kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

STOP στην ενδοσχολική βία

6 Μαρτίου, ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού...

116 111: Γραμμή Παιδιών και Εφήβων για τον εκφοβισμό και τη βία στο σχολείο. Καθημερινά από 14:00 έως 20:30 και Σάββατο από 09:30 έως 14:00 (αστική χρέωση για αστικά - υπεραστικά).

e-απειλές

Τι είναι ο εκφοβισμός;

Ο εκφοβισμός στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Αφορά πολλά παιδιά και εφήβους και μπορεί να είναι τόσο επιβαρυντικός, ώστε να φοβούνται να πάνε στο σχολείο.

Γενικά, μιλώντας για τον εκφοβισμό εννοούμε το φαινόμενο στο οποίο ένα παιδί ή έφηβος (ή μια ομάδα παιδιών ή εφήβων) σκόπιμα και επαναλαμβανόμενα πληγώνει σωματικά ή ψυχικά ένα άλλο παιδί ή έφηβο. Η σχέση μεταξύ του παιδιού/των παιδιών ή εφήβων που εκφοβίζουν και του παιδιού ή εφήβου που εκφοβίζεται χαρακτηρίζεται από ανισορροπία δύναμης: Με άλλα λόγια, το παιδί ή ο έφηβος που εκφοβίζει μπορεί να είναι καλύτερος μαθητής, ή πιο δημοφιλής, ή καλύτερος αθλητής κ.λπ., από το παιδί ή τον έφηβο που εκφοβίζεται, και εκφράζεται με αρνητικές πράξεις ή αρνητικά λόγια εναντίον του, προκαλώντας αναστάτωση, φόβο, γενικευμένο άγχος και άλλα προβλήματα στο παιδί που εκφοβίζεται.

STOP στην ενδοσχολική βία

Ο εκφοβισμός μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους:

  • Με κλωτσιές, γροθιές, χτυπήματα με αντικείμενα, τρικλοποδιές, τσιμπήματα, σπρωξίματα ή καταστροφή αντικειμένων.
  • Με βρισιές, προσβολές, απειλές που έχουν σκοπό να γελοιοποιήσουν ένα παιδί.
  • Με έμμεσους τρόπους, «πίσω από την πλάτη του παιδιού», που κάνουν δύσκολο να καταλάβει κάποιος ότι υπάρχει εκφοβισμός. Για παράδειγμα, το παιδί ή ο έφηβος που εκφοβίζει μπορεί να διαδίδει ψέματα ή άσχημες φήμες για το παιδί ή τον έφηβο που εκφοβίζεται, με σκοπό να μην τον/την συμπαθούν οι άλλοι, να κάνει χυδαίες και αρνητικές χειρονομίες, να λέει αστεία που γελοιοποιούν το παιδί ή τον έφηβο που εκφοβίζεται, να τον/την αποκλείει από την παρέα, τα παιχνίδια, τον αθλητισμό κ.λπ.
  • Το παιδί/ο έφηβος που εκφοβίζει μπορεί να στέλνει στο παιδί/τον έφηβο που εκφοβίζεται μηνύματα με βρισιές ή χυδαίο περιεχόμενο στο κινητό του ή στο e-mail του. Ακόμη, μπορεί να διαδίδει ψέματα και άσχημες φήμες μέσω του διαδικτύου.

Όλα τα προηγούμενα μπορεί να συμβαίνουν επαναλαμβανόμενα, για πολύ καιρό. Ο εκφοβισμός πληγώνει και τρομάζει τα παιδιά και τους εφήβους και επηρεάζει αρνητικά τη ζωή τους, τόσο ψυχολογικά, όσο και σωματικά.

ΠΗΓΕΣ: