Category Archives: Εκδηλώσεις – Δραστηρίοτητες

Αξίζει να διαβάσετε

“Αναδυόμενοι Συγγραφείς”

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η εφαρμογή σχεδίου διδασκαλίας με θέμα: «Παραγωγή γραπτού λόγου με διαφοροποιημένη διδασκαλία» στην τάξη μας σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο Δρ. Χρίστο Πατσάλη, αποτέλεσε το έναυσμα για την έκδοση, «Αναδυόμενοι συγγραφείς», από τους μαθητές/τριες της ΣΤ΄τάξης. Continue reading Αξίζει να διαβάσετε

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΊΤΛΟ : «Συγγραφή αφηγηματικού κειμένου με διαφοροποιημένη διδασκαλία »

Continue reading ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΊΤΛΟ : «Συγγραφή αφηγηματικού κειμένου με διαφοροποιημένη διδασκαλία »

Διδάσκοντας σε τάξεις ετερογενούς σύνθεσης

  1. «Παιχνίδια λεξικού» ή Παίζουμε «λεξικό» (Τέρψη Ρηγοπούλου)
  2. «Η ελληνική ως δεύτερη γλώσσα:βασικές παραδοχές-καθημερινές πρακτικές στη σχολική τάξη»/ βοηθητικά στοιχεία για τους μαθητές Ρομά (Χρυσαυγή Γλένη)
  3. «Αξιοποίηση των ανοιχτών προβλημάτων στη διδασκαλία των Μαθηματικών του δημοτικού σχολείου» (Γιώργος Κόσυβας)
  4. «Η χρήση των ΤΠΕ από τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων – Web 2.0 εργαλεία στην τάξη » (Ευαγγελία Πετράκη)
  5. « Ο σχολικός εκφοβισμός αφορά όλους μας » (Έρη Τζαβέλα)

 

Πρόγραμμα Ημερίδας

Πρόγραμμα Ημερίδας

ΗΜΕΡΙΔΑ: «Η Φιλ@ν@γνωσί@ την εποχή των ΤΠΕ»

Η καθιέρωση, έστω και καθυστερημένα, στο σχολείο, μιας ώρας την εβδομάδα δραστηριοτήτων για την καλλιέργεια της Φιλαναγνωσία στους μαθητές, θέτει τον εκπαιδευτικό μπροστά από την ανάγκη να συνειδητοποιήσει την αξία του εγχειρήματος , και να λειτουργήσει ανάλογα , εξοικειωνόμενος με ρόλο και διδακτικές πρακτικές, που ταιριάζουν σε αυτή την εκπαιδευτική κατάσταση.

Continue reading ΗΜΕΡΙΔΑ: «Η Φιλ@ν@γνωσί@ την εποχή των ΤΠΕ»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: «Σχολικός Εκφοβισμός»

Η βία ως «εμπρόθετη χρήση φυσικής δύναμης ή εξουσίας, επαπειλούμενη ή πραγματική, εναντίον ενός άλλου προσώπου, του ίδιου του εαυτού ή μιας ομάδας ανθρώπων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την επέλευση ή την αυξημένη πιθανότητα επέλευσης, τραυματισμού, θανάτου, ψυχολογικής βλάβης, στρεβλής ανάπτυξης ή αποστέρησης» (Π.Ο.Υ., 2001) μπορεί να λάβει πολλές μορφές: συναισθηματική , σεξουαλική έκδηλη έκφραση ή βία με τη μορφή καταστροφής, διαδικτυακή , δομική ή έμμεση βία σύμφωνα με το Galtung, και εκδηλώνεται ολοένα και περισσότερο στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο μη αφήνοντας ανεπηρέαστο το σχολείο. Επιθετικές συμπεριφορές και βίαιες συγκρούσεις ποικίλου χαρακτήρα και έντασης ( εμπρόθετη σωματική – ψυχική βία, συναισθηματική πίεση, αποκλίνουσα γλωσσική έκφραση), παρατηρούνται μεταξύ των μαθητών στο χώρο του σχολείου και έχουν διεθνή αναφορά. Πρόκειται για το φαινόμενο «bullying» όπως ονομάστηκε από τον εισάγοντα τον όρο, Olweus.

Continue reading ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: «Σχολικός Εκφοβισμός»

ΗΜΕΡΙΔΑ: «Βιωματικές προσεγγίσεις στις Φυσικές Επιστήμες – Κυκλικό εργαστήρι»

Βασικός σκοπός της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών είναι η εξοικείωση των μαθητών με τον επιστημονικό τρόπο πρόσληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων. Η Διδακτική του γνωστικού αντικειμένου συμβάλλει στην υλοποίηση του παραπάνω σκοπού μέσα από διάφορες προσεγγίσεις . Στην ημερίδα αξιοποιούνται, διδακτικά, η προσομοίωση με τη χρήση των ΤΠΕ, και δίνεται μεγάλη έμφαση σε πειραματικές δραστηριότητες με τη λειτουργία του κυκλικού εργαστηρίου έξι θεματικών, οι οποίες καλύπτουν ύλη του μαθήματος των τάξεων : Ε΄ και Στ΄.

Continue reading ΗΜΕΡΙΔΑ: «Βιωματικές προσεγγίσεις στις Φυσικές Επιστήμες – Κυκλικό εργαστήρι»

Ημερίδα: “Το Σχολείο στο νοσοκομείο, ένα Σχολείο για όλους”

Το νοσοκομειακό σχολείο, που υφίσταται εδώ και δύο δεκαετίες στη χώρα μας, θα πρέπει , στα πλαίσια της αποστολής του, να προσαρμοστεί στο σύγχρονο πρόταγμα σχολείου, ενός Σχολείο για Όλους, εστιάζοντας το εκπαιδευτικό του έργο σφαιρικά στην πολυπλοκότητα της ετερογένειας των νοσηλευόμενων μαθητών, την οποία συνθέτουν ανάγκες γνωστικές , ψυχοσυναισθηματικές , νοητικές και κοινωνικές σε ιδιαίτερες συνθήκες . Συμβολή σε αυτό το αίτημα, θέλουμε να πιστεύουμε ,πως αποτελεί , η διεξαγωγή της ημερίδας .

