Κώστας

Γιαννουλέας

 Επικοινωνία

Αρχική Σελίδα

περιεχόμενα

 2ο Γυμνάσιο

 3ο  Γυμνάσιο

Σελιδ. Μαθητών

Σελ.Καθηγητών 

Συλλογ. Γονέων

Εκπ/τικά  Νέα

Τεχνολογία

Ειδήσεις- Links

Health

Health1

Health2

Αθλητικά

Καιρός

Τοξοβολία

Songs - Games

Ανακύκλωση

Ν. Λακωνίας

Σπάρτη

Μυστράς

Πολιτιστικά

Φιλοσοφικά

on line users 

free counters

 

Χρήσ. Συνδ.

www.google.gr

kostasgian.blog

Β.Βαβαρούτσου

otenet.kostboul

 

                              HEALTH  3                  Άρθρα απο το

  ΘΕΜΑΤΑ  3

1.  Τροφές για καλύτερη υγεία

2.  Ζωή χωρίς υπέρταση

3.  Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά το στρες

4.  Εγκαύματα από θερμότητα

5.  Γνωρίζετε να διαβάζετε σωστά μια ετικέτα τροφίμου;

6.  Εσωτερική αιμορραγία

7.  Ο ρόλος των Βιταμινών

8.  Τροφές για γερή καρδιά (μέρος 1ο)

9.  Θερμοπληξία: τι πρέπει να προσέξουμε τους καλοκαιρινούς μήνες

10. . Ε.Ε.Σ. Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών στους εκπ/κούς στο 3ο Γυμνάσιο Σπάρτης

 

                   return to:    ..HEALTH..     ..HEALTH 1..      ..HEALTH 2..   

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

  Προπόνηση

 

  Γυναίκα & Άσκηση

 

Υγεία

healthierworld   

 

Πρώτες βοήθειες

επισκέπτες  ιστοσελίδας.                    

απο 6/4/2009free counters  ..

 

. Ε.Ε.Σ.   Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών στους εκπαιδευτικούς στο 3ο Γυμνάσιο Σπάρτης

 

   

1. Τροφές για καλύτερη υγεία
                                                                                                              17 Μαρτίου 2010
Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών βοηθά στην πρόληψη και  πολύ συχνά στην θεραπεία  ασθενειών. Κλασικό παράδειγμα η μεσογειακή διατροφή που βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαφόρων μορφών καρκίνου.  Ασφαλώς ο ρόλος της τροφής στην υγεία είναι υποβοηθητικός, ενώ τον πρώτο λόγο πάντα πρέπει να έχει ο ειδικός ιατρός. Ακόμα και το καλύτερο φάρμακο περιορίζεται από κανόνες ποσότητας και αλληλεπίδρασης. Παραθέτουμε τροφές που η λήψη τους συμβάλλει θετικά σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

Ψάρι για τον πονοκέφαλο
Τρώτε άφθονο ψάρι - το ιχθυέλαιο βοηθά στην αποφυγή πονοκεφάλων. Το ίδιο κάνει και το τζίντζερ, το οποίο μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο.

Γιαούρτι για το αλλεργικό συνάχι
Να τρώτε πολλά γιαούρτια πριν την εποχή της γύρης. Επίσης, τρώτε κάθε μέρα μέλι από την περιοχή σας (τοπικό).

Τσάι για την πρόληψη καρδιακής προσβολής
Αποτρέψτε την εναπόθεση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών με κανονικές δόσεις τσαγιού (πράγματι, το τσάι καταστέλλει την όρεξη και εμποδίζει το λίπος να εισβάλει... Το πράσινο τσάι είναι άριστο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα).
Μέλι για την αϋπνία

Χρησιμοποιήστε το μέλι ως ηρεμιστικό και καταπραϋντικό.

Κρεμμύδια για το άσθμα
Τρώτε κρεμμύδια βοηθούν στη χαλάρωση και συστολή των βρογχικών σωλήνων.

Ψάρι για την αρθρίτιδα 
Ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και οι σαρδέλες προλαμβάνουν την αρθρίτιδα. (το ψάρι έχει ωμέγα έλαια, ευεργετικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα).

Μπανάνες και Ginger για τις στομαχικές διαταραχές
Η μπανάνα θα διορθώσει το στομάχι. Το Τζίντζερ θα θεραπεύσει την πρωινή αδιαθεσία και ναυτία.

Χυμός μούρων για την ουρολοίμωξη
Ο πολύ όξινος χυμός μούρων ελέγχει τα επιβλαβή βακτήρια.

Ανανάς για προβλήματα στα οστά
Κατάγματα των οστών και οστεοπόρωση μπορούν να προληφθούν με το μαγγάνιο στον ανανά.

Κορν φλέικς για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
Οι γυναίκες μπορούν να αποφύγουν τις επιπτώσεις του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου με νιφάδες καλαμποκιού, που συμβάλλουν στη μείωση της κατάθλιψης, του άγχους και της κούρασης.

Στρείδια για προβλήματα μνήμης
Τα στρείδια συμβάλουν στη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας σας, παρέχοντας τον απαραίτητο ψευδάργυρο.

Σκόρδο για τα κρυολογήματα
Καθαρίστε το μπουκωμένο κεφάλι (μύτη) με σκόρδο (θυμηθείτε, το σκόρδο επίσης μειώνει τη χοληστερίνη).

Κόκκινη πιπεριά για το βήχα
Μια ουσία παρόμοια με αυτή που υπάρχει στα σιρόπια του βήχα βρίσκεται στην καυτερή κόκκινη πιπεριά. Χρησιμοποιήστε κόκκινο πιπέρι (πιπέρι cayenne) με προσοχή, μπορεί να ερεθίσει το στομάχι σας.

Σιτάρι, πίτουρο και λάχανο για τον καρκίνο του μαστού
Συμβάλλει στη διατήρηση των οιστρογόνων σε υγιή επίπεδα.

Σκούρα πράσινα και πορτοκαλί λαχανικά για τον καρκίνο του πνεύμονα
Ένα καλό αντίδοτο είναι βήτα καροτένιο, μια μορφή βιταμίνης Α που βρέθηκε στα σκούρα πράσινα και πορτοκαλί λαχανικά.

Λάχανο για τα έλκη
Το λάχανο περιέχει χημικές ουσίες που βοηθούν στην επούλωση τόσο γαστρικών όσο και δωδεκαδακτυλικών ελκών.

Μήλα για τη διάρροια
Ψήστε στη σχάρα ένα μήλο με τη φλούδα του, αφήστε το να γίνει καφέ και φάτε το, για να θεραπεύσετε αυτή την κατάσταση (οι μπανάνες είναι καλές για αυτήν την πάθηση).

Αβοκάντο για προβλήματα στις αρτηρίες
Τα μονοακόρεστα λιπαρά στο αβοκάντο μειώνουν τη χοληστερόλη.

Σέλινο και ελαιόλαδο για ψηλή αρτηριακή πίεση
Το ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Το σέλινο επίσης περιέχει μια χημική ουσία που μειώνει την πίεση.

Μπρόκολο και φιστίκια για το ζάχαρο
Το χρώμιο στο μπρόκολο και στα φιστίκια βοηθάει στη ρύθμιση της ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα.

Φρούτα 5 αστέρων για την υγεία μας

1. ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ: Μικρό αλλά πανίσχυρο. Είναι μια καλή πηγή Καλίου, Μαγνησίου, Βιταμίνης Ε και φυτικών ινών. Η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C είναι διπλάσια από του πορτοκαλιού.

2. ΜΗΛΟ: Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα. Παρά το γεγονός ότι ένα μήλο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, έχει αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή που ενισχύουν τη δράση της βιταμίνης C, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των κινδύνων εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

3. ΦΡΑΟΥΛΑ: Προστατευτικό φρούτο. Οι Φράουλες έχουν την υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική δύναμη μεταξύ των μεγάλων φρούτων και προστατεύουν τον οργανισμό από τον καρκίνο προκαλώντας, αιμοφόρα αγγεία που φράζουν τις ελεύθερες ρίζες. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και μας κρατούν νέους. Τα Βατόμουρα (blueberries) από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά.

4. ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Γλυκύτατο. Τρώγοντας 2 με 4 πορτοκάλια την ημέρα μπορεί να βοηθήσουν να κρατήσετε μακριά τα κρυολογήματα, χαμηλότερη τη χοληστερόλη, την πρόληψη και διάλυση πέτρας στα νεφρά, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

5. ΚΑΡΠΟΥΖΙ: Παγωμένο σβήνει τη δίψα. Αποτελείται από 92% νερό, είναι επίσης συσκευασμένο με μια γιγαντιαία δόση γλουταθειόνης, η οποία βοηθά ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.. Αποτελεί επίσης βασική πηγή λυκοπένιο - οξειδωτικό για την καταπολέμηση του καρκίνου. 'Αλλες θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στο καρπούζι είναι Βιταμίνη C και Κάλιο.

Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος

Αρχή

 

2.  Ζωή χωρίς υπέρταση

                                                                                                                             10 Μαρτίου 2010
Στις σύγχρονες κοινωνίες, υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των ενηλίκων έχει υπέρταση. Από αυτούς ο ένας στους τρεις δεν το γνωρίζει, ενώ από αυτούς που το γνωρίζουν λιγότεροι από τους µισούς προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν. Με εμφανή λοιπόν, τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών για τπν υγεία µας, και µε δεδοµένο ότι n διάγνωση και n θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι εύκολη και εφικτή, λίγη προσοχή αρκεί για να διαφύγουµε τον κίνδυνο και  να  αντιμετωπίσουμε το πρόβληµα.

