Κώστας

Γιαννουλέας

 Επικοινωνία

Αρχική Σελίδα

περιεχόμενα

  2ο Γυμνάσιο

3ο  Γυμνάσιο

Σελιδ. Μαθητών

Σελ.Καθηγητών 

Συλλογ. Γονέων

Εκπ/τικά  Νέα

Τεχνολογία

Ειδήσεις - Links

Health

Health1

Health3

Αθλητικά

Καιρός

Τοξοβολία

Songs - Games

Ανακύκλωση

Ν. Λακωνίας

Σπάρτη

Μυστράς

Πολιτιστικά

Φιλοσοφικά

on line users 

free counters

 

Χρήσ. Συνδ.

 

www.google.gr

kostasgian.blog

Β.Βαβαρούτσου

otenet.kostboul

                              HEALTH  2                  Άρθρα απο το

  ΘΕΜΑΤΑ  2

1.  Γιαούρτι: φυσικό αντιβιοτικό για μακροζωία

2.  Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

3.  Ψύξη: Ο κρυφός, ψυχρός κι ανάποδος εχθρός σας

4.  Aγγούρι: Δροσιστικό και πλούσιο σε βιταμίνες

5.  Βερίκοκο: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες

6.  Τροχαίο ατύχημα

7.  Θυμάρι: Τονωτικό ενάντια στην εξάντληση

8.  Ηλεκτροπληξία

9.  Δέκα τροφές με ευεργετικές ιδιότητες

10. ΖωοΝόσοι  και ζωοΑνθρωπονόσοι

 

               return to:    ..HEALTH..     ..HEALTH 1..   ..HEALTH  3.. 

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

  Προπόνηση

 

  Γυναίκα & Άσκηση

 

Υγεία

healthierworld   

 

Πρώτες βοήθειες

επισκέπτες  ιστοσελίδας.                    

απο 6/4/2009free counters  ..

 

 

 

 

1. Γιαούρτι: φυσικό αντιβιοτικό για μακροζωία

17/6/2009

Το γιαούρτι, τροφή εκπληκτικά ωφέλιμη για το πεπτικό σύστημα, βελτιώνει την υγεία και χαρίζει μακροζωία, όταν καταναλώνεται τακτικά.

Το γιαούρτι είναι ξινό, πηγμένο γάλα που έχει υποστεί ζύμωση λόγω της δράσης των βακτηρίων που παράγουν γαλακτικό οξύ. Το φρέσκο, ζωντανό γιαούρτι περιέχει ορισμένα σημαντικά βακτήρια, και συγκεκριμένα τα είδη Lactobacillus bulgaricus και Lactobacillus acidophilus, τα οποία επιζούν κατά τη διαδικασία της πέψης. Όταν φτάσουν στο έντερο, αποκαθιστούν τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα και καταπολεμούν τον υπερπληθυσμό των βλαβερών βακτηρίων, που μπορεί να οφείλεται σε κακή διατροφή, την εξάντληση ή τη χρήση αντιβιοτικών.

Το γαλακτικό οξύ του γιαουρτιού διαθέτει επιπλέον πλεονεκτήματα συμβάλλει στη σύνθεση των βιταμινών του συμπλέγματος Β και αυξάνει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος. Ακόμα, ρυθμίζει τη λειτουργία των εντέρων και καταστέλλει τις λοιμώξεις.

Λέγεται στη Βίβλο ότι ένας άγγελος αποκάλυψε στον Αβραάμ τις θαυματουργές ιδιότητες του γιαουρτιού, στις οποίες οφειλόταν η μακροζωία του. Οι εκπληκτικές αυτές ιδιότητες ανακαλύφθηκαν ξανά στις αρχές της δεκαετίας του 1900 από το Ρώσο Νομπελίστα επιστήμονα Dr Elias Metchinikoff. Στις εισηγήσεις του υποστήριζε ότι πολλές ασθένειες σχετίζονται με τα σηπτικά βακτήρια των εντέρων. Με δεδομένο ότι τα αυτά τα καταστρεπτικά μικρόβια μπορούν να ελεγχθούν από τους μικροοργανισμούς του γιαουρτιού, ξεκίνησε να αποδείξει τη σχέση του γιαουρτιού και της μακροζωίας. Η θεωρία του ενισχύθηκε από ιστορίες καταπληκτικής μακροημέρευσης από την Αφρική, την Αμερική και τη Βουλγαρία, όπου λαοί των οποίων η βασική τροφή ήταν το γιαούρτι, ζούσαν περισσότερο από άλλους λαούς της Ευρώπης.

Από τότε, το γιαούρτι έγινε το αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας. Οι μελέτες δείχνουν ότι η καλλιέργεια του L. acidophilus - ένα από τα φυσικά αντιβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι - μπορεί να περιορίσει τη δραστηριότητα των ενζύμων του κόλου εντέρου που μετατρέπουν ορισμένες χημικές ουσίες σε καρκινογόνες, γεγονός που υποδηλώνει τη χρησιμότητα του γιαουρτιού στην πρόληψη του καρκίνου.

Το γιαούρτι από αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα δίνει στα ποτά κρεμώδη υφή και η γεύση του ταιριάζει με βότανα όπως η μέντα και ο άνηθος. Οι δροσιστικές του ιδιότητες είναι χαρά όταν κάνει ζέστη ή όταν τρώμε καυτερές τροφές.

