ΤΠΕ στην Εκπαίδευση – Ο ψηφιακός πίνακας στη διδακτική πράξη – Εκπαιδευτικά σενάρια

Η ύπαρξη και χρήση του ψηφιακού πίνακα στη σχολική αίθουσα δημιουργεί ένα πλαίσιο, το οποίο προσφέρεται για συμμετοχή όλης της τάξης στη διδασκαλία και τη μάθηση. Η μεγάλη διαδραστική οθόνη του, ορατή από όλους τους μαθητές, που υποβάλει σαν σε μια αποστολή προς εξερεύνηση, δεσμεύει την προσοχή, ενθαρρύνει το υψηλό επίπεδο διάδρασης με το ψηφιακό υλικό και τα πολυμέσα, επιφυλάσσοντας στο Δάσκαλο ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ άψυχου και έμψυχου δυναμικού.

Προσφέρει τη δυνατότητα σύνδεσης ανάμεσα στην τεχνολογία και στο γνωστικό αντικείμενο, τη δυνατότητα επεξεργασίας – μετατροπής κειμένου και διαχείρισης της εικόνας (οπτικοποίηση), που προβάλλεται στην επιφάνεια του , ενώ διαθέτει την ευχέρεια αποθήκευση τους για περαιτέρω χρήση. Αυτό τον μετατρέπει σε ένα δυναμικό μέσο διδασκαλίας, για την ικανοποίηση με περισσότερο αποτελεσματικό τρόπο ενός ευρέως φάσματος μαθησιακών αναγκών.

Μπορεί να διεγείρει τους μαθητές ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στο μάθημα, έχοντας τη δυνατότητα να δημιουργεί πολύ εύκολα ελκυστικά ερεθίσματα πλούσια σε χρώμα, όμως δεν είναι εύκολη η διαχείριση του δυναμικού της τάξης κατά τρόπον που να διεκπεραιώνεται, σε μεγάλη διάρκεια, η διδασκαλία υπό ομαδικό – συνεργατικό σχήμα. Σύμφωνα με την υπάρχουσα εμπειρία έχει αξιοποιηθεί στο μάθημα με “όλη την τάξη”, για τις ανάγκες κάποιας ξεχωριστής ομάδας με μέρος της τάξης ως “εργασία σε ομάδες” και με μεμονωμένους μαθητές ως “ατομική εργασία”.


www.e-yliko.gr
eTwinning@sch

www.e-diktyo.eu
2ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας
www.youtube.com/watch?v=…

www.smartedu.gr/interactive…

www.e-diktyo.eu/index..php..

ekped.ekped.gr/wp-content…

Εγχειρίδιο Χρήσης Διαδραστικού Πίνακα

Στη γερμανική γλώσσα: http://www.youtube.com/watch?…

Στην αγγλική γλώσσα: http://www.youtube.com/watch?…

http://education.smarttech.com/ste/en-us

http://www.yourchildlearns.com/index.html

http://www.daydreameducation.co.uk/index.html

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΑΡΩΓΟ ΤΙΣ ΤΠΕ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ – Χρίστος Πατσάλης

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ – Χρίστος Πατσάλης