Το συνάχι είναι μια ενοχλητική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από «μπούκωμα» και καταρροή. Μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα (φτέρνισμα, πυρετό, ενοχλήσεις στα αφτιά) και οφείλεται κυρίως είτε σε κοινό κρυολόγημα είτε σε αλλεργική ρινίτιδα.
Διαρκεί συνήθως μερικές μέρες και, επειδή ο ασθενής αναγκάζεται να αναπνέει μόνο από το στόμα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως π.χ. ξηροστομία ή σκάσιμο των χειλιών, ενώ δεν είναι σπάνιο να οδηγήσει και σε φλεγμονή των ιγμορίων (ιγμορίτιδα).
O δεκάλογος της αντιμετώπισης:
- Αερίζετε συχνά τους χώρους στους οποίους βρίσκεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Διατηρήστε την ατμόσφαιρα υγρή. Ένας εύκολος τρόπος είναι να τοποθετήσετε πάνω στο καλοριφέρ ένα δοχείο με νερό και μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου.
- Εφοδιαστείτε με βιταμίνη C για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
- Η ξεκούραση είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού σας.
- Πιείτε άφθονα υγρά. Διευκολύνουν τη ρευστοποίηση των εκκρίσεων της μύτης και του λαιμού.
- Τα αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι ανακουφίζουν αμέσως χωρίς παρενέργειες. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για μερικές μέρες αφού η χρήση τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εξασθενίζει τη δράση τους.
- Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε ατμόλουτρα. Γεμίστε ένα μπολ με ζεστό νερό. Βάλτε το πρόσωπό σας πάνω από αυτό και σκεπαστέ το κεφάλι σας με μια πετσέτα. Μείνετε για μερικά λεπτά αναπνέοντας κανονικά.
- Απευθυνθείτε στον γιατρό όταν το συνάχι συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό, πόνο ανάμεσα και πάνω από τα μάτια και ενοχλήσεις στα αφτιά.
- Όταν το συνάχι είναι χρόνιο, πιθανότατα οφείλεται σε κάποια αλλεργία, οπότε ένας αλλεργιολόγος θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.
- To χρόνιο συνάχι μπορεί να οφείλεται και σε ανωμαλία της κατασκευής της ρινικής κοιλότητας οπότε και απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση.
Πηγή: medicalnews.gr