Μήνυμα συμπαράστασης του κ. Χρίστου Παπαδημητρίου, καθηγητή Πληροφορικής στο U.C. Berkeley (14/03/2011)

Συμπαράσταση Χρίστου Παπαδημητρίου

Απόσπασμα από το Logicomix (2008).
Μετά από επικοινωνία με τον κ. Χρίστο Παπαδημητρίου, συγγραφέα - καθηγητή Πληροφορικής στο U.C. Berkeley, (Donald E. Knuth prize 2002), με αφορμή την παρουσία και ομιλία του με θέμα «Από την Λογική στα Παίγνια» στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου, στην Πάτρα τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, και την πληροφόρησή του από την ΠΕΚΑΠ Παράρτημα Αχαΐας σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου από το υπουργείο Παιδείας και την πιθανή κατάργηση του μαθήματος της Πληροφορικής, δήλωσε ότι:
"η πρόταση του υπουργείου είναι βέβαια απαράδεκτη και πηγαίνει πίσω την Ελλάδα, την στιγμή που κολοσσοί όπως η Ινδία και η Κίνα μας προσπερνάνε. Ένα σωστό μάθημα Πληροφορικής στο Δημοτικό ? Γυμνάσιο ? Λύκειο όχι μόνο ενημερώνει τον μέλλοντα πολίτη για την τεχνολογία που θα διέπει την ζωή του, αλλά και ? πολύ σπουδαιότερο ? τον/την μαθαίνει να σκέφτεται αλγοριθμικά, δηλαδή τον/την φέρνει σε αρμονία με τον τρόπο τον οποίο σκέφτεται όλος ο κόσμος σήμερα", δηλώνοντας παράλληλα συμπαραστάτης στις προσπάθειες μας.
Ο Χρίστος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Μετά τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο πήγε στην Αμερική όπου από το 1976 διδάσκει Πληροφορική στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ (όπου ήταν ο καθηγητής του Μπιλ Γκέητς), Μ.Ι.Τ., Στάνφορντ και Μπέρκλεϋ, όπου είναι τώρα Καθηγητής στην έδρα C. Lester Hogan και πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής. Εκτός από το διδακτορικό του (Πρίνστον, 1976), το 1997 του απενεμήθη τιμητικό διδακτορικό από το Πολυτεχνείο ΕΤΗ της Ζυρίχης. Θεωρείται διεθνώς κορυφαίος ερευνητής στην Πληροφορική, έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες ερευνητικές εργασίες και τα βιβλία του (Θεωρία Υπολογισμού, Συνδυαστική Βελτιστοποίηση, Υπολογιστική Πολυπλοκότητα κ.ά.) έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το Χαμόγελο του Τούρινγκ, γραμμένο στα αγγλικά με τον τίτλο Turing, είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Ζει στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας.