Μέθοδοι παραγωγής ψύχους

Στη θερμοδυναμική, με την έννοια ψύξη εννοείται η μεταφορά θερμότητας από θερμοδοχείο με χαμηλή θερμοκρασία σε άλλο όπου επικρατεί υψηλό­τερη. Η μεταφορά αυτή της θερμότητας είναι αδύνατον να γίνει μόνη της, σύμφωνα με το 2ο θερμοδυναμικό αξίωμα και για την επίτευξη της πρέπει να δοθεί έργο. Έτσι, ως ψύξη χώρου εννοείται η “άντληση” θερμότητας α­πό το χώρο και η απόρριψη της σε χώρο με υψηλότερη θερμοκρασία. Αν η όλη αυτή διαδικασία γίνει με χρήση μηχανικού έργου, τότε πρόκειται για ψυκτική μηχανή στην οποία προσφέρεται μηχανικό έργο ν για την άντλη­ση θερμότητας από το ψυχρότερο θερμοδοχείο προς το θερμότερο.

Η θερμότητα είναι μία “κρυφή” μορφή ενέργειας, η οποία φανερώνεται από τα αποτελέσματα που προκαλεί κατά τη μεταφορά της από ένα θερ­μό σώμα προς ένα ψυχρότερο. Για παράδειγμα, ο αέρας ενός δωματίου περιέχει θερμότητα, την οποία αντιλαμβανόμαστε όμως μόνο όταν αφή­σουμε λ.χ. ένα παγάκι να λιώσει.

Ο όρος “κλιματισμός” ανήκει στον Carrier, ο οποίος τον χρησιμοποίησε το 1907 σε μια διάλεξη του για τον έλεγχο της υγρασίας στην υφαντουργία. Το 1911 τέθηκαν οι ε­πιστημονικές βάσεις του κλιματισμού, όταν ο Carrier δημοσίευ­σε τα αποτελέσματα σχετικών πολυετών ερευνών του.

Ορόσημο στην ιστορία του κλιματισμού αποτελεί ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος. Μετά τη λήξη του, η έρευνα στον τομέα αυτό πήρε σε πολ­λές χώρες και κυρίως στις Η.Π.Α., τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Γαλλία μεγάλες διαστάσεις. Οι πρώτες εφαρμογές του κλιματισμού εξυπηρετούσαν τη βιομηχανία. Ο κλιματισμός για την άνεση του ανθρώπου άρχισε να αναπτύσσεται μετά το 1920 και αφορού­σε κυρίως τα μεγάλα καταστήματα, θέατρα και κτίρια γραφείων. Στα χρό­νια που ακολούθησαν, ο κλιματισμός βοηθούμενος και από την αλματώ­δη αύξηση της ανοικοδόμησης γνώρισε μεγάλη εφαρμογή.

Οι σημερινές συνθήκες διαβίωσης, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέ­ντρα, έχουν καθιερώσει την παρουσία και λειτουργία κατάλληλων διατά­ξεων που διαμορφώνουν τις απαραίτητες συνθήκες άνεσης. Τα συστήμα­τα ψύξης αποτελούν σημαντικό μέρος των διατάξεων αυτών και η καθιέ­ρωση τους έχει αναμφισβήτητες επιπτώσεις στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Οι βασικοί συντελεστές των εφαρμογών ψύξης που επηρεάζουν σημα­ντικά το περιβάλλον παρουσιάζονται παρακάτω.

Οι πρώτες παρατηρήσεις με οικολογική βαρύτητα αφορούν την εξέλιξη των μεγεθών του παγκόσμιου πληθυσμού, την εξέλιξη της συγκέντρωσης του 02 στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και την εξέλιξη αύξησης της μέ­σης θερμοκρασίας του. Ο ρυθμός αύξησης της μέσης θερμοκρασίας εμφα­νίζεται με σημαντικές αυξητικές τάσεις, ενώ οι προβλέψεις για τα επόμε­να 50 χρόνια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και οφείλονται σε μεγάλο πο­σοστό στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Δύο είναι οι συνιστώσες που επηρεάζουν άμεσα το περιβάλλον από τη συνεχή εξάπλωση των συστημάτων ψύξης. Η πρώτη αφορά την καταστρο­φή της στιβάδας του όζοντος και η δεύτερη το φαινόμενο του θερμοκηπί­ου.

Αναφορικά με την πρώτη συνιστώσα, οι επιδράσεις των ψυκτικών, ρευ­στών, που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα, αναμφίβολα είχαν σημα­ντικές επιδράσεις στο φαινόμενο αυτό.

Εχει παρατηρηθεί ότι, κατά τις στιγμές της μεταβολής της κατάστασης σώματος από στερεό σε υγρό ή από υγρό σε αέριο και αντίστροφα, για

ένα χρονικό διάστημα η θερμοκρασία της μεταβολής της κατάστασης πα­ραμένει σταθερή, ενώ ένα ποσό θερμότητας δίνεται στο σώμα (κατά την τήξη ή εξαέρωση) ή αφαιρείται (εκλύεται) κατά την πήξη ή συμπύκνωση, χωρίς αυτό να μεταβάλλει τη θερμοκρασία του. Η ποσότητα αυτή της θερ­μότητας που συντελεί στη μεταβολή της κατάστασης του σώματος χωρίς καμιά μεταβολή της θερμοκρασίας του λέγεται «Λανθάνουσα θερμότη­τα».

Στην τεχνολογία ψύξης γίνεται εκμετάλλευση αυτού του φαινομένου για την επίτευξη χαμηλών θερμοκρασιών. Όπως όταν ο πάγος λιώνει, αν και η θερμοκρασία του παραμένει σταθερή, εξακολουθεί να απορροφά θερμότητα. Επίσης, όταν ένα υγρό ατμοποιείται, τότε η θερμότητα που χρειάζεται είναι αρκετά υψηλή και την παίρνει από το γύρω χώρο. Αυτή η αρχή χρησιμοποιείται στα ψυγεία.

Η θερμοκρασία στην οποία γίνεται η μεταβολή της κατάστασης του σώματος είναι συνάρτηση της πίεσης. Μεγαλύτερη πίεση απαιτεί μεγαλύ­τερη θερμοκρασία. Αντίστοιχα, στα νέου τύπου ψυγεία και στις κλιματιστι­κές συσκευές το ψυκτικό υγρό οδηγείται στον ατμοποιητή, όπου εξαερώ­νεται σε χαμηλή πίεση και κατά συνέπεια απορροφά αρκετή θερμότητα α­πό το γύρω χώρο. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ψύχος.

«Ανάπτυξη τωνΤ.Ε.Ε. και Σ.Ε.Κ.»

Από τον abareta

Μπαρέτας Ντουντούς Αντώνιος Εργοδηγός Τεχνικός Μηχανικός Εφαρμογών