4η Σελίδα :Περιεχόμενα

Τα νέα της Αδεφλφότητας Αθηνών

Τα νέα της Αδεφλφότητας Αθηνών
Αντάμωμα στην Πάρνηθα
   Στις 4 Ιουνίου ημέρα Κυριακή η αδελφότητα διοργάνωσε ημερήσια εκδρομή στην κορυφή της Πάρνηθας.
   Σκοπός της ήταν ένα αντάμωμα στην ύπαιθρο για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μας, την αλληλογνωριμία (διαπιστώθηκε και εδώ ότι πολλοί χωριανοί δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας), αλλά και μια διέξοδος, μία αποτοξίνωση, από τον ασφυκτικό κλοιό της αστικής καθημερινότητας, έστω και για λίγες μόνο ώρες.
   Τα μέλη της αδελφότητας ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά για την εκδρομή. Η κίνηση έγινε με τα Ι.Χ. αυτοκίνητα μας, αφού είχαμε κλείσει συνάντηση στους πρόποδες της Πάρνηθας στο χώρο στάθμευσης του τελεφερίκ, ξεκινήσαμε όλοι μαζί για τον προορισμό μας. Για όσους καθυστέρησαν και ήλθαν μόνοι τους αργότερα, στις διασταυρώσεις των δρόμων στο βουνό, υπήρχαν πινακίδες της αδελφότητας που τους καθοδηγούσαν στη σωστή κατεύθυνση. Είχαν τοποθετηθεί από μέλος του Δ.Σ. που είχε προηγηθεί για το σκοπό αυτό, αλλά και για την εξασφάλιση του χώρου. Η διαδρομή αλλά κυρίως η τοποθεσία στην οποία εγκατασταθήκαμε ήταν φανταστική, θυμίζει αλπικό τοπίο, ένα μεγάλο γήπεδο περιτριγυρισμένο από πανύψηλα έλατα.
   Σ' αυτή τη μαγευτική τοποθεσία λοιπόν παίξαμε μπάλα (ποδόσφαιρο, βόλεϊ), χορέψαμε, τραγουδήσαμε, γελάσαμε, φάγαμε και ήπιαμε καλά, αφού οι κυρίες ανταγωνίστηκαν η μία την άλλη με την ποικιλία, την ποσότητα και τη νοστιμιά των μεζέδων που έφεραν μαζί τους.
   Γενικά όλοι έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από την εκδρομή.
   Όσοι δεν ήλθαν έχασαν. Δεν περίμενε κανείς (όσοι δε γνώριζαν την Πάρνηθα) ότι τόσο κοντά στην Αθήνα (μια ώρα περίπου διαδρομή), υπάρχουν τόσο φανταστικές τοποθεσίες.
   Στο διάστημα που μεσολάβησε, από τον ετήσιο χορό μας στις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, μέλη της αδελφότητας και για την ακρίβεια οι γυναίκες, πραγματοποίησαν δύο ακόμη φιλικές συναντήσεις για καφέ με πρωτοβουλία του μέλους του Δ.Σ. κας Ντεμίρη Σοφίας. Και οι δύο στέφτηκαν από επιτυχία, αφού ο αριθμός των γυναικών που συμμετείχαν ήταν σημαντικός. Φαίνεται οι γυναίκες τα καταφέρνουν εξίσου καλά και χωρίς τους άνδρες τους. Εξάλλου είχαν την ευκαιρία να μας "κουτσομπολέψουν" ομαδικά.

