Το σύστημα αναλύει την εικόνα του προσώπου με θερμικό ανιχνευτή, καταγράφοντας "ενδιαφέρουσες" αλλαγές και αναλύοντάς τις στη συνέχεια μέσω αλγορίθμων.
Παρουσιάστηκε σε επιστημονικό φεστιβάλ του Bradford και οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο για υπηρεσίες φύλαξης και ασφάλειας. Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ Χασάν Ουγκάιλ, η διάγνωση της κάμερας είναι επιτυχής στα δύο τρίτα των περιπτώσεων.
Η όλη έρευνα στηρίζεται πάνω στα χρόνια εργασίας ψυχαναλυτών και επιστημόνων της συμπεριφοράς, οι οποίοι έχουν καταδείξει τις ασυνείδητες αντιδράσεις του ανθρώπου, όταν λέει ψέματα, όπως αλλαγές στην πίεση του αίματος και συσπάσεις του προσώπου.
Το ψέμα "φαίνεται" τουλάχιστον για τους ειδήμονες, από πολλές αντιδράσεις που δεν μπορούμε να ελέγξουμε ή να συνειδητοποιήσουμε καν ότι επιδεικνύουμε: δάγκωμα χειλιών, ζάρωμα μύτης, κατάποση, κλείσιμο ματιών, αναπνοή - ακόμη και "φούσκωμα" γύρω από τα μάτια καθώς διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η κάμερα έχει "εξετάσει" εθελοντές και δεν έχει υποβληθεί στην δοκιμασία σε πραγματικές συνθήκες. Ωστόσο εντός του 2011 οι ερευνητές σχεδιάζουν να την θέσουν σε λειτουργία σε κάποιο αεροδρόμιο της Μ. Βρετανίας.
Πηγή: BBC