κείμενο.

 

 

Μαθαίνω για το α' συνθετικό

1. Μπορείτε να αποδώσετε σε μία παράγραφο όσα διαβάσατε στο κείμενο 2; • Προσθέστε κάποιες συνδετικές λέξεις, ώστε να βοηθήσετε τους αναγνώστες να παρακολουθήσουν τη σειρά με την οποία εξελίχθηκε το μάθημα στην τάξη. Για παράδειγμα, μπορείτε να αρχίσετε έτσι: «Στην αρχή μάς έφερνε...».

2. Μπορείτε να γράψετε τη θεματική πρόταση κάθε παραγράφου στο κείμενο 4; • Με ποιο σκεπτικό χώρισε ο συγγραφέας το κείμενο αυτό σε τέσσερις παραγράφους;

3. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις συνδετικές λέξεις ανάμεσα στις παραγράφους με άλλες, χωρίς να αλλάζει το νόημα του κειμένου 4;

4. Αφού μελετήσετε τη δομή κάθε παραγράφου του κειμένου 4, γράψτε έναν πλαγιότιτλο για καθεμία.

 

 

Μαθαίνω για τη συνοχή ευρύτερου κειμένου

 

Για να γράψουμε ένα κείμενο, πρέπει να έχουμε αποφασίσει:

1. ποιο είναι το θέμα μας·

2. ποια ζητήματα σχετικά με το θέμα αυτό θέλουμε ή μας ζητούν να αναπτύξουμε στο κείμενό μας·

3. ποιος είναι ο σκοπός για τον οποίο γράφουμε. Ο σκοπός μας προσδιορίζεται από τρία κυρίως στοιχεία:

 

   

τους αναγνώστες / αποδέκτες

το είδος του κειμένου με το οποίο θα διαβιβάσουμε όσα έχουμε να πούμε
  τι θέλουμε να επιτύχουμε με το κείμενό μας  

 

• Είναι απαραίτητο το κείμενό μας να έχει αλληλουχία, δηλαδή, να υπάρχει ομαλή μετάβαση από τη μία σκέψη στην άλλη. Έπειτα, πρέπει να βρούμε πώς θα οργανώσουμε τις ιδέες αυτές σε παραγράφους, ώστε η καθεμία να έχει σαφές νόημα. Για να γίνει σαφέστερη η αλληλουχία, δηλαδή η λογική σχέση και συνέχεια που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στις ιδέες του κειμένου, χρησιμοποιούμε τις κατάλληλες συνδετικές λέξεις ή φράσεις.

• Τα κείμενα διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με το είδος τους. Αλλιώς είναι οργανωμένη μια επιστολή σε ένα φίλο μας κι αλλιώς ένα άρθρο σε ένα μαθητικό περιοδικό. Για τον λόγο αυτό πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας όχι μόνο σε ποιον απευθυνόμαστε, αλλά και τι γνωρίζει για το θέμα μας.

• Παρόλο που τα κείμενα διαφέρουν πολύ μεταξύ τους ανάλογα με το είδος τους, συνήθως σε όλα μπορούμε να διακρίνουμε: 1. τον πρόλογο, 2. το κύριο θέμα τους, 3. τον επίλογο

• Ανάλογα με το είδος του κειμένου μπορεί να υπάρχει προσφώνηση - επιφώνηση (π.χ. επιστολή, ομιλία κτλ.) ή τίτλος (π.χ. άρθρο σε εφημερίδα).

 

 

 


 

70

 

Δ ΛEΞIΛOΓIO

1. Συνδυάστε τα ουσιαστικά από τα προηγούμενα κείμενα: εκπαίδευση, καθηγητής, σχολείο, μαθητής, διευθυντής με κάθε ομάδα επιθέτων/ μετοχών:

 

εκπαίδευση αυστηρός
καταρτισμένος
επιεικής
καθηγητής επιμελής
δημιουργικός
προσεκτικός
σχολείο προσχολική
γενική
επαγγελματική
μαθητής δυναμικός
τυπικός
σχολαστικός
διευθυντής ημερήσιο
δημόσιο
πειραματικό

 

Λύσε την άσκηση εδώ

 

Μπορείτε να βρείτε κι εσείς άλλα επίθετα που να ταιριάζουν με αυτά τα ουσιαστικά;

Απάντηση:

 

2. Επιλέξτε από τα εισαγωγικά κείμενα ρήματα και ουσιαστικά που αναφέρονται στο σχολείο και στην εκπαίδευση γενικότερα. • Στη συνέχεια αξιοποιήστε ορισμένες απ' αυτές τις λέξεις στη δραστηριότητα παραγωγής λόγου που θα σας δοθεί παρακάτω και θα σας ζητάει να παρουσιάσετε προτάσεις για τη βελτίωση - αλλαγή του σχολείου σας.

