Η παρουσία των πρώτων ανθρώπων ανιχνεύεται περίπου στα 500.000 π.Χ. (άνθρωπος του Νεάντερταλ).
Από το 35.000 π.Χ. στην περιοχή της σημερινής Γαλλίας οι άνθρωποι ζούσαν μέσα σε σπήλαια και τα διακοσμούσαν ζωγραφίζοντας παραστάσεις στα τοιχώματα. Οι προϊστορικές τοποθεσίες και τα ζωγραφισμένα σπήλαια της κοιλάδας του Βεζέρ (Vézère) στον νομό (département) Ντορντόνι (Dordogne) στην περιοχή της Ακουιτανίας (Aquitaine) αποτελούν μια από τις παλαιότερα κατοικηθείσες περιοχές της βορειοδυτικής Ευρώπης.
Είναι μια ομάδα από 147 μοναδικές προϊστορικές τοποθεσίες και έχουν ανακαλυφθεί 25 σπήλαια που εκτείνονται σε μήκος περίπου 40 χιλιομέτρων στην κοιλάδα του Βεζέρ.
Οι χώροι αυτοί παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από εθνολογικής και ανθρωπολογικής άποψης όσο και από αισθητικής, λόγω των τοιχογραφιών στα σπήλαια. Οι σκηνές κυνηγιού που έχουν αποτυπωθεί εκεί παρουσιάζουν περίπου 100 εικόνες ζώων, που είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτες για την λεπτομέρειά τους, τα ζωντανά χρώματα αλλά και τον ρεαλισμό της απεικόνισης.
Σ'αυτήν την κοιλάδα ο ποταμός κυλάει ανάμεσα σε ψηλά βράχια. Πάνω στα βράχια αυτά υπάρχουν μαύρα ανοίγματα, οι είσοδοι των σπηλαίων. Είναι τόσα πολλά που φαίνεται σαν να ήταν ένα είδος προϊστορικού οικισμού.Οι άνθρωποι μπαινόβγαιναν εκεί από στενά μονοπάτια ή με σκάλες από κλιματίδες. Αυτή η δυσκολία της προσέγγισης, καθώς και η φωτιά τους προστάτευαν από τα άγρια θηρία.
Από το 1979, αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Το όνομά του σημαίνει "Μεγάλο Σπήλαιο". Ανακαλύφθηκε το 1868 στην κοιλάδα Βεζέρ και στο εσωτερικό του βρέθηκαν αρκετοί ανθρώπινοι σκελετοί (άνθρωπος του Κρο-Μανιόν), μαζί με τεμάχια επεξεργασμένου πυριτόλιθου και οστά ζώων που δεν υπάρχουν σήμερα. Η ηλικία των ευρημάτων τοποθετείται στην Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο (35.000 - 10.000 έτη πριν από σήμερα).
Οι άνθρωποι του Κρο-Μανιόν είχαν καλή κοινωνική οργάνωση και πλήρη ικανότητα ομιλίας, τρέφονταν με το κρέας των ζώων που κυνηγούσαν και ζωγράφιζαν τους τοίχους των σπηλαίων με πιο εκλεπτυσμένο τρόπο από ό,τι οι Νεάντερταλ. Άρχισαν να εγκαθίστανται μόνιμα σε περιοχές και να φτιάχνουν τους πρώτους οικισμούς. Οι άνθρωποι του Κρο-Μανιόν δημιούργησαν το νεολιθικό πολιτισμό, που οδήγησε στους ιστορικούς χρόνους.
Τοιχογραφία σπηλαίου - Μαμούθ, βίσονες, ταύροι, άγρια άλογα, ελάφια και μεγάλα ψάρια, φώκιες και πιγκουίνοι συνθέτουν μαζί με ανθρώπινες φιγούρες σκηνές κυνηγιού με μοναδική ζωντάνια.
Ο Άνθρωπος του Κρο-Μανιόν, όπως ονομάστηκε ο άνθρωπος της Ανώτερης Παλαιολιθικής εποχής από το ομώνυμο σπήλαιο, δε διαφέρει από το σύγχρονο άνθρωπο ως προς τα σκελετικά χαρακτηριστικά του. Ξεκίνησε από την Αφρική, πέρασε από τη Μέση Ανατολή και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη. Ήξερε να λαξεύει την πέτρα. Πιθανόν να ζούσε για ένα διάστημα παράλληλα με πληθυσμούς του Νεάντερταλ και να διασταυρωνόταν μαζί του για πολλές χιλιάδες χρόνια. Ο Νεάντερταλ έπαψε να υπάρχει εντελώς ξαφνικά και πιθανολογείται ότι εξοντώθηκε από τον Άνθρωπο του Κρο-Μανιόν.
Λίθινα εργαλεία
Το σπήλαιο Λασκώ
Είναι ένα από τα πλέον σημαντικά σπήλαια της κοιλάδας Βεζέρ με παλαιολιθικής εποχής τοιχογραφίες, ιδιαίτερα διακρινόμενες όχι μόνον ως προς τον αριθμό τους αλλά και ως προς την αισθητική τους.
Τα μενίρ
Στη Βρετάνη, κυρίως στο Καρνάκ (Carnac), βρίσκουμε πολυάριθμες μεγαλιθικές πέτρες, τα μενίρ, μακρόστενους ογκόλιθους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που βρίσκονται συνήθως τοποθετημένοι όρθια και που χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή, εδώ και 5000 χρόνια περίπου.
Στο Καρνάκ καθώς και στη γύρω περιοχή βρίσκεται το σπουδαιότερο και πιο πολυάριθμο γνωστό σύμπλεγμα μεγαλιθικών ντολμέν (dolmen) και μενίρ (menhir) πιθανώς της εποχής του ορείχαλκου. Ο αριθμός των μενίρ ανέρχεται στις 3.000 και βρίσκονται σε ευθύγραμμη παράταξη, σύμφωνα με έναν άξονα που αντιστοιχεί απόλυτα στις θέσεις του Ήλιου κατά την ανατολή και τη δύση. Το γεγονός αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει την άποψη που υποστηρίζουν μερικοί επιστήμονες, ότι πρόκειται για μεγαλιθικά μνημεία, μολονότι η προέλευση και ο σκοπός τους παραμένει μυστηριώδης.
Η διάταξη των ογκόλιθων έκανε κάποιους να πιστέψουν ότι οι άνθρωποι εκείνου του καιρού είχαν γνώσεις αστρονομίας αλλά το πιο πιθανό είναι ο προσανατολισμός τους να έχει να κάνει με κάποιο είδος πρώιμου ημερολόγιου ή ρολογιού.
Η σημασία αυτών των κατασκευών, ειδικά οι ευθυγραμμίσεις, έχουν συζητηθεί εδώ και αιώνες. Μερικοί εκτιμούν ότι χρησιμοποιήθηκαν για τελετουργικούς ή θρησκευτικούς σκοπούς. Άλλοι πιστεύουν ότι υπηρετούσαν περισσότερο πρακτικούς σκοπούς, όπως κάνει αστρονομικές προβλέψεις, ή για τον καθορισμό του βέλτιστου χρόνου για σπορά και συγκομιδή. Θα μπορούσαν επίσης να έχουν χρησιμοποιούνταν ως εδαφικοί δείκτες. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά.
Πηγή πληροφοριών
http://fr.wikipedia.org/wiki/Histoire_de_France
http://www.livepedia.gr/
http://www.aerologio.gr/
http://web.cortland.edu/flteach/civ/histoi/histoi.htm
http://ebooks.edu.gr/
http://paradosiakos.blogspot.gr/
Εγκυκλοπαίδειες Δομή και Πάπυρος LaRousse-Britanica
Ανρέ Μωρουά - Η ιστορία της Γαλλίας, εκδ. Όμηρος