«Αγόρι που ανάβει κερί», El Greco,1571,Μουσείο Καποντιμόντε, Νάπολη,Ιταλία.

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος(El Greco)

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1541. Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στην Ισπανία, γι’ αυτό κι ο χαρακτηρισμός του ως Ελ Γκρέκο = ο Έλληνας. Η γενέτειρά του ήταν εκείνη την εποχή μία από τις κτήσεις της Βενετίας. Το 1567 σε ηλικία 26 ετών έφυγε για τη Βενετία και δεν ξαναγύρισε ποτέ. Στη Βενετία έμεινε μόνο τρία χρόνια και επηρεάστηκε από την τεχνοτροπία του Τιτσιάνο και του Τιντορέτο( φημισμένοι Ιταλοί ζωγράφοι όσον αφορά τον τρόπο που χρησιμοποιούσαν τα χρώματα). Το 1570 φεύγει για την Ισπανία και εγκαθίσταται στο Τολέδο. Εκεί δημιουργεί ένα μεγάλο εργαστήριο με πολλούς μαθητές και συνεργάτες. Ο γιος του ο Χόρχε Μανουέλ γίνεται ο πιο πιστός βοηθός του. Όταν ήταν εννέα ετών ο Ελ Γκρέκο τον απεικόνισε σε πρώτο επίπεδο στο έργο « η ταφή του Κόμη Οργκάθ», αναγράφοντας την ημερομηνία της γέννησής του δίπλα στην υπογραφή του και όχι όπως συνήθιζε την ημερομηνία που έκανε τον πίνακα. Πέθανε στο Τολέδο το 1614.
Έργα που διαβάσαμε στην τάξη:
«Η κυρία με την ερμίνα» , «Αγόρι που ανάβει κερί», «Η προσκύνηση των ποιμένων», «Ο Άγιος Μαρτίνος και ο ζητιάνος», «Η Αγία Οικογένεια με την Αγία Άννα και τον Ιωάννη το Βαπτιστή», «Προσωπογραφία του καρδινάλιου της Λωραίνης, Charles de Guise», « Η ταφή του κόμη Οργκάθ», « Ο διαμερισμός των Ιματίων του Χριστού», « Η Σταύρωση».

"Ο διαμερισμός των ιματίων του Χριστού", 1577, Καθεδρικός Ναός , Τολέδο

Φύλλο εργασίας

1. Με ποιο τρόπο ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος κάνει το Χριστό να φαίνεται απομονωμένος από το υπόλοιπο πλήθος που τον περιβάλλει:
 με την έκφραση των ματιών του
 με το ύψος του
 με τα συναισθήματα που φαίνονται στο πρόσωπό του
 με το έντονο χρώμα του ρούχου του
 με συνδυασμό κάποιων από τα παραπάνω
2. Τι νομίζετε ότι ήθελε να τονίσει ο Γκρέκο ζωγραφίζοντας με φλογερό κόκκινο χρώμα το ρούχο του Χριστού σε αντίθεση με τα σκούρα χρώματα των υπολοίπων:
 Η αγιότητα και η καλοσύνη φωτίζουν
 Τελικά Εκείνος θα είναι ο νικητής
 Οι αμαρτωλοί άνθρωποι μένουν στη σκιά ενώ ο Χριστός είναι φως
3. Προσπαθήστε με τους μαρκαδόρους σας να φτιάξετε το κόκκινο χρώμα του Γκρέκο.

"Η Σταύρωση", 1590, Μουσείο Πράδο, Μαδρίτη.

Φύλλο εργασίας

1. Γράψτε στα ελληνικά την επιγραφή που έχουν βάλει στο Σταυρό πάνω από το Χριστό:
Ι __ __ __ __ __ Ν __ __ __ __ __ __ __ __ Β__ __ __ __ __ __ __ των Ι __ __ __ __ __ __ __

2. Η έκφραση του Χριστού δείχνει:
 θυμό  λύπη  αγάπη  συγχώρεση

3. Τι φανερώνει η στάση του σώματος του Χριστού ;
………………………………………..