Αρχαία ελληνική μυθολογία

Κύκλος του Ηρακλή

ΛΙΚΥΜΝΙΟΣ




1

Ο Λικύμνιος ήταν καρπός του έρωτα του Ηλεκτρύωνα, πατέρα της Αλκμήνης και γιου του Περσέα, για την παλλακίδα Μιδέα ή Μίδεια από τη Φρυγία. Είναι, επομένως, ο μικρότερος αδελφός της Αλκμήνης και των εννέα αδελφών της και θείος του Ηρακλή. [Γενεαλογικός πίνακας]

Στις Μυκήνες

Ο Λικύμνιος μεγάλωσε στις Μυκήνες, όπου βασίλευε ο πατέρας του Ηλεκτρύωνας και ήταν ο μόνος από όλα του τα αρσενικά αδέλφια που επιβίωσε σε έναν πόλεμο. Συγκεκριμένα, όταν οι γιοι του Πτερέλεου, που βασίλευε στους Ταφίους, μεγάλωσαν και έμαθαν τη μυκηναϊκή καταγωγή τους πήγαν στις Μυκήνες και διεκδίκησαν την εξουσία από τον Ηλεκτρύωνα. Εκείνος αρνήθηκε ότι έχουν οποιοδήποτε δικαίωμα, εκείνοι παραφύλαξαν και έκλεψαν ζώα από τα κοπάδια του, τα εννιά αγόρια του Ηλεκτρύωνα κυνήγησαν τους γιους του Πτερέλαου και συγκρούστηκαν μαζί τους για να σώσουν την περιουσία του πατέρα τους μέχρι που σκοτώθηκαν όλοι εκτός από τον Λικύμνιο και τον Ευήρη του Πτερέλαου, που είχε μείνει στο λιμάνι να φυλάει τα πλοία.

Στη Θήβα. Γάμος και απόγονοι

Όταν ο Αμφιτρύωνας σκότωσε κατά λάθος ή από θυμό τον Ηλεκτρύωνα, με την Αλκμήνη και τον Λικύμνιο, τον μοναδικό εν ζωή αρσενικό απόγονο του Ηλεκτρύωνα, κατέφυγαν στη Θήβα, όπου ο Αμφιτρύωνας εξαγνίστηκε για τον φόνο από τον Κρέοντα και, στη συνέχεια, πάντρεψε την αδελφή του Περιμήδη με τον Λικύμνιο. Απέκτησαν τρεις γιους, τον Οιωνό, τον Αργείο και τον Μέλανα. Ο Οιωνός σκοτώθηκε από τους βίαιους γιους του Ιπποκόωντα, ετεροθαλή αδελφού του Τυνδάρεου και του Ικάριου, από τους οποίους παράνομα πήρε τον θρόνο στη Σπάρτη. Εξαιτίας αυτού του φόνου, ο Ηρακλής πραγματοποίησε εκστρατεία εναντίον της Σπάρτης. Οι άλλοι δυο γιοι του, ο Αργείος και ο Μέλας, έλαβαν μέρος στην εκστρατεία του Ηρακλή εναντίον της Οιχαλίας, όπου σκοτώθηκαν. Κρατώντας την υπόσχεση που έδωσε στον Λικύμνιο, να φέρει πίσω τους γιους του, ο Ηρακλής έκαψε το πτώμα του Αργείου, μάζεψε τη στάχτη σε μια υδρία και την πήγε στον πατέρα του άτυχου νέου. Και λέγεται ότι ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε καύση νεκρούδεσμός και ότι την επινόησε ο Ηρακλής για να τηρήσει την υπόσχεσή του στον Λικύμνιο.

Εκστρατείες και θάνατος

Μετά τον θάνατο του Ηρακλή, ο Λικύμνιος ακολούθησε τους Ηρακλείδες στην εξορία τους στην Τραχίνα. Πήρε μέρος στην εκστρατεία κατά του Ευρυσθέα και αργότερα, μετά τον θάνατο του Ευρυσθέα, μαζί με τον Ύλλο και τους υπόλοιπους Ηρακλείδες, κατέβηκαν στην Πελοπόννησο και κυρίευσαν όλες τις πόλεις. Τότε ήταν που οι Αργείοι, κάλεσαν τον Λικύμνιο και τον Τληπόλεμο, γιο του Ηρακλή, να εγκατασταθούν στην πόλη τους. Όμως εκεί τον σκότωσε ο Τληπόλεμος χτυπώντας τον με το ραβδί του, είτε πάνω σε έναν διαπληκτισμό είτε χωρίς να το θέλει και κατά λάθος, καθώς ο Λικύμνιος μπήκε στη μέση την ώρα που αυτός χτυπούσε έναν υπηρέτη ή ένα βόδι με ένα κλαδί ελιάς —και τούτος ο Τληπόλεμος, άμα στο σπίτι ανδρώθη, / ξάφνου τον θείον μητρικόν φονεύει του πατρός του / τον γέροντα Λικύμνιον (Ιλ., Β 661-663). Ύστερα από αυτό ο Τληπόλεμος έφυγε με αρκετούς από τους Ηρακλείδες και εγκαταστάθηκαν στη Ρόδο, ενώ οι Αργείοι, σύμφωνα με τον Παυσανία, έθαψαν τον Λικύμνιο στον τόπο τους.

Ο Ευριπίδης έγραψε την τραγωδία Λικύμνιος, από την οποία σώζονται μόνο ορισμένοι στίχοι (οκτώ)· πολύ λιγότεροι από την ομώνυμη τραγωδία του ποιητή Ξενοκλή.


Σχετικά λήμματα

ΑΛΚΜΗΝΗδεσμός, ΑΜΦΙΤΡΥΩΝΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΥΩΝΑΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΕΥΡΥΣΘΕΑΣ, ΙΚΑΡΙΟΣ, ΙΠΠΟΚΟΩΝΤΑΣ, ΙΠΠΟΚΟΩΝΤΙΔΕΣ, ΚΡΕΟΝΤΑΣδεσμόςΟΙΩΝΟΣ, ΠΕΡΣΕΑΣ, ΠΤΕΡΕΛΑΟΣ, ΤΛΗΠΟΛΕΜΟΣ, ΤΥΝΔΑΡΕOΣ, ΥΛΛΟΣ