Τι είναι n υπέρταση;
Αρτηριακή πίεση είναι n πίεση που ασκεί το αίµα στο εσωτερικό τοίχωµα των µεγάλων αρτηριών του σώµατος που µεταφέρουν το αίµα από την καρδιά σε όλα τα όργανα του σώµατος. Υπέρταση σηµαίνει ότι n αρτηριακή πίεση είναι σταθερά αυξημένη πάνω από τα φυσιολογικά όρια και είναι ένας από τους σημαντικότερους και τους συχνότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για έµφραγµα.

Ποια είναι τα αίτια τns υπέρτασης.


Στη µεγάλη πλειονότητά τους (95%) οι υπερτασικοί εµφανίζουν τη λεγόµενη «ιδιοπαθή» υπέρταση. Πρόκειται για υπέρταση ουσιαστικά άγνωστης αιτίας που έχει σχέση κυρίως µε την κληρονομικότητα (γονίδια) καθώς και µε άλλους παράγοντες, όπως είναι n παχυσαρκία, n µακροχρόνια πρόσληψη αυξημένης ποσότητας αλατιού, n καθιστική ζωή, κλπ. Συνήθως εµφανίζεται µετά την ηλικία των 30 ετών, αλλά µπορεί να εµφανιστεί ακόµα και σε παιδιά.

Ποιά είναι τα συµπτώµατα τns υπέρτασns:
Η αυξηµένη αρτηριακή πίεση κατά κανόνα δεν γίνεται αισθητή και δεν προκαλεί καµιά ενόχληση. Τα συµπτώµατα, όταν υπάρχουν, οφείλονται στις επιπλοκές της, που συνήθως εµφανίζονται µετά από χρόνια. Γι' αυτό n υπέρταση είναι γνωστή ως «σιωπηλός δολοφόνος» (silent killer) Συµπτώµατα όπως ο πονοκέφαλος, n ζάλη και τα βουητό στα αυτιά δεν οφείλονται στην υπέρταση. Αντίθετα αυτά µπορούν να προκαλέσουν ανησυχία που µπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης.

Πώs τίθεται η διάγνωση
Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται µε δύο αριθµούς, π.χ. 150/95. Ο µεγαλύτερος αριθµός είναι n «συστολική» πίεση που είναι γνωστή ως, «µεγάλη» πίεση και ο µικρότερος η «διαστολική- ή «µικρή» πίεση. Η διάγνωση της υπέρτασης τίθεται όταν σε τουλάχιστον 2-3 επισκέψεις σε γιατρό n συστολική πίεση είναι σταθερά πάνω από 140 και  n διαστολική πάνω από 90, ή και τα δύο. Στους διαβητικούς και τους νεφροπαθείς ο στόχος είναι ακόµα χαμηλότερος (κάτω από 130 και 80).
Στη χώρα µας λιγότεροι από το 25% των υπερτασικών είναι καλά ρυθµισµένοι.

Πώs θεραπεύεται;
Ουσιαστικά, n ίαση τπς υπέρτασης δεν είναι δυνατή. Με άλλα λόγια, ένας υπερτασικός δεν µπορεί «να γίνει καλά», όπως ένας άρρωστος µε πνευµονία. Είναι, όµως δυνατό n πίεση να ελαττωθεί στα φυσιολογικά επίπεδα, κυρίως µε τακτική και συνεχή λήψη αντιυπερτασικών φαρµάκων, καθώς και µε άλλα µέσα, όπως n μείωση του σωµατικού βάρους, του αλατιού στο φαγητό, κλπ. Συνήθως n θεραπεία αρχίζει µε ένα φάρµακο. Αν n πίεση είναι πολύ αυξημένη, ή υπάρχουν κι άλλα προβλήματα (διαβήτης, προηγούμενο καρδιαγγειακό επεισόδιο, κλπ) µπορεί ο γιατρός να προτιμήσει  να χορηγήσει εξαρχής 2 φάρµακα (πολλές φορές σε ένα χάπι).

Η θεραπεία της υπέρτασης δεν είναι όπως n ασπιρίνη στον πονοκέφαλο. Το φάρµακο πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά και πρέπει να αποφεύγεται n λήψη επιπλέον φαρµάκου χωρίς ιατρική συµβουλή όταν n πίεση βρεθεί περιστασιακά αυξημένη.

Η χορήγηση συμπληρωματικών φαρµάκων όταν n πίεση βρεθεί αυξημένη, είναι απόλυτα λανθασμένη τακτική και πρέπει να αποφεύγεται.

Πώs προλαµβάνεται;
Εκτός από τα φάρµακα, διάφορα άλλα µέσα µπορούν να µειώσουν σε κάποιο βαθµό την πίεση. Τα µέσα αυτά είναι χρήσιμα σε όλα τα υπερτασικά άτοµα, ανεξάρτητα από το αν παίρνουν ή  όχι αντιυπερτασικά φάρµακα. Η ελάττωση του σωµατικού βάρους στους υπέρΒαρους υπερτασικούς είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τπ µμείωση της πίεσης. Ακόµα και µικρή απώλεια Βάρους (πχ, 5 κιλά) µπορεί να βοηθήσει στη µμείωση της πίεσης αλλά και στη βελτίωση άλλων παραγόντων που οδηγούν σε καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως είναι n χοληστερίνη και το σάκχαρο.

Διατροφή µε πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκοµικά χωρίς λίπη, δηλαδή διατροφή πλούσια σε κάλιο και ασβέστιο, καθώς και µμείωση της πρόσληψης του αλατιού µπορεί επίσης να βοηθήσει στη µμείωση της πίεσης. Ο περιορισµός της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών (µέχρι δύο ποτά την ηµέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες) επίσης μειώνει τπν αρτηριακή πίεση σ’ αυτούς που κάνουν κατάχρηση. Επιπλέον η σωματική άσκηση (γρήγορο περπάτημα ή ποδήλατο για τουλάχιστον µισή  ώρα τη µέρα τις περισσότερες µέρες της εβδοµάδας) και n διακοπή του καπνίσµατος µπορεί να βοηθήσει στη µείωση της πίεσης και στη βελτίωση άλλων παραγόντων κινδύνου όπως είναι n αυξημένη χοληστερίνη και το σάκχαρο.

Στόχος της αντιυπερτασικής θεραπείας δεν είναι µόνο n μείωση της πίεσης, αλλά κυρίως n πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων Γι' αυτό, σε όλα τα υπερτασικά άτοµα, πρέπει να αντιµετωπίζονται αποτελεσµατικά και όλοι οι άλλοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα πρόκλησης ενός καρδιαγγειακού επεισοδίου. Πρέπει, δηλαδή, να αντιµετωπίζονται παράλληλα n αυξημένη χοληστερίνη και ο σακχαρώδης διαβήτης και οπωσδήποτε να διακόπτεται το κάπνισµα.

Γυναίκα & Υγεία Νοέμβριος 2009
Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλο
ς

Αρχή

 

3.  Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά το στρες

                                                                                                                                          24 Φεβρουαρίου 2010
Το στρες αποτελεί μια αντίδραση του σώματος στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος. Δημιουργεί διφορούμενα συναισθήματα καθώς   έχει   σωματικές   και   συναισθηματικές   επιπτώσεις πάνω μας. Συχνά μας ωθεί να δράσουμε και να σκεφτούμε νέες προοπτικές, όμως αν το βιώσουμε από την αρνητική του  πλευρά,   μάς  κάνει  να νοιώθουμε  θυμό,   απόρριψη, θλίψη και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές, αϋπνία, υπέρταση, έλκος, καρδιακές παθήσεις, δερματικές παθήσεις κ.λπ.

Οι καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε έντονο στρες είναι ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η γέννηση ενός παιδιού, μια απόλυση ή μια προαγωγή, μια νέα σχέση ή ένα διαζύγιο, ένα έντονο τραυματικό γεγονός. Όλες αυτές οι καταστάσεις εντείνουν το στρες καθώς ο οργανισμός μας προσπαθεί να προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα.

Χρειάζεται να εξαλείψω το στρες από τη ζωή μου;
Το θετικό στρες προσθέτει προσμονή και ενθουσιασμό και μας κρατά σε εγρήγορση. Πρόκειται για το «δημιουργικό» στρες που με τον κατάλληλο χειρισμό μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχημένες αποφάσεις και επιτυχημένες πράξεις. Οι προθεσμίες, οι ανταγωνισμοί, οι συγκρούσεις ακόμα και οι απογοητεύσεις δίνουν βάθος και πλούτο στη ζωή. Στόχος μας λοιπόν δεν είναι να το εξαλείψουμε από τη ζωή μας, αλλά να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε προς όφελος μας. Αυτό που χρειάζεται να κάνει ο καθένας από εμάς είναι να βρει τον ατομικά λειτουργικό βαθμό στρες ο οποίος θα τον κινητοποιεί και δεν θα τον παραλύει. Ο βαθμός αυτός διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την προσωπικότητα, την ηλικία, τις αντοχές και τις αντιδράσεις του καθενός.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω καλύτερα το στρες;
Επειδή η αποφυγή ή/και η απομάκρυνση μας από τη πηγή του στρες είναι σχεδόν πάντα αδύνατη, είναι απαραίτητο να μάθουμε πώς να μεταβάλλουμε τις αντιδράσεις μας στις στρεσογόνες καταστάσεις προκειμένου να μην έχουμε τις αρνητικές επιπτώσεις:

1. Προσδιόρισε τις καταστάσεις που σου προκαλούν στρες και τις αντιδράσεις σου (συναισθηματικές ή/και σωματικές).
•  Συνειδητοποίησε τι σου προκαλεί αρνητικό στρες.
•  Μην το αγνοείς και μην αποφεύγεις το πρόβλημα.
•  Προσδιόρισε ποια γεγονότα σε στρεσάρουν.
•  Πώς ερμηνεύεις τη σημασία αυτών των γεγονότων;
•  Πρόσεξε πώς αντιδρά το σώμα σου στο στρες.
•  Παρουσιάζεις νευρικότητα ή ταράζεσαι;
•  Αν ναι, ποιες είναι οι αντιδράσεις σου;

2. Αναγνώρισε ποιες από τι καταστάσεις αυτές θα  μπορούσες να αλλάξεις.
•  Μπορείς να αποφύγεις ή να εξαλείψεις τις στρεσογόνες πηγές εντελώς;
•  Μπορείς να μειώσεις την ένταση τους;
•  Μπορείς να εκτίθεσαι λιγότερο στις πηγές αυτές π.χ. κάνοντας κάποια διαλείμματα;
•  Μπορείς να αφιερώσεις χρόνο και ενέργεια για να κάνεις κάποιες αλλαγές;  (π.χ. να βάλεις στόχους και προτεραιότητες).

3. Μείωσε την ένταση των συναισθηματικών σου αντιδράσεων στο στρες.
• Αναρωτήσου αν η αντίδραση σου στο στρες εξαρτάται από τις πεποιθήσεις σου σχετικά με την έννοια του κινδύνου (σωματικού και/ή ψυχολογικού). Μήπως υπερβάλλεις στην εκτίμηση των συνεπειών που κάποιοι στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να έχουν στη ζωή σου; Στο μυαλό σου μια δύσκολη κατάσταση παίρνει διαστάσεις καταστροφικές;
• Περιμένεις από τον εαυτό σου να τους ευχαριστεί όλους;
• Ό,τι σου συμβαίνει το βλέπεις από την σκοπιά του κρίσιμου ή επείγοντος; Πιστεύεις ότι πρέπει πάντα να ελέγχεις τις καταστάσεις γύρω σου;
• Προσπάθησε να υιοθετήσεις πιο ρεαλιστικούς τρόπους θεώρησης του κόσμου. Δες το στρες σαν κάτι που μπορείς να αντιμετωπίσεις και όχι σαν κάτι που σε καταβάλλει.
• Προσπάθησε να μετριάσεις τις υπερβολικές συναισθηματικές σου αντιδράσεις.
• Απομακρύνσου λίγο από την κατάσταση που σε προβληματίζει και δες την στην σωστή της προοπτική. Μην εστιάζεις στην αρνητική της πλευρά και μην ρωτάς συνέχεια τον εαυτό σου «και αν δεν...;»

4. Μετρίασε την ένταση των σωματικών σου αντιδράσεων στο στρες.
• Η αργή και βαθιά αναπνοή θα επαναφέρει τους καρδιακούς παλμούς και την αναπνοή σου στο φυσιολογικό τους ρυθμό.
• Οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν, επίσης, να μειώσουν την ένταση στους μύες σου.

5.Ενίσχυσε τα σωματικά σου αποθέματα.
•  Γυμνάσου 3 ή 4 φορές την εβδομάδα (το περπάτημα, το τρέξιμο, η κολύμβηση και το ποδήλατο θεωρούνται οι καλύτερες ασκήσεις).
•  Να τρως ισορροπημένα και θρεπτικά γεύματα.
•  Διατήρησε το ιδανικό σου βάρος.
• Απέφευγε τη νικοτίνη, την υπερβολική καφεΐνη και άλλα διεγερτικά.
• Ισορρόπησε τη ζωή σου. Κάνε διαλείμματα και «απόδρασε» όποτε μπορείς.
• Κοιμήσου αρκετά, Προσπάθησε να είσαι όσο πιο συνεπής μπορείς με το ωράριο του ύπνου σου.

6. Διατήρησε τα συναισθηματικά σου αποθέματα.
• Ανάπτυξε αμοιβαία υποστηρικτικές φιλίες/σχέσεις.
• Θέσε ρεαλιστικούς στόχους που έχουν νόημα για εσένα και μην υιοθετείς αυτούς που οι άλλοι σου ορίζουν.
• Θέσε προτεραιότητες και μην επιδιώκεις να τα κάνεις όλα. (Όπως λέει και ένα ανέκδοτο ο τελευταίος superman ή superwoman πέθανε στην προσπάθεια του να αποκτήσει αυτές τις super ιδιότητες!).
• Προετοιμαστείτε για τυχόν απογοητεύσεις, αποτυχίες και λύπες.
• Να είσαι καλός/η με τον εαυτό σου. Φρόντισε τον και καν' τον καλύτερο φίλο σου.

Σπύρος Κωστελέτος
Περιοδικό Εμείς του ΑΣΕΔ

Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος

Αρχή

 

 4.  Εγκαύματα από θερμότητα

                                                                                                                                          27 Ιανουαρίου 2010
Τα εγκαύματα αυτά μπορεί να προκληθούν από φωτιά, παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, καυτά υγρά, επαφή με καυτά ή πολύ ψυχρά αντικείμενα ή ηλεκτρισμό. Μπορεί να είναι από ανάξια λόγου ενόχληση έως και απειλητικά για τη ζωή.

Οι πρώτες βοήθειες σε ένα έγκαυμα εξαρτώνται από το βαθμό του. Τα λιγότερο σοβαρά εγκαύματα είναι αυτά στα οποία μόνο το εξωτερικό στρώμα του δέρματος (η επιδερμίδα) έχει καεί (πρώτου βαθμού). Το δέρμα είναι συνήθως κόκκινο, ενώ μπορεί να υπάρχει και πρήξιμο και πόνος. Ωστόσο, το εξωτερικό στρώμα του δέρματος δεν έχει καεί σε όλο του το πάχος.

Όταν το πρώτο στρώμα του δέρματος έχει καεί σε όλο του το πάχος και το κάψιμο έχει επεκταθεί και στο δεύτερο στρώμα, τότε το έγκαυμα χαρακτηρίζεται δεύτερου βαθμού. Χαρακτηριστικό του είναι η ανάπτυξη φυσαλίδων και το δέρμα παίρνει μια έντονα κόκκινη εμφάνιση και μοιάζει σαν βρώμικο. Συνυπάρχουν έντονο πρήξιμο και πόνος.

Τα ακόμη πιο σοβαρά εγκαύματα περιλαμβάνουν όλα τα στρώματα του δέρματος. Το λίπος, τα νεύρα, οι μύες, ακόμα και τα κόκαλα μπορεί να επηρεαστούν. Μπορεί να υπάρχουν περιοχές όπου το δέρμα έχει καρβουνιάσει εντελώς ή έχει μια λευκωπή όψη. Μπορεί να υπάρχει έντονος πόνος, αλλά στην περίπτωση που έχουν καταστραφεί τα νεύρα, δεν υπάρχει καθόλου πόνος. Αυτή είναι και η πιο σοβαρή περίπτωση!

                                                  Πρακτικές συμβουλές

Α) Σοβαρά εγκαύματα.
Αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια (καλέστε το 166). Μέχρι να φτάσει, ελέγχετε περιοδικά αν το θύμα αναπνέει. Εάν όχι, εφαρμόστε ΚΑΡΠΑ. Βεβαιωθείτε ότι το θύμα δεν παραμένει σε επαφή με υλικά που καίνε. Μην απομακρύνετε τα καμένα ρούχα και γενικά ό,τι μοιάζει να έχει κολλήσει. Καλύψτε την περιοχή του εγκαύματος με μια κρύα, βρεγμένη, αποστειρωμένη κομπρέσα ή με ένα καθαρό ύφασμα. Αν δεν υπάρχουν, καλύτερα μην τοποθετήσετε τίποτα. Το θύμα, εφ' όσον έχει τις αισθήσεις του, μπορεί και πρέπει να πίνει νερό ακόμη και αν δεν διψάει (μισό ποτήρι ανά μισή ώρα). Ένα θύμα σοβαρού εγκαύματος μπορεί ανά πάσα στιγμή να εμφανίσει καταπληξία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν λιποθυμία, ωχρότητα ή ρηχή αναπνοή.

Β) Ελαφρά εγκαύματα.

Ένα τέτοιο έγκαυμα, πέρα από τα χαρακτηριστικά του, δεν πρέπει να περιλαμβάνει μεγάλο τμήμα των χεριών, των ποδιών, του προσώπου, της βουβωνικής χώρας, των γλουτών ή μιας μεγάλης άρθρωσης. Στα ελαφρά εγκαύματα κατ' αρχήν δεν απαιτείται απαραίτητα ιατρική παρέμβαση.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΕΤΕ ΑΤΟΜΟ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ:
•Βεβαιωθείτε ότι το κτίριο δεν είναι έτοιμο να καταρρεύσει.

•Δέστε στη μέση σας ένα σχοινί και δώστε την άκρη του σε χειροδύναμο άτομο, με τη συνεννόηση να σας τραβήξει εάν το σχοινί χαλαρώσει για πάνω από 10 δευτερόλεπτα. Κρατάτε το σχοινί τεντωμένο. Μην περάσετε πάνω από φωτιά γιατί θα καεί.

•Δέστε ένα βρεγμένο πανί γύρω από τη μύτη και το στόμα σας. Αυτό σας προστατεύει μόνο από τον καπνό και όχι από τοξικά αέρια.

•Αν ο καπνός είναι πολύ πυκνός, προχωρήστε έρποντας στο δάπεδο, γιατί εκεί θα υπάρχει ο καθαρότερος αέρας.

•Αν το θύμα είναι αναίσθητο, ανασηκώστε τον κορμό του, πιάστε το από τις μασχάλες και σύρετέ το προς τα έξω πισωπατώντας.

• Δροσίστε άμεσα την περιοχή του εγκαύματος. Όσο πιο γρήγορα το κάνετε, τόσο μικρότερες θα είναι οι βλάβες. Μη χρησιμοποιήσετε γιατροσόφια (π.χ. χυμό ντομάτας), αλλά απλά κρατήστε το σημείο που κάηκε κάτω από μια βρύση με τρεχούμενο νερό για 15 λεπτά. Αν αυτό δεν βολεύει, μπορείτε να βυθίσετε το σημείο σε κρύο νερό το οποίο αλλάζετε περιοδικά ή να τοποθετήσετε κρύες κομπρέσες.

•Αφού το έγκαυμα δροσιστεί αρχικά, χρησιμοποιείστε ένα ειδικό προϊόν για εγκαύματα (κρέμα, gel, ή λοσιόν). Αλοιφές με κορτιζόνη (1% υδροκορτιζόνη) επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο στα ηλιακά εγκαύματα.

•Ένα έγκαυμα μπορεί να παραμείνει και ελεύθερο στον αέρα, ωστόσο δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή υγρά. Αν υπάρχει αυτή η πιθανότητα, καλό είναι να το καλύψετε με επίδεση.

•Αν θα επιδέσετε το έγκαυμα, χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε γάζα εμποτισμένη σε μαλακτικό υλικό για να μην κολλήσει και ακολούθως με έναν αποστειρωμένο επίδεσμο (το βαμβάκι απαγορεύεται). Τυλίξτε το χαλαρά. Η επίδεση κρατάει τον αέρα μακριά από το έγκαυμα, ελαττώνει τον πόνο και προστατεύει από τη μόλυνση. Η επίδεση αυτή πρέπει να αλλάζει καθημερινά, με καθαρά χέρια και να μεσολαβεί καθάρισμα της περιοχής με ουδέτερο σαπούνι και νερό.

•Αν ο πόνος είναι έντονος, πάρτε κάποιο παυσίπονο σε επαρκή δόση [π.χ. παρακεταμόλη, (Depon), 1.000 mg].

•Τα ελαφρά εγκαύματα επουλώνονται συνήθως μέσα σε 1 με 2 εβδομάδες.

Προσοχή
•Αν το δευτέρου βαθμού έγκαυμα εκτείνεται σε μια περιοχή μεγαλύτερη σε διάμετρο από 5 - 8 εκατοστά ή αν αφορά τα χέρια, τα πόδια, το πρόσωπο, τη βουβωνική χώρα, τους γλουτούς ή μια μεγάλη άρθρωση, αναζητήστε επειγόντως ιατρική φροντίδα διότι επιπλοκές κατά την επούλωση θα επηρεάσουν σημαντικές λειτουργίες.

•Παρακολουθείτε καθημερινά το έγκαυμα για σημάδια μόλυνσης. Η μόλυνση μετατρέπει αυτόματα ένα έγκαυμα από ελαφρύ σε δυνητικά σοβαρό. Εάν το υγρό στις φυσαλίδες γίνει θολό ή πρασινωπό, πιθανότατα έχει μολυνθεί. Στις περιπτώσεις αυτές αναζητήστε άμεσα γιατρό.

•Μη χρησιμοποιείτε πάγο. Θα προκαλέσετε ενδεχομένως και κρυοπάγημα που σημαίνει περαιτέρω βλάβες του δέρματος.

•Μη σπάτε τις φυσαλίδες εσείς. Αυτό επιτρέπεται να γίνει μόνο σε ιατρείο με αποστειρωμένα μέσα. Οι γεμάτες με υγρό φυσαλίδες προστατεύουν από τη μόλυνση.

•Εάν μια φυσαλίδα σπάσει μόνη της, καθαρίστε την περιοχή με ουδέτερο σαπούνι και νερό και καλύψτε την όπως αναγράφεται παραπάνω.

Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος
Πηγή: Popular MEDICINE –εφημ. Kαθημερινή –Ιούλιος 2006

                                                                           

Αρχή

 

 
 5.  Γνωρίζετε να διαβάζετε σωστά μια ετικέτα τροφίμου;

                                                                                                                                                              20 Ιανουαρίου 2010
Ο ρόλος των ετικετών τροφίμων ανέκαθεν ήταν πολύ σπουδαίος, καθώς παρέχουν στον καταναλωτή πολύ σημαντικές πληροφορίες για το προϊόν που έχει μπροστά του και θέλει να αγοράσει. Πολύ περισσότερο σήμερα που οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής είναι τόσο γρήγοροι που μας αναγκάζουν να στρεφόμαστε στην κατανάλωση συσκευασμένων τροφίμων.

Δυστυχώς όμως, παρ΄ όλο που μελέτες έχουν δείξει πως οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για διατροφικές πληροφορίες, οι περισσότεροι δε μπορούν να τις κατανοήσουν, αφού οι ετικέτες τους προκαλούν σύγχυση. Μάλιστα, σε έρευνα του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων το 2006 σχετικά με τις ετικέτες τροφίμων, βρέθηκε ότι μόνο το 1/3 του καταναλωτικού κοινού είναι σε θέση να τις κατανοήσει.

Αν και για πολλούς οι ετικέτες τροφίμων θεωρούνται περιττές, στην πραγματικότητα αποτελούν απαραίτητα εργαλεία που μας βοηθούν να αξιολογούμε τρόφιμα και να αποφασίζουμε αν τελικά θέλουμε να τα καταναλώσουμε. Είναι πολύ σημαντικό όμως να γνωρίζουμε πώς να διαβάζουμε σωστά μια ετικέτα τροφίμων, ούτως ώστε να μπορούμε να αντλούμε όλες τις σημαντικές πληροφορίες που περικλείουν. Με μια πρώτη ματιά μια ετικέτα τροφίμων φαίνεται δυσνόητη, αν την παρατηρήσουμε όμως λίγο πιο προσεκτικά θα διαπιστώσουμε ότι στην πραγματικότητα είναι αρκετά απλή.

Στην πράξη, λοιπόν, σε μια ετικέτα ενός συσκευασμένου τροφίμου αναγράφονται οι εξής πληροφορίες: τα συστατικά, το συνολικό βάρος ή όγκος, η ημερομηνία παραγωγής και λήξης και τέλος η διατροφική ανάλυση του προϊόντος. Όσον αφορά στη διατροφική ανάλυση δίνονται πάντα πληροφορίες για την ενέργεια του τροφίμου, δηλαδή πόσες θερμίδες δίνει, τα βασικά μακροθρεπτικά συστατικά απ΄ τα οποία αποτελείται, που είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη, αλλά και για τα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχει και είναι οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα.

Για να γίνουν όλα πιο κατανοητά, ας αναλύσουμε την ετικέτα που φαίνεται δίπλα και αφορά σε δημητριακά πρωινού (κάντε κλικ στην ετικέτα για να τη δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος). Όπως βλέπουμε στο πάνω μέρος της ετικέτας αναγράφονται όλα τα συστατικά του προϊόντος, αρχίζοντας με αυτό που περιέχεται στη μεγαλύτερη ποσότητα και τελειώνοντας με εκείνο που περιέχεται στη μικρότερη. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή άτομα που πάσχουν από κάποια αλλεργία ή μεταβολικό νόσημα που δεν τους επιτρέπουν να καταναλώνουν κάποιο συγκεκριμένο συστατικό. Σε αυτό τρόφιμο σημειώνεται ότι περιέχεται γάλα, σιτάρι και κριθάρι, γεγονός που μπορεί να το καθιστά ακατάλληλο για άτομα με δυσανοχή στη λακτόζη ή δυσανεξία στη γλουτένη - κοιλιοκάκη.

Συνεχίζοντας στον πίνακα που περικλείει τις πληροφορίες διατροφής, παρατηρούμε ότι αποτελείται από τρεις στήλες. Στην πρώτη αναγράφονται απλώς η ενέργεια και τα συστατικά του τροφίμου, στη δεύτερη στήλη φαίνεται η περιεκτικότητα αυτών σε 100 gr προϊόντος, ενώ στην τρίτη τι περιέχεται σε μια μερίδα, δηλαδή 30 gr δημητριακών μαζί με 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα 1,5% λιπαρά. Για παράδειγμα, εάν καταναλώσουμε 100 gr προϊόντος θα “πάρουμε” 374 kcal, ενώ σε περίπτωση που καταναλώσουμε 1 μερίδα (βλέπε παραπάνω) 171 kcal.

Τα συστατικά στα οποία αξίζει να δίνουμε προσοχή είναι τα σάκχαρα, τα κορεσμένα λίπη, τα trans λίπη και το νάτριο (αλάτι) που μπορεί να γίνουν επιβαρυντικά για την υγεία και έτσι καλό θα είναι να προτιμάμε τα τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτά. Αντίθετα, είναι σημαντικό να επιλέγουμε προϊόντα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (προϊόντα ολικής αλέσεως), καθώς είναι πολύ ευεργετικές για την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και την υγεία μας γενικότερα.