Continue reading Ημερίδα: “Το Σχολείο στο νοσοκομείο, ένα Σχολείο για όλους”

Ημερίδα: “Προβλήματα συμπεριφοράς κατά την εκπαιδευτική διαδικασία”

Άγχος αποχωρισμού , μια ανθρώπινη αντίδραση που προκαλεί πολλές φορές και σχολική φοβία , ΔΕΠ-Υ μία διαταραχή η οποία σχετίζεται με την αδυναμία συγκέντρωσης προσοχής και την υπερκινητικότητα , όψεις κακοποίησης (σωματική, σεξουαλική συναισθηματική), προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες. Ζητήματα όλα που απασχολούν το μαθητικό πληθυσμό , διαχέονται στη σχολική ζωή ,συνυπάρχουν με την ανάγκη για μάθηση , και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του διδάσκοντα με ζητούμενο την αντιμετώπιση τους.

Οι εισηγήσεις της ημερίδας που καλύπτουν όλο το φάσμα αυτών των προβλημάτων, φιλοδοξούμε να προκαλέσουν στοχασμό και να παρακινήσουν σε περαιτέρω ερευνητικές αναζητήσεις τους εκπαιδευτικούς.

Διαθέσιμα Αρχεία

Αφίσα Ημερίδας
Αφίσα
ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ
      Σελίδα 1
      Πατήστε ΕΔΩ για μεγέθυνση
      Σελίδα 2
      Πατήστε ΕΔΩ για μεγέθυνση

Ημερίδα: “Παιδική Τέχνη & Σχολείο – Παιδί & Θεραπείες μέσω Τέχνης”

Σήμερα η ποικιλομορφία, η πολυπλοκότητα και η συνθετότατα στην εκπαιδευτική πράξη αυξάνει. Έτσι η γνωριμία με νέες μεθόδους προσέγγισης και αποκωδικοποίησης της συμπεριφοράς των μαθητών καθίσταται περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Ο εξοπλισμός του εκπαιδευτικού με ανάλογη γνώση έχει ως επακόλουθο τη βελτίωση της παρατηρητικής ικανότητας ως προς τη διαγνωστική αξιολόγηση και επιπλέον επιφέρει αύξηση της επικοινωνιακής δυνατότητας με τα τόσο ευεργετικά αποτελέσματα που αυτό μπορεί να έχει στην ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη άσκηση του εκπαιδευτικού έργου. Μια τέτοια ευκαιρία προσφέρεται στους εκπαιδευτικούς μέσα από το πλαίσιο του προγράμματος της ημερίδας, το οποίο αντλώντας τα θέματά του από την Art- Therapy είναι διαρθρωμένο κατά τρόπο που αναδεικνύεται, η θεραπευτική ιδιότητα της παιδικής τέχνης και επιπλέον καταδεικνύεται η σχέση του σχολείου με τις θεραπείες μέσω τέχνης.

Διαθέσιμα Αρχεία

Αφίσα Ημερίδας
Αφίσα
Περιλήψεις Εισηγήσεων
      Σελίδα: 1
      Πατήστε ΕΔΩ για μεγέθυνση
      Σελίδα: 2
      Πατήστε ΕΔΩ για μεγέθυνση

Ημερίδα: “Οι ΤΠΕ στην Εκπαίδευση”

Τέτοιες εκδηλώσεις με θέμα : «Οι Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση» πέρα από τον επιμορφωτικό ρόλο τους, ο οποίος απορρέει από τη θέση των Τεχνολογιών της Επικοινωνίας και των Πληροφοριών στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και την αξία τους στην κοινωνία των Μέσων, αποκτούν και χαρακτήρα συμβολικό γιατί έτσι δίνεται προτεραιότητα στο Σχολείο του Μέλλοντος, το Σχολείο του 21ου αιώνα, το οποίο πέραν των άλλων θα πρέπει να επιδιώκει και τον ψηφιακό εγγραμματισμό, δηλαδή όχι απλά τη χρησιμοποίηση του υπολογιστή, αλλά την άσκηση σε διάφορες δεξιότητες αναζήτησης και αξιολόγησης πληροφοριών, σε νέες μεθόδους επίλυσης προβλημάτων και γενικότερα στην προαγωγή της πληροφορικής κουλτούρας στη σχολική κοινότητα.
Το πρόγραμμα της ημερίδας είναι έτσι διαρθρωμένο και κατατείνει ώστε να δείξει πώς οι ΤΠΕ μπορούν να συμβάλουν με την εισαγωγή νέων μέσων και πρακτικών στην ελκυστικότερη και πιο δημιουργική προώθηση νέων μορφών μάθησης για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού αποτελέσματος.
Σε ένα σχολείο σαν το ελληνικό , όπου αποκτά συνεχώς ετερογενή χαρακτηριστικά , ο εμπλουτισμός της διδασκαλίας με ποικιλία μέσων, τα οποία υπηρετούν το σεβασμό της διαφορετικότητας σε όλες της τις εκφάνσεις, γίνεται αναγκαίος και επιτακτικός.
Γνωρίζοντας από τις έρευνες ότι ένα μεγάλο μέρος από τους εκπαιδευτικούς εκφράζει επιφύλαξη για τη χρήση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία, η επιμόρφωση εισφέρει στην ανανέωση και τον εμπλουτισμό των γνώσεων, ο οποίος με τη σειρά του προκαλεί επαναπροσδιορισμό των στάσεων και των απόψεων αναφορικά με τις ΤΠΕ στη διδακτική πράξη , στη μάθηση, και στην ποιότητας της εκπαίδευσης γενικότερα.
Κριτήριο επομένως μιας παραγωγικής συμμετοχής στις εργασίες της επιμόρφωσης θα μπορούσε να είναι η επανεξέταση των εσφαλμένων αντιλήψεων ως και η αμφισβήτηση της εγκυρότητας εκείνων που έχουν αποβεί δυσλειτουργικές για τη διεκπεραίωση του ρόλου μας.
Η διαμόρφωση θετικής, στάσης των εκπαιδευτικών , απέναντι στις ΤΠΕ, η δημιουργία κινήτρων – ευκαιριών για επαρκή εξάσκηση και ουσιαστική επιμόρφωση σε ζητήματα της εκπαιδευτικής τους χρήσης σε συνδυασμό και με τον εξοπλισμό των σχολείων με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, που είναι θέμα εκπαιδευτικής πολιτικής, θα δώσουν νέα δυναμική στην εκπαιδευτική πράξη.