Αγορά ακινήτου
   Ίσως θεωρηθούμε κουραστικοί από κάποιους επειδή, κάθε φορά που επικοινωνούμε με τα μέλη μας, είτε άμεσα στις κάθε είδους εκδηλώσεις-συναντήσεις, είτε έμμεσα με επιστολές και με την εφημερίδα "ΠΗΓΗ", ασχολούμαστε συνέχεια με το θέμα αγοράς της αίθουσας.
   Αλλά αν δεν ασχοληθούμε μπορεί να θεωρηθεί ότι αδρανούμε, ότι θέσαμε το θέμα στο "χρονοντούλαπο της ιστορίας" αφού δεν βλέπουν κανένα "φως στο τούνελ".
   Ενημερώνουμε λοιπόν τα μέλη της αδελφότητας ότι το θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα.
   Αν λοιπόν δεν καταλήξαμε ακόμα στην αγορά, είναι γιατί δεν συγκεντρώσαμε ακόμη το χρηματικό ποσό που χρειαζόμαστε αφού και αυτοί που έχουν δηλώσει συμμετοχή σ' αυτή τη συνεισφορά, δεν έχουν εκπληρώσει ακόμα όλοι το τάξιμο τους.
   Εμείς πάντως προσπαθούμε συνέχεια επιδιώκοντας να εξασφαλίσουμε πόρους και από άλλες πηγές και όλο και κάτι καταφέρνουμε.
   Ελπίζουμε ότι μέσα στο φθινόπωρο θα καταλήξουμε στην αγορά αυτής της αίθουσας, έστω και μικρότερης από αυτή που θα θέλαμε, ανάλογα με το χρηματικό ποσό που θα έχουμε συγκεντρώσει. Μάλιστα επιδιώκουμε και αισιοδοξούμε ότι θα το πετύχουμε, να πραγματοποιήσουμε τη γενική μας συνέλευση (τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου) σ' αυτό το δικό μας χώρο στο "ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΙΤΗ".
   Για να καθησυχάσουμε όσους έχουν δώσει μέχρι τώρα χρήματα για το σκοπό αυτό και ανησυχούν για την τύχη τους αλλά και για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, στην επόμενη γραπτή επικοινωνία μας είτε με επιστολή είτε με την εφημερίδα "ΠΗΓΗ", θα κοινοποιήσουμε πλήρη κατάλογο με τα ονόματα και το ποσό που διέθεσε ο καθένας. Έτσι, αν κάποιος έχει δώσει ή έχει καταθέσει στην τράπεζα χρήματα για το σκοπό αυτό και δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο, θα έχει τη δυνατότητα να μας ενημερώσει για να επανορθώσουμε αν διαπιστωθεί παράλειψη από λάθος.

   Καλό καλοκαίρι-Καλές διακοπές σε όλους 
   από το Δ.Σ. της αδελφότητας.

Πάσχα στο χωριό
   Με την ευκαιρία της επίσκεψης μελών της αδελφότητας στο χωριό, για τον εορτασμό του Πάσχα, μπαίνουμε στον πειρασμό να θίξουμε ορισμένα θέματα που μας προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση, θέματα τα οποία, κατά την άποψη μας, αποτελούν παρατυπίες ή παραλείψεις της δημοτικής αρχής.
   Σπεύδουμε να διευκρινίσουμε ότι, ο σχολιασμός δε γίνεται από κριτική διάθεση ούτε πολύ περισσότερο από αντιπολιτευτική. Η αδελφότητα δεν αντιπολιτεύεται κανένα. Είναι πολιτιστικός φορέας που σαν κύριο σκοπό έχει, τη σύσφιξη των σχέσεων και την αλληλεγγύη των μελών της μεταξύ τους αλλά και με τους άλλους Κεφαλοβρυσίτες όπου και αν βρίσκονται. Επίσης επιδιώκει τη συνεχή επαφή και συνεργασία με τη δημοτική αρχή και τους λοιπούς φορείς του χωριού με σκοπό την πρόοδο του και το καλό όλων των χωριανών.
   Επισημαίνουμε λοιπόν τα θέματα αυτά, επειδή έχουν σχέση με τον πολιτισμό και την παράδοση και μας ενδιαφέρουν άμεσα, αλλά και σαν απλοί δημότες του Κεφαλόβρυσου, με σκοπό, εφόσον θεωρηθεί ότι έχουν λογική βάση, να μην επαναληφθούν οι παραλείψεις και να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

