Η συνεχιζόμενη παράλογη και αναχρονιστική υποβάθμιση της Πληροφορικής Παιδείας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας (Συλ.Κ.Πλ.Αν.Κρήτης 11/01/2017)

Η συνεχιζόμενη παράλογη και αναχρονιστική υποβάθμιση της Πληροφορικής Παιδείας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας

Τα τελευταία χρόνια η διδασκαλία της Πληροφορικής έχει δεχθεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση με αποτέλεσμα την απώλεια ωρών στα ωρολόγια προγράμματα, την ποιοτική υποβάθμιση των προσφερόμενων μαθημάτων και τη δημιουργία πλασματικών υπεραριθμιών για τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής, μέσω της μείωσης των ωρών των μαθημάτων τους. Για όσους είναι κοντά στα ελληνικά εκπαιδευτικά δρώμενα, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι η Ελλάδα κατατάσσεται 26η στο σύνολο των 28 κρατών μελών της ΕΕ στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας για το 2016, στην Έκθεση παρακολούθησης της εκπαίδευσης και της κατάρτισης του 2016 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (https://goo.gl/kMAu27)

Δυστυχώς, η Πληροφορική αντιμετωπίζεται από όσους δεν γνωρίζουν ή την γνωρίζουν μόνο επιφανειακά, αντί ως Επιστήμη, ως απλή δεξιότητα και πολλές φορές, ατυχώς, ο όρος Πληροφορική συγχέεται με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), δηλαδή με τη χρήση των τεχνολογιών και των εργαλείων της. Έτσι, ακόμα και σε επίπεδο Υπουργών έχει τεθεί ήδη από το 2010 το θέμα της οριζόντιας χρήσης της Πληροφορικής κι όχι της διδασκαλίας της ως αυτόνομου μαθήματος: ?Είναι πώς μέσα από την προσπάθεια που θα κάνουμε ο δικός σας κλάδος θα υποστηρίζει ώστε οριζόντια να περάσει το θέμα της Πληροφορικής. Όχι να μαθαίνουμε στα παιδιά να χτυπούνε τα πλήκτρα στα κομπιούτερς? ( https://goo.gl/bKGMTu ) , δείχνοντας ταυτόχρονα την πλήρη άγνοια των ιθυνόντων για το αντικείμενο, όταν σε επίπεδο Υπουργών η Πληροφορική συγχέεται με το πάτημα των πλήκτρων. Δυστυχώς από το 2010 που η Υπουργός Α. Διαμαντοπούλου δήλωνε τα παραπάνω, τα πράγματα δεν άλλαξαν αλλά έγιναν χειρότερα.

Έτσι, φτάνοντας στο 2017, η Πληροφορική διδάσκεται ως μονόωρο μάθημα στα δημοτικά και τα γυμνάσια, ενώ στην Α' ΓΕ.Λ. είναι απλά μάθημα επιλογής (μπορεί και να μην το διδαχθεί κάποιος μαθητής), στην Β ?Λυκείου επίσης μονόωρο και στην Γ ? ΓΕ.Λ μόνο μάθημα κατεύθυνσης. Μια θετική κίνηση ήταν η αλλαγή του ωρολόγιου προγράμματος των δημοτικών, όπου πλέον διδάσκονται όλοι οι μαθητές το μάθημα των ΤΠΕ/Πληροφορικής (μέχρι φέτος δεν συνέβαινε ούτε αυτό), δυστυχώς όμως μόνο για μία ώρα την εβδομάδα, όταν από το 2003 που μπήκαν πρώτη φορά τα αντίστοιχα μαθήματα στα προγράμματα του δημοτικού (ολοήμερα και πιλοτικά) ήταν πάντα για τουλάχιστον δύο (2) ώρες σε κάθε τάξη. Τα μονόωρα μαθήματα είναι σχεδόν ως μη γενόμενα, αφού μιλάμε απλά για 45 λεπτά μέσα σε μια ολόκληρη την εβδομάδα, κι εφόσον αυτά δεν χαθούν (αργίες, εκδρομές, γιορτές, καιρικές συνθήκες, καταλήψεις κτλ), όπου στην περίπτωση αυτή η διδασκαλία των 45 λεπτών αναβάλλεται για 2 και 3 εβδομάδες! Συνολικά δηλαδή, μιλάμε για περίπου 25 ώρες διδασκαλίας όλο το σχολικό έτος!

Η Ελλάδα λοιπόν μειώνει τις ώρες και υποβαθμίζει τη διδασκαλία των μαθημάτων πληροφορικής στο εκπαιδευτικό της σύστημα, όταν σε επίπεδο Ευρώπης γίνεται μεγάλος αγώνας για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Η υπολογιστική σκέψη αποτελεί αντικείμενο μελέτης για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (https://goo.gl/65GLLe), ενώ ταυτόχρονα η υπολογιστική σκέψη θα μπορούσε να είναι ένα μαθησιακό αποτέλεσμα της Πληροφορικής ως μαθήματος γενικής παιδείας (https://goo.gl/nRLHuR). Οι παρεμβάσεις Φορέων, Ενώσεων, Πανεπιστημιακών και Τμημάτων, Βουλευτών αλλά και μεμονωμένων αρθρογράφων υπέρ της διδασκαλίας της Πληροφορικής στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι πάρα πολλές (https://goo.gl/0BVNqx , https://goo.gl/WzeB05 , https://goo.gl/A5beK0 , https://goo.gl/i11OVO ) αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν εισακουστεί από την επίσημη πολιτεία.

Παρά την εξέλιξη και τη δεινή θέση της χώρας μας σχετικά με τις σύγχρονες εξελίξεις, πριν από μερικούς μήνες (1/10/2016) το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) δεν ενέκρινε πρόταση για την ύλη της Πληροφορικής ? ΤΠΕ στο δημοτικό με την αιτιολόγηση ότι είναι ?πολύ υπέρ της Πληροφορικής? (https://goo.gl/UYpM8n) . Η αιτιολόγηση προφανώς άφησε άφωνους όλους τους εμπλεκόμενους, μαζί και τους Σχολικούς Συμβούλους Πληροφορικής που δικαίως διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν διαφάνεια και ονόματα - δυστυχώς ποτέ δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα. Μόλις δυο μήνες μετά (13/12/2016), και μετά βέβαια τη δημοσίευση στον ελληνικό τύπο της ευρωπαϊκής έκθεσης, το Υπουργείο προαναγγέλει τον ψηφιακό εγγραματισμό των μαθητών και φοιτητών, μεταφράζοντάς τον όμως σε προγράμματα ΕΣΠΑ (https://goo.gl/g93DaW) . Λίγο πριν (28/11/2016), υπήρξε σύσκεψη για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων αλλά η ηλικιακή ομάδα που συζητήθηκε από την επιτροπή του Υπουργείου ήταν μόνο οι φοιτητές (https://goo.gl/aOYUwO).

Τελικά επί χρόνια σε αυτή τη χώρα η Πληροφορική τελεί υπό διωγμό, τα μαθήματα έχουν γίνει κατά κύριο λόγο μαθήματα Τ.Π.Ε. με ψήγματα Επιστήμης Υπολογιστών (πάλι καλά που υπάρχει ακόμα Τομέας Πληροφορικής στα ΕΠΑ.Λ., με τα όποια προβλήματα), η διδασκαλία, όπου υπάρχει, έχει υποβαθμιστεί σε μονόωρο μάθημα, και από την άλλη απορούμε γιατί η Ελλάδα κατατάσσεται 26η στις 28 χώρες στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας. Στον αντίποδα, σαν προτεινόμενη δράση προσπαθούμε να φτιάξουμε προγράμματα ΕΣΠΑ για μαθητές και φοιτητές.

Κύριοι του Υπουργείου Παιδείας και του Ι.Ε.Π., σας καλούμε να σταθείτε δίπλα στην κοινωνία μας και τον απλό πολίτη που με το υστέρημά του πληρώνει τη δημόσια δωρεάν παιδεία και περιμένει να μορφωθεί ψηφιακά ώστε να ενταχθεί ομαλά και να δημιουργεί/χρησιμοποιεί νέες υπηρεσίες που μόνο όφελος έχουν για τη χώρα μας. Κλείνοντας, υπενθυμίζουμε τα αποτελέσματα έρευνας του Υπουργείου Παιδείας επί ζητημάτων Λυκείου ? Λυκειακής Εκπαίδευσης, σε πανελλαδικό δείγμα, όπου στο ερώτημα ποιά μαθήματα θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά και ποιά επιλογής, την πρώτη τετράδα με σαρωτικά ποσοστά (>80%) ως υποχρεωτικά αποτελούν τα μαθήματα: Μαθηματικά, Νέα Ελληνικά και Λογοτεχνία, Ιστορία και η Πληροφορική ( https://goo.gl/pL1Jz3 ). Η ποιοτική δωρεάν πληροφορική παιδεία, μέσα από το δημόσιο σχολείο και η αξιοποίηση των εκπαιδευτικών Πληροφορικής είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της χώρας.

Το ΔΣ του Συλλόγου Καθηγητών Πληροφορικής Ανατολικής Κρήτης


Πίνακας διευθύνσεων παραπομπών

  1. https://ec.europa.eu/education/sites/education/files/monitor2016-el_el.pdf
  2. http://users.sch.gr/manpoul/index.php/plhrofekp/arthra/82-poul2
  3. https://www.esos.gr/arthra/46741/i-ypologistiki-skepsi-antikeimeno-meletis-apo-tin-eyropaiki-epitropi
  4. https://www.epe.org.gr/various/8-boukeas.pdf
  5. http://users.sch.gr/manpoul/index.php/plhrofekp/tritovathm
  6. http://users.sch.gr/manpoul/index.php/plhrofekp/enwseis
  7. http://users.sch.gr/manpoul/index.php/plhrofekp/vouleutes
  8. http://users.sch.gr/manpoul/index.php/plhrofekp/arthra
  9. https://www.esos.gr/arthra/46559/sholikoi-symvoyloi-pliroforikis-iep-den-enekrine-protasi-gia-tin-yli-me-tin-aitiologia
  10. https://www.esos.gr/arthra/47915/psifiako-eggrammatismo-olon-ton-mathiton-kai-apofoiton-ton-aei-anakoinose-yp-paideias
  11. https://www.esos.gr/arthra/47688/syskepsi-foreon-gia-tin-anavathmisi-ton-psifiakon-dexiotiton
  12. http://1kesyp-v.thess.sch.gr/ereynes/110320_ereyna_gnwmhs_neo_lykeio.pdf

[έγγραφο σε pdf]

[Αρχική δημοσίευση]