Διαθέσιμα Αρχεία

Αφίσα Ημερίδας
Αφίσα
Περιλήψεις Εισηγήσεων
Περιλήψεις Εισηγήσεων

Συνεντεύξεις στα ΜΜΕ

Συνεντεύξεις στα ΜΜΕ ( εφημερίδες, ραδιόφωνο , τηλεόραση), οι οποίες δόθηκαν στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου.

Θέμα αυτών των συνεντεύξεων ήταν οι καινοτομικές πρωτοβουλίες στο σχολείο για την αύξηση της αποτελεσματικότητάς του με αναφορά σε πρακτικά παραδείγματα από τις  δραστηριότητες, τη μεθοδολογία και τ΄ αποτελέσματα τους. Οργανώθηκαν ,όπως φαίνεται από αρχειακό υλικό( μαγνητο-βίντεο-ταινίες και αποκόμματα εφημερίδων), με πρωτοβουλία των ΜΜΕ και σε μερικές περιπτώσεις πήραν μέρος και μαθητές.

Σε εφημερίδες:

1.   «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» -Εφημερίδα των βορείων προαστίων – 27-8-1999 (θέμα της συνέντευξης ήταν η υλοποίηση  σχεδίου εργασίας   με θέμα το Θέατρο Σκιών και το κουκλοθέατρο στο σχολείο και η σημασία της)

2.   «ΤΑ ΝΕΑ», 12-2-2000

3.   «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», 08-06-2000

4.   «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»,17- 04-2000

Στο Ραδιόφωνο και στην Τηλεόραση:

1.   Ράδιο Antenna, 21-2-2000

2.   Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος, 21-2-2000

3.   Antenna T.V., 21-2-2000 (Εκπομπή: «Καλημέρα Ελλάδα»)

4.   Alpha T.V., 22-2-2000 («πρωινή ζώνη» – Ζωντανή σύνδεση με την αίθουσα διδασκαλίας )

5.   NET T.V.: 23-2-200 ( «Ώρα Ελλάδος» – Στούντιο ραδιομεγάρου )

6.   Mega Chanel T.V.: 27-3-2000

7.   EΡΑ (ραδιόφωνο): 17- 4-2000

8.   Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος: 28 Οκτωβρίου 2000

Αισθητικές παρεμβάσεις στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών


Τέχνη και παιδί

Η τέχνη στη σχολική ηλικία συνάπτεται άμεσα με την ανάπτυξη του παιδιού. Μέσω της τέχνης μπορεί αυτό να εγκολπωθεί ποικίλες γνώσεις και να αναπτύξει διάφορες δεξιότητες, μπορεί να οξύνει την αισθητηριακή του αντίληψη, να επιτύχει το σχηματισμό και την ανάπτυξη εννοιών, ενώ του δίνεται η ευκαιρία να εκφράζεται συναισθηματικά με μια πολλαπλότητα γλωσσών. Ίχνη, σημεία, στίγματα, γραμμές, σήματα, και σύμβολα μετατρέπονται σε κώδικες μιας γλώσσας, η οποία γοητεύει το κάθε παιδί που την ανακαλύπτει.
Ένεκα των παραπάνω ευεργετικών ιδιοτήτων της τέχνης σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε εικαστική παρέμβαση στο προαύλιο του σχολείου. Ήταν μια ευκαιρία ώστε οι μαθητές να προβούν σε διερεύνηση των υλικών και των ιδεών τους, του χώρου της φαντασίας τους και κατ΄ επέκταση της πραγματικότητας και του «ονείρου», μια ευκαιρία εξερεύνησης των δυνατοτήτων της σκέψης τους, αλλά και των χεριών τους, μια αφετηρία για πρωτότυπη επαφή με το γλωσσικό κώδικα της εικαστικής τέχνης σε συνθήκες παιχνιδιού. Δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά, κάνοντας ισορροπημένη χρήση του χώρου και των χρωμάτων, να μετασχηματίζουν αντικείμενα και υλικά και να μεταμορφώσουν τις ιδέες τους σε ένα καλλιτεχνικό παιδικό περιβάλλον δημιουργώντας και μια ρήξη με την παραδοσιακή αντίληψη για την αισθητική της αυλής του σχολείου. Η έμφαση δόθηκε, όπως αρμόζει βέβαια, στο δημιουργικό, στο συναισθηματικό, συγκινησιακό, φανταστικό και αισθητικό μέρος χωρίς εμμονή σε τεχνικές και στο διδακτισμό. Οι προσχεδιασμένες εικαστικές δραστηριότητες εμπλουτίστηκαν με τις ιδέες των παιδιών και οδήγησαν στη δημιουργία εικαστικών ενοτήτων εμπνευσμένων από πανανθρώπινης υφής προβλήματα (οικολογία, ειρήνη) και την παιδική φαντασία, προσφέροντας έτσι τη χαρά της δημιουργίας.
Εν απουσία Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών για τη θεατρική παιδεία, στο πλαίσιο όμως των δυνατοτήτων του «σχολικού θεάτρου», ως μοναδικού εκφραστή θεατρικής δραστηριότητας στο σχολείο και στο πνεύμα μιας μη επετειακού τύπο λειτουργίας του, «ανεβάσαμε» επίσης θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες προέκυψαν ως έκφραση και αποτέλεσμα θεατρικής αγωγής, ύστερα δηλαδή από την ενεργοποίηση της γνωστικής διάστασης , της δημιουργικότητας και της έκφρασης των μαθητών μας.














Έκθεση Ζωγραφικής των μαθητών της Δ’ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου

ΜΑΡΟΥΣI Έκθεση ζωγραφικής με θέμα το Θέατρο Σκιών από μαθητές της τετάρτης τάξης του 5οu Δημοτικού στους χώρους του σχολείου τους (οδός Αγ. Θωμά).
Μέχρι και την Τετάρτη 10 π.μ.-1 μ.μ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 26-5-1998

Continue reading Έκθεση Ζωγραφικής των μαθητών της Δ’ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου

Για τα παιδιά του πολέμου, για την ειρήνη στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη

Ηταν εκείνο το μελαγχολικό απόγευμα όπου μαυροφορούσα η Παλαιστίνια θρηνούσε στο «λόφο του θανάτου». Εκεί, στα ερείπια της βομβαρδισμένης Τζενίν, όπου τα ανθρώπινα θύματα τελειωμό δεν είχαν. Σαν ταινία κινηματογραφική, με πρωταγωνιστή τον πόνο και την οιμωγή. Αυτά τα δυο ήταν που συγκίνησαν δώδεκα μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου.

Πανανθρώπινη ωδή από δωδεκάχρονα παιδιά. «Κατράκειο» με Νταλάρα αύριο οι μεγάλοι, Μαρούσι με το δάσκαλό τους ενορχηστρωτή στο μπουζούκι εκείνοι. Για τα παιδιά του πολέμου, για την ειρήνη στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Τραγούδι, ύμνος στην αδελφοσύνη των λαών, «Το τύμπανο το χτύπο της καρδιάς ας βάλουμε μπροστά όλοι μας, μεγάλοι και παιδιά, ειρήνη για να ‘χουμε παντοτινά», έτσι ξεκινούν το σκοπό τους ο Δημήτρης, ο Μάκης, ο Χρήστος, ο Πάνος, ο Αλέκος, ο Γιώργος, η Αθηνά, η Νίσσα, η Ελλη, η Μαρία και οι δυο Βαγγέληδες που ακούνε τις εντολές του Χρίστου Πατσάλη, του δασκάλου τους.

Θέλουμε να δώσουμε το δικό μας μήνυμα για να σταματήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή», λένε στο σημείωμά τους.

Από την πόλη τους λοιπόν που γέννησε τον Σπύρο Λούη και στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων ξεκίνησαν με το τύμπανο της ειρήνης ο Φοίβος και η Αθηνά.

Μακάρι να τους ακούσουν οι μεγάλοι.

Επιμέλεια:Γιώργος Κιούσης
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Ημ/νία: 13/06/2002, Σελίδα: 02, Κατηγορία: ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ

Διαθέσιμα Αρχεία

Αφίσα
Αφίσα
Το τύμπανο της Ειρήνης
Το τύμπανο της Ειρήνης

Μαθητικό Έντυπο

Εκπαιδευτική δραστηριότητα που υποστηρίζει τη μαθησιακή διαδικασία και προσφέρει ευκαιρίες δράσεων πολλαπλά επωφελών στους μαθητές. Η μορφή του μπορεί να είναι βιβλίο, περιοδικό, εφημεριδούλα ή περιοδική έκδοση. Το περιεχόμενο του μπορεί να στοιχίζεται με τους στόχους του αναλυτικού προγράμματος ή μπορεί να λειτουργεί συμπληρωματικά προς αυτό. Τα ευεργετήματα απορρέουν από το γενικότερο πλαίσιο δραστηριοτήτων που απαιτεί η σύλληψη, ο σχεδιασμός, η συγγραφή κ.λπ. του εντύπου. Οι επιδράσεις είναι ψυχοσυναισθηματικού και κοινωνικογνωστικού χαρακτήρα. Αυξάνεται η αυτοεκτίμηση των μαθητών – οικοδομείται το συναίσθημα του ανήκειν αναπτύσσεται η ερευνητική ικανότητα – βελτιώνεται η συναισθηματική νοημοσύνη.
Το όλο εγχείρημα της δημιουργίας σχολικού εντύπου δρα ωστόσο καταλυτικά στα εκπαιδευτικά δρώμενα, γιατί αφενός δημιουργεί προβληματισμούς και πρακτικές που θέτουν σε αμφισβήτηση τις παγιωμένες προσεγγίσεις απόκτησης σχολικής γνώσης και αφετέρου δίνει την ευκαιρία στο δάσκαλο για αυτενεργό ανάμειξη του στην εκπαιδευτική πράξη. Ως μαθητικό έντυπο μπορεί να θεωρηθεί κάθε έντυπο με τη μορφή: εφημερίδας (περιέχει ειδήσεις, σχόλια, αγγελίες, διαφημίσεις, λογοτεχνικά κείμενα.,.), περιοδικού (μπορεί να είναι πολυθεματικό ή μονοθεματικό), εφημερίδας τοίχου, ημερολογίου ή βιβλίου, τα οποία γράφονται από μαθητές μιας ή περισσότερων τάξεων του σχολείου.