Κλείνοντας την περιγραφή του πίνακα με τις βιταμίνες και τα μέταλλα, βλέπουμε για παράδειγμα ότι από 100 gr προϊόντος προσλαμβάνουμε 100 mg βιταμίνης C, ενώ από 1 μερίδα προσλαμβάνουμε 31 mg. Ο αριθμός που αναγράφεται μέσα στην παρένθεση είναι το ποσοστό κάλυψης του RDA ή της ΣΗΠ (Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη). Το RDA ή ΣΗΠ είναι η ποσότητα κάθε θρεπτικού συστατικού που πρέπει να προσλαμβάνει κανείς καθημερινά, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς υγείας, προκειμένου να καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του και να διατηρεί την καλή του υγεία. Έτσι, λοιπόν, καταναλώνοντας 1 μερίδα (30 gr δημητριακών με 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα 1,5% λιπαρά) καλύπτουμε το 52% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C. Παρ΄ όλο που ένα τρόφιμο μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο ποσοστό του RDA (των ημερήσιων αναγκών μας) για κάποιο θρεπτικό συστατικό, αυτό δε σημαίνει πως μπορεί να αποτελέσει και πλήρη τροφή ούτως ώστε να καταναλώνεται κατά αποκλειστικότητα. Το κλειδί για καλή υγεία είναι ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που αποτελείται από μια ποικιλία τροφίμων!

Τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια να γίνουν πιο κατανοητές οι ετικέτες τροφίμων, προστέθηκε και ένας νέος τρόπος αναγραφής των θρεπτικών συστατικών, όπως μπορεί να έχετε δει στις συσκευασίες των δημητριακών και των αναψυκτικών.

Πρόκειται για το σύστημα GDAs - Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη, που εφαρμόζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελεί έναν πιο απλουστευμένο τρόπο παρουσίασης όλων των προαναφερθεισών πληροφοριών. Συγκεκριμένα, ο οδηγός αυτός δίνει πληροφορίες για τις θερμίδες, τα σάκχαρα, τα κορεσμένα λίπη και το αλάτι (τα συστατικά δηλαδή που όπως αναφέραμε προηγουμένως πρέπει να προσέχουμε περισσότερο) που περιέχονται σε μια συγκεκριμένη ποσότητα τροφίμου, καθώς και το ποσοστό κάλυψης των προτεινόμενων ημερησίων αναγκών των ενηλίκων, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα να ξέρουμε πόσο ισορροπημένη είναι η διατροφή μας.



Παρατηρούμε, λοιπόν, πως εάν αφιερώσουμε λίγα μόνο λεπτά στην ανάγνωση μιας ετικέτας μπορούμε να αντλήσουμε πολλές και σημαντικές πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να αξιολογούμε τα τρόφιμα και να κάνουμε συνειδητά υγιεινές επιλογές. Για αυτό την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε το σούπερ μάρκετ προσπαθήστε να δώσετε μια πιο προσεκτική ματιά στις ετικέτες των προϊόντων που επιθυμείτε να αγοράσετε!

Βανδώρου Αναστασία, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Κυριακού Κατερίνα, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος

Αρχή

 

6.  Εσωτερική αιμορραγία

                                                                                                                                      30 Δεκεμβρίου 2009
Κάθε σοβαρός τραυματισμός μπορεί να επιπλακεί από εσωτερική αιμορραγία, δηλαδή απώλεια αίματος από τα αγγεία εντός του σώματος. Μπορεί να αφορά τον κορμό ή κάποιο άκρο. Η εσωτερική αιμορραγία μπορεί να οδηγήσει σε καταπληξία χωρίς εμφανές εξωτερικό αίτιο.

Συμπτώματα και σημεία
• Το άτομο με υποψία εσωτερικής αιμορραγίας μπορεί να νιώθει αδυναμία, δίψα ή άγχος. Το δέρμα του μπορεί να είναι κρύο.
• 'Αλλα συμπτώματα τα οποία μπορεί να υποδηλώνουν εσωτερική αιμορραγία περιλαμβάνουν ρηχή και αργή αναπνοή, γρήγορο και αδύναμο σφυγμό, τρεμούλιασμα και ανησυχία.
• Σε ένα αρχικό στάδιο, το θύμα μπορεί να λιποθυμήσει και να χάσει τις αισθήσεις του, ενώ βρίσκεται όρθιο ή καθισμένο και συνέρχεται όταν ξαπλώσει κάτω (ορθοστατισμός).

Πρακτικές συμβουλές
Η εσωτερική αιμορραγία, ιδίως στην κοιλιά, στο κεφάλι ή στο στήθος, είναι εξαιρετικά σοβαρή και απειλητική για τη ζωή. Η απώλεια αίματος μπορεί να είναι μεγάλη, ακόμη και όταν δεν υπάρχει εμφανής εξωτερική αιμορραγία. Αν υποψιάζεστε εσωτερική αιμορραγία, αναζητήστε επειγόντως ιατρική βοήθεια. Αντιμετωπίστε το άτομο για την καταπληξία. Κρατήστε το ξαπλωμένο, ήρεμο και ενθαρρύνετε το ψυχολογικά. Χαλαρώστε τα ρούχα του, αλλά μην του δώσετε τίποτα να φάει ή να πιει, διότι μπορεί να χρειαστεί άμεση χειρουργική επέμβαση.

Προσοχή
Σε έναν τραυματισμό, όπως σε ένα αυτοκινητικό ατύχημα ή σε μια πτώση, η εσωτερική αιμορραγία μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανής στην αρχή. Αναζητήστε επίσης τα παρακάτω σημάδια:
• Αιμορραγία από το αυτί, τη μύτη, τον πρωκτό ή τον κόλπο ή αίμα στον εμετό ή στα πτύελα.
• Μελανιές στο λαιμό, στο στήθος ή στην κοιλιά.
• Ευαισθησία στην κοιλιά, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από σκληρότητα ή σπασμό των κοιλιακών τοιχωμάτων.
• Κάταγμα μηρού.

Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος
Πηγή: Popular MEDICINE – Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Ιούλιος 2006

Αρχή

 

7.  Ο ρόλος των Βιταμινών

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ενώσεις που σε πολύ μικρές ποσότητες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την κανονική λειτουργία του οργανισμού    Κάποιες από αυτές συντίθενται από τον οργανισμό, αλλά σε ανεπαρκείς ποσότητες. Κάποιες άλλες δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται από τις τροφές.

Για τις περισσότερες διαδικασίες του μεταβολισμού οι βιταμίνες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο. Χωρίς την παρουσία τους θα ήταν αδύνατες πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού ή κάποιες θα γίνονταν πολύ αργά και ακανόνιστα. Οι βιταμίνες είναι αναγκαίες για την αφομοίωση των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών. Επίσης είναι υπεύθυνες για την σύνθεση των ορμονών και των ενζύμων. Ενισχύουν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, ρυθμίζουν την ανάπτυξη και τέλος σημαντικός είναι ο ρόλος τους στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Ας δούμε πιο αναλυτικά μερικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες των βιταμινών:

Βιταμίνη Α

Λειτουργία (-ες)
Βασική για τη φυσιολογική όραση χρωμάτων και για τα κύτταρα του ματιού που μας επιτρέπουν να δούμε σε αμυδρό φως. Προάγει υγιές δέρμα και τη βλεννώδη μεμβράνη που επενδύει το στόμα, τη μύτη, το πεπτικό σύστημα, κ.λπ.
Πού βρίσκονται
Στα πορτοκάλια και πράσινα λαχανικά και τα φρούτα σαν καροτίνη, την οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Στο συκώτι και το κρέας. Στα αυγά. Στο πλήρες γάλα και τυρί. Στα λιπαρά ψάρια. Στο βούτυρο και τη μαργαρίνη
ΔΘΟΑ ή RNI
Aνδρες: 700 μg/ημέρα
Γυναίκες: 600 μg/ημέρα (μg = μικρογραμμάρια)
Δυνατότητες συμπληρωμάτων
Διατηρεί τη φυσιολογική όραση, το υγιές δέρμα, υγιή μαλλιά και βλεννώδεις μεμβράνες. Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία δερματικών προβλημάτων όπως ακμή και δοθιήνες. Μπορεί να επηρεάσει την παρασκευή πρωτεϊνών
Η επιστήμη
Δεν εμπλέκεται στην παραγωγή ενεργείας. Λίγες αποδείξεις υπάρχουν ότι μπορεί να βελτιώσει την απόδοση στα αθλήματα
Πιθανοί κίνδυνοι (Μεγάλες δόσεις)
Τοξικότητα ήπατος από λήψη συμπληρωμάτων: τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βλάβη ήπατος και οστών, κοιλιακούς πόνους, ξερό δέρμα, διπλή όραση, εμετό, τριχόπτωση, πονοκεφάλους. Μπορεί επίσης να προκαλέσει συγγενείς ανωμαλίες. Ποτέ μην ξεπερνάτε τα 9000 mg/ημέρα οι άντρες και τα 7500 mg /ημέρα οι γυναίκες
 

Β1 (θιαμίνη)

Λειτουργία (-ες)
Σχηματίζει ένα συνένζυμο, βασικό για τη μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια. Χρησιμοποιείται για τη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων, του εγκεφάλου και των μυών
Πού βρίσκονται
Στο ψωμί ολικής αλέσεως και στα δημητριακά ολικής αλέσεως. Στο συκώτι, τα νεφρά και το κόκκινο κρέας. Στα όσπρια (φασόλια, φακές και μπιζέλια)
ΔΘΟΑ ή RNI
Aνδρες: 0,4 mg /1000 Θερμίδες
Γυναίκες: 0,4 mg/1000 Θερμίδες
Δυνατότητες συμπληρωμάτων
Μπορεί να βελτιώσει την παραγωγή ενέργειας και την απόδοση. Υπάρχει συνήθως σε ένα σύμπλεγμα βιταμινών Β ή πολυβιταμίνη
Η επιστήμη
Εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας (ΑΤΡ) έτσι όσο μεγαλύτερη είναι η δαπάνη ενεργείας τόσο μεγαλύτερες οι ανάγκες σε θιαμίνη. Οι αυξημένες ανάγκες μπορεί κανονικά να αντιμετωπιστούν με τη διατροφή (δημητριακά και άλλες τροφές με πολλούς σύνθετους υδατάνθρακες). Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι μεγάλες καταναλώσεις ενισχύουν την απόδοση. Τα συμπληρώματα πιθανόν είναι περιττά
Πιθανοί κίνδυνοι (Μεγάλες δόσεις)
Δεν μπορεί να αποθηκευτεί - η πλενάζουσα αποβάλλεται άρα είναι απίθανο να είναι τοξική. Τοξικά συμπτώματα (σπάνια) μπορεί να περιλαμβάνουν αϋπνία, γρήγορο σφυγμό, αδυναμία και πονοκεφάλους. Αποφεύγετε να παίρνετε περισσότερο από 3 γρ/ημέρα

Β2 (Ριβοφλαβίνη)

Λειτουργία (-ες)
Απαιτείται για τη μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια. Προάγει υγιές δέρμα και μάτια και τις φυσιολογικές λειτουργίες νεύρων
Πού βρίσκονται
Στο συκώτι, τα νεφρά και τα κόκκινα κρέατα. Στο κοτόπουλο, το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Στα αυγά
ΔΘΟΑ ή RNI
Aνδρες: 1,3 mg/ημέρα
Γυναίκες: 1,1 mg/ημέρα
Δυνατότητες συμπληρωμάτων
Οι αθλούμενοι μπορεί να χρειαστούν περισσότερη βιταμίνη Β2 επειδή έχουν ανάγκες ενεργείας -τα συμπληρώματα μπορεί να βελτιώσουν την παραγωγή ενεργείας. Συνήθως μαζί με βιταμίνη του συμπλέγματος Β και πολυβιταμίνη
Η επιστήμη
Σχηματίζει μέρος των ενζύμων που εμπλέκονται στην παραγωγή ενεργείας και έτσι η άσκηση μπορεί να αυξήσει τις ανάγκες του σώματος. Όμως αυτές συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστούν με μια ισορροπημένη διατροφή. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα συμπληρώματα βελτιώνουν την απόδοση. Αν παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να χρειάζεστε περισσότερη Βιταμίνη Β2
Πιθανοί κίνδυνοι (Μεγάλες δόσεις)
Σπάνια τοξική, επειδή δεν μπορεί να αποθηκευτεί. Τυχόν πλεονάζουσα αποβάλλεται με τα ούρα (έχουν ζωηρό κίτρινο χρώμα)

Νιασίνη

Λειτουργία (-ες)
Βοηθά στη μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια. Προάγει την υγιές δέρμα, τις φυσιολογικές λειτουργίες των νεύρων και την πέψη
Πού βρίσκονται
Στο συκώτι, τα νεφρά και τα κόκκινα κρέατα. Στο κοτόπουλο και στη γαλοπούλα Στους ξηρούς καρπούς, στο γάλα, στο γιαούρτι και στο τυρί. Στα αυγά. Στο ψωμί και στα δημητριακά
ΔΘΟΑ ή RNI
Aνδρες: 6,6 mg/1000 Θερμίδες
Γυναίκες: 6,6 mg/1000 Θερμίδες
Δυνατότητες συμπληρωμάτων
Οι αθλούμενοι χρειάζονται περισσότερη νιασίνη επειδή εμπλέκεται στο μεταβολισμό. Μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να βοηθήσουν να περιοριστούν τα επίπεδα χοληστερίνης αίματος
Η επιστήμη
Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι οι μεγάλες δόσεις μπορεί να βελτιώσουν την απόδοση. Οι ανάγκες μπορεί να καλυφθούν με ισορροπημένη διατροφή
Πιθανοί κίνδυνοι (Μεγάλες δόσεις)
Η πλεονάζουσα αποβάλλεται με τα ούρα. Δόσεις μεγαλύτερες από 200 mg νικοτινικού οξέος μπορεί να προκαλέσουν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κοντά στην επιφάνεια του δέρματος (εξάψεις)
 

Β6 (Πυριδοξίνη)

Λειτουργία (-ες)
Συμμετέχει στον μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Προάγει το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Χρησιμοποιείται ενεργά σε πολλές χημικές αντιδράσεις αμινοξέων και πρωτεϊνών
Πού βρίσκονται
Στο συκώτι, στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια. Στα αυγά. Στο ψωμί και στα δημητριακά. Στα ψάρια. Στις μπανάνες
ΔΘΟΑ ή RNI
Aνδρες: 1,4 mg/ημέρα
Γυναίκες: 1,2 mg/ημέρα
Δυνατότητες συμπληρωμάτων
Οι αθλούμενοι μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερη δόση για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες ενέργειας τους
Η επιστήμη
Οι ανάγκες σχετίζονται με τη λήψη πρωτεϊνών και έτσι οι αθλούμενοι που ακολουθούν δίαιτα με πολλές πρωτεΐνες μπορεί να χρειάζονται παραπάνω βιταμίνη Β6. Η άσκηση αντοχής μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες απώλειες από το κανονικό. Δεν υπάρχει απόδειξη ότι οι μεγάλες δόσεις βελτιώνουν την απόδοση. Επιπλέον δόσεις μπορεί να βοηθήσουν να ανακουφιστεί το προ της εμμηνορρυσίας σύνδρομο
Πιθανοί κίνδυνοι (Μεγάλες δόσεις)
Η πλεονάζουσα αποβάλλεται με τα ούρα. Πολύ μεγάλες δόσεις (πάνω από 2 γρ. την ημέρα) μπορεί να προκαλέσουν μούδιασμα και αστάθεια
 

Παντοθενικό οξύ (Β βιταμίνη)

Λειτουργία (-ες)
Συμμετέχει στο μεταβολισμό λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Προάγει το υγιές δέρμα, τα υγιή μαλλιά και τη φυσιολογική ανάπτυξη. Βοηθάει στην παραγωγή ορμονών και αντισωμάτων τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Βοηθάει στην παραγωγή ενέργειας από τις τροφές
Πού βρίσκονται
Στο συκώτι, στο ψωμί ολικής αλέσεως και στο καστανό ρύζι, στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια, στα αυγά και στα λαχανικά
ΔΘΟΑ ή RNI
Δεν υπάρχει στο ΗΒ
Δυνατότητες συμπληρωμάτων
Επειδή συμμετέχει στο μεταβολισμό πρωτεΐνης, λιπών και υδατανθράκων οι αθλούμενοι μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις. Συνήθως υπάρχει σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πολυβιταμίνες - για γενική ευεξία
Η επιστήμη
Δεν υπάρχει απόδειξη ότι οι μεγάλες δόσεις βελτιώνουν την απόδοση
Πιθανοί κίνδυνοι (Μεγάλες δόσεις)
Η πλεονάζουσα αποβάλλεται με τα ούρα
 

Φολικό οξύ (Β βιταμίνη)

Λειτουργία (-ες)
Βασικό για το σχηματισμό του DΝΑ. Απαραίτητο για την κατασκευή των ερυθρών αιμοσφαιρίων
Πού βρίσκονται
Στο συκώτι, στα πράσινα λαχανικά, στη μαγιά, στο φύτρο σταριού και στα όσπρια
ΔΘΟΑ ή RNI
Aνδρες: 200 μg/ημέρα
Γυναίκες:   200 μg/ημέρα
Δυνατότητες συμπληρωμάτων
Τα συμπληρώματα βοηθούν τη γενική ευεξία και επίσης εμποδίζουν την ανεπάρκεια φολικού οξέος και την αναιμία. Αυτά θεωρητικά, αναστέλλουν την αεροβική απόδοση
Η επιστήμη
Δεν έχουν γίνει μελέτες γύρω από την αθλητική απόδοση και το φολικό οξύ
Πιθανοί κίνδυνοι (Μεγάλες δόσεις)
Οι κίνδυνοι τοξικότητας είναι πολύ μικροί αν και οι μεγάλες δόσεις μπορεί να περιορίσουν την απορρόφηση του ψευδαργύρου

Βιταμίνη Β12

Λειτουργία (-ες)
Χρειάζεται για την κατασκευή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για να εμποδίσει μερικές μορφές αναιμίας. Χρησιμοποιείται για το μεταβολισμό λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Προάγει την ανάπτυξη και την εξέλιξη των κυττάρων
Πού βρίσκονται
Στο κρέας, στα ψάρια και στα εντόσθια. Στο γάλα, στο τυρί και στο γιαούρτι
ΔΘΟΑ ή RNI
Aνδρες: 1.5 μg/ημέρα
Γυναίκες: 1,5 μg/ημέρα
Δυνατότητες συμπληρωμάτων
Επειδή συμμετέχει στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, συνεπάγεται ότι η Β12 μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου του σώματος (και έτσι και την αεροβική ικανότητά του). Οι αθλητές είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν ενέσεις βιταμίνης Β πριν τους αγώνες με την ελπίδα οτι θα βελτιώσουν την αντοχή τους. Συνήθως υπάρχει σε βιταμίνες συμπλέγματος Β ή πολυβιταμίνες
Η επιστήμη
Η πλεονάζουσα βιταμίνη Β δεν έχει επίδραση στην αντοχή και τη δύναμη. Δεν κερδίζεται κανένα όφελος από τη λήψη συμπληρωμάτων (ανεπάρκειες είναι πολύ σπάνιες). Όμως οι αυστηροί χορτοφάγοι πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα ή να τρώνε πολλές τροφές όπως ενισχυμένο γάλα σόγιας και προϊόντα σόγιας
Πιθανοί κίνδυνοι (Μεγάλες δόσεις)
Η πλεονάζουσα αποβάλλεται με τα ούρα
 

Βιοτίνη

Λειτουργία (-ες)
Συμμετέχει στην κατασκευή των λιπαρών οξέων και του γλυκογόνου και στο μεταβολισμό της πρωτεΐνης. Χρειάζεται για την ομαλή ανάπτυξη
Πού βρίσκονται
Στον κρόκο του αυγού, στο συκώτι και στα εντόσθια, στους ξηρούς καρπούς, στα πλήρη δημητριακά και στη βρώμη
ΔΘΟΑ ή RNI
Δεν υπάρχει στο ΗΒ.   Πιστεύεται ότι 10-200 μg/ημέρα είναι ασφαλές και επαρκές όριο
Δυνατότητες συμπληρωμάτων
Αν και η βιοτίνη ήταν κάποτε γνωστή στους μπόντι μπίλντερς σαν «η βιταμίνη δυναμίτης», δεν έχει αναγνωριστεί συγκεκριμένος ρόλος αυτής της βιταμίνης στην απόδοση στον αθλητισμό. Συνήθως υπάρχει σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β ή πολυβιταμίνες
Η επιστήμη
Το σώμα μπορεί να παραγάγει τη δική του βιοτίνη και έτσι τα συμπληρώματα είναι περιττά
Πιθανοί κίνδυνοι (Μεγάλες δόσεις)
Δεν υπάρχουν γνωστές περιπτώσεις τοξικότητας της βιοτίνης
 

Βιταμίνη C

Λειτουργία (-ες)
Προάγει την ανάπτυξη και την επισκευή των κυττάρων του σώματος. Χρειάζεται για το σχηματισμό κολλαγόνου (στο συνδετικό ιστό) και για την επισκευή ιστών. Προάγει υγιή αιμοφόρα αγγεία, δόντια και ούλα. Βοηθάει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και ερυθρών αιμοσφαιρίων. Χρησιμοποιείται στην κατασκευή της αδρεναλίνης
Πού βρίσκονται
Στα φρέσκα φρούτα ειδικά τα εσπεριδοειδή, μούρα και σταφύλια. Στα λαχανικά ειδικά τα σκουροπράσινα, φυλλώδη, στις ντομάτες και στις πιπεριές
ΔΘΟΑ ή RNI
Aνδρες: 40 μg/ημέρα
Γυναίκες: 40 μg/ημέρα
Δυνατότητες συμπληρωμάτων
Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθά στην αύξηση λήψης οξυγόνου και την παραγωγή αεροβικής ενέργειας. Η άσκηση προκαλεί αυξημένη απώλεια και έτσι μπορεί να χρειαστεί επιπλέον ποσότητα. Η έντονη άσκηση τείνει να προκαλέσει αυξημένη βλάβη συνδετικού ιστού και έτσι οι αθλούμενοι χρειάζονται μεγαλύτερη δόση
Η επιστήμη
Μια ανεπάρκεια μειώνει τα επίπεδα φυσικής απόδοσης και έτσι μια επαρκής λήψη είναι σημαντική. Η άσκηση μπορεί να αυξήσει τις απαιτήσεις σε περίπου 80 mg/ημέρα - αυτές μπορεί να καλυφθούν με την κατανάλωση 4 μερίδων φρέσκων φρούτων και λαχανικών με τη διατροφή κάθε ημέρα. Τα συμπληρώματα δεν έχει αποδειχτεί ακόμα ότι ωφελούν τους υγιείς ανθρώπους, αλλά μια αρχική βελτίωση στη φυσική απόδοση έχει σημειωθεί σε ανθρώπους που είχαν έλλειψη βιταμίνης C
Πιθανοί κίνδυνοι (Μεγάλες δόσεις)
Η πλεονάζουσα αποβάλλεται με τα ούρα και έτσι τα τοξικά συμπτώματα είναι απίθανα. Οι μεγάλες δόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια και αυξημένο κίνδυνο πέτρας στα νεφρά σε ανθρώπους που είναι επιρρεπείς
 

Βιταμίνη D

Λειτουργία (-ες)
Ελεγχει την απορρόφηση ασβεστίου από το έντερο και βοηθάει τη ρύθμιση του μεταβολισμού του ασβεστίου. Προλαμβάνει το ραχητισμό στα παιδιά και την οστεομαλακία στους ενήλικες. Βοηθά στον καλό σχηματισμό των οστών
Πού βρίσκονται
Στο ηλιακό φως (υπεριώδες φως που χτυπάει στο δέρμα),   στα ψαρέλαια, στα ψάρια, στα ενισχυμένα με βιταμίνη D
δημητριακά, σης μαργαρίνες και σε μερικά γιαούρτια
ΔΘΟΑ ή RNI
Δεν υπάρχει ΔΘΟΑ στο ΗΒ
Δυνατότητες συμπληρωμάτων
 
Η επιστήμη
Δεν έχει αποδειχτεί μέχρι τώρα ότι ωφελεί στην απόδοση
Πιθανοί κίνδυνοι (Μεγάλες δόσεις)
Λιποδιαλυτό και μπορεί να αποθηκευθεί στο σώμα. Η τοξικότητα είναι σπάνια αλλά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μεγάλη πίεση αίματος, ναυτία, ακανόνιστο χτύπο καρδιάς και δίψα
 

Βιταμίνη Ε

Λειτουργία (-ες)
Προστατεύει τους ιστούς από βλάβες. Προάγει την ομαλή ανάπτυξη. Βοηθάει τον ομαλό σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Πού βρίσκονται
Στα καθαρά φυτικά λάδια, στο φύτρο σταριού, στο ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, στον κρόκο των αυγών, στους ξηρούς καρπούς, στους ηλιόσπορους
ΔΘΟΑ ή RNI
Δεν υπάρχει ΔΘΟΑ στο ΗΒ. Η μέση ανάγκη εκτιμάται ότι είναι 7 mg/ημέρα για τους άνδρες και 5 mg/ημέρα για τις γυναίκες
Δυνατότητες συμπληρωμάτων
Επειδή είναι αντιοξειδωτικό μπορεί να βελτιώσει την αξιοποίηση του οξυγόνου στα μυϊκά κύτταρα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να προστατευθούν τα κύτταρα από τα βλαπτικά αποτελέσματα της έντονης άσκησης. Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιοπάθεια και καρκίνο
Η επιστήμη
Μια μελέτη έχει δείξει ότι τα συμπληρώματα μπορεί να έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα στην απόδοση σε μεγάλα υψόμετρα. Οι ανάγκες σχετίζονται με την κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων
Πιθανοί κίνδυνοι (Μεγάλες δόσεις)
Αν και δεν μπορεί να αποβληθεί, η τοξικότητα είναι πάρα πολύ σπάνια


 
Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος

Αρχή

 

 8.Τροφές για γερή καρδιά (μέρος 1ο)

Όλα τα όργανα και οργανικά συστήματα του σώματός μας χρειάζονται ειδική «τροφοδοσία» για να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Χρειάζεται δηλαδή να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με τα συστατικά εκείνα που ενδυναμώνουν και προστατεύουν κάθε σύστημα του. Το ίδιο ισχύει και για την καρδιά.

Ποια θρεπτικά συστατικά προστατεύουν την καρδιά;
• Τι ακριβώς κάνουν;
• Πώς μειώνουν τη χοληστερίνη;
• Σε ποιες τροφές υπάρχουν;

Ο λόγος για τα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες, τις φυτικές στερόλες, το νερό και όλα τα άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που η πρόσληψη τους προϋποθέτει πάνω και πρώτα απ' όλα ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε και ποικιλία των τροφών που περιλαμβάνει το καθημερινό μας μενού.

Αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά είναι μία μεγάλη οικογένεια θρεπτικών ουσιών που αποδεδειγμένα αυξάνουν την αμυντική μας προστασία απέναντι στις ασθένειες, απενεργοποιώντας και εμποδίζοντας τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών.

Αν δεν λαμβάνουμε αρκετά αντιοξειδωτικά, όπως π βιταμίνη C, το σελήνιο και τα φλαβονοειδή ο οργανισμός μας δεν μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα αυτές να προκαλούν ένα πλήθος παθολογικές αλλαγές και βλάβες στα κύτταρα.

Β καροτένιο: Οι γυναίκες που λαμβάνουν ημερησίως περισσότερα από 15 με 20 mg Β καροτένιου έχουν 40% μικρότερη πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου και 22% μικρότερη πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου. Κι ας μην ξεχνάμε εκτός από αυτό ότι μας είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος και των ματιών, τη λειτουργία και την ανάπτυξη κυττάρων και βλεννογόνων και για τη διατήρηση σε καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ: Καρότα, γλυκοπατάτες, κολοκύθα, κολοκυθάκια, μάνγκο, βερίκοκα, παπάγια, πεπόνι.

Βιταμίνη Ε

Παγιδεύει τις ελεύθερες ρίζες και τις εμποδίζει να βλάψουν τις μεμβράνες των κυττάρων. Προστατεύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή, τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, της καρδιάς, του δέρματος και του μυϊκού ιστού. Αυξάνει την αντιοξειδωτική δράση του σεληνίου.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ: Φύτρο σταριού, φυτικά έλαια, μαργαρίνη, καρύδια, σκούρα πράσινα λαχανικά, φυλλώδη λαχανικά, ανεπεξέργαστα δημητριακά, φυτικές μαργαρίνες χωρίς υδρογονωμένα, εμλουτισμένες με βιταμίνη Ε.

Βιταμίνη C
Προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων και το DNA από οξειδωτική βλάβη. Είναι απαραίτητη για την υγεία του κυκλοφορικού συστήματος κι όλων των εσωτερικών οργάνων και ιστών. Συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου και συμμετέχει στη σύνθεση του κολλαγόνου, το μεταβολισμό της πρωτεΐνης, τη σύνθεση των ορμονών και την αφομοίωση πολλών μετάλλων.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ: Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, φρέσκος ανανάς, πιπεριές, μούρα, πεπόνι, ντομάτες,  κεράσια, λάχανο, μπρόκολα.

Σελήνιο
Απαραίτητο στοιχείο για την ενδονενή παραγωγή σημαντικών αντιοξειδωτικών ενζύμων. Προστατεύει επίσης τα κύτταρα από την οξείδωση, διαφυλάσσει τα οργανικά αποθέματα της βιταμίνης Ε και ενισχύει τη δράση της.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ: Θαλασσινά, κρέας, ελιές, αβοκάντο, ξηροί καρποί, σπόροι, φρούτα και λαχανικά που φυτρώνουν στο έδαφος.

Καροτενοειδή
Ισχυρά αντιοξειδωτικά. 'Ατομα της μέσης ηλικίας με πιο υψηλά επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα έχουν κατά 1/3 λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν

καρδιακό νόσημα από τους άντρες που έχουν χαμηλότερα επίπεδα.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ: Πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα.

Φλαβονοειδή
Περισσότερες από 60 ουσίες που εμποδίζουν την οξείδωση! Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της LDL χοληστερίνης και επιπλέον ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση. Έχουν επίσης την ικανότητα να εμποδίζουν τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων και επομένως ελαττώνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ: Φλαβονοειδή υπάρχουν σε κάθε φυτό, αλλά οι υψηλότερες συγκεντρώσεις παρατηρούνται στα φρούτα (ειδικά μήλα, σταφύλια, πορτοκάλια, φράουλες και κεράσια), τα χόρτα, τα λαχανικά και το ελαιόλαδο.
Από τα λαχανικά, το μπρόκολο, το κρεμμύδι και τα πράσινα φασόλια αποτελούν σημαντικές πηγές, ενώ η σόγια περιέχει ισοφλαβίνη που δρα ως οιστρογόνο. Φλαβονοειδή υπάρχουν επίσης στο κόκκινο κρασί, το τσάι, το κακάο και σε ορισμένες μαργαρίνες που είναι πλούσιες σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Βιταμίνες Β
Το φολικό οξύ, η Β6 και η Β12 προστατεύουν τις αρτηρίες μειώνοντας τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα αποτελούν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο, και μάλιστα στην ηλικία των 60 ετών είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια όσο και το κάπνισμα.

Φολικό (φυλλικό) οξύ
Μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Δρα ως συνένζυμο για τη σύνθεση του DNA, μετέχει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των πυρηνικών οξέων, βοηθάει στο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης και
παίζει σημαντικό ρόλο στην ωρίμανση των λευκών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ: Σκούρα πράσινα λαχανικά, φυλλώδη λαχανικά, μαγιά μπίρας, όσπρια, νιφάδες βρώμης κι ορισμένα φρούτα, όπως τα εσπεριδοειδή, φυτικές μαργαρίνες χωρίς υδρογονωμένα, εμπλουτισμένες με φολικό οξύ.

Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη)
Απαραίτητη για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, του λίπους και των υδατανθράκων, ρυθμίζει τη δράση της χοληστερίνης και την ποσότητα μαγνησίου στο αίμα και τους ιστούς, διατηρεί υγιή τα νεύρα, το δέρμα και τους μυς.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ: Ψάρια (κυρίως ο σολομός), πουλερικά, αβγά, χοιρινό, όσπρια, δημητριακά προϊόντα ολικής άλεσης, μπανάνες, παντζάρια, πατάτες, φυτικές μαργαρίνες χωρίς υδρογονωμένα, εμπλουτισμένες με βιταμίνη Β6.

Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη)
Απαραίτητη για το μεταβολισμό, την υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη θεραπεία της κακοήθους αναιμίας.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ: Υπάρχει μόνο στις ζωικές τροφές καθώς και σε κάποιες φυτικές μαργαρίνες, χωρίς υδρογονωμένα, εμπλουτισμένες με βιταμίνη Β12


ΠΗΓΗ: Χοληστερίνη τέλος, ειδική έκδοση περιοδικού ΑΡΜΟΝΙΑ.
Κείμενα: Σταύρος Δεδούκος
Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος

Αρχή 

9.  Θερμοπληξία: 

τι πρέπει να προσέξουμε τους καλοκαιρινούς μήνες

                                                                                       7 Ιουλίου 2010

O άνθρωπος έχει την ικανότητα να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος του σταθερή, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος. Έτσι είναι ικανός να ζει σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη με τη θερμοκρασία του σώματος του να παραμένει στους 36,6οC.

To ίδιο βέβαια συμβαίνει όταν μετακινούμαστε από περιβάλλον με χαμηλή θερμοκρασία σε υψηλή και το αντίθετο. Για να διατηρηθεί αυτή η θερμοκρασία σταθερή, ο οργανισμός έχει αναπτύξει περίπλοκους μηχανισμούς. Έχει με άλλα λόγια ένα βιολογικό «θερμοστάτη».

Όταν για οποιοδήποτε λόγο ο θερμοστάτης σταματήσει να λειτουργεί, τότε ο οργανισμός αν βρεθεί σε περιβάλλον με αυξημένη θερμοκρασία, δε θα μπορέσει να αποβάλει θερμότητα, θα αυξήσει ανεξέλεγκτα τη θερμοκρασία του σώματος του και θα πάθει θερμοπληξία.
Ένας άλλος λόγος που μπορεί να απορυθμίσει το θερμοστάτη είναι και η έντονη σωματική άσκηση σε θερμό και υγρό περιβάλλον.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της θερμοπληξίας; Ο άρρωστος καταρχήν μπορεί να νιώθει καταβεβλημένος έχοντας χάσει τις δυνάμεις του. Κάτι σαν αυτό που συχνά αναφέρεται ως σκοτοδίνη. Ο πονοκέφαλος είναι έντονος και συχνά οι ασθενείς παραπονούνται ότι το κεφάλι τους δέχεται μια πίεση εκ των έσω και πάει να σπάσει. Μπορεί να παρουσιάσει έμετο, ζάλη και κράμπες. Πολύ σημαντικό βέβαια είναι να αναγνωρίσουμε εμείς τον ασθενή ο οποίος έχει δέρμα κατακόκκινο, ξηρό και θερμό. Αν του βάλουμε θερμόμετρο θα δούμε ότι έχει πυρετό που μπορεί να φτάσει έως 41 - 42 ° C. Ο άρρωστος βέβαια χωρίς αντιμετώπιση μπορεί ακόμα και να χάσει τις αισθήσεις του οπότε αν δεν επέμβουμε μπορεί και να πεθάνει. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι παρά τις προσπάθειες μας ένα ποσοστό της τάξης του 25% θα οδηγηθεί τελικά στο θάνατο. Αυτό για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να επέμβουμε άμεσα ακόμη και με την υποψία της νόσου. Βέβαια οποιαδήποτε αύξηση του πυρετού σε κάποιον άνθρωπο δεν μπορούμε να την αποδίδουμε πάντοτε στη θερμοπληξία αφού ο άρρωστος μπορεί κάλλιστα να έχει μια λοίμωξη, αλλά αυτό αποτελεί δίλημμα ακόμη και για τον ίδιο τον ιατρό.

Τι πρέπει όμως να κάνουμε όταν αντιληφθούμε ότι κάποιος άνθρωπος έπαθε θερμοπληξία;
Καταρχήν να τον μεταφέρουμε σε δροσερό μέρος, να αφαιρέσουμε τα βαριά ρούχα του και να τον βρέξουμε με νερό όπως μπορούμε. Για παράδειγμα να τον βρέξουμε με ένα λάστιχο ή να τον βάλουμε οε μια μπανιέρα με νερό ή να τον τυλίξουμε με ένα βρεγμένο σεντόνι. Σημαντικό είναι να τον τροφοδοτήσουμε με αέρα π,χ, με έναν ανεμιστήρα ή μια βεντάλια ή ακόμη και ένα κομμάτι χαρτί. Επίσης αν μπορεί να πάρει υγρά καλό είναι να του δώσουμε. Όχι βέβαια οινόπνευμα. Τέλος να καλέσουμε οπωσδήποτε το 166 και να μεταφέρουμε άμεσα τον ασθενή στο νοσοκομείο, Ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς θα χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Αυτό όμως που ίσως είναι το πιο σπουδαίο είναι να προλάβουμε την εκδήλωση της θερμοπληξίας. Να αποφύγουμε δηλαδή τις ημέρες του καύσωνα να εκτεθούμε στον ήλιο. Αν αυτό είναι απαραίτητο να κυκλοφορούμε πάντα με καπέλο, γυαλιά ηλίου, και ρούχα άνετα και ανοιχτόχρωμα, Εκείνες τις ημέρες να αποφεύγουμε να τρώμε βαριά γεύματα και το αλκοόλ. Να κάνουμε συχνά ντους και να πίνουμε άφθονα υγρά. Να αποφεύγουμε επίσης τη σωματική εργασία στο ύπαιθρο και τα σπορ. Τέλος πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στις ομάδες υψηλού κινδύνου ώστε ακόμη και να πάθουν θερμοπληξία ή θερμική εξάντληση (πιο ήπια διαταραχή) να επέμβουμε αμέσως.

Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος
Πηγή: Popular MEDICINE –εφημ. Kαθημερινή –Ιούλιος 2006

Αρχή

10.

 

 

Αρχή

 

 

 

 

 

Αρχή

 

 

 

 



 

 

 

 

Αρχή

 

 

 

free counters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λειτουργία Μετρητή απο 27/09/2010

free counters