Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου Φωκίων Σπύρογλου (Γ’ Λυκείου), Παρασκευή Παυλίδη (Β’ Λυκείου) και Σοφία Καραμιχάλη (Α’ Λυκείου) συμμετέχουν εκπροσωπώντας το σχολείο στις εργασίες του 3ου Μαθητικού Κοινοβουλίου για την Επιστήμη που διοργανώνει η Science View (η Ελληνική Ένωση Δημοσιογράφων Επιστήμης, Επικοινωνιολόγων Επιστήμης και Συγγραφέων Επιστήμης) με τη συνεργασία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Ελληνογερμανικής Αγωγής και διεξάγεται από τις 30/3 έως 1/4 στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Παιανία.
Το Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης (European Student Parliaments on Science) με την υποστήριξη των έργων Creations και Open Schools for Open Societies . Μαθητές 16 έως 18 ετών θα μετέχουν σε πραγματικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ δρουν ως ερευνητές επιστημονικών θεμάτων με την αρωγή διακεκριμένων ειδικών και ακαδημαϊκών. Στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου και την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων ανάμεσα στους μαθητές και τους επιστήμονες, εμπλέκοντας τα παιδιά στις διαδικασίες του κοινοβουλευτισμού σε θέματα που καλύπτουν ποικίλους τομείς της επιστήμης και της έρευνας αλλά και της καθημερινής ζωής.
Η θεματική περιοχή του Ελληνικού Μαθητικού Κοινοβουλίου για τη φετινή χρονιά είναι: «Σεισμοί: Εξερευνώντας τα σημερινά επιτεύγματα, τις μελλοντικές προκλήσεις και προσδοκίες σε σχέση με την εκπαίδευση, αντιμετώπιση και πρόληψη». Οι μαθητές του σχολείου μας υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου κ. Μ. Πλέσσα και της φυσικού κ. Ευαγ. Κουμαρά θα παρουσιάσουν το θέμα: «Πρόληψη σεισμών: Ασκήσεις ετοιμότητας και προστασία μνημείων με βάση τις ισχύουσες διατάξεις και το διεθνές δίκαιο». Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συνδιαλεχθούν με επιστήμονες, εξειδικευμένους σε κάθε μια από τις 3 θεματικές και να ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις, με σκοπό να τις καταγράψουν στην τελική τους αναφορά.
Στη συνέχεια θα επιλεγούν 6 μαθητές – δυο (2) για κάθε θεματική περιοχή – για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο Επιστήμης στο πλαίσιο του Euroscience Open Forum – ESOF, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Τουλούζη της Γαλλίας, τον Ιούλιο του 2018 (9-14/7/2018). Εκεί οι μαθητές θα εμπλακούν σε συζητήσεις και επιχειρηματολογία για 3 ημέρες, σε επιλεγμένο από τους διοργανωτές θέμα, και θα έρθουν σε επαφή με μαθητές από 16 Ευρωπαϊκές χώρες. Το ESOF αποτελεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο για επιστήμονες και ερευνητικούς οργανισμούς σε όλα τα επιστημονικά πεδία.
Να θυμίσουμε ότι στις προηγούμενες εργασίες του Μαθητικού Κοινοβουλίου για την Επιστήμη ο μαθητής τότε του σχολείου μας Φάνης Κοτσώνης είχε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης που διεξήχθη στο Μάντσεστερ της Αγγλίας το 2016.