ΙΣΤΟΡΙΑ- Η ΓΑΛΑΤΙΑ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015 Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018 Ημερομηνία Δημοσίευσης
cours-dhistoire
 
 
Οι Γαλάτες

Από το 800 π.Χ. στην περιοχή της σημερινής Γαλλίας,  ήρθαν από ανατολικά και εγκαταστάθηκαν οι Κέλτες, οι οποίοι ενσωματώθηκαν με τις φυλές που ζούσαν εκεί, όπως τους Λίγυρες στις Άλπεις και τους Ίβηρες στα Πυρηναία, τους Φοίνικες και Έλληνες, οι οποίοι είχαν ιδρύσει αποικίες, στα παράλια της Μεσογείου. Οι Κέλτες ανέπτυξαν τη γεωργία χρησιμοποιώντας εργαλεία από χαλκό και σίδηρο. Ήξεραν να σφυρηλατούν δίκοπα σιδερένια σπαθιά. Και αξιοποίησαν τους εμπορικούς δρόμους που από παλιά συνέδεαν τα βρετανικά νησιά και την περιοχή της μετέπειτα Γαλλίας με τη Μεσόγειο. Οι ποταμίσιοι δρόμοι του Σηκουάνα και του Ροδανού ζωντάνεψαν από το εμπόριο με τους Έλληνες άποικους της Μασσαλίας.

Κατά το 3ο αιώνα π.Χ., η περιοχή της σημερινής Γαλλίας αποκαλούνταν από τους Ρωμαίους Gallia Transalpina (πέραν των Άλπεων Γαλατία). Το όνομα Γαλάτες είναι το όνομα που έδιναν οι Ρωμαίοι στους κατοίκους της περιοχής.

Ο Ιούλιος Καίσαρας, στο ιστορικό έργο του De bello Gallicoχωρίζει τους Γαλάτες σε τρεις εθνικές υποομάδες: τους Βέλγους στο βορρά, τους Κέλτες στο κέντρο, και τους Ακουιτανούς στα νοτιοδυτικά. Από τον 3ο π.Χ. αιώνα, τα ονόματα Κέλτες, Γαλάτες και Γάλλοι (Galli) σήμαιναν το ίδιο έθνος.

 

gaulois

Γαλάτες

Οι κελτικές κοινωνίες, μας λέει ο Ιούλιος Καίσαρας, ήταν διαιρεμένες σε γένη. Πολλά γένη σχημάτιζαν μια φυλή, πολλές φυλές ένα έθνος. Στην εποχή της ρωμαικής κατάκτηης υπήρχαν περίπου πεντακόσιες φυλές. Πολλές φυλές έδωσαν το όνομά τους σε γαλλικές πόλεις. Οι Παρίσιοι (Paris), οι Βιθούριγες (Bourges), οι Εβρίγιοι (Evreux).
Βέβαια, τον καιρό του Καίσαρα οι Γαλάτες δεν είχαν πραγματικές πόλεις. Οι οικισμοί τους βρίσκονταν μέσα σε έναν οχυρωμένο περίβολο, που στο κέντρο του γίνονταν το παζάρι.  Ορισμένες φυλές είχαν βασιλέα, άλλες τύραννο και πολλές ήταν ολιγαρχίες. Μερικές φυλές σχημάτιζαν ομοσπονδίες. Σχεδόν όλες, από το φόβο των γειτόνων τους, διατηρούσαν γύρω από το έδαφός τους μια ακαλλιέργητη περιφέρεια από δάση και χέρσες εκτάσεις.
Οι καλύβες τους ήταν από πλίθες και σκεπασμένες με άχυρα. Δεν φορούσαν τήβεννο, όπως οι Ρωμαίοι, αλλά παντελόνια και μια μπλούζα από κατσικοπροβιά. Τα ξυλοπάπουτσα, επίσης, των Γαλατών παραξένευαν τους Ρωμαίους, που τα ονόμαζαν γαλατικά, από όπου προήλθε η λέξη γαλότσες.
 
village-gaulois
Ένα γαλατικό χωριό

 

Οι Γαλάτες λάτρευαν πολλούς θεούς, ανάμεσά τους τον Μπόρμπο, (Borvo) θεό των νεροπηγών, που έδωσε το όνομά του σε πολλές λουτροπόλεις αλλά και στη μεταγενέστερη δυναστεία των Βουρβόνων, τη Νταμόνα (Damona), θεά των ποταμών και τις Matrones, θεές της γονιμότητας. 
Είχαν επίσης και μια λατρεία πιο μυστική, που τα μυστήριά της διδάσκονταν από τους Δρυΐδες.
Οι Δρυΐδες ήταν οι ιερείς τους και ήταν ταυτόχρονα θεραπευτές, σοφοί, παιδαγωγοί και εκδίκαζαν τις διαφορές των μελών της κοινότητας. 
 
Les Matrones, θεές της γονιμότητας. 

Η γαλατική κοινωνία ήταν βάρβαρη αλλά όχι σε άγρια κατάσταση. Έξυπνοι, ευαίσθητοι στην ομορφιά του λόγου, φιλοπερίεργοι για το ρωμαϊκό τρόπο ζωής, οι Γαλάτες ήταν καλοί τεχνίτες και θαρραλέοι πολεμιστές. Ο κάθε αμερόληπτος παρατηρητής, ωστόσο, θα μπορούσε να προβλέψει στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ. πως δεν θα έμεναν για πολύ ακόμη ελεύθεροι.Ένα ισχυρό κράτος δεν ανέχεται να υπάρχει στα σύνορά του ένα αδύναμο κράτος, που η αναρχία το θέτει στη διάθεση άλλων κατακτητών. Ο φατριασμός διαιρούσε τις φυλές και τα γένη. Τα μίση ήταν πολλές φορές τόσο ζωηρά που οι άρχοντες ορισμένων φυλών καλούσαν τους Ρωμαίους σε βοήθεια. Ήταν λοιπόν φανερό ότι τη μέρα που οι Ρωμαίοι θα αποφάσιζαν να κατακτήσουν τη Γαλατία θα το κατόρθωναν εύκολα. Το έργο αυτό ανέλαβε  ο Ιούλιος Καίσαρας, ένας φιλόδοξος και μεγαλοφυής Ρωμαίος  στρατηγός και το πραγματοποίησε από το 58 π.Χ. Από το 52 π.Χ. και για πέντε αιώνες η Γαλατία έγινε ρωμαϊκή επαρχία.

Έπειτα από την κατάκτηση της Γαλατίας από τον Ιούλιο Καίσαρα, η Ρώμη απέκτησε μια επαρχία για εκμετάλλευση δυο φορές μεγαλύτερη από την Ιταλία που έμελλε να διαδώσει τον πολιτισμό και την γλώσσα της σε όλη την Ευρώπη. 

gaul-monnaie

                                                               Γαλατικά χρυσά νομίσματα

Στα κατορθώματα ενός χωριού ανυπότακτων Γαλατών που αντιστέκονται στη Ρωμαϊκή κατοχή αναφέρεται η γνωστή σειρά από γαλλικά κόμικς Αστερίξ και Οβελίξ, όπου υπάρχουν πολλές ιστορικές αναφορές
Το τέλος και των δύο ονομάτων των πρωταγωνιστών σε "ίξ", όπως και όλα τα άλλα ψευδο-γαλατικά ονόματα που τελειώνουν σε "ίξ" στη σειρά, εννοεί την κατάληξη "ρίξ" (που σημαίνει "βασιλιάς") που υπάρχει στα ονόματα πολλών αληθινών γαλατικών οπλαρχηγών όπως ο Vercingetorix, ο Orgetorix, και ο Dumnorix. 
 

      Αστερίξ και Οβελίξ - Μερικές ιστορικές αλήθειες ...  asterix-et-obelix--trophees-de-chasse.75671-1

ΚΟΥΙΖ 

 

Πηγή πληροφοριών
http://fr.wikipedia.org/wiki/Histoire_de_France
http://www.livepedia.gr/
http://www.aerologio.gr/
http://web.cortland.edu/flteach/civ/histoi/histoi.htm
http://ebooks.edu.gr/

http://www.protagon.gr/themata/flashback/versinzentoriks-kai-ioulios-kaisaras

http://paradosiakos.blogspot.gr/
Εγκυκλοπαίδειες Δομή και Πάπυρος LaRousse-Britanica
Ανρέ Μωρουά - Η ιστορία της Γαλλίας, εκδ. Όμηρος

Saturday the 21st. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.