Πάσχα χωρίς το Δήμαρχο
   Το Διοικητικό Συμβούλιο της αδελφότητας, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, εύχεται στα μέλη της αλλά και σε όλους τους χωριανού όπου και αν βρίσκονται:
   "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ".
   Ετεροχρονισμένα θα μου πείτε σε σχέση με το χρόνο που θα φθάσει η εφημερίδα στα χέρια των αναγνωστών. Είναι όμως γνωστό ότι αυτό δεν οφείλεται σε δική μας καθυστέρηση αλλά στο χρόνο έκδοσης και κυκλοφορίας της "ΠΗΓΗΣ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ".
   Την ίδια ευχή απευθύνουμε μέσα από την εφημερίδα και στο Δήμαρχο μας. Όσα από τα μέλη της αδελφότητας βρεθήκαμε για τις γιορτές του Πάσχα στο χωριό, θα επιθυμούσαμε ν ' ανταλλάξουμε τις ευχές αυτές μαζί του, σφίγγοντας του από κοντά το χέρι και τσουγγρίζοντας ένα κόκκινο αυγό κατά το έθιμο. Όμως μάταια. Ο κ. Δήμαρχος δεν ήταν στο χωριό ούτε την ημέρα του Πάσχα, ούτε τη Μ. Παρασκευή στην περιφορά του επιταφίου.
   Δεν εξετάζουμε αν η απουσία του ήταν δικαιολογημένη ή όχι, οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι η απουσία του μας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, όχι ευχάριστη ασφαλώς.
   Το Πάσχα είναι μια μεγάλη θρησκευτική εορτή και ο εορτασμός του σύμφωνα με τα πατροπαράδοτα έθιμα του τόπου μας, αποτελεί, ταυτόχρονα, και ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός. Επίσης η περιφορά του επιταφίου είναι επίσημη τελετή στην οποία παρευρίσκονται συνήθως όλες οι αρχές, από τον ανώτατο άρχοντα μέχρι τον τελευταίο κοινοτάρχη.
   Η παρουσία λοιπόν των τοπικών και των άλλων αρχών και στις δύο περιπτώσεις αλλά και η ενεργός συμμετοχή τους σ' αυτές τους προσδίδει μεγαλύτερη επισημότητα και λαμπρότητα. Να γιατί, η απουσία του Δημάρχου σε μας τουλάχιστον, ήταν πολύ αισθητή.

Παιδική χαρά
   Με μεγάλη μας θλίψη διαπιστώσαμε την απουσία της παιδικής χαράς από τη θέση της. Αντί γι' αυτήν είδαμε παρκαρισμένα τα λιγοστά αυτοκίνητα και μηχανήματα του δήμου, χωρίς καμιά ιδιαίτερη διαμόρφωση του χώρου.
Και τι απόγιναν οι κούνιες, οι τσουλήθρες και τα λοιπά όργανα, με τα οποία μεγάλωσαν τόσα παιδάκια συγχωριανών μας, παίζοντας και γελώντας στο χώρο της;
   Την ξήλωσαν μας είπαν και ο εξοπλισμός της βρίσκεται κάπου παραπεταμένος. Μαζί και η ταμπέλα που μας θύμιζε
ότι το έργο ήταν δωρεά - προσφορά της αδελφότητας των Κεφαλοβρυσιτών της Αθήνας, με τη συνδρομή και ενίσχυση των
χωριανών μας της Δ. Γερμανίας.
   Πράγματι η παιδική χαρά σαν ιδέα, η οποία στη συνέχεια μετουσιώθηκε σε πράξη, ανήκει αποκλειστικά στην αδελφότητα. Πολλά από τα μέλη της, τότε, αγωνίστηκαν, μόχθησαν τρέχοντας από σπίτι σε σπίτι για να μαζέψουν τα χρήματα που χρειάζονταν για το στήσιμο της. Και οι Κεφαλοβρυσίτες της Αθήνας, πρόσφεραν αγόγγυστα από το υστέρημα τους, ότι μπόρεσε ο καθένας. Η τότε κοινότητα παραχώρησε μόνο το χώρο, ενώ η αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση του εξοπλισμού της παιδικής χαράς, ήταν έργο της αδελφότητας.
   Αυτό λοιπόν το έργο ξηλώθηκε χωρίς καμιά προειδοποίηση, χωρίς καμιά ενημέρωση της αδελφότητας που ήταν ο δημιουργός του.
   Δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα του δήμου να ρυθμίζει τα "του οίκου του", σε ότι αφορά στη χρήση των δημοτικών χώρων. Όμως στην προκείμενη περίπτωση, δεν είχε τη στοιχειώδη υποχρέωση και ευαισθησία να ενημερώσει, τυπικά τουλάχιστον, την αδελφότητα για τις προθέσεις του;
   Και τώρα τι γίνεται; ποια η τύχη αυτού του έργου - προσφορά της αδελφότητας προς το χωριό; Ακούστηκε ότι η παιδική χαρά θα μεταφερθεί αλλού. Εδώ έχουμε τις επιφυλάξεις μας, διότι μεταφορά για μας σημαίνει, ξήλωμα από ένα χώρο και ταυτόχρονη μεταφορά και εγκατάσταση σε άλλο χώρο που έχει προεπιλεγεί και διαμορφωθεί κατάλληλα. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, γιατί;
   θα περιμένουμε την εξέλιξη του θέματος και ενημέρωση, έστω και ετεροχρονισμένη, από το δήμο διότι το θέμα μας αφορά άμεσα.

Καθαριότητα
   Συνάντησα τυχαία στο χωριό, τις ημέρες των εκλογών, έναν ξένο (αλλοδαπό) που τον είχα γνωρίσει στην Αθήνα και αφού τον χαιρέτησα, τον ρώτησα να μου πει τις εντυπώσεις του απ' το χωριό μας. Μου απάντησε: "ωραίο είναι αλλά λίγο βρόμικο".
   Βέβαια Δε μου είπε κάτι καινούργιο, ούτε αυτό το "προνόμιο" το έχει μόνο το χωριό μας. Είναι χαρακτηριστικό, λίγο-πολύ, όλων σχεδόν των ελληνικών πόλεων και χωριών. Στο άκουσμα όμως αυτής της φράσης, ομολογώ ότι αισθάνθηκα λίγο άσχημα. Οι νέοι κάδοι απορριμάτων που τοποθέτησε ο δήμος στους δρόμους είναι σύγχρονοι, μεγάλοι και εμφανίσιμοι. Δε βλέπεις τώρα σακούλες με σκουπίδια στους δρόμους. Τι γίνεται όμως με το άδειασμα τους; Επειδή είναι φανερό ότι με το χέρι είναι αδύνατο να τους αδειάσει κανείς τελείως, πάντα θα μένουν υπόλοιπα τα οποία, τώρα το καλοκαίρι, θα μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης και δυσοσμίας, θα πρέπει ο δήμος να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την έγκαιρη παραλαβή του ειδικού απορριματοφόρου οχήματος.
   Η καθαριότητα είναι θέμα όλων μας, έχει σχέση με την υγεία μας και είναι δείγμα πολιτισμού, γι' αυτό όλοι πρέπει να φροντίζουμε να διατηρούμε καθαρούς όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Αλήθεια, δε θα μπορούσε ο δήμος να τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία των χώρων, ορισμένα καινούργια και καλαίσθητα καλαθάκια για τα μικροσκουπίδια, με την επιγραφή του; Δεν θα αποτελούσε αυτό ταυτόχρονα και προβολή του Δήμου;
   Και κάτι ακόμα σχετικά με την προβολή του δήμου.
   Διασχίζοντας κανείς τους εθνικούς και περιφερειακούς δρόμους σε όλη την Ελλάδα, συναντά μεγάλες εμφανίσιμες πινακίδες με επιγραφές του τύπου: "Δήμος τάδε", "Όρια Δήμου τάδε", Καλώς ορίσατε στο Δήμο τάδε" κλπ.
   θα νοιώθαμε και εμείς μεγάλη ικανοποίηση και περηφάνια αν, φθάνοντας στη Βίγλα ή όπου αρχίζουν τα όρια του Δήμου Ανω Πωγωνίου, συναντούσαμε μια μεγάλη παρόμοια ταμπέλα. Γιατί όμως δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι τώρα τέτοια πινακίδα; Είναι θέμα κόστους ή μήπως αμέλειας;
   Επειδή, όταν θα διαβάζεται αυτό το κείμενο, μπορεί μερικά από τα παραπάνω να έχουν αποκατασταθεί, τότε εμείς μετατρέπουμε την παρατήρηση (αν θεωρηθεί έτσι), σε συγχαρητήρια προς το δήμο.

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ
ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ 98
121 31 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΑΘΗΝΑ