Ημερίδα: “Οι ΤΠΕ στην Εκπαίδευση”

Τέτοιες εκδηλώσεις με θέμα : «Οι Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση» πέρα από τον επιμορφωτικό ρόλο τους, ο οποίος απορρέει από τη θέση των Τεχνολογιών της Επικοινωνίας και των Πληροφοριών στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και την αξία τους στην κοινωνία των Μέσων, αποκτούν και χαρακτήρα συμβολικό γιατί έτσι δίνεται προτεραιότητα στο Σχολείο του Μέλλοντος, το Σχολείο του 21ου αιώνα, το οποίο πέραν των άλλων θα πρέπει να επιδιώκει και τον ψηφιακό εγγραμματισμό, δηλαδή όχι απλά τη χρησιμοποίηση του υπολογιστή, αλλά την άσκηση σε διάφορες δεξιότητες αναζήτησης και αξιολόγησης πληροφοριών, σε νέες μεθόδους επίλυσης προβλημάτων και γενικότερα στην προαγωγή της πληροφορικής κουλτούρας στη σχολική κοινότητα.
Το πρόγραμμα της ημερίδας είναι έτσι διαρθρωμένο και κατατείνει ώστε να δείξει πώς οι ΤΠΕ μπορούν να συμβάλουν με την εισαγωγή νέων μέσων και πρακτικών στην ελκυστικότερη και πιο δημιουργική προώθηση νέων μορφών μάθησης για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού αποτελέσματος.
Σε ένα σχολείο σαν το ελληνικό , όπου αποκτά συνεχώς ετερογενή χαρακτηριστικά , ο εμπλουτισμός της διδασκαλίας με ποικιλία μέσων, τα οποία υπηρετούν το σεβασμό της διαφορετικότητας σε όλες της τις εκφάνσεις, γίνεται αναγκαίος και επιτακτικός.
Γνωρίζοντας από τις έρευνες ότι ένα μεγάλο μέρος από τους εκπαιδευτικούς εκφράζει επιφύλαξη για τη χρήση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία, η επιμόρφωση εισφέρει στην ανανέωση και τον εμπλουτισμό των γνώσεων, ο οποίος με τη σειρά του προκαλεί επαναπροσδιορισμό των στάσεων και των απόψεων αναφορικά με τις ΤΠΕ στη διδακτική πράξη , στη μάθηση, και στην ποιότητας της εκπαίδευσης γενικότερα.
Κριτήριο επομένως μιας παραγωγικής συμμετοχής στις εργασίες της επιμόρφωσης θα μπορούσε να είναι η επανεξέταση των εσφαλμένων αντιλήψεων ως και η αμφισβήτηση της εγκυρότητας εκείνων που έχουν αποβεί δυσλειτουργικές για τη διεκπεραίωση του ρόλου μας.
Η διαμόρφωση θετικής, στάσης των εκπαιδευτικών , απέναντι στις ΤΠΕ, η δημιουργία κινήτρων – ευκαιριών για επαρκή εξάσκηση και ουσιαστική επιμόρφωση σε ζητήματα της εκπαιδευτικής τους χρήσης σε συνδυασμό και με τον εξοπλισμό των σχολείων με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, που είναι θέμα εκπαιδευτικής πολιτικής, θα δώσουν νέα δυναμική στην εκπαιδευτική πράξη.

Διαθέσιμα Αρχεία

Αφίσα Ημερίδας
Αφίσα
Περιλήψεις Εισηγήσεων
Περιλήψεις Εισηγήσεων