kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

E-ELT: Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο

Σε δέκα περίπου χρόνια ένα νέο τηλεσκόπιο θα μπορούσε να μας δείξει πως φτιάχτηκε το σύμπαν και επίσης αν κάπου εκεί έξω υπάρχει ζωή. Παρά το κόστος του θα είναι η καλύτερη επιστημονική επένδυση που θα μπορούσε να γίνει. Αυτά μας λέει σε άρθρο του ο Raymond Zreick, ο οποίος είναι ειδικός στην πυρηνική φυσική.

E-ELT

E-ELT

Το πιο φιλόδοξο σχέδιο για την παρατήρηση του ουρανού είναι το E-ELT (European Extremely Large Telescope), ένα νέο τηλεσκόπιο που θα κατασκευαστεί στα βουνά της Χιλής, σε υψόμετρο 3.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ένα μωσαϊκό αποτελούμενο από χίλια περίπου κάτοπτρα θα δημιουργούν ένα γιγάντιο κυκλικό κάτοπτρο που θα καλύπτει μια περιοχή με 40 μέτρα διάμετρο.

 

E-ELT

Θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να κατασκευαστεί και θα έχει κόστος ένα δισεκατομμύριο ευρώ, χρήματα που θα δοθούν από τις χώρες που μετέχουν στον ESO (European organisation for astronomical research in the southern hemisphere) δηλαδή τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την αστρονομική έρευνα στο νότιο ημισφαίριο.

Αξίζει τον κόπο να ξοδευτούν τόσα χρήματα για ένα τέτοιο έργο και μάλιστα πάνω στη γη; Ποια θα είναι τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με τα διαστημικά τηλεσκόπια;

«Η τεράστια επιφάνεια που θα έχει ο φακός του θα μας επιτρέψει να πάρουμε εικόνες 16 φορές ποιο καθαρές από εκείνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble», μας λέει ο Mario Di Martino, αστρονόμος στο Αστροφυσικό Παρατηρητήριο του Τορίνο.

Η παρατήρηση από τη Γης δεν επηρεάζεται από την ατμόσφαιρα;

«Όχι πια», σχολιάζει ο Marco Bersanelli, καθηγητής Αστρονομίας και Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο και συνεχίζει λέγοντας, «σήμερα είμαστε στη θέση να αποκωδικοποιήσουμε σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες που θα πάρουμε από το τεράστιο κάτοπτρο του τηλεσκοπίου και να αποβάλουμε σχεδόν κάθε διαταραχή που θα οφείλεται στην ατμόσφαιρα. Χάρη στα εξαιρετικά οπτικά υλικά που υπάρχουν σήμερα, η παρατήρηση από τη γη μπορεί να γίνει και πάλι ανταγωνιστική. Δεν είναι σαν να δουλεύεις χωρίς την ατμόσφαιρα, αλλά πλησιάζει πολύ. Η διαστάσεις του κατόπτρου, 2.6 μέτρα για το HUBBLE και 40 μέτρα για το E-ELT, κάνουν τη διαφορά.»

Θα μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τη σκοτεινή ενέργεια;

«Είναι αδύνατο να κατασκευαστεί ένα τέτοιο όργανο στο διάστημα το οποίο δεν θα είναι μόνο το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο, αλλά και ότι καλύτερο θα μπορούσε να δώσει η τεχνολογία για τα επόμενα 50 χρόνια.», προσθέτει ο Giovanni Bignami, πρόεδρος του INAF (Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής της Ιταλίας) και συνεχίζει, «Αυτή η τεχνολογία θα μας επιτρέψει να ερευνήσουμε σε βάθος τη σύνθεση του σύμπαντος, από το οποίο σήμερα γνωρίζουμε μόλις το 14% και το υπόλοιπο περιοριζόμαστε να το ορίζουμε ως "σκοτεινό, σκοτεινή ενέργεια ή σκοτεινή ύλη" για να μην πούμε ότι δεν ξέρουμε τίποτα.

Το νέο τηλεσκόπιο θα έχει και ένα άλλο σκοπό, πολύ εξαιρετικό, θα μας επιτρέψει να αναλύσουμε το φάσμα της ατμόσφαιρας των πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος, οι οποίοι είναι περίπου χίλιοι αυτοί που μέχρι τώρα έχουν ανακαλυφθεί, για τους οποίους θα μπορέσουμε να απαντήσουμε, αν υπάρχει ζωή σε κάποιον από αυτούς.»

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Online Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 73 επισκέπτες και κανένα μέλος