Η έκφραση Τέχνης έχει πολυδιάστατο πολιτισμικό περιεχόμενο. Υπάρχει σε όλους τους πολιτισμούς και εκφράζει τις κοινωνικές, οικονομικές, ιστορικές, αξιακές κ.ά. παραμέτρους κάθε εποχής.  Η δύναμη της εικόνας σήμερα είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη. Ο οπτικός μας πολιτισμός επιδρά  στις επιλογές μας και συμβάλλει στη δημιουργία μιας οπτικής κουλτούρας και νοοτροπίας της εποχής. Διαμορφώνει στάσεις, συνειδήσεις, αξίες και γενικά την κοσμοθεωρία και φιλοσοφία της ζωής. Η «εικονική πραγματικότητα» συμβάλλει στη μόρφωση και καλλιέργεια του ανθρώπου, στην κατανόηση του εαυτού του αλλά και του κόσμου με αποτέλεσμα τη βελτίωσή του.

Κατά τη διαδικασία προσέγγισης ενός εικαστικού έργου γίνεται αντιληπτή η αξία της πολιτισμικής κληρονομιάς. Σ’ αυτό μπορούμε να αναζητήσουμε προσωπικές μας ρίζες τόσο  του παρόντος όσο και του παρελθόντος. Η γνώση του εικαστικού έργου είναι θέμα συνείδησης και ταυτότητας.

Η διδασκαλία του έργου Τέχνης είναι απαραίτητο να γίνεται  με μεθοδολογία έρευνας. Οι μαθητές  να ενεργοποιούνται , να θέτουν ερωτήματα, να συζητούν , να εκφράζουν απόψεις, να κάνουν κριτική , να ακούνε τις κριτικές και τις απόψεις των άλλων , να βρίσκουν μόνοι τους και να επιλέγουν έργα Τέχνης προς επεξεργασία, να τα αναλύουν . Αν γίνουν ικανοί να αναγνωρίζουν τα σπουδαιότερα έργα  θα είναι εύκολη η προσέγγιση και των υπόλοιπων έργων.

Πηγές:

  1. Βρεττός Ι. (2009). Εικόνα και Σχολικό Εγχειρίδιο.Αθήνα
  2. Κόκκος Αλ.( 2011) . Εκπαίδευση μέσα από τις Τέχνες. Αθήνα, Μεταίχμιο
  3. Μέγα Γ. (2002) .Οι τέχνες ως μέσο αποτελεσματικής μάθησης: το παράδειγμα του γλωσσικού μαθήματος. Διδακτορ.διατριβή Τμήμα Επιστημών της Αγωγής Πανεπιστήμιο Κρήτης
  4. Νάκου Ειρ.(2001) . Μουσεία: Εμείς, τα πράγματα και ο πολιτισμός. Αθήνα, Νήσος .
  5. Χατζή Γιολάντα (1988), Έλληνες  Ζωγράφοι, 19ος αιώνας, εκδ.Κέδρος
  6. Χατζή Γιολάντα (1990), Έλληνες  Ζωγράφοι, 20ος αιώνας, εκδ.Κέδρος
  7. Χατζή Γιολάντα (1991),  Ιταλοί Ζωγράφοι ,13ος -18ος αιώνας, εκδ.Κέδρος
  8. Γιαλουράκη Σοφία,Βαγγέλης Ηλιόπουλος (2007).Ο Γκρέκο με τα μάτια των παιδιών, εκδ.Ωρίων
  9. Gianna Manzini, El Greco ,I Classici dell’ Arte,vol.34, ed.Corriere della Sera
  10. Σιγούρος Γιάννης,(2001).Ανακαλύπτω τα μυστικά της Ζωγραφικής, εκδ.Κέδρος.
  11. Σελιέ Μαρί,(2004).Ζωγραφική ,πες μου τα μυστικά σου! , εκδ.Μεταίχμιο.