kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Υγεία - Ψυχολογία

Γιατί δεν θυμόμαστε την εποχή που ήμασταν μωρά;

Ένα μωρόΗ συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν θυμούνται τίποτα από την πρώτη περίοδο της ζωής τους, καθώς οι αρχαιότερες αναμνήσεις φτάνουν μέχρι τα 3 μας χρόνια. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες: Αφενός, ο φλοιός, η περιοχή του εγκεφάλου όπου συντελούνται οι πιο σημαντικές γνωστικές λειτουργίες, αναπτύσσεται στην ηλικία των περίπου 3 ετών.

Αφετέρου, για να αποθηκευτεί στη μνήμη μας ένα συμβάν πρέπει να ενταχθεί σ' ένα πλαίσιο και να αποκτήσει κάποια σημασία.

Ωστόσο, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής μας οι ενδεχόμενες αναμνήσεις βιώνονται με τρόπο παρόμοιο με τα όνειρα, σαν σύνολα αισθητηριακών αισθημάτων και όχι σαν αλληλουχία συμβάντων.

Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι οι αρχαιότερες αναμνήσεις ενός ατόμου φτάνουν περίπου στα τρία του χρόνια, όταν χάρη στη γλώσσα τα συμβάντα και τα βιώματά του αποκτούν συγκεκριμένη μορφή.

Καθώς όμως το παιδί μεγαλώνει, μαθαίνει να αντιλαμβάνεται το χρόνο και να διακρίνει τα πρόσφατα από τα πιο παλιά συμβάντα, κι έτσι αναπτύσσει την αυτοβιογραφική του μνήμη.

Η πιο πρόσφατη ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα σχετικά με το φαινόμενο της Παιδικής Αμνησίας δημοσιοποιήθηκε από το περιοδικό Child Development.

Περισσότερα...

Τσιπάκι αντί για χάπι...

Τοποθεσία εμφύτευσηςΤο μέλλον των φαρμάκων μπορεί να μην είναι τα χαπάκια, αλλά τα «τσιπάκια» και μάλιστα τα τηλεκατευθυνόμενα.

Αμερικανοί ερευνητές αισιοδοξούν ότι έως το 2018 θα είναι διαθέσιμο ένα αντισυλληπτικό «τσιπάκι» που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα της γυναίκας (στο μπράτσο ή στην κοιλιά της) και το οποίο ελέγχεται ασύρματα εξ αποστάσεως.

Το «τσιπ», διαστάσεων 20x20x7 χιλιοστών, απελευθερώνει μια μικρή ποσότητα ορμόνης καθημερινά επί 16 μέρες, κάτι που η γυναίκα μπορεί να σταματήσει μέσω ενός ασύρματου τηλεχειριστήριου, όποτε θέλει, εφόσον δεν επιθυμεί να συνεχίσει την αντισύλληψη.

Η νέα τεχνολογία, που αναπτύχθηκε αρχικά στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ και αναπτύσσεται περαιτέρω από την αμερικανική εταιρεία MicroCHIPS της Μασαχουσέτης, χρηματοδοτείται και από τον Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, σύμφωνα με το BBC.

Θα δοκιμαστεί κλινικά για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2015 και, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να διατεθεί στην αγορά το 2018, σε τιμή που, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, θα είναι «ανταγωνιστική».

Οι ορμόνες είναι αποθηκευμένες μέσα στο «τσιπάκι» σε ξεχωριστές μικροσκοπικές θήκες. Μια ασθενής ηλεκτρική εκκένωση, που προέρχεται από μια μικρή εσωτερική μπαταρία, λιώνει ένα πολύ λεπτό προστατευτικό περίβλημα που συγκρατεί κάθε θήκη, απελευθερώνοντας έτσι κάθε μέρα 30 μικρογραμμάρια μίας ορμόνης προγεστίνης (levonorgestrel) στο σώμα. Το τσιπ μπορεί να λειτουργεί έως 16 χρόνια και μετά να αφαιρεθεί (ή και νωρίτερα, αν το επιθυμεί η γυναίκα).

Περισσότερα...

MOBBING: Ψυχολογικός εκφοβισμός στην εργασία

Γράφει, η Μαρία Παναγιωτάκη - Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ν. Ηρακλείου

Η ψυχολογική παρενόχληση είναι ένα παλιό φαινόμενο παρόν σε πολλούς εργασιακούς χώρους, που οφείλεται στη μείωση των διαπροσωπικών σχέσεων στο χώρο εργασίας αλλά και στις εταιρικές - οργανωσιακές δυσλειτουργίες.

Εκφοβισμός
Αυτή η συμπεριφορά σχετίζεται με μια πληθώρα παραγόντων συμπεριλαμβανομένων διακρίσεων βασισμένων στο φύλο, τη θρησκεία, την εθνικότητα, την ηλικία, την αναπηρία, το υπόβαθρο, το σεξουαλικό προσανατολισμό και άλλες διαφορετικότητες αλλά και σε κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες.

Το mobbing συμβαίνει σε κάθε εργασιακό χώρο στον κόσμο, αλλά είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται με τα ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία της περιοχής. Για το λόγο αυτό ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζεται και η ευαισθησία σ' αυτό μπορεί να ποικίλλει σε διάφορες χώρες.

Περισσότερα...

Πολύ σημαντικός ο ύπνος για τη μνήμη και τη μάθηση

Θέλετε να θυμάστε αύριο τι μάθατε σήμερα; Κοιμηθείτε καλά απόψε. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει όλοι να θυμούνται - ιδίως οι μαθητές που δίνουν εξετάσεις- καθώς ένας καλός ύπνος βελτιώνει τη μνήμη και τη μάθηση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-κινεζική επιστημονική έρευνα.

Ύπνος
Η μελέτη για πρώτη φορά ρίχνει φως στον νευρωνικό μηχανισμό με τον οποίο «δουλεύει» ο ύπνος στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης και φυσιολογίας Γουέν-Μπιάο Γκαν που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC και το "New Scientist", χρησιμοποίησαν εξελιγμένα μικροσκόπια για να παρατηρήσουν με ποιό τρόπο δημιουργούνται νέες συνδέσεις (συνάψεις) ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα (τους νευρώνες) στη διάρκεια του ύπνου. Κάτι ανάλογο πιστεύεται ότι συμβαίνει και στους ανθρώπους, όταν κοιμούνται.

Η μελέτη έδειξε ότι ακόμη και η εντατική εκπαίδευση μέσα στη μέρα δεν μπορεί να αναπληρώσει τον χαμένο ύπνο, όσον αφορά την μνήμη και την μάθηση. Όπως φάνηκε καθαρά στο μικροσκόπιο, όταν τα ποντίκια είχαν κοιμηθεί καλά, σχημάτιζαν περισσότερες νευρωνικές συνδέσεις και έτσι ήσαν σε θέση την επόμενη μέρα να θυμούνται και να εκτελούν καλύτερα τι τους είχαν μάθει οι επιστήμονες την προηγούμενη (π.χ. να περπατάνε πάνω σε μια περιστρεφόμενη ράβδο).

Περισσότερα...