ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΡΧΑΪΚΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗ

Από το 570 π.Χ. ως το 530 π.Χ., Δίδυμοι κούροι από την Κλένια Κορινθίας


a d p


 

 

Δίδυμοι κούροι από την Κλένια Κορινθίας, ύψος 1,82 και 1,78 μ., περίπου 530-520 π.Χ., Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου

 

Αρχαϊκή πλαστική 625-570, Τενεάτες Αρχαϊκή πλαστική 625-570, Τενεάτες

 

Αποτελούν μοναδικά έργα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής και εξαιρετικής τέχνης.

 

«Οι πολλές ομοιότητές τους όσον αφορά την τεχνοτροπία, τον τρόπο επεξεργασίας των λεπτομερειών και τη δομή του σώματος οδηγούν στο συμπέρασμα ότι προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο και έχουν φιλοτεχνηθεί πιθανότατα από τον ίδιο καλλιτέχνη», είπε ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κ. Νίκος Καλτσάς. «Μόνη διαφοροποίηση η κόμμωσή τους, καθώς στον έναν οι βόστρυχοι των μαλλιών είναι πιο πυκνοί και λεπτοδουλεμένοι απ΄ ό,τι στον άλλον.» Θεωρούνται εφάμιλλοι των κούρων του Σουνίου.

 

Φιλοτεχνημένοι από χονδρόκοκκο νησιωτικό μάρμαρο, οι κούροι έχουν ύψος 1,82 και 1,78 μ. αντιστοίχως (χωρίς να συνυπολογίζεται η μικρή βάση στην οποία εδράζονται). Χρονολογούνται γύρω στο 530-520 π.Χ. Ήταν στημένα το ένα δίπλα στο άλλο, σε περίοπτο σημείο του νεκροταφείου. Ένας μικρός τύμβος σκέπαζε δύο σαρκοφάγους από πωρόλιθο που είχαν τοποθετηθεί σε κοινό λάκκο. Μέσα στις σαρκοφάγους βρέθηκαν οστά ανδρών. Η ανάλυση των δοντιών τους έδειξε ότι οι δύο νέοι είχαν πεθάνει σε ηλικία περίπου 35 χρονών. Οι δίδυμοι Κούροι αποτελούν το μοναδικό αρχαϊκό επιτύμβιο «σύνταγμα αγαλμάτων» στον ελλαδικό χώρο.

 

Τα αγάλματα προέρχονται από την Κλένια Κορινθίας, στην ευρύτερη περιοχή του Χιλιομοδίου. Από την ίδια περιοχή είχε βρεθεί παλιότερα και ο κούρος της Τενέας, οποίος εκτίθεται από το 1854 στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου.

 

Αρχαϊκή πλαστική 625-570, Τενεάτες

Πηγή εικόνας: Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου

 

Αρχαϊκή πλαστική 625-570, Τενεάτες

 

 

Πηγές: Βήμα, ΤΑ ΝΕΑ, Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου 1, 2