Τομεας Υγειας - Προνοιας - Ευεξιας   Βοηθος Φαρμακειου

Βοηθός Φαρμακείου

Ο Βοηθός Φαρμακείου είναι εξειδικευμένος τεχνικός, που κατέχει πλούσιες θεωρητικές γνώσεις και πλήρη κατάρτιση για πρακτικές εφαρμογές στην εργαστηριακή παραγωγική διαδικασία των προϊόντων του κλάδου. Οι γνώσεις του για τη σύνθεση και τη δράση των φαρμάκων και καλλυντικών μπορούν να του παρέχουν αυτοπεποίθηση και να τον βοηθούν στις απαιτήσεις του ποιοτικού ελέγχου, της γνησιότητας των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί και της αποτελεσματικότητας των προϊόντων που παράγει. Οι γνώσεις του για τη σύνθεση και τη δράση των φαρμάκων και καλλυντικών μπορούν να του παρέχουν αυτοπεποίθηση και να τον βοηθούν στις απαιτήσεις του ποιοτικού ελέγχου, της γνησιότητας των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί και της αποτελεσματικότητας των προϊόντων που παράγει.

Το σύγχρονο Φαρμακείο είναι στην ουσία μια πολυδύναμη μονάδα διάθεσης φαρμάκων και καλλυντικών, με τεράστια γκάμα προϊόντων. Κάθε προϊόν (φαρμακευτικό η καλλυντικό) απευθύνεται και καλύπτει διαφορετικές ανάγκες τόσο της φάσης της ασθένειας, όσο και της φάσης της υγείας και της διατήρησης της ευζωίας του ανθρώπου. Το περιβάλλον του σύγχρονου πολυδύναμου φαρμακείου απαιτεί στελέχη με υψηλή εξειδίκευση, επαγγελματισμό και επιστημονικές γνώσεις που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα γνωστικών αντικειμένων, ώστε να υποστηρίξουν αποτελεσματικά το έργο του φαρμακοποιού.

  •   Θα αποκτήσω τις απαιτούμενες γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες ώστε πάντοτε με την καθοδήγηση των αποφοίτων ΤΕΙ της αντίστοιχης ειδικότητας ή των ιατρών μικροβιολόγων:
  •   Να αναγνωρίζω τη συνταγογραφία και να εκτελώ συνταγές.
  •   Να παραγγέλνω φάρμακα.
  •   Να τακτοποιώ τα φάρμακα στα ράφια του φαρμακείου.
  •   Να δημιουργώ παρασκευάσματα.
  •   Να εξυπηρετώ το κοινό που ζητά φάρμακα.
  •   Να μετρώ την πίεση.
  •   Να κάνω ενέσεις στους πελάτες ακολουθώντας τις οδηγίες του/της φαρμακοποιού.

Στους αποφοίτους ΕΠΑΛ χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο επιπέδου 3 της παρ.άρθρου 6 του Ν.2009/1992 (ΦΕΚ 18Α). Τα επαγγελματικά τους δικαιώματα έχουν κατοχυρωθεί με το Π.Δ. 6, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 8 Α΄ στις 19-1-2000 καθώς και με το Π.Δ. 72 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 73 τεύχος Α΄ στις 6-4-2006. Για τους νέους τίτλους σπουδών των ΕΠΑΣ, αναμένεται υπουργική απόφαση περί ισοτιμίας τους με τους παλαιούς τίτλους σπουδών των ΤΕΕ.

Περισσότερα...

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Βοηθού Φαρμακείου είναι το ενδιαφέρον και η προσφορά στους συνανθρώπους, η εξυπηρέτηση και η ενημέρωση των πελατών, η υπομονή, η προσοχή, η υπευθυνότητα, η συνέπεια, η ακρίβεια στην ταξινόμηση πληροφοριών και στοιχείων, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η καλή όραση και η αντοχή του σε φαρμακευτικές ουσίες που προκαλούν αλλεργία.

Ο Βοηθός Φαρμακείου εργάζεται όρθιος για πολλές ώρες σε κλειστό χώρο σε γενικά καλές συνθήκες εργασίας και με την ενδεχόμενη ύπαρξη οσμών από φάρμακα. Ακολουθεί ωράριο καταστημάτων, εκτός από τις περιπτώσεις που το φαρμακείο διανυκτερεύει, οπότε εργάζεται σύμφωνα με το ωράριο που προβλέπει ο Σύλλογος Φαρμακοποιών. Πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τον κίνδυνο μολύνσεων και μεταδοτικών νοσημάτων φορώντας χειρουργικά γάντια, ιδιαίτερα όταν κάνει ενέσεις.

B' Τάξη

ΜάθημαΏρες
Ανατομία-Φυσιολογία Ι
Πρώτες Βοήθειες
Υγεία και Διατροφή
Διαπροσωπικές Σχέσεις
Εργασιακό Περιβάλλον Τομέα
Αγγλικά Τομέα
Ειδικό Μάθημα Α4(Θ+Ε)
Ειδικό Μάθημα Β4(Θ+Ε)
Σύνολο:20

Οι μαθητές στην Β τάξη διδάσκονται δύο από τα παρακάτω Ειδικά Μαθήματα:

Μάθημα Ώρες
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ Ι (1Θ+3Ε)
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ Ι (1Θ+3Ε)
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ I (1Θ+3Ε)

Γ' Τάξη

ΜάθημαΏρες
Ανατομία-Φυσιολογία II
Υγιεινή
Συνταγολογία-Νομοθεσία-Βιβλία Φαρμακείου
Φαρμακευτική Τεχνολογία II1Θ+2Ε
Κοσμητολογία1Θ+