EURO-ΠΤΗΣΗ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ : «EUROΠΤΗΣΗ», Ιούνιος 2000

«Σαν παραμύθι κάτσε να σου πω για έναν έρωτα τρελό, για ένα γάμο που άλλαξε το πρόσωπο της Γης. Σαν παραμύθι κάτσε να σου πω πώς η Ελλάδα παντρεύτηκε και πήρε την Ευρώπη και πώς στη μάχη που ‘δωσε την κέρδισε, την άρπαξε αυτή απ’ την Ασία. Ακου πώς έγινε και πριν αρχίσει να μετράει ο χρόνος, τότε που η ομίχλη της μυθολογίας σκεπάζει όλα όσα γίνηκαν, μια θνητή έγινε τ’ αθάνατου Πατέρα των Θεών, του Δία ταίρι. Το λοιπόν: ».
Σαν παραμύθι τρυφερό το ευρωπαϊκό νήμα ξετυλίγεται, ξεκινώντας από τη χώρα των Φοινίκων, το βασιλιά Αγήνορα και την αρπαγή της όμορφης θυγατέρας του Ευρώπης, για να φτάσει στο τεχνοκρατικό ΕΥΡΩ-σήμερα. Αφηγητές-έξοχοι παραμυθάδες, που συνδυάζουν γνώση, συναίσθημα, αλλά και χιούμορ, οι μαθητές της Ε’ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου, στην πολύ καλή περιοδική τους έκδοση «ΕURΟ-ΠΤΗΣΗ». Εκδοση η οποία στηρίχτηκε σε εργασίες τους σχετικές με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΕΥΡΩ, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του δασκάλου τους κ. Χρήστου Πατσαλη, σε μια αξιέπαινη προσπάθεια παιδιά -αλλά και μεγαλύτεροι- να μάθουν τόσο για το παρελθόν όσο και τι τους ξημερώνει, με ιδιαίτερη έμφαση στο νέο ευρωπαϊκό νόμισμα.
Ετσι, στο επιμελημένο φυλλάδιο φιλοξενούνται εργασίες σχετικές με την ονομασία της Γηραιάς Ηπείρου, τα γεωγραφικά της στοιχεία, την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και τη διάδοχό της Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), με το ιδιαίτερο βάρος να πέφτει στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, αφού προηγηθούν η ιστορία της δραχμής και πληροφορίες για το ελληνικό νόμισμα στη ρωμαϊκή εποχή αλλά και την τουρκοκρατία.
Δουλειά άξια συγχαρητηρίων, που κλείνει μ’ έναν Ευρω-Καραγκιόζη εκπληκτικό!.

Επιμέλεια:Ηρακλής Ανδύρας
Πηγή:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 02/04/1999, Σελίδα: 02, Κατηγορία: ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ

Κατεβάστε τοΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ : «EURO – ΠΤΗΣΗ»


Αλφαβητάρι των Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ : «Αλφαβητάρι των Λαϊκών Μουσικών Οργάνων», Ιούνιος 1999

Πριν να γραφτούν αυτές οι εργασίες για ν’ αποτελέσουν το υλικό της δεύτερης περιοδικής έκδοσης με τίτλο: “Αλφαβητάρι των Λαϊκών Μουσικών Οργάνων”, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή, γνώρισαν τα όργανα αυτά μεσ’ από επίσκεψη σε εργαστήρι κατασκευής Λαϊκών Μουσικών Οργάνων με συγκέντρωση εικόνων ανάλογου περιεχομένου, με επίδειξη εκ μέρους μου έργων τέχνης στα οποία υπάρχουν τα εν λόγω όργανα, μέσω της ζωγραφικής τους απεικόνισης και μέσω απόκτησης εμπειρίας διάκρισης και αναγνώρισης του ηχοχρώματος κάθε οργάνου.
Στόχος της δραστηριότητας αυτής ήταν το άνοιγμα στους μαθητές ενός πεδίου εμπειριών αισθητικού και πολιτισμικού περιεχομένου, η πρόσβαση στο οποίο δεν πραγματώνεται μέσα από το μάθημα της αισθητικής αγωγής και της μουσικής ειδικότερα.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της μουσικής προβάλλει την οργανογνωσία της συμφωνικής ορχήστρας και οι μαθητές της Ε’ τάξης, όταν εξετάστηκαν στην αρχή της σχολική χρονιάς με ερωτηματολόγιο, έδειξαν να γνωρίζουν μόνο μερικά από τα όργανα που περιλαμβάνονται σ’ αυτήν την έκδοση.
Στις δραστηριότητες και στην εκπόνηση των συλλογικών και των ατομικών εργασιών αυτής της έκδοσης πήραν μέρος όλοι οι μαθητές.
Ευχαριστούμε το Δήμο Αμαρουσίου για την οικονομική τον ενίσχυση

Κατεβάστε τοΑλφαβητάρι των Λαϊκών Μουσικών Οργάνων


Πρωτόλεια

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ : «Πρωτόλεια», Δεκέμβριος 1999

Σχολικό άγχος

Κουράστηκα Θεέ μου, εννιά μήνες να ακούω του δάσκαλου μου τη φωνή: Καθόλου δεν εδιάβασες Ελενίτσα, θα πάρεις τιμωρία αυστηρή.

Κουράστηκα ν’ ακούω το μπαμπά μου σ’ εμένα να φωνάζει ολημερίς: Γράψε, διάβασε, Ελενίτσα, για’ θα πάω στο δάσκαλο σου και θα δεις

Βαρέθηκα να ακούω τους κανόνες εκείνης της σοφής Γραμματικής. Η λέξη “μάτι” γράφεται με ΓΙΩΤΑ! πρόσεξε ειδεμή θα “στραβωθείς”.

Έλενα Ζαρογκίκα

“Η μοναξιά” της Σάντυ ΣταυρίδηΗ μοναξιά


ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ: «Νότες» μαθητικής δημιουργίας, Μάιος 2000

Η μουσική στην αρχαία Ελλάδα, ρυθμοί και κλίμακες της αρχαίας ελληνικής μουσικής, η βυζαντινή μουσική, το δημοτικό τραγούδι και η άνθισή του στις διάφορες περιοχές της χώρας, η επτανησιακή μουσική, το ρεμπέτικο, το λαϊκό τραγούδι, η κλασική μουσική… Και μαζί η θεραπευτική δύναμη της μουσικής…

Κομμάτια της μουσικής ιστορίας του τόπου μας και μαζί πτυχές της δημιουργικής ενασχόλησης δωδεκάχρονων παιδιών, που και στο παρελθόν μάς έχουν εκπλήξει για το μεράκι, την αγάπη και τον τρόπο που προσεγγίζουν το λαϊκό μας πολιτισμό. Οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου, με καθοδηγητή το δάσκαλό τους Χρίστο Πατσάλη, είναι οι δημιουργοί της αξιέπαινης έκδοσης με τίτλο «Η Ελληνική Μουσική και το Τραγούδι» , με την οποία κλείνει ένας, τριετούς διάρκειας, κύκλος ενασχόλησής τους με το μαθητικό έντυπο. Η έκδοση αποτελείται από εργασίες και παιδαγωγικά παιχνίδια (δημιουργικές συνθετικές εργασίες με εικονογράφηση, ακροστιχίδες, αντιστοιχίσεις, σχέδιο σεναρίου Θεάτρου Σκιών), που δημιούργησαν οι μαθητές στα πλαίσια μερικών από τις δραστηριότητες σχετικού σχεδίου-προγράμματος. «Στόχος αυτού του σχεδίου εργασίας », όπως αναφέρει ο Χρ. Πατσάλης, «ήταν η περαιτέρω διεύρυνση του αισθητικού και πολιτισμικού ορίζοντα των μαθητών και η απόκτηση εκ μέρους των εικόνας της συνέχειας του μουσικού μας πολιτισμού, από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα. Κατά την προσέγγιση του ζητήματος δόθηκε η έμφαση στην κατανόηση ότι ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι “αυτοφυής” αλλά αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης με άλλους πολιτισμούς».
Ο δάσκαλος σημειώνει πως «μια τέτοια εκπαιδευτική δραστηριότητα επιδρά ευεργετικά στα παιδιά και ενισχύει τη μάθηση, αφού τους προσφέρει ποικίλες ευκαιρίες δράσης. Οι επιδράσεις ψυχοσυναισθηματικού και κοινωνικογνωστικού χαρακτήρα μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα ακαδημαϊκής αυτοαντίληψης, να κεντρίσουν το ερευνητικό ενδιαφέρον, να αναπτύξουν τη συνθετική σκέψη και τη δημιουργικότητα, να προάγουν τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των μαθητών, να πολλαπλασιάσουν τις γνώσεις». Επιπλέον, η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος «δημιουργεί προβληματισμούς και πρακτικές, που θέτουν σε αμφισβήτηση τις παγιωμένες προσεγγίσεις απόκτησης σχολικής γνώσης, δίνει την ευκαιρία στο δάσκαλο για αυτενεργό ανάμειξή του στην εκπαιδευτική πράξη, δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις, ώστε να γίνει περισσότερο ουσιαστική η παιδαγωγική σχέση». Αδιάψευστοι μάρτυρες για τα παραπάνω είναι αυτή η τελευταία έκδοση των μαθητών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου, όπως και άλλες παλιότερες. Αξίζει να θυμηθούμε την αξιόλογη εργασία τους για το Θέατρο Σκιών και την ιστορία του.

Ρ.Σ.


ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ του 5ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου, Μάιος 2004

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Στην εποχή της κυριαρχίας των Μέσων Επικοινωνίας και Πληροφόρησης οι μαθητές δε μένουν αδρανείς. Διαμορφώνουν και προβάλλουν το δικό τους λόγο και μετέχουν έτσι στα τεκταινόμενα με τρόπο ενεργητικό. Το όφελος είναι όχι μόνο ατομικό αλλά και κοινωνικό. Για αυτό, καλό θα ήταν, τέτοιες δραστηριότητες να αγκαλιάζουν ολόκληρη τη μαθητική κοινότητα δίνοντας στους μαθητές με αυτόν τον τρόπο ευκαιρίες εμπλοκής σε μαθησιακές καταστάσεις και περιστάσεις κοινωνικοποίησης μοναδικές. Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στο Δήμο Αμαρουσίου για τη χρηματοδότηση της έκδοσης.

Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός

Δρ. Χρίστος Πατσάλης


Μαθητικά Νέα

«Μαθητικά Νέα», Μάιος 2010

Με στόχο το γραμματισμό των μαθητών στα Μέσα Επικοινωνίας και τη διεύρυνση της εμπειρίας τους αναφορικά με το μαθητικό έντυπο πέρα από την έντυπη μορφή του, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε project για τη σύνταξη ηλεκτρονικής μαθητικής εφημερίδας Ο γραμματισμός αυτού του είδους είναι πολυδιάστατος ως προς τις επιμέρους πτυχές πάνω στις οποίες ασκείται ο μαθητής, αφού εμπεριέχει εκτός από τη διάσταση της σχετικής αντιληπτικής επάρκειας ( διάκριση ρεαλιστικού μη ρεαλιστικού – ευχέρεια διάκρισης μεταξύ των διαφόρων τύπων των Μέσων), τη χρηστική επάρκεια (προστασία από επιβλαβές περιεχόμενο – χρήση προσανατολισμένη στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα) και ανάλογη χειραφέτηση (στοχαστική – αυτονομημένη χρήση και κατάλληλη αξιοποίηση των Μέσων Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ). Η εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα , που είναι συμβατή με το περιεχόμενο των ΑΠΣ και ΔΕΠΠΣ ,θεωρούμε πως καλλιεργεί δεξιότητες , προετοιμάζει το άτομο και του βελτιώνει την ικανότατα, ώστε να αντεπεξέρχεται, ενεργώντας αναλόγως , σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από τα Μέσα.

