Περιεχόμενα

 

  Κάτω τα χέρια από τον παπα - Φάνη 
  Φράσιαρη πατρώα γη
  ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

  Ομόρφυνε και ο πλάτανος

   Καλοπροαίρετα:
 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου άκυρη
 Δημοτική αμέλεια ή αδιαφορία = εργολάβων ασυδοσία
 Το αντάμωμα στην Κατερίνη
 Τοπικά Συμβούλια
 Πανηγύρι υπό συσκότιση. Ο Άγιος να μας συγχωρέσει

Κάτω τα χέρια από τον παπα - Φάνη

Το τελευταίο διάστημα ζήσαμε μια αναταραχή στο χωριό. Ο παπά - Φάνης φεύγει! Όχι δεν φεύγει! Θέλε να φύγει! Όχι δεν θέλει να φύγει! Πέντε ξύλα μετέφε­ρε ο άνθρωπος γιατί του είχαν τελειώσει στην Πωγωνιανή. Πάει, φόρτωσε, μετακόμισε είπαν. Όλα αυτά βέβαια λέγονταν πάνω στην αγωνία των χωρια­νών μην χάσουν τον παπά τους.

Το πρόβλημα το προκάλεσε η Μητρόπολη που του φόρτωσε δεκαπέντε χωριά και τον έκανε  "φυσαρμόνι­κα". Γνωρίζουμε ότι η οργανική του θέση είναι στην Πωγωνιανή. Αλλά αυτό δεν έγινε τώρα.

Μετά την δυναμική παρέμβαση της Εκκλησιαστικής επιτροπής που εξέφραζε στην περίπτωση αυτή όλους τους χωριανούς, τα πράγματα ηρέμησαν προσωρινά Ο παπά - Φάνης σε πολύ μικρό διάστημα κατάφερε να μπει βαθιά μέσα στις καρδιές των χωριανών μας που τον υπεραγαπούν και βλέπουν στο πρόσωπο του τον πραγματικό πνευματικόμε Π. κεφαλαίο στις μέρες που ζούμε. Η δουλειά του και η προσφορά του μαζί με την πανάξια εκκλησιαστική επιτροπή είναι τεράστια. Ο κόσμος έχει μάτια και βλέπει. Βλέπει και αναγνώριζε όσο και αν μερικές φορές για διάφορους λόγους δεν το εκφράζει. Ο παπά - Φάνης είναι βέβαιο ότι θέλει να μείνει στο χωριό. Μην ξεχνάμε όμως πως είναι υπάλ­ληλος και άλλοι είναι εκείνοι που κάνουν κουμάντο.

Δεν είναι δυνατόν ένα χωριό σαν το Κεφαλόβρυσο να μην έχει μόνιμο παπά. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους αρμόδιους και συγκεκριμένα στην Μητρόπολη και στον Δεσπότη και να τους πούμε ότι ο παπά - Φάνης έχει πλέον ριζώσει στις καρδιές των Κεφ/των και κανείς δεν θα τον ξεριζώνει. Ας προσέ­ξουν λοιπόν πολύ καλά πριν ξαναανακινήσουν το θέμα αυτό. Να είναι βέβαιοι ότι θα βρουν αντιμέτωπο ένα ολόκληρο λαό, που θέλει τον παπά - Φάνη ισόβιο στο Κεφαλόβρυσο.

Γι' αυτό κάτω τα χέρια. Καλούνται οι χωριανοί vαείναι σε επιφυλακή γιατί το θέμα δεν έχει λήξει, απλό μια προσωρινή λύση έχει δοθεί.

 

 

Φράσιαρη  πατρώα  γη

Η άλλοτε μεγάλη κωμόπολη Φράσιαρη, σήμερα είναι ένα μικρό χωριό που βρίσκεται μιάμιση περίπου ώρα από το Πρεμέτι. Λίγο μετά το Πρεμέτι στρίψαμε δεξιά και αρχίσαμε να ανηφορίζουμε σε ένα χωματόδρομο όλο στροφές. Μόλις φτάσαμε στην κορυφή του βουνού, μπήκαμε μέσα από μια μεγάλη ξύλινη πόρτα στον εθνικό δρυμό. Όλη η περιοχή Φρασιάρης είναι σήμερα εθνικός δρυμός. Η ομορφιά της φύσης φανταστική, χάθηκε το μάτι μας στο πράσινο και στα έλατα. Τελικά φτάνοντας στην Φράσιαρη μας κατέλαβε ένα παράξενο αίσθημα συγκίνησης βλέποντας το μέρος από όπου έφυγαν οι προγονοί μας για να φτιάξουν τελικά το Μετζιτιέ (αργότερα Κεφαλόβρυσο). Συγκινητική επίσης ήταν η υποδοχή από τον Δήμαρχο της Φράσιαρης ο οποίος μας ξενάγησε μέσω διερμηνέα στην ιστορική Φράσιαρη. Πριν το 1800 η Φράσιαρη είχε τέσσερις μεγάλους μαχαλάδες.
   Ένας ήταν Αρβανίτικος, αυτός που υπάρχει και σήμερα και οι άλλοι τρεις ήταν καθαρά Βλάχικοι. Οι τρεις μαχαλάδες που ήταν σαν τρία μεγάλα χωριά ήταν στην πλαγιά του βουνού και χωρίζονταν μεταξύ τους από ρέματα που κατέβαιναν από το βουνό. Στον μεσαίο μαχαλά ήταν η εκκλησία των Βλάχων όπως μας ε'παν. Στέκεται ακόμα και σήμερα μισογκρεμισμένη. Ναός της Παναγίας όπως μας πληροφόρησαν. Διακρίνονται ακόμα σημάδια από τα θεμέλια των σπιτιών και στους τρεις μαχαλάδες.
   Στον Αρβανίτικο μαχαλά δεσπόζει το σπίτι του Ναίμ Φράσιαρη και των αδελφών του το οποίο σήμερα είναι μουσείο και στο προαύλιο βρίσκονται οι προτομές των τριών αδελφών. Ο Ναίμ Φράσιαρη είναι ως γνωστόν ο πατέρας των Αλβανικών γραμμάτων και του

αλφάβητου. Έζησε την εποχή που οι βλάχοι εγκατέλειπαν την Φράσιαρη, γεννήθηκε το 1845. Επιθυμία του Δημάρχου της Φράσιαρης είναι οι Φρασιαριώτες Βλάχοι να αναστηλώσουν κάποτε την εκκλησία τους που ήταν ένας λαμπρός ναός. Νότια των βουνών της Φράσιαρης φαίνεται καθαρά η Νεμέρτσικα η οποία δεν ήταν άγνωστη στους προγόνους μας γιατί είχαν καθημερινή οπτική επαφή μαζί της. Πριν το 1800 την Νεμέρτσικα την κατείχαν βλάχικες οικογένειες από τη Φράσιαρη όπου έφτιαξαν σιγά - σιγά μεγάλο χωριό το γνωστό μας Μπουτσκόπουλο (παλαιοχώρι). Άλλες οι οικογένειες γύρω στο 1800 μετακινήθηκαν από τη Φράσιαρη ανατολικά προς Ζαβαλιάνι (Κούρος - Τζόγκας και άλλοι). Νότια προς Πρεμέτι πήγαν ο κύριος όγκος των Μενταίων και κάποιοι άλλοι. Εγκαταστάθηκαν κολλητά στο Πρεμέτι στον συνοικισμό Κιόσκ δίπλα στο ποτάμι (Αώος). Όταν έπεσε ο Αλή πασάς οι Βλάχοι της Νεμέρτσικας κινήθηκαν νότια προς Ξηρόμερο όπου αργότερα ίδρυσαν τα χωριά Στράτος - Όχθια - Λεπενού - Ραδοβίζι - Παλαιομάνινα και άλλους μικρούς οικισμούς.
   Μόλις ησύχασαν τα πράγματα γύρω στα 1840 το κενό που άφησαν στην Νεμέρτσικα οι συγγενείς που την εγκατέλειψαν ήρθαν να το καλύψουν αρχικά οι οικογένειες Κούρου - Μεντή που είχαν ήδη φύγει από την Φράσιαρη και αργότερα και άλλες οικογένειες κατευθείαν από την Φράσιαρη και από την γύρω περιοχή. Στα 1845 άρχισε σιγά - σιγά να στήνεται το σημερινό Κεφαλόβρυσο σαν Θερινή κατοικία των προγόνων μας. Έκανα μια πολύ - πολύ περιληπτική ιστορική αναδρομή πάντα κατά προσέγγιση γιατί δυστυχώς απόλυτα ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν.

Περιεχόμενα       

ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
 

   Έγιναν και φέτος οι χοροί των συλλόγων μας κάνοντας αρχή η Ένωση Κεφαλοβρυσιτών Ιωαννίνων στα τέλη του Γενάρη.
   Ο χορός έγινε στο κέντρο - ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ- και ήταν πολύ καλός και πετυχημένος. Σ' αυτό συνέβαλε και η πληρωμένη ορχήστρα. Παραφωνία για αρκετούς ήταν η επιλεκτική παρουσία πολιτικών προσώπων. Σειρά πήρε ο Σύλλογος του χωριού με το αποκριάτικο γλέντι. Σε αντίθεση με πέρυσι εφέτος είχε αρκετό κόσμο παρά τον άσχημο καιρό, εκείνο το βράδυ χιόνιζε και έκανε πολύ κρύο. Ο κόσμος είχε διάθεση για γλέντι αλλά η αίθουσα του Πνευματικού κέντρου ήταν παγωμένη.
   Τα καλοριφέρ υπολειτουργούσαν. Εδώ ρωτάμε. Γιατί κύριοι της δημοτικής αρχής πήρατε τα λεφτά από τα μνημόσυνα από τον σύλλογο για να έχετε την αίθουσα σ' αυτό το χάλι; Ακολούθησαν οι χοροί της Αδελφότητας Αθηνών και του συλλόγου μας της Γερμανίας. Τους χειμωνιάτικους χορούς έκλεισε η ομάδα μας η Αναγέννηση με το χορό το Πάσχα.

Ομόρφυνε
και ο πλάτανος

 

Ο μεγάλος πλάτανος στην στροφή πριν το Βασιλικό πως ομόρφυνε έτσι; Ωραία δουλειά με πελεκητή πέτρα που περνώντας σε κάνει να το προσέχεις.
Καιρός ήταν γιατί βλέποντας τον γκρεμισμένο τοίχο νόμιζες πως θα πέσει πάνω σου ο πλάτανος.
Τέτοιες δουλειές θέλουμε κι άλλες

ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑΠεριεχόμενα      

joun2005 4

Απόφαση

του Δημοτικού

Συμβουλίου άκυρη
 

   Μετά από ένσταση στις αρμόδιες υπηρεσίες, κρίθηκε παράνομη και άκυρη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να δώσει παράταση στους εργολάβους για την κοπή ξύλων Έτσι απαγορεύεται η συνέχιση της ξυλεύσεως στα δάση του Βασιλικού και της Ρουψιάς
   Nα λοιπόν η απορία Οι δημοτικοί μας άρχοντες δεν γνώριζαν ότι  παρανομούν, Αν το γνώριζαν τι έκαναν. Την παλαβή, Δεν πλήττεται το κύρος rou οργάνου όταν οι αποφάσεις του ακυρώνονται ως παράνομες, Μιλάμε πάντα για την παράταση γιατί η κοπή στις προθεσμίες ήταν νόμιμη.

 

 Περιεχόμενα    

Δημοτική Αμέλεια ή αδιαφορία

 = εργολάβων ασυδοσία


   Όταν γίνεται ένα έργο και σκάβονται οι δρόμοι για πόσο διάστημα μπορούν να μένουν έτσι; Όταν γίνεται δύσκολη η πρόσβαση των δημοτών στα σπίτια τους για πόση ώρα ή ώρες μπορεί να γίνει; Βέβαια όταν γίνεται κάποιο έργο μερικοί δημότες είναι επόμενο να υποστούν κάποια ταλαιπωρία αυτό είναι κατανοητό αλλά για πόσο;
   Όταν μια τέτοια κατάσταση παραμένει για πολλές μέρες ο δημότης τι πρέπει να κάνει; Την ασυδοσία κάθε εργολάβου την πληρώνουν οι δημότες. Κύριε Δήμαρχε δεν του μαζεύεις λίγο τα λουριά;

Το αντάμωμα

στην Κατερίνη


   Στην Κατερίνη και τον Κοκκινοπλό θα γίνει εφέτος το πανελλήνιο ανταμωμα πολιτιστικών συλλόγων Βλάχων στις 2 & 3 Ιουλίου. Για το χορευτικό του χωριού μας κινείται η ένωση και συγκεκριμένα ο Ηλίας Πορίκης, στον οποίο εύχομαι καλό κουράγιο.
   Καλούμε τους νέους και τις νέες μας να δηλώσουν συμμετοχή με ενθουσιασμό για να έχουμε μια παρουσία αντάξια του χωριού μας.

Τοπικά Συμβούλια


   Πολλές φορές ακούμε από τα τοπικά συμβούλια ότι ο ρόλος τους είναι καθαρά διακοσμητικός γιατί δεν έχουν καμία αρμοδιότητα καμία δικαιοδοσία. Αν είναι έτσι τα πράγματα για ποιο λόγο εκλέγονται; Η νομοθεσία τους δίνει κάποια δικαιώματα, κάποιες αρμοδιότητες αλλά για να λειτουργήσουν πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη βούληση από την Δημοτική αρχή. Για να υπάρξει ομαλή και αρμονική λειτουργία θα πρέπει τα τοπικά συμβούλια να έχουν ουσιαστικά τις αρμοδιότητες των πρώην κοινοτικών συμβουλίων. Καλόν είναι να αφήσουμε τους τύπους και να κοιτάξουμε την ουσία. Η ουσία είναι ότι πρέπει να έχουν άμεσο λόγο για τα προβλήματα των διαμερισμάτων που εκπροσωπούν. Όχι λόγο για τον λόγο αλλά με αρμοδιότητες με δικαιοδοσίες.

Πανηγύρι υπό συσκότιση.

 Ο Αγιος να μας συγχωρέσει

   Όσοι βρέθηκαν το βράδυ του Αγίου Κωνσταντίνου στην πλατεία του χωριού θα το μολογάνε. Γιατί άραγε τόση μιζέρια γιατί τόση κακομοιριά. Από τα υπάρχοντα φώτα της πλατείας τα μισά ήταν σβηστά.
   Οι λάμπες μπροστά στον συνεταιρισμό σβηστές. Από τη μεριά του καφενείου που είναι ακόμα κλειστά τζίβα. Δεν έβλεπες στο απέναντι τραπέζι, φιλότιμες οι προσπάθειες του Δήμου Πότση και της ορχήστρας του να ζεστάνουν μια τέτοια ατμόσφαιρα.
   Γιατί είναι έτσι (κα τι κάπου α τούρ-τσουλου;) παρατήρησε κάποιος. Ο
κόσμος λιγοστός και απορημένος με το όλο σκηνικό.
   Ήταν βλέπεις "στραβό το κλίμα, το' φάγε και ο γάιδαρος, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν η Γιουροβίζιον και η Παπαρίζου που κράτησαν τον κόσμο στην τηλεόραση. Βέβαια δεν φταίει η δημοτική αρχή για την Παπαρίζου, αλλά ούτε και η Παπαρίζου για την κατάσταση της πλατείας. Άρα δεν φταίει κανείς οπότε όλα καλά και άντε βίβα ρε παιδιά. Παρόλα όμως αυτά μια χούφτα άνθρωποι κράτησαν τα κλαρίνα μέχρι τα ξημερώματα