Θεραπευτικές ιδιότητες του γιαουρτιού
Ανακουφίζει τα αέρια, τον πόνο των εντέρων, τη δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Καταπολεμά τις αλλεργίες και τις στοματίτιδες.
Ρυθμίζει τη λειτουργία των εντέρων και καταστέλλει τις μολύνσεις, όπως το Ε. coli. Βοηθά στην πρόληψη της προσβολής των ταξιδιωτών από τα ξένα μικρόβια. Επίσης, προλαμβάνει τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης και την κυστίτιδα.
Δρα ως βελτιωτικό της άμυνας του οργανισμού και αυξάνει την αντίσταση στις μολύνσεις.
Η καταπραϋντική του δράση στο πεπτικό σύστημα βοηθά στην ανακούφιση της καούρας στο στομάχι.
Περιέχει προσταγλανδίνες που προστατεύουν τα τοιχώματα του στομάχου από ερεθιστικές ουσίες όπως το αλκοόλ και ο καπνός, ενώ μειώνει τη συχνότητα του έλκους στομάχου.
Προστατεύει ενάντια στις καρδιοπάθειες αυξάνοντας την λιποπρωτεϊνική χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας και μειώνοντας την κακή χοληστερόλη.
Φημίζεται ότι διατηρεί το νου σε εγρήγορση και αποτρέπει το γήρας.

Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος
ΠΗΓΗ: healing drinks  - Anne McIntyre

Αρχή

 

2.  Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

17/6/2009

 Τα εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ) αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Τα τελευταία 30 χρόνια, πάντως, έχει παρατηρηθεί μια μείωση κατά 45% στους θανάτους που οφείλονται σε ΑΕΕ. Σήμερα, το 70% των ανθρώπων που παθαίνουν εγκεφαλικό συνεχίζουν να έχουν την αυτονομία τους, ενώ το 10% αναρρώνουν πλήρως.

Συμπτώματα και σημεία
Τα συμπτώματα του ΑΕΕ πρέπει να αξιολογηθούν από ειδικό γιατρό, αφού μπορεί να μιμούνται άλλες, αθωότερες καταστάσεις. Χαρακτηριστικό τους είναι η αιφνίδια εμφάνιση. Ανάλογα με την προσβεβλημένη εγκεφαλική περιοχή, μπορεί να εμφανιστούν αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο, στο χέρι ή στο πόδι στην ίδια πλευρά του σώματος, θόλωση ή απώλεια της όρασης, συνήθως από το ένα σας μάτι, απώλεια της ικανότητας ομιλίας ή της κατανόησης της ομιλίας των άλλων (αφασία), έντονος και αφόρητος πονοκέφαλος, σαν κεραυνός εν αιθρία, χωρίς προφανή αιτία, ανεξήγητη ζαλάδα, αστάθεια ή απρόκλητη πτώση.

Ισχαιμικό ΑΕΕ: Το 80% των ΑΕΕ προκαλείται από την αθηροσκλήρυνση (συσσώρευση λίπους στα αγγεία, που περιέχουν χοληστερίνη, και ονομάζεται πλάκα). Η ανώμαλη αυτή επιφάνεια προκαλεί στροβιλισμό της ροής του αίματος οδηγώντας στο σχηματισμό θρόμβου. Παροδικό ΑΕΕ: Εάν τα συμπτώματα είναι παροδικά (διαρκέσουν από 20 λεπτά έως 24 ώρες) και υποχωρήσουν, πιθανώς έχει συμβεί ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΠΙΕ). Ένα ΠΙΕ ίσως είναι ακόμη πιο επείγον από ένα βαρύ και μόνιμο ΑΕΕ, διότι εντός των επομένων ωρών, ημερών και μηνών υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υποτροπής, ενδεχομένως με μονιμότερες βλάβες.

Αιμορραγικό ΑΕΕ: Τυπικά, τα ΑΕΕ σε νεαρά άτομα είναι αιμορραγικά. Αυτός ο τύπος ΑΕΕ συμβαίνει όταν ένα αγγείο εμφανίσει διαρροή ή σπάσει εντελώς. Το αίμα από το σημείο της αιμορραγίας χύνεται στον γύρω εγκεφαλικό ιστό, προκαλώντας του βλάβη. Επίσης, τα εγκεφαλικά κύτταρα που βρίσκονται πέρα από το σημείο της διαρροής ή σπασίματος δεν αιματώνονται και παθαίνουν και αυτά βλάβη. Μια αιτία ενός αιμορραγικού ΑΕΕ είναι και το ανεύρυσμα, που συνίσταται σε διάταση, δηλαδή σε τέντωμα, πρήξιμο ενός σημείου στο τοίχωμα του αγγείου, το οποίο μεγαλώνει με την ηλικία. Η θέση της αιμορραγίας σε αυτήν την περίπτωση είναι υπαραχνοειδής, γεγονός που συνεπάγεται πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα. Η συνηθέστερη αιτία ενός αιμορραγικού εγκεφαλικού είναι η υψηλή και αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση (υπέρταση).

Πρακτικές συμβουλές
Ο πάσχων θα πρέπει να ξαπλώσει σε ήσυχο σημείο και να ενθαρρυνθεί ψυχολογικά.
Εάν ο πάσχων φέρεται περίεργα ή εμφανίζει ανεξήγητη ανησυχία ή μοιάζει να μην καταλαβαίνει τι του λέτε, ίσως εμφανίζει αφασία. Μην πανικοβάλλεστε ώστε να μην του μεταφέρετε πρόσθετη ανασφάλεια. Οι ήρεμες κινήσεις και παραινέσεις βοηθούν, καθώς μεταφέρουν με σωματικά, μη λεκτικά, μηνύματα το συναίσθημα της ασφάλειας.
Το κάθε λεπτό μετράει, καθώς μπορεί να οδηγεί σε νέκρωση μεγαλύτερου τμήματος του εγκεφάλου. Όσο περισσότερο ένα ΑΕΕ παραμένει χωρίς θεραπεία, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η βλάβη και η πιθανή αναπηρία. Μετά 4 λεπτά στέρησης των απαραίτητων θρεπτικών ουσιών, τα νευρικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν.
Σε αντίθεση με παλαιότερα, όπου η αντιμετώπιση αφορούσε μόνο τη διόρθωση των επιπλοκών, σήμερα ορισμένα τριτοβάθμια κέντρα διαθέτουν Μονάδες ΑΕΕ, στις οποίες μπορεί να χορηγηθεί θρομβόλυση, υπό προϋποθέσεις, σημαντικότερη από τις οποίες είναι ο παράγοντας - χρόνος: η θρομβόλυση πρέπει να χορηγηθεί το πολύ έως και 3 ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Με αυτήν ένα ισχαιμικό ΑΕΕ μπορεί να υποχωρήσει θεαματικά και να μην αφήσει καμία αναπηρία. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα ΑΕΕ κατάλληλα για ασφαλή θρομβόλυση.

Προσοχή
Η μείωση της πίεσης μπορεί να επιδεινώσει ένα ισχαιμικό ΑΕΕ, ενώ είναι απαραίτητη στο αιμορραγικό, οπότε η τυφλή λήψη αντιυπερτασικών είναι ριψοκίνδυνη τακτική. Ακόμη κι αν η συστολική αρτηριακή πίεση (η μεγάλη) υπερβαίνει τα 180 - 190 mm Hg (οπότε μάλλον απαιτεί μείωση ανεξάρτητα από τον τύπο του ΑΕΕ), δεν υπάρχει ασφαλής πρακτική μείωσής της εκτός νοσοκομείου και από μη ειδικούς, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης σημαντικής και επικίνδυνης υπότασης.
  Η ασπιρίνη, παρομοίως, μπορεί να βοηθήσει ένα ισχαιμικό ΑΕΕ, ωστόσο μπορεί να επιδεινώσει ένα αιμορραγικό.
Δεν υπάρχουν συνεπώς μέτρα που μπορεί κανείς να πάρει χωρίς να είναι βέβαιη η διάγνωση, μέχρι τη μεταφορά στο νοσοκομείο. Δυστυχώς, ασφαλές κριτήριο για τη διάκριση μεταξύ ισχαιμίας - αιμορραγίας είναι μόνο η υπολογιστική (αξονική) τομογραφία εγκεφάλου. Έτσι, η άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο είναι η μοναδική βοήθεια που μπορεί κανείς να προσφέρει.

Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος
ΠΗΓΗ: Popular MEDICINE
Εφημερίδα H KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / Ιούλιος 2006

Αρχή

 

3. Ψύξη: Ο κρυφός, ψυχρός κι ανάποδος εχθρός σας

3/6/2009

Ο υδράργυρος έχει πάρει την ανιούσα, η ζέστη σας τρελαίνει, η μέρα έχει μεγαλώσει, αλλά που να ξεμυτίσετε... Ήρθε η ώρα της βόλτας, άνοιξαν και τα παραθαλάσσια μαγαζιά, το σπίτι απλά δεν σας χωράει, αλλά εσείς εκεί, πίσω από τις κουρτίνες, αγκαλιά με το... κλιματιστικό.
 
Ονειρεύεστε ένα νησί, με τον ήλιο να σας καίει ανελέητα, ξαπλωμένοι στην αμμουδιά, με τη δροσιά της γαλανής θάλασσας και τη ξενοιασιά... Πότε θα έρθει επιτέλους αυτός ο μήνας των διακοπών;
 
Κάθε καλοκαίρι τα ίδια πράγματα. Μετά την τηλεόραση, το ψυγείο, το στερεοφωνικό και το πλυντήριο, έρχεται ακόμα ένα αγαθό του σύγχρονου πολιτισμού να μας κατακτήσει. Ο κλιματισμός, το γνωστό σε όλους πια "ερ-κοντίσιον", έχει γίνει μέσο επιβίωσης και μάλιστα λειτουργεί ασταμάτητα.

Η αναζήτηση όμως της δροσιάς, κρύβει και τους... κινδύνους της. Μπαίνετε στο αυτοκίνητο που έχει μείνει επί ώρες στον ήλιο των 35 C και βάζετε τον κλιματισμό στο "φουλ", για να γλιτώσετε από το ψήσιμο. Σε 5' χαμογελάτε ευτυχισμένοι μέσα στην τεχνητή δροσιά, αντικρίζοντας τον κόσμο με άλλη διάθεση. Όταν όμως βγείτε από το αυτοκίνητο, συνειδητοποιείτε ότι έχετε έναν έντονο πόνο στο στήθος που σας κόβει την αναπνοή...

Το ίδιο όμως ισχύει, ακόμα κι αν δεν έχετε κλιματισμό. Ανοίγετε το παράθυρο του αυτοκινήτου, ενώ είστε ιδρωμένοι και ο αέρας σας στεγνώνει τον αυχένα. Όταν όμως σταματήσετε, καταλαβαίνετε πως το κεφάλι σας δεν στρίβει , αριστερά, ενώ πονάτε αρκετά.

'Aλλη συνηθισμένη σκηνή είναι να κάθεστε μπροστά στον ανεμιστήρα και να γυρίζετε γύρω-γύρω, προσπαθώντας να στεγνώσετε το ιδρωμένο μπλουζάκι σας. Όταν απομακρυνθείτε από το ρεύμα, νιώθετε σα να σας έχουν "κόψει" τη μέση στα δύο και αναρωτιέστε μήπως ο χειρότερος εχθρός σας έχει καταφύγει σε βουντού και τη μοναδική στιγμή που νιώσατε ανακούφιση από τη ζέστη, σας έστειλε αυτόν τον τρομακτικό πόνο για να σας εκδικηθεί.
 
Τι πραγματικά συμβαίνει;
Ψύξη, θλάση, μυϊκός σπασμός, ραιβόκρανο, οσφυαλγία, τράβηγμα: πολλές "κακές" λέξεις μαζί, που μπορούν να δικαιολογήσουν το βασανιστήριό σας. Εσείς θα το αποκαλούσατε σουβλιά, μαχαιριά, σφάχτη, εφιάλτη...

Κι όμως πρόκειται απλά για μια ψύξη, δηλαδή μια θλάση, ή μυϊκή κάκωση, μετά από έκθεση σε έντονα ψυχρό περιβάλλον, ή συνεχόμενη έκθεση σε αέρα.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σπασμό, ένα "σφίξιμο" του μυ σε κάποιο σημείο του. Το αποτέλεσμα: έντονος πόνος και περιορισμός της κινητικότητας εκείνης της περιοχής. Δεν μπορείτε να κινηθείτε άνετα, ταλαιπωρείστε στις καθημερινές δουλειές σας, εκνευρίζεστε, χάνετε τον ύπνο σας. Ανάλογα με την έκταση και τη βαρύτητα της ψύξης, το πρόβλημα μπορεί να κρατήσει από 4 με 5 μέρες, έως και πάνω από μήνα. Και καλά να σας τύχει μέσα στον χειμώνα, λέτε "δεν βαριέσαι" και βουτάτε στο κρεβάτι σας. Το καλοκαιράκι όμως;

Τρόποι για να αποφύγετε την  ψύξη
Πρώτος και καλύτερος για να αποφύγετε την ψύξη είναι ασφαλώς η ΠΡΟΛΗΨΗ.
Προσέξτε λοιπόν ιδιαίτερα τα ακόλουθα:

 Μη ρυθμίζετε τα κλιματιστικά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
 Διατηρείτε ήπια διαφορά ανάμεσα στις θερμοκρασίες του κλιματιζόμενου χώρου και του εξωτερικού περιβάλλοντος.
 Κρατάτε τους ανεμιστήρες πάντα σε αρκετή απόσταση.
 Ποτέ μη στέκεστε ιδρωμένοι σε ρεύμα αέρα, ή μπροστά σε ανεμιστήρα / κλιματιστικό.
 Και ιδρωμένοι να μην είστε, πάλι καλό είναι να αποφύγετε τα ρεύματα αέρα.
 Μην αφήνετε βρεγμένα ρούχα επάνω σας, ακόμα και κάτω από καυτό ήλιο (ιδιαίτερα οι πιο ευαίσθητοι).

Όπως βλέπετε, το "μέτρο" στη χρήση της τεχνολογίας είναι το σημαντικότερο βήμα, για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, όπως η ψύξη. Το μικροπεριβάλλον μιας κλιματιζόμενης αίθουσας, ενός αυτοκινήτου, ή και ενός ολόκληρου σπιτιού, δεν αρκεί για να αλλάξει τη βασική θερμορύθμιση του σώματος, που ακολουθεί πιστά τις εποχές.

Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος
ΠΗΓΗ: FIT FOR FUN

Αρχή

 

4. Aγγούρι: Δροσιστικό και πλούσιο σε βιταμίνες

3/6/2009

 

Τα δροσερά λαχανικά του κήπου είναι ωφέλιμα για τη θέρμη που καίει και καταπραΰνουν τη μεγάλη φλόγωση.
Tusser, 'Αγγλος γεωπόνος του 16ου αι.

To ζουμερό αγγούρι, με την εξαιρετική δροσιστική γεύση, περιέχει πλήθος θρεπτικές ουσίες, παρά το γεγονός ότι περιέχει νερό σε ποσοστό 96%. Οι ουσίες αυτές περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C, καθώς και μέταλλα, όπως ασβέστιο, κάλιο, μαγγάνιο και θείο. Τα μέταλλα προστατεύουν τα νύχια από το σπάσιμο και διατηρούν τα μαλλιά υγιή ενώ το κάλιο ρυθμίζει την πίεση του αίματος. Λόγω της χαμηλής θερμιδικής αξίας, το αγγούρι είναι κατάλληλη τροφή για όσους κάνουν δίαιτα αδυνατίσματος ενώ η διουρητική του δράση επιτείνει την απώλεια βάρους σε περίπτωση κατακράτησης υγρών.

Προερχόμενο από την Ανατολή, όπου επί χιλιάδες χρόνια η ικανότητα του να δροσίζει και να ξεδιψάει αποδείχτηκε πολύτιμη στη ζέστη, το αγγούρι είναι ένα από τα πρώτα λαχανικά που καλλιεργήθηκαν συστηματικά. Οι θεραπευτικές ιδιότητες χρησιμοποιούνται από παλιά για την αντιμετώπιση της ζέστης και της φλόγωσης του σώματος. Στην Ινδία το αγγούρι τρώγεται για να δροσίζεται το στομάχι και να εξισορροπηθούν τα καυτερά φαγητά. Ο χυμός του με νερό είναι μια παλιά λαϊκή Ευρωπαϊκή θεραπεία για τον πυρετό. Μερικές φορές έβαζαν ένα αγγούρι δίπλα στο άρρωστο παιδί και θεωρούσαν ότι απορροφούσε τη θέρμη του πυρετού. Ο Gerard, 'Αγγλος βοτανολόγος του 16ου αι., συνέστηνε αγγούρι για τα πνευμονικά προβλήματα, την φλεγμονή του στομάχου και της κύστης, και τους ερεθισμούς του δέρματος. Υποστήριζε όμως, πως το αγγούρι γεμίζει τις φλέβες με ζωηρούς, δροσερούς χυμούς.Ιδανικά για το καλοκαίρι, τα ποτά με αγγούρι σας δροσίζουν και προλαμβάνουν την ιδρώα και την κνίδωση (ουρτικάρια), Ο χυμός του αγγουριού μπορεί να εξαχθεί τοποθετώντας φέτες ξεφλουδισμένου αγγουριού σε ένα σκεύος και κατόπιν πιέζοντας τις σε ένα λεπτό ύφασμα. Με γιαούρτι και μέντα, το αγγούρι γίνεται ένα νόστιμο συνοδευτικό για κρύα πιάτα και σούπες, το οποίο ανακουφίζει τη φλόγωση της πεπτικής οδού, τις καούρες και τη δυσπεψία, και καταπολεμά τις γαστρεντερικές λοιμώξεις, όπως το Ε. coli. Για να αποδώσει τη μέγιστη θρεπτική του αξία, πρέπει να τρώγεται με τη φλούδα.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Οι δροσιστικές και καθαριστικές ιδιότητες του αγγουριού αντιμετωπίζουν τους ερεθισμούς του δέρματος, όπως το έκζεμα, καθώς και φλεγμονές των ματιών.
Η διουρητική δράση του βοηθά σε περίπτωση κυστίτιδας, αποβάλλοντας τα βακτήρια που προσκολλώνται στα τοιχώματα της κύστης. Επίσης, μειώνει την κατακράτηση υγρών και προλαμβάνει το σχηματισμό πετρών και άμμου.
Αυξάνοντας την αποβολή των τοξινών και του ουρικού οξέος μέσω των νεφρών, και λόγω της ικανότητας του να καταπολεμά τη φλόγωση και τις φλεγμονές, το αγγούρι αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για τα αρθριτικά και την ουρική αρθρίτιδα.
Οι στερόλες που περιέχει το αγγούρι θεωρούνται ότι μειώνουν την κακή χοληστερόλη στο σώμα.

Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος
ΠΗΓΗ: healing drinks  - Anne McIntyre
 

Αρχή

 

5. Βερίκοκο: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες

27/5/2009

 Το φρούτο που τρώγεται μετά το κρέας αποσυντίθεται στο στομάχι αν όμως φαγωθεί πριν το κρέας, κατεβαίνει εύκολα κι έτσι το κρέας χωνεύεται γρηγορότερα.
John Gerard, Αγγλος αποθηκάριος του 16ου αι.

Λέγεται ότι το γλυκό βερίκοκο με το όμορφο χρώμα κέρδισε με την ομορφιά του μια θέση στον Κήπο της Εδέμ. Ο 'Αγγλος κοινωνικός μεταρρυθμιστής, John Ruskin, έλεγε ότι το βερίκοκο λάμπει με τη γλυκιά ακτινοβολία του χρυσού βελούδου.

Είναι τροφή πλούσια σε θρεπτικές ουσίες και με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, Β και C, καθώς και σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο (περισσότερο σίδηρο περιέχουν τα αποξηραμένα βερίκοκα η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου). Επειδή είναι εύπεπτα, τα ποτά με βερίκοκο είναι κατάλληλα για όσους είναι σωματικά ή πνευματικά κουρασμένοι, αναιμικοί ή σε περίοδο ανάρρωσης από ασθένεια ή στρες. Το ασβέστιο, το κάλιο και το μαγνήσιο είναι σημαντικά για την φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών, και στηρίζουν τον οργανισμό σε περιόδους άγχους και έντασης.

Το βερίκοκο προέρχεται από την κεντρική Ασία και ήταν γνωστό στην Κίνα τουλάχιστον επί 2 χιλιετίες. Στην Ευρώπη το έφερε ο Ρωμαίος στρατηγός Λούκουλος, μετά τις εκστρατείες του στην Ανατολή, για να το καλλιεργήσει στους πολυτελείς κήπους του. Ήταν περίφημη λιχουδιά και γιατρικό για τον πόνο των αυτιών, τις ρινικές λοιμώξεις και τις
αιμορροΐδες. Το βερίκοκο εισήχθη στη Βρετανία το 16ο αι. και χρησιμοποιήθηκε ως υπακτικό.Η φυσική γλύκα και ηπιότητα του βερίκοκου συνδυάζεται όμορφα με πολλές άλλες τροφές, χαρίζοντας γευστική πολυμορφία και μειώνοντας την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών. Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε ίνες και φτωχά σε θερμιδική αξία, κι έτσι ωφέλιμα για όσους παρακολουθούν το βάρος τους. Τα ποτά που περιέχουν βερίκοκο έχουν θαυμάσια ηρεμιστική επίδραση στην πεπτική οδό, καταπραΰνοντας τους ερεθισμούς, τονώνοντας την πεπτική λειτουργία και συμβάλλοντας στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Το βερίκοκο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι αλλεργιογόνο επειδή περιέχει άλατα σαλικυλικού οξέος. Το θείο που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των αποξηραμένων βερίκοκων μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, γι' αυτό είναι προτιμότερο να αγοράζουμε αποξηραμένα βερίκοκα χωρίς θείωση.

Θεραπευτικές ιδιότητες του βερίκοκου
Προλαμβάνοντας και καταπραΰνοντας τη δυσκοιλιότητα, προστατεύει από τις ασθένειες των εντέρων όπως η εκκολπωματίτιδα.
Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C προλαμβάνουν τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης, επιβραδύνουν την διαδικασία γήρανσης και την εκδήλωση των εκφυλιστικών ασθενειών, όπως η αρθρίτιδα.
Η βήτα-καροτίνη του βερίκοκου φαίνεται ότι προστατεύει από τον καρκίνο των πνευμόνων και ίσως του παγκρέατος, του δέρματος και του λάρυγγα, καθώς και κάθε μορφή που σχετίζεται με το κάπνισμα,
Παρέχοντας θρεπτικά συστατικά στο νευρικό σύστημα, το βερίκοκο αυξάνει την αντοχή στο άγχος και αποτελεί θεραπεία για την ανησυχία, την ένταση, την κατάθλιψη και την αϋπνία.
Η θρεπτική και δυναμωτική δράση του καθιστά το βερίκοκο άριστη τροφή για όσους αισθάνονται κόπωση και εξάντληση, καθώς και όσους έχουν αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες που απορροφώνται εύκολα, όπως οι έγκυοι, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος
ΠΗΓΗ: healing drinks  - Anne McIntyre

Αρχή

 

6. Τροχαίο ατύχημα

20/5/2009

 

Η φιλοσοφία των Α' Βοηθειών σε ένα τροχαίο είναι να φτάσει ο άρρωστος με ασφάλεια στο νοσοκομείο και όχι να γίνει καλά επί τόπου. Αυτό απαιτεί συγκεκριμένες και απλές ενέργειες. Αν γνωρίζουμε πώς να βοηθήσουμε, είναι θεμελιώδης κοινωνική υποχρέωσή μας να σταματήσουμε σε ένα τροχαίο στο δρόμο, όσο και αν βιαζόμαστε. Ακόμη και αν υπάρχει συγκεντρωμένο πλήθος, το πιθανότερο είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πώς να βοηθήσει. Σημαντικός παράγοντας αναπηριών μετά από ένα τροχαίο είναι οι λανθασμένες παρεμβάσεις για βοήθεια.

Πρακτικές συμβουλές
 Πάνω απ' όλα προέχει η δική σας ασφάλεια.

 Σταματήστε πιο πίσω σε ικανή απόσταση, χρησιμοποιήστε προειδοποιητικό τρίγωνο ακόμη πιο πίσω, σε απόσταση 200 μ. και πλησιάστε στο σημείο με τα πόδια. Ο χρόνος αυτός είναι και ο κατάλληλος για να ειδοποιήσετε από το κινητό σας τηλέφωνο το 112, ενημερώνοντας για τη θέση του ατυχήματος και για τον πιθανό αριθμό των θυμάτων, ανάλογα με τα αυτοκίνητα που εμπλέκονται. 

 Στο αυτοκίνητο είναι προτιμότερο να διαθέτουμε τρίγωνο παρά βαλιτσάκι με οινόπνευμα και ιώδιο. Αν πάντως δεν διαθέτουμε, είναι βασικό να αναθέσουμε σε κάποιον με ανοιχτόχρωμα ρούχα να ρυθμίζει την κυκλοφορία. 

 Μυρίστε και επιθεωρήστε για την παρουσία χυμένων καυσίμων. Σε κάθε περίπτωση αποσυνδέατε την μπαταρία των εμπλεκόμενων οχημάτων από τα καλώδιά

της, εφόσον αυτό είναι  εφικτό και γνωρίζετε πώς να το κάνετε. Επίσης, βγάλτε τα κλειδιά από τη μίζα. Εννοείται πως δεν επιτρέπουμε σε κανένα να καπνίζει γύρω από το όχημα. Επόμενη προτεραιότητα είναι η πρόληψη νέων τραυματισμών. Η βασική αρχή είναι απομακρύνετε τον κίνδυνο από το θύμα και όχι το θύμα από τον κίνδυνο. Π.χ., αν ένα όχημα φλέγεται, ενώ ένα άλλο με εγκλωβισμένους επιβάτες όχι,  προσπαθήστε  να  σπρώξετε το φλεγόμενο μακριά.

Η απελευθέρωση των θυμάτων είναι πολύ σημαντική και σε αυτήν γίνονται τα σοβαρότερα λάθη. Μη μετακινήσετε τα θύματα, παρά μόνο αν κινδυνεύουν, π.χ., από πυρκαγιά ή από πνιγμό. Στην περίπτωση αυτή, δεν τραβάμε όπως όπως: χρησιμοποιούμε το γιακά και την μπλούζα του θύματος ως προσκέφαλο, αφού την τραβήξουμε προς τα πάνω, για να μειωθούν οι μετακινήσεις του ενδεχομένως τραυματισμένου αυχένα. Προσεγγίζοντας από πίσω, βάλτε τα χέρια σας κάτω από τις μασχάλες του, πιάστε τους πήχεις και τραβήξτε το θύμα έξω από το όχημα. Τοποθετήστε το με προσοχή σε ημιπλαγιαστή θέση. Σε υποψία σοβαρής κάκωσης του αυχένα (ή αν δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει τέτοια κάκωση), το θύμα πρέπει τόσο κατά την τοποθέτηση όσο και κατά τη μεταφορά να βρίσκεται απολύτως σε ευθεία. Αν παρουσιάζει διέγερση, πρέπει να ακινητοποιηθεί με όποιο μέσο είναι εφικτό. Ελέγξτε αν υπάρχουν άλλα θύματα εκτοξευμένα έξω από τα οχήματα. Αν κάποιος διατηρεί τις αισθήσεις του, ρωτήστε τον για τον αριθμό των επιβατών. Αφού εξασφαλίσετε τα παραπάνω, προσφέρετε τις πρώτες βοήθειες.

 Προσεγγίστε πρώτα όχι τα θύματα που φωνάζουν ή βογκούν, αλλά τα σιωπηλά: πιθανώς φέρουν τις βαρύτερες κακώσεις.

 Αν ένα θύμα είναι παγιδευμένο, το βοηθάμε όπως μπορούμε, μόνο αν είναι απαραίτητο.

 Απευθυνθείτε σε κάθε θύμα φωνάζοντας δύο φορές είσαι καλά;. Αν δεν πάρετε απάντηση πρέπει να εφαρμόσετε τις αρχές της ΚΑΡΠΑ.

 Αν ένα θύμα εμφανίζει σοβαρή αιμορραγία, εφαρμόζουμε τα σχετικά μέτρα.

 Αν ο τραυματίας είναι μοτοσικλετιστής, δεν είναι αναίσθητος και δεν κάνει εμετό, δεν αφαιρούμε το κράνος του.

 Ενισχύστε ψυχολογικά τα θύματα που διατηρούν τις αισθήσεις τους.

Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος
Πηγή: Popular MEDICINE εφημ. Kαθημερινή Ιούλιος 2006

Αρχή

 

7. Θυμάρι: Τονωτικό ενάντια στην εξάντληση

13/5/2009

 Είναι ένα ευγενές δυναμωτικό των πνευμόνων,
πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη
και είναι σπάνιο να βρεις καλύτερη θεραπεία
απ' αυτό για την παιδική αρρώστια που αποκαλούν κοκκύτη.

Nicholas Culpeper, 'Αγγλος βοτανολόγος του 17ου αι.


To θερμαντικό, τονωτικό και πιπεράτο θυμάρι δυναμώνει το σώμα και το μυαλό. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην καταπολέμηση λοιμώξεων όπως το κρύωμα, ο βήχας και η γρίπη. Η ωφέλιμη επίδραση που ασκεί στο νευρικό σύστημα είναι εξαίρετη για τις περιπτώσεις σωματικής και διανοητικής εξάντλησης, καθώς και για την ανακούφιση της υπερέντασης και της κατάθλιψης.

Το θυμάρι ήταν για τους Έλληνες σύμβολο δράσης και θάρρους, ενώ για τους Ρωμαίους ήταν θεραπεία για τη μελαγχολία. Για άλλους, το θυμάρι είναι ένα βότανο που διώχνει το φόβο και τους εφιάλτες. Η σούπα από θυμάρι ήταν μεσαιωνική θεραπεία για τη δειλία. Στην Αγγλία του 14ου αι., οι κυρίες κεντούσαν μια μέλισσα να πετάει πάνω από ένα κλαδί θυμαριού πάνω στα γάντια που έδιναν στους ιππότες που έφευγαν για τη μάχη, για να τους δίνουν θάρρος. Εκείνη την εποχή το θυμάρι ήταν πολύτιμο λόγω της ικανότητας του να δυναμώνει το μυαλό και να χαρίζει μακροζωία. Η επιστήμη σήμερα μας δίνει την εξήγηση. Το θυμάρι είναι αντιοξειδωτικό, προστατεύει ενάντια στη δράση των ελεύθερων ριζών και έτσι επιβραδύνει την έναρξη της γήρανσης και των εκφυλιστικών ασθενειών.

Μέσα σε αφεψήματα και γλυκά σιρόπια που αρέσουν στα παιδιά, το θυμάρι παρέχει τη θαυμάσια θεραπευτική του δύναμη για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και την ανακούφιση του πυρετού. Το θυμάρι αρωματίζει τις σούπες και γαρνίρει του χυμούς λαχανικών. Επίσης, είναι χωνευτικό διευκολύνει την πέψη και την απορρόφηση και προλαμβάνει τα αέρια, τους κωλικούς, και τη δυσπεψία. Είναι δυναμωτικό και θερμαντικό, τονώνει την κυκλοφορία και βελτιώνει την υγεία και τη ζωτικότητα στο σύνολο. Η συνάφεια του θυμαριού προς το αναπαραγωγικό σύστημα συμβάλλει στη βελτίωση της ερωτικής ζωής τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.
 
Θεραπευτικές ιδιότητες του θυμαριού
'Αριστη θεραπεία για κάθε αναπνευστική λοίμωξη, τον πονόλαιμο, το κρύωμα, το βήχα και τη γρίπη. Ως αποχρεμπτικό, καθαρίζει τον αναπνευστικό σωλήνα, ενώ οι χαλαρωτικές του ιδιότητες ανακουφίζουν τον δυνατό βήχα και το άσθμα.
Το θυμάρι κατευνάζει τους σπασμούς του εντέρου, καταπολεμά τα αέρια, τους κωλικούς, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τη σπαστική κολίτιδα. Είναι καλή στυπτική θεραπεία για τη διάρροια και αντισηπτική για τις μολύνσεις.
Αποκαθιστώντας τη βακτηριακή χλωρίδα των εντέρων, ωφελεί όσους παίρνουν αντιβίωση ή υποφέρουν από στοματίτιδες.
Με τις αντισηπτικές και διουρητικές του ιδιότητες, καταπολεμά τις μολύνσεις του ουροποιητικού, τους ρευματισμούς, την ποδάγρα και την κατακράτηση υγρών.
Το θυμάρι δρα ρυθμιστικά στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, ανακουφίζει τους πόνους της περιόδου και θεραπεύει τις μολύνσεις. Είναι καλή θεραπεία για την άφθα.
 
Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος
ΠΗΓΗ: healing drinks  - Anne McIntyre

Αρχή

 

8.  Ηλεκτροπληξία

13/5/2009

 Το πέρασμα ηλεκτρικού ρεύματος από το σώμα μπορεί να επιφέρει σοβαρές ή θανατηφόρες κακώσεις. Μπορεί να προέρχεται από πηγή χαμηλής ή ψηλής τάσης ή από κεραυνό.

Πρακτικές συμβουλές
Αν δείτε άτομο αναίσθητο πλάι σε πηγή ψηλής τάσης, προστατέψτε κατ' αρχάς τον εαυτό σας. Μην το ακουμπήσετε με γυμνά χέρια, αλλά κατά προτίμηση με ένα στεγνό κομμάτι ξύλο, με το οποίο θα προσπαθήσετε να το απομακρύνετε. Ένας άλλος πιο ασφαλής τρόπος, είναι να περάσετε από τα πόδια του θύματος, χωρίς να τα ακουμπήσετε, μια έτοιμη να σφίξει θηλιά και να το τραβήξετε με αυτήν. Πλησιάστε πατώντας σε μονωτικό υλικό, όπως μια εφημερίδα ή ένα ξύλινο κιβώτιο.

  Αν το ατύχημα έχει συμβεί στο σπίτι, κλείστε αμέσως το γενικό διακόπτη ή επιβεβαιώστε ότι έκλεισε μόνος του. Αν δεν ξέρετε πού είναι, τραβήξτε την πρίζα της συσκευής από το ρεύμα.