Κατεβάστε τοΜαθητικά Νέα


Το δικό μας βιβλίο

«Το δικό μας βιβλίο», Μάιος 2007

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΡΑΒΔΙ

Οι Κυριακές του χειμώνα ήταν οι πιο βαρετές μέρες για τα παιδιά της οικογένειας Μπελ. Ιδιαίτερα για τον Γκέιβιν το μικρότερο της φαμελιάς . Από το πρωί τα αδερφάκια , είχαν παίξει ,είχαν τσακωθεί και είχαν ξαναμονιάσει. Μετά αποφάσισαν να πάνε και να εξερευνήσουν τη σοφίτα , κάτι που δεν συνήθιζαν να το κάνουν.
Χωρίς να χάσουν καιρό ανέβηκαν τα σκαλιά προς τη σοφίτα και άνοιξαν την πόρτα προσεκτικά για να μην ακούσει η κυρία Μπελ η μητέρα τους, το παράξενο τρίξιμο της. Ο Γκέιβιν βρήκε πολλά παιχνίδια μα δε χαιρόταν γιατί ήταν σπασμένα ή χαλασμένα. Τη Φλερ όμως δεν την ένοιαζε αν ήταν σπασμένα. Χαιρόταν που τα ξανάβλεπε έτσι μάζεψε μερικά για να τα τακτοποιήσει στο δωμάτιό της.
Ύστερα από μισή ώρα ψαξίματος το μάτι της Φλερ έπεσε πάνω σε ένα παλιό και σκονισμένο μπαούλο. Πήγε πιο κοντά και είδε ότι από πάνω του ήταν ένα κλειδί. Άνοιξε το μπαούλο που ήταν κλειδωμένο και είδε ένα μπουκάλι που κάτι είχε μέσα.
-Τι είναι αυτό; ρώτησε ο Γκέιβιν
-Είναι ένα παλιό μπουκάλι και έχει ένα χάρτη και μωβ σκόνη μέσα.
Τότε πήγε και ο Γκέιβιν πιο κοντά στο μπαούλο και διαπίστωσε ότι εκτός από το μπουκάλι υπήρχε και ένα ραβδί μέσα. Η Φλερ άνοιξε το μπουκάλι αλλά χύθηκε η σκόνη στο πάτωμα.
Η πόρτα έκλεισε ξαφνικά και το πάτωμα χανόταν σιγά –σιγά. Ο Γκέιβιν πήρε το ραβδί στα χέρια του και είπε :
-Άμπρα κατάμπρα και ακούμπησε το ραβδί στο πάτωμα για να ξαναεμφανιστεί.
-Τι κάνουμε τώρα; ρώτησε η Φλερ…..

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΔΙΗΓΗΜΑΤΑΔΙΗΓΗΜΑΤΑ


Microsoft: Προσφορά στο Νοσοκομείο ”Αγία Σοφία”

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου η Microsoft Ελλάς, με την υποστήριξη της Intel Ελλάς προσέφερε στο Νοσοκομείο Παίδων ”Αγία Σοφία” δέκα μαθητικούς υπολογιστές Intel Classmate PC, προκειμένου να αποτελέσουν βασικό εργαλείο μάθησης για τα παιδιά που φιλοξενεί το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η παράδοση των μαθητικών υπολογιστών στο σχολικό σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δρ. Χρίστο Πατσάλη, πραγματοποιήθηκε από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Microsoft Ελλάς Χρήστο Τσάγκο και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Intel Ελλάς Δημήτρη Κυριακού, ενώ ακολούθησε ενημέρωση του διδακτικού προσωπικού για τον τρόπο λειτουργίας, τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητές τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Προϊστάμενος του Γραφείου της Κοινωνίας της Πληροφορίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρος Πεππές και ο Will Poole, αντιπρόεδρος της Microsoft και επικεφαλής του διεθνούς προγράμματός της, ”Απεριόριστες Δυνατότητες” (Unlimited Potential), το οποίο στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Όπως επισημαίνεται, μέσω της πρωτοβουλίας ”Απεριόριστες Δυνατότητες”, η Microsoft υλοποιεί διεθνώς τη δέσμευσή της για τη συμβολή της στην προσπάθεια διαμόρφωσης ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης για όλους, μέσα από την προώθηση της χρήσης της τεχνολογίας.

Η προσφορά των δέκα μαθητικών υπολογιστών στόχο έχει να διευκολύνει εμπράκτως το εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται στο σχολείο του νοσοκομείου, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία στη διδασκαλία και συμβάλλοντας στην προσπάθεια που γίνεται, προκειμένου τα παιδιά που φιλοξενούνται στο νοσοκομείο Παίδων να συνεχίζουν τα μαθήματά τους κανονικά για όλη τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Ο μαθητικός υπολογιστής Classmate PC, αναπτύχθηκε από την Intel για να αποτελέσει βασικό εργαλείο μάθησης και να συνδράμει τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και στην εξοικείωση των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες.

Διαθέτει ειδικά χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν χαμηλό βάρος και υψηλή ανθεκτικότητα καθιστώντας τον ιδιαίτερα φιλικό προς τα παιδιά, ενώ παράλληλα είναι συμβατός με τις δημοφιλέστερες περιφερειακές συσκευές υπολογιστών καθώς και λογισμικό που του επιτρέπουν αφενός να ενσωματώνει ειδικές εφαρμογές και αφετέρου να δικτυώνεται ασύρματα και ενσύρματα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι υπολογιστές είναι πλήρως εξελληνισμένοι.

