Αγώνες επιχειρηματολογίας-αντιλογίας 2018. Αναλυτικό ρεπορτάζ!

Κάνοντας για άλλη μια φορά μια εμφάνιση έκπληξη τα παιδιά του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου κατάφεραν να περάσουν με επιτυχία από την προκριματική φάση των αγώνων επιχειρηματολογίας-αντιλογίας 2018, που διοργανώνει το ΥΠ.Π.Ε.Θ. σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν χθες 11-3-2018 στις εγκαταστάσεις του 6ου ΓΣ Γλυφάδας και 1ου ΕΠΑΛ Γλυφάδας με τη συνολική διοργάνωση να έχει αναλάβει το 2ο ΓΕΛ Γλυφάδας σε συνεργασία με το Δήμο Γλυφάδας.

Αναλυτικό ρεπορτάζ:

  • Συναγωνίστηκαν 46 σχολεία και τα παιδιά του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου προκρίθηκαν για την επόμενη φάση πετυχαίνοντας την 11η θέση ανάμεσα στα 15 σχολεία, που προκρίθηκαν, με 2 νίκες και 1 ήττα και συνολική βαθμολογία 1383 πόντους.
  • Τα 15 σχολεία, που προκρίνονται, μαζί με άλλα 7 από Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα θα συναγωνιστούν στις 21 Απριλίου στη φάση των προημιτελικών. Οι ημιτελικοί και οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν στις 22 Απριλίου στην κεντρική αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.
  • Το 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου εκπροσώπησαν σε αυτή τη φάση από το ρητορικό όμιλο οι Έλλη Βαρδαρού, Παναγιώτης Κουτσολιάκος, Γιώργος Λούβαρης, Γιάννης Σμυρνάκης και Φωκίων Σπύρογλου. Συντονίστριες της δράσης και κριτές αγώνων ήταν οι καθηγήτριες Μαίρη Πλέσσα και Μάγδα Τσιώλη.
  • Οι μαθητές του σχολείου μας συναγωνίστηκαν στον 1ο γύρο με το Ράλλειο Λύκειο Θηλέων με θέμα «Πρέπει να επιτρέπεται η αγοραπωλησία των οργάνων για τις μεταμοσχεύσεις» και σημείωσαν νίκη με 500 βαθμούς. Στο 2ο γύρο αντιμετώπισαν (για μία ακόμη φορά) τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Πολύτροπη Αρμονία» με θέμα «Η χώρα μας επιβάλλεται να συμπεριλάβει στην υποχρεωτική στράτευση και τις γυναίκες» και γνώρισαν την ήττα συγκεντρώνοντας 428 βαθμούς. Πήραν όμως τη ρεβάνς στον 3ο γύρο με αντίπαλο τα εκπαιδευτήρια Διαμαντόπουλου στο θέμα «Πρέπει να απαγορευθούν οι διαφημίσεις των ποτών» με νίκη και συνολική βαθμολογία 455 βαθμών.
  • Πρώτη σκόρερ της ομάδας αναδείχθηκε η Έλλη Βαρδαρού με μέσο όρο βαθμολογίας 54 βαθμούς.
  • Τα παιδιά συγκέντρωσαν και καλές κριτικές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ύφος, τη μεθοδολογία και την ομαδικότητα, που επέδειξαν, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το ήθος τους!
  • Βασικός στόχος των Αγώνων Επιχειρηματολογίας είναι η καλλιέργεια της σκέψης και η επαφή των μαθητών με θέματα που, ενώ δεν διδάσκονται στα σχολεία σε ειδικό και συγκεκριμένο μάθημα, βρίσκονται διάχυτα σε όλο το εύρος της διδακτέας ύλης και είναι ευρύτερα γνωστά από τον τύπο και τα ΜΜΕ. Οι μαθητές εξασκούνται να σκέφτονται λογικά, ώστε να είναι ικανοί να καθορίσουν με ακρίβεια τα κεντρικά σημεία του θέματος που θα τους δοθεί, να παρουσιάσουν τις απόψεις τους με πειστικά επιχειρήματα και να μπορούν με ετοιμότητα να ανταπαντήσουν σε ερωτήσεις. Οι Αγώνες επιχειρηματολογίας- Αντιλογίας συμβάλλουν στην αξιοποίηση των γνώσεων που οι μαθητές έχουν αποκομίσει από τη διδασκαλία των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών στο σχολείο. Η επαφή των μαθητών με σοβαρά ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος έχει ως συνέπεια την προετοιμασία τους για το μελλοντικό τους ρόλο ως σκεπτόμενων πολιτών της δημοκρατικής πολιτείας. Επιπλέον, τους προσφέρεται η δυνατότητα να αναπτύξουν μια
    διαφορετικού είδους συνεργασία και σχέση με τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους και να εισαχθούν στο πνεύμα της υγιούς διασχολικής άμιλλας με κύριο κριτήριο την ομαδική εργασία. (από την επίσημη προκήρυξη Αρ. Πρωτ. 13490/Δ2/26-01-2018 της Δ/νσης Σπουδών Δ.Ε. του ΥΠ.Π.Ε.Θ).
  • Την πρόκριση της ομάδας του σχολείου μας γιορτάσαμε μαζί με τα γειτονικά (στις καρέκλες του χώρου συγκέντρωσης) παιδιά της Ελληνογαλλικής Σχολής Jeanne D’ Arc, με την οποία στις 2 Μαρτίου δώσαμε φιλικούς αγώνες και είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε. Για την ιστορία η EJDA τερμάτισε 6η με 3 νίκες.
  • Η πρόκριση αυτή αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ακουστεί το Κερατσίνι, αφού πλέον αποτελεί συνήθεια για την ομάδα να τη ρωτούν (μαθητές και καθηγητές(!) πού ακριβώς βρίσκεται και να έχουν γίνει πλέον σλόγκαν οι φράσεις: «Πάμε να δείξουμε πού είναι το Κερατσίνι» και «Εκεί που σκότωσαν το Φύσσα!»

Και ένα τελευταίο σχόλιο: Με τη συμμετοχή σε αγώνες επιχειρηματολογίας οι μαθητές αποκτούν δεξιότητες που στο μέλλον θα τους ανοίξουν νέους ορίζοντες. Οι Έλληνες φοιτητές, που έχουν εμπειρία σε debate, είναι περιζήτητοι για μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *