Η ΕΤΠΕ για την πληροφορική παιδεία στο Λύκειο (02/08/2013)


Η Πληροφορική (Επιστήμη των Υπολογιστών) και οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών τις οποίες υποστηρίζει, αποτελούν έναν από τους ισχυρότερους επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς της κοινωνίας της γνώσης. Η επιστημονική, τεχνολογική και παιδαγωγική γνώση της Πληροφορικής από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση προετοιμάζει για τη ραγδαία εξελισσόμενη κοινωνία, αναπτύσσει πνευματικές δεξιότητες υψηλού επιπέδου, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι θεσμοθετημένη η ανάπτυξη του ψηφιακού γραμματισμού, η αξιοποίηση πληροφορικών εργαλείων σε όλα τα μαθήματα και η εισαγωγή στην επιστήμη της Πληροφορικής με έμφαση στην αλγοριθμική σκέψη.
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο Γυμνάσιο συνεχίζει η εμβάθυνση και οι μαθητές αναπτύσσουν την υπολογιστική σκέψη, που θεωρείται θεμελιώδης για τη γνωστική ανάπτυξη (αντίστοιχης αξίας με τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες) και αποτελεί βάση για την καινοτομία στα επιστημονικά και τεχνολογικά πεδία.
Αν αυτή η διαδικασία διακοπεί και δεν συνεχίσει σε πλήρη ανάπτυξη στο Λύκειο, η προσπάθεια για την πληροφορική παιδεία δεν ολοκληρώνεται και αδρανοποιείται.
Στο Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο οικοδομείται η υπολογιστική γνώση, που είναι απαραίτητη για μια μεγάλη μερίδα μαθητών που θα επιλέξουν τις θετικές, τεχνολογικές και οικονομικές επιστήμες για τις ανώτατες σπουδές τους, αλλά και για τις μεταδευτεροβάθμιες επαγγελματικές επιλογές όλων των μαθητών, σε έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τεχνολογικά περιβάλλον.
Η πρόσφατη στροφή προς την ενίσχυση της υπολογιστικής εκπαίδευσης στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι διεθνώς έντονη. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρεμβάσεις στα προγράμματα σπουδών σε ΗΠΑ (2010), Γερμανία (2009), Καναδά (2008) και Ισραήλ (2008), που ακολουθούν την παραπάνω προβληματική.
Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΕΤΠΕ), θεωρεί ότι πιθανή κατάργηση τομέων, κατευθύνσεων, ακόμα και η μείωση μαθημάτων Πληροφορικής στο Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο στερεί από τους μαθητές τη δυνατότητα για την περαιτέρω εξέλιξή τους, ιδιαίτερα όταν αυτή σχετίζεται με την Πληροφορική σε οποιοδήποτε επίπεδο. Στερεί επίσης από τη χώρα μελλοντικό επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό υψηλού επιπέδου, ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΠΕ
Αναστάσιος Μικρόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος
Παναγιώτης Πιντέλας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Αντιπρόεδρος
Δημήτριος Σάμψων, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Γενικός Γραμματέας
Νικόλαος Φαχαντίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ειδικός Γραμματέας
Αναστάσιος Λαδιάς, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής, Ταμίας
Χρήστος Παναγιωτακόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Μέλος
Άνθιμος Χαλκίδης, Καθηγητής Πληροφορικής, Μέλος

[Αρχική δημοσίευση]