Η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να επηρεάσει το σύστημα ρυθμικής λειτουργίας της καρδιάς, προκαλώντας επικίνδυνες αρρυθμίες.

Αν το θύμα είναι αναίσθητο, εφαρμόστε τις αρχές της ΚΑΡΠΑ.

Αν το θύμα αναπνέει κανονικά, τοποθετήστε το σε πλαγιαστή θέση.

Αντιμετωπίστε τα εγκαύματα, εφ' όσον υπάρχουν στις θέσεις εισόδου  και  εξόδου του  ρεύματος, αναλόγως.

Προσοχή

Ακόμη κι αν το θύμα συνέλθει πλήρως, απαιτείται τουλάχιστον 24ωρη παρακολούθηση σε καρδιολογική μονάδα για το ενδεχόμενο εμφάνισης καθυστερημένων αρρυθμιών.

Οποιοδήποτε έγκαυμα προέρχεται από ηλεκτρικό ρεύμα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό. Ένα ηλεκτρικό έγκαυμα μπορεί να φαίνεται ελαφρύ, η βλάβη όμως που προκαλεί μπορεί να επεκτείνεται σε ιστούς του σώματος πολύ βαθύτερα από το δέρμα. 

Μερικές φορές το τίναγμα που προκαλείται από την ηλεκτροπληξία μπορεί να οδηγήσει σε πτώση και να προκύψουν κατάγματα και άλλες βλάβες του σώματος.

Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος
Πηγή: Popular MEDICINE εφημ. Kαθημερινή Ιούλιος 2006

Αρχή

 

9. Δέκα τροφές με ευεργετικές ιδιότητες

13/5/2009       Της Tara Parker-Pope      THE NEW YORK TIMES

Ο Αμερικανός διατροφολόγος και συγγραφέας δρ. Τζόνι Μπόουντεν έχει καταρτίσει διάφορους καταλόγους με υγιεινά τρόφιμα, τα οποία πρέπει να τρώμε αλλά δεν το κάνουμε. Ορισμένα από αυτά, όπως η αντράκλα, δεν μπορεί να τα βρει κανείς εύκολα και γρήγορα, άλλα όμως είναι διαθέσιμα σε όλα σχεδόν τα καταστήματα τροφίμων. Ζήτησα από τον δρα Μπόουντεν να γράψει 10 από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που εύκολα μπορούμε να προμηθευτούμε. Να ποια συνιστά:

1.  ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ. Τα αποκαλεί το κόκκινο σπανάκι, επειδή είναι πλούσια σε φολικό οξύ, καθώς και σε φυσικές χρωστικές ουσίες, οι οποίες ενδεχομένως καταπολεμούν τον καρκίνο.
Πώς να τα τρώτε: φρέσκα, ωμά και τριμμένα, σε σαλάτα - το βράσιμο μειώνει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους.
2.  ΛΑΧΑΝΟ. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως η σουλφοραφάνη, που πιστεύεται ότι διεγείρουν τη δράση ενζύμων τα οποία δρουν κατά του καρκίνου.
Πώς να το τρώτε: ωμό σε σαλάτα ή σε σάντουιτς.
3.  ΚΑΝΕΛΑ. Μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς και της χοληστερόλης.
Πώς να την τρώτε: πασπαλισμένη σε καφέ ή σε χυλό βρώμης.

4.  ΧΥΜΟΣ ΑΠΟ ΡΟΔΙ. Φαίνεται να ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Πώς να τον τρώτε: απλώς να τον πίνετε.

5.  ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Πώς να τα τρώτε: τυλιγμένα με προσιούτο και ψημένα.
6. ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΙ. Είναι το πιο θρεπτικό τμήμα της κολοκύθας. Περιέχουν άφθονο μαγνήσιο, το οποίο είναι πολύτιμο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Πώς να τους τρώτε: ψητούς ως σνακ ή πασπαλισμένους σε σαλάτα.

7. ΣΑΡΔΕΛΕΣ. Ο δρ Μπόουντεν τις αποκαλεί υγιεινή τροφή σε κονσέρβα. Περιέχουν άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (είναι πολύτιμα για την καρδιαγγειακή υγεία) και ασβέστιο, καθώς και σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Πώς να τις τρώτε: να διαλέγετε σαρδέλες σε ελαιόλαδο ή σκέτες στο λίπος τους και να τις τρώτε σκέτες, αναμεμειγμένες σε σαλάτα ή λειωμένες με μουστάρδα dijon και κρεμμύδια ως συνοδευτικό.
8. ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ (turmeric). Ο σούπερ σταρ των μπαχαρικών, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Πώς να την τρώτε: αναμείξτε την σε στραπατσάδα ή με οποιοδήποτε πιάτο λαχανικών.

9.  ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ. Αν και η ψύξη μπορεί να καταστρέψει μερικά από τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών, τα παγωμένα βατόμουρα διατίθενται όλο τον χρόνο και δεν χαλάνε. Μελέτες σε ζώα έδειξαν πως βελτιώνουν τη μνήμη.
Πώς να τα τρώτε: αναμεμειγμένα με γιαούρτι ή σοκολατένιο γάλα σόγιας και πασπαλισμένα με λειωμένα αμύγδαλα.

10.  ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ. Ένα λίγων λιπαρών λαχανικό που περιέχει άφθονες φυτικές ίνες και βιταμίνη Α (τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα) και λίγες θερμίδες.
Πώς να τα τρώτε: σε σαλάτα, με λίγο βούτυρο, κανέλα και μοσχοκάρυδο.
  Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος
ΠΗΓΗ: Ένθετο ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ+ΖΩΗ
Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ - Αύγουστος 2008
   

 

Αρχή

 

 

 

  

 

 

 

Αρχή

 

 

 

free counters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λειτουργία Μετρητή απο 27/09/2010

free counters