Ο Will Poole, αντιπρόεδρος της Microsoft δήλωσε ”Μέσα από το πρόγραμμα ”Απεριόριστες Δυνατότητες” η Microsoft επιδιώκει να συμβάλει ενεργά στη δημιουργία μίας συμμετοχικής κοινωνίας της πληροφορίας, στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό η Microsoft έχει δεσμευθεί να δώσει σε όλα τα παιδιά, όπου και αν βρίσκονται, την ευκαιρία να μάθουν. Το Classmate PC αποτελεί ένα εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση, όντας μία πλήρως παραμετροποιημένη, υψηλής ποιότητας και προσιτή λύση που εμπλουτίζει την εκπαιδευτική διαδικασία”

O Δημήτρης Κυριακού, Διευθύνων Σύμβουλος της Intel Ελλάς, υπογράμμισε ”Η προσφορά των μαθητικών υπολογιστών Classmate PC δεν θα μπορούσε να βρεί καλύτερους αποδέκτες από τα παιδιά που φιλοξενεί το σχολείο του Νοσοκομείου Παίδων ”Αγία Σοφία”. Ελπίζουμε ότι θα δώσει στα παιδιά ένα νέο κίνητρο για δημιουργική μάθηση μέσα από την χρήση της τεχνολογίας καθώς και ένα παράθυρο στον κόσμο κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο Νοσοκομείο”

Ο σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δρ. Χρίστος Πατσάλης κατά το χαιρετισμό του σημείωσε ”Η εκπαιδευτική κοινότητα του Νοσοκομείου Παίδων ”Αγία Σοφία” υποδέχεται και αποδέχεται με χαρά τη συγκεκριμένη προσφορά. Μια προσφορά με χαρακτήρα κοινωνικό και παιδαγωγικό, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη εκ μέρους μας περαιτέρω δράσεων με στόχο το καλό των μαθητών”

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παγκόσμιο πρόγραμμα της Μicrosoft ”Απεριόριστες Δυνατότητες” (Unlimited Potential) ξεκίνησε το 2003 προσβλέποντας στη δημιουργία κοινωνικών και οικονομικών ευκαιριών που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων, μετασχηματίζουν τις τοπικές κοινωνίες και στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες. Από την έναρξη του προγράμματος, η Microsoft έχει επενδύσει περισσότερα από 152 εκατομμύρια δολάρια σε 95 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Τον Απρίλιο του 2007, η Microsoft ανανέωσε τη δέσμευσή της για αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, προκειμένου να αναπτυχθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες για τους επιπλέον περίπου 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν τα οφέλη της τεχνολογίας.

5ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου – Στην τροχιά του 2004

Το σχολείο στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής , κοινωνικής και παιδαγωγικής του αποστολής δεν μπορεί να μείνει αδιάφορο μπρος στην Ολυμπιάδα . Το γεγονός αυτό καθ΄ εαυτό λόγω της ιστορικοκοινωνικής του αξίας της παιδαγωγικής του δυναμικής και του επίκαιρου του χαρακτήρα του , δίνει ερεθίσματα για προβληματισμό και ανάπτυξη ποικίλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο πνεύμα της ολυμπιακής παιδείας.
Θέλοντας να δώσουμε σχήμα και περιεχόμενο με όρους παιδαγωγικής αναφοράς στην αναφερθείσα παραδοχή, οργανώσαμε τη δική μας παρέμβαση δίνοντας παράλληλα μια όψη στο ζήτημα ανάλογη και με τις τοπικές ιδιαιτερότητες του σχολείου στο οποίο έγινε η παρέμβαση αυτή .

Τραγούδια

Title 1:

Title 2:

Title 3:

Title 4:

Title 5:

Διαθέσιμο στη βιβλιοθήκη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Διαθέσιμα Αρχεία

Εξώφυλλο CD
Εξώφυλλο CD
Ένθετο σελ. 1
Ένθετο σελ. 1
Ένθετο σελ. 2
Ένθετο σελ. 2
Οπισθόφυλλο
Οπισθόφυλλο

5ο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων – Εικαστική και Μουσική παρέμβαση στην 33η επέτειο του Πολυτεχνείου

Το Πολυτεχνείο

Του Νοέμβρη μια βραδιά ήταν κάποιοι με καρδιά που
αγωνίστηκαν γερά για να φέρουν λευτεριά.

Στου πολυτεχνείου μπήκαν την αυλή και ήταν πράγματι
πολλοί όλοι αυτοί που αναζητούσαν μια ελεύθερη ζωή.

Κι όταν τανκς του τυράννου μπήκαν στην αυλή
πέσανε πολλοί νεκροί, πένθος σκέπασε τη γη.

Α. Τσέκος (μαθητής Στ΄ τάξης)

Continue reading 5ο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων – Εικαστική και Μουσική παρέμβαση στην 33η επέτειο του Πολυτεχνείου

35ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου – «Τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης παίζουν Θέατρο Σκιών»

Σκοπός του σχεδίου εργασίας ήταν η παιδαγωγική αξιοποίηση της συμμετοχής σε πανελλαδικό διαγωνισμό για τον Καραγκιόζη («Τα κολλητήρια ») με κάποια ομαδική δημιουργία . Προς επίτευξη του σκοπού αυτού οι μαθητές ασκήθηκαν στη δραματοποίηση σύμφωνα με την παραδοσιακή δραματουργία του Καραγκιόζη και σχετικά με την εκδοχή της δραματουργίας του Θεάτρου Σκιών με νεωτερισμούς. Continue reading 35ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου – «Τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης παίζουν Θέατρο Σκιών»