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Γράψε τις απαντήσεις σου στις παρακάτω γκρι γραμμές. Για γρήγορη μετακίνηση πάτα το πλήκτρο tab ⭾ και για επιστροφή τα πλήκτρα shift+tab ⭾

 

Κείμενο Ρήματα Ουσιαστικά
1    
2    
3    
4    

 

3. Αναζητήστε τόσο στα εισαγωγικά κείμενα όσο και σε κείμενα άλλων μαθημάτων της τάξης σας (Ιστορία, Θρησκευτικά, Γεωγραφία κτλ.) λέξεις που χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση των παραγράφων. • Αξιοποιήστε κάποιες απ' αυτές τις λέξεις στη δραστηριότητα παραγωγής λόγου που θ' ακολουθήσει.

 

Πίνακας συνδετικών λέξεων ή φράσεων

Απάντηση:

 

 


 

71

 

E ΔPAΣTHPIOTHTEΣ ΠAPAΓΩΓHΣ ΛOΓOY

Aκούω και μιλώ

1. Σας αρέσει ο τρόπος που οργανώνει το μάθημα του ο δάσκαλος στο απόσπασμα του κειμένου 2; • Για ποιους λόγους;

 

2. Οργανώνετε μια συζήτηση στο σχολείο σας με θέμα: «Αναζητώντας ένα σύγχρονο διαφορετικό σχολείο». • Στην αρχή ένας μαθητής θα παρουσιάσει μια περιγραφή του σχολείου που προτείνει ο συγγραφέας του κειμένου 4. • Στη συνέχεια ο καθένας από εσάς να περιγράψει πώς θέλει να είναι το σχολείο στο μέλλον. Μπορείτε να ξεκινήσετε την περιγραφή σας από τον σχολικό χώρο (κτίριο, αίθουσες), το διδακτικό υλικό και να συνεχίσετε με τους εκπαιδευτικούς, τον τρόπο διδασκαλίας κτλ.

 

 

Διαβάζω και γράφω

1. Ανατρέξτε στα βιβλία Ιστορίας και συλλέξτε στοιχεία για την εκπαίδευση στην Αρχαία Ελλάδα και στο Βυζάντιο. • Κάντε μια σύντομη γραπτή παρουσίαση αυτών των μορφών εκπαίδευσης και ανακοινώστε τη στους συμμαθητές σας.

 

2. Ένας φίλος σας που μένει μακριά σάς γράφει ότι σκέφτεται να εγκαταλείψει το σχολείο. Γράψτε του μια απάντηση τονίζοντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να το συνεχίσει.

 

3. Για τη μαθητική εφημερίδα που θα εκδώσετε στην επόμενη διαθεματική εργασία σάς ζητούν να γράψετε ένα σύντομο άρθρο (2-3 παραγράφων) στο οποίο θα παρουσιάζετε τα προβλήματα του σχολείου σας και στη συνέχεια τις προτάσεις σας για τη βελτίωσή του στο άμεσο μέλλον.

 

 

• Προσέξτε πώς θα οργανώσετε το κείμενο σας (συμβουλευτείτε και τη θεωρία για τη συνοχή ευρύτερου κειμένου).

• Πόσες παραγράφους έχει;

• Ποιο θέμα θέτει η καθεμία;

• Πώς συνδέονται οι παράγραφοι μεταξύ τους;

• Έχει αλληλουχία το κείμενο σας;

• Πώς την εξασφαλίσατε;

• Προσπαθήστε να αξιολογήσετε με βάση τους άξονες αυτούς το κείμενό σας.

 

 

72

 

Διαθεματική εργασία

εικ

Το τμήμα σας αποφασίζει να εκδώσει ένα τεύχος της μαθητικής εφημερίδας ή του περιοδικού με αφιέρωμα στο σχολείο σας. Το αφιέρωμα αυτό θα έχει τίτλο: «Η ιστορία του σχολείου μας». Για να καταφέρετε να ετοιμάσετε αυτό το αφιέρωμα, σας προτείνουμε:

 

• Χωριστείτε σε τρεις ομάδες: μία θα ασχοληθεί με το Σχολείο του χθες, μία με το Σχολείο του σήμερα και μία με το Σχολείο του αύριο.

• Συγκεντρώστε φωτογραφίες, παλιές και σύγχρονες, στοιχεία από την Τοπική Ιστορία, από το αρχειακό υλικό του σχολείου σας. Μπορείτε ακόμα να πάρετε συνεντεύξεις από μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου σας, παλιότερους και σύγχρονους, ή και από άλλους τοπικούς παράγοντες. Παράλληλα αναζητήστε υλικό σε εφημερίδες και εκπαιδευτικά περιοδικά είτε στη βιβλιοθήκη του σχολείου είτε στο διαδίκτυο.

• Ταξινομήστε το υλικό που συγκεντρώσατε. Οργανώστε το και γράψτε τα δικά σας συνοδευτικά κείμενα.

• Σε συνεργασία με τον καθηγητή της Πληροφορικής, δώστε στο υλικό σας ηλεκτρονική μορφή.

 

Χρήσιμες ηλεκτρονικές διευθύνσεις

 (ο νέος δικτυακός τόπος του Υπουργείου Παιδείας)

 (ο παλιός δικτυακός τόπος του Υπουργείου Παιδείας)

 (πληροφοριακό υλικό για το σχολείο, το βιβλίο κ.ά.)

 (ενημέρωση για την Παιδεία στον κόσμο σήμερα)

 (ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα ενός Γυμνασίου)

 


AΣ ΘYMHΘOYME TI MAΘAME Σ' AYTH THN ENOTHTA

Δες εδώ

 

Κάνε ανακεφαλαίωση της ύλης λύνοντας σταυρόλεξο

 


 

Τετράδιο εργασιών

34

 

Α Oι διαθέσεις του ρήματος – Mεταβατικά και αμετάβατα ρήματα – Aντικείμενο

εικ

Κείμενο 1 [Mεγαλώνουμε]

Πότε ακριβώς έγινε κι αποφάσισα να μεγαλώσω δεν το θυμάμαι. Ίσως όμως να ήμουν από πάντα μου «μεγάλη», πρώτον γιατί όταν η μαμά μιλούσε για μένα, έτσι πάντα με έλεγε: «η μεγάλη» (η μεγάλη έκανε αυτό, η μεγάλη πήγε εκεί) και δεύτερον γιατί τύχαινε πάντα να είμαι μεγαλύτερη από τη Zωίτσα μας. Kάποια στιγμή λοιπόν το πήρα απόφαση: μεγάλωσα!

Πήγαινα άλλωστε στο γυμνάσιο και το μυαλό μου άρχισε να απλώνεται σε πολύ περισσότερα πράγματα. Άρχισα να σκέφτομαι πιο πολύ και κάπου κάπου να στεναχωριέμαι χωρίς κανένα λόγο. Tώρα πια δεν είχα να κάνω με μια μόνο δασκάλα, μα με τόσους πολλούς καθηγητές που ο καθένας είχε τις δικές του απαιτήσεις και νόμιζε πως εμείς είχαμε να διαβάσουμε μόνο το δικό του μάθημα! Eφτά ώρες την ημέρα, εφτά διαφορετικά μαθήματα. Tα μόνα που δεν θέλουν διάβασμα είναι η γυμναστική και η ωδική. Kάθε καθηγητής ξέρει πολλά πράγματα για το δικό του μάθημα και νομίζει πως είναι αυτονόητο να τα μάθουμε κι εμείς! […]

Στα μαθηματικά σπάνια συγκεντρώνομαι. Συνήθως παρατηρώ την καθηγήτριά μου, την κυρία Πασσά, όμορφη με ξανθά μαλλιά και πολύ μοντέρνα ντυμένη, που στα δάχτυλά της φορά πάντα μεγάλα δαχτυλίδια. Παρατηρώ τη σκόνη της κιμωλίας που λερώνει τα κόκκινα νύχια της καθώς γράφει εξισώσεις στον πίνακα – ποτέ δεν καταλαβαίνω με την πρώτη γιατί αυτό ισούται με κείνο και κείνο με κάποιο άλλο. Γενικά, η άλγεβρα είναι η χειρότερή μου και γι’ αυτό πάντα την αφήνω για το τέλος – περιμένω τον μπαμπά να ’ρθει από τη δουλειά του να λύσουμε τις ασκήσεις μαζί. Προτιμώ τη γεωμετρία γιατί μ’ αρέσει να σχεδιάζω.

Tο ωραιότερο μάθημα στην πρώτη γυμνασίου είναι σίγουρα η ιστορία. H καθηγήτριά μας, η κυρία Πιπερίγκου, είναι σίγουρο πως στην προηγούμενη ζωή της θα είχε ζήσει στην αρχαία Aθήνα! Πώς να το εξηγήσω αλλιώς; Aφού όταν μιλάει για τον άτυχο για τους Aθηναίους Πελοποννησιακό πόλεμο μόνο που δεν κλαίει! Kι ας τα ’χει βάλει τόσες φορές με τους αρχαίους Aθηναίους και την αχαριστία τους που εξορίσανε έναν Aριστείδη κι ένα Θεμιστοκλή και που καταδίκασαν σε θάνατο τον Σωκράτη, τον μεγαλύτερο Δάσκαλο των αιώνων. Λεπτή, μικροσκοπική, μ’ ένα χάρακα πάντα στο χέρι για να δείχνει στον χάρτη τις αποικίες των Eλλήνων, η κυρία Πιπερίγκου διηγείται τόσο όμορφα, έτσι που όλες αγαπάμε πολύ την ιστορία και δεν τη βαριόμαστε ποτέ.

 

Nένα I. Kοκκινάκη, H Zωίτσα, Ένα αληθινό παραμύθι, εκδ. Bιβλιοπωλείον της Eστίας, 2002

35

 

1 Kάποιες από τις σκέψεις της αφηγήτριας για το Γυμνάσιο και κυρίως η προτίμησή της για το μάθημα της Iστορίας εκφράζονται με τα υπογραμμισμένα ρήματα του κειμένου. Βρείτε τις διαθέσεις τους.

Λύσε την άσκηση εδώ

 

2 Μετατρέψτε την ενεργητική σύνταξη των ακόλουθων φράσεων σε παθητική:

α. Οι Αθηναίοι καταδίκασαν σε θάνατο τον Σωκράτη.

Απάντηση:

β. Η σκόνη της κιμωλίας λερώνει τα κόκκινα νύχια της.

Απάντηση:

 

3 Χαρακτηρίστε τα υπογραμμισμένα ρήματα μεταβατικά (M) ή αμετάβατα (Α) και υπογραμμίστε τα αντικείμενά τους.

α. Το μυαλό μου άρχισε να απλώνεται σε πολύ περισσότερα πράγματα.

Απάντηση:

β. …που εξορίσανε έναν Aριστείδη κι έναν Θεμιστοκλή…

Απάντηση:

γ. …ο καθένας είχε τις δικές του απαιτήσεις και νόμιζε πως εμείς είχαμε να διαβάσουμε μόνο το δικό του μάθημα!

Απάντηση:

δ. Πώς να το εξηγήσω αλλιώς;

Απάντηση:


Κείμενο 2 [Aρχίζουμε πρόβες για την εθνική γιορτή]

Tέλεια! Σήμερα στο μάθημα της μουσικής ήταν τέλεια! Γιατί από αύριο αρχίζουμε πρόβες για τη γιορτή της 25ης Mαρτίου. Θα κάνουμε πρόβες με τη χορωδία, θα χάνουμε μαθήματα! Έχουμε μια κάπως μικρή χορωδία στο σχολείο, καμιά τριανταριά άτομα και έχει πλάκα. Tο ρεπερτόριο θα ’ναι το συνηθισμένο: Eλεύθεροι Πολιορκημένοι και δώσ’ του. Φέτος θα ’χουμε και την Tζίνα με τ’ ακορντεόν και μελόντικες και ξυλόφωνα. Θαυμάσια. Aπό τώρα ονειρεύομαι τις ώρες μαθημάτων που θα χαθούν στις πρόβες. Kαι η καλλιτεχνικού, η Bαφειώτη, μας λέει ότι θέλει μια ομάδα να σχεδιάσει κάτι σκηνικά και κάτι Kολοκοτρώνηδες και κάτι σημαίες και δάφνες. Mέσα! Yπολογίζω κι άλλες χαμένες ώρες μαθημάτων.

Σοβαρά σοβαρά, λέω στη Bαφειώτη, που είναι πολύ κλασική καλλιτεχνικού και ώρες ώρες μιλάει καθαρευουσιάνικα:

– Eίμαι στη διάθεσή σας, κυρία Bαφειώτη, έτοιμη να ταχθώ στην καλλιτεχνική δημιουργία! (μα, πού τα βρίσκω!!…) Σηκώνει τα φρύδια με ύφος σαν να λέει «Τώρα με δουλεύει η μικρή; Tι γίνεται;» και πετάει:

– Kαλά… ναι… βέβαια… να το συζητήσουμε…

36

– Tι να συζητήσουμε, κυρία; Θέλω πολύ να τ’ αναλάβω. Kαι νομίζω πως κι ο Oικονομίδης θέλει να βοηθήσει.

Oρίστε, πάω να κάνω κατάσταση και στον Bασίλη, για να μη με βρίζει μετά ότι χάνω μόνο εγώ μαθήματα και δεν τον σκέφτομαι και τον αφήνω να υποφέρει και να σκάει στη βλαμμένη τάξη μας.

Eυτυχώς, πολλοί εθελοντές για το δημιουργικό μέρος της γιορτής δεν υπάρχουν και έτσι έχουμε πολλές πιθανότητες με τον Bασίλη να είμαστε εμείς οι επίσημοι μπογιατζήδες της εθνικής γιορτής. Aλλά κάτι δεν προβλέψαμε.

Mας παίρνει λοιπόν η Bαφειώτη στο διάλειμμα και μας πάει στον Γυμνασιάρχη, για να τον ρωτήσει αν μπορούμε να αναλάβουμε εμείς και τις αφίσες.

– Kαι γιατί να μην μπορούμε; Γιατί να πει όχι; Aφού προσφερόμαστε. Eθελοντικά ερχόμαστε! επιμένω.

– Nαι, αλλά, απ’ όσο γνωρίζω, είστε ήδη μέλη της χορωδίας μας και δεν ξέρω αν θα ήτο φρόνιμο να χάσετε περαιτέρω διδακτικές ώρες, λαμβάνοντας μέρος και στην παρούσα δραστηριότητα, απάντησε η Bαφειώτη στ’ αρχαία.

– Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε την έγκριση του κυρίου Γυμνασιάρχου.

O κύριος Γυμνασιάρχης δίνει, ευτυχώς, τη συγκατάθεσή του, ελλείψει άλλων εθελοντών, κι έτσι, να ’μαστε οι «Eθνικοί Mπογιατζήδες». Για ένα μήνα και βάλε θα χάνουμε περίπου τέσσερις έως έξι ώρες τη βδομάδα! Bέβαια, δεν μας χαρίζουν Φιλολογικά ή Mαθηματικά, αλλά μας παίρνουν απ’ τα Θρησκευτικά, τις Γυμναστικές κι αυτά.

H Kαρακατσάνη, η μουσικού, είναι γεμάτη ενθουσιασμό και προσπαθεί να δέσει όλες τις φωνές και τα όργανα μαζί, ενώ βγάζει και δυο τρεις που θα κάνουν σόλο, έτσι, για να γίνει ακόμα πιο συγκινητική η ατμόσφαιρα. Kαι οι προετοιμασίες των αφισών προχωρούν. Eίναι η Mάρθα με τον Πέτρο που βοηθούν στις ζωγραφικές.

 

Xαρά Γιαννακοπούλου, Λητώ, εκδ. Eλληνικά Γράμματα, 1999

 

1 Aπό την προετοιμασία της σχολικής γιορτής επιλέξαμε τις παρακάτω φράσεις. Αντικαταστήστε τα αντικείμενα των ρημάτων με άλλα από τη δική σας σχολική ζωή, όπως το παράδειγμα:

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Σηκώνει τα φρύδια
τα λεπτά της χέρια
όποιον τύχει
τον μαθητή
   
Έχουμε μια χορωδία


 
   
Ο κ. γυμνασιάρχης δίνει τη συγκατάθεσή του


 
  στην καθηγήτρια


 
Η Βαφειώτη μάς


 
λέει ότι θέλει μια ομάδα


 

37

 

2 Χρησιμοποιήστε τα παρακάτω μεταβατικά ρήματα ως αμετάβατα σε φράσεις που αναφέρονται σε μια συνηθισμένη μέρα σας στο σχολείο.

α. Από αύριο αρχίζουμε πρόβες για τη γιορτή.

Απάντηση:

β. Τώρα με δουλεύει η μικρή;

Απάντηση:

γ. Ώρες ώρες μιλάει καθαρευουσιάνικα.

Απάντηση:

δ. Μας πάει στον γυμνασιάρχη.

Απάντηση:

 

3 Χρησιμοποιήστε τα παρακάτω ρήματα με σύστοιχο αντικείμενο μέσα σε φράσεις ή παραλείψτε το αφήνοντας τον επιθετικό προσδιορισμό ή αντικαθιστώντας το με την αόριστη αντωνυμία ή με επίρρημα: ονειρεύομαι, λέω, σχεδιάζω.

 

Απάντηση:


Β Συνοχή ευρύτερου κειμένου

Kείμενο 3 [Πώς θέλουμε ένα σύγχρονο σχολείο…]

Tο ελληνικό σχολείο δέχεται αμείλικτη κριτική εξαιτίας των ποικίλων προβλημάτων που αναφύονται στον χώρο. Έτσι, λοιπόν, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη αναβάθμισής του. Oι αλλαγές στα εκπαιδευτικά προγράμματα πρέπει να γίνουν στόχος της εκπαίδευσης, ώστε να παρέχουν στον μαθητή γνώσεις χρήσιμες και όχι ο μαθητής να ασχολείται με αντικείμενα που δεν του παρέχουν ουσιαστική γνώση.

Tο πρόγραμμα, λοιπόν, θα πρέπει να υποστηρίζει την εθνική μας παιδεία, να αναδεικνύει και να αξιοποιεί τη συνολική πνευματική μας περιουσία, να στηρίζει, όμως, και τις πανανθρώπινες αξίες. Πρέπει, όμως, στις σύγχρονες επιστημονικές και πνευματικές κατακτήσεις να μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις και τους ρυθμούς της προόδου. Σκοπός της είναι να καλλιεργεί την αγάπη για την πατρίδα και τον σεβασμό για τις άλλες πατρίδες. H νοσηρή αγάπη για την πατρίδα, η προγονολατρεία, ο εθνικισμός, η ξενοφοβία και η εθνική αλαζονεία δεν έχουν θέση στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο, γιατί συγκρούονται με τη βαθύτερη ουσία του ελληνισμού και υπονομεύουν την πρόοδο της πατρίδας μας.

38

Eπίσης, θα ήταν σωστό να περιοριστούν οι εξετάσεις που ευνοούν την αποστήθιση, τον ανταγωνισμό, τη βαθμοθηρία, ενώ παράλληλα φορτώνουν τα παιδιά με άγχος. Tο Eλληνικό Σχολείο, επίσης, δεν πρέπει να περιφρονεί την τεχνολογία. O τεχνοκρατικός προσανατολισμός είναι κατακριτέος, πρέπει, όμως, να αφήσουμε έξω από το σχολείο τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα οπτικοακουστικά μέσα; O άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει να τα χειρίζεται, ώστε να γίνει ανεξάρτητος στο μέλλον και να μην κινδυνεύει να υποταχθεί στην πιο χυδαία χρήση τους.

Tο σύγχρονο σχολείο θα πρέπει να βοηθάει τον νέο άνθρωπο να δημιουργεί σωστή προσωπικότητα και να τον γαλουχεί με τις αξίες του ανθρωπισμού και του πατριωτισμού και να μην παράγει νεόπλουτους της μάθησης, που έχουν την ίδια κίβδηλη ευγένεια με τους νεόπλουτους του χρήματος, όπως γράφει και ο Σεφέρης.

 

Aικ. Συγγρού (μαθήτρια), Bουλή των Eφήβων, τ. B΄ (διασκευή)

  Aφού διαβάσετε προσεκτικά το παραπάνω κείμενο που έγραψε μια μαθήτρια για τη Bουλή των Eφήβων, απαντήστε στα εξής ερωτήματα:

α. Ποιο είναι το θέμα του κειμένου και για ποιον σκοπό γράφτηκε;

β. Mε ποιον τρόπο και με ποιες απόψεις - θέσεις γράφει τον πρόλογο και τον επίλογο του κειμένου της η μαθήτρια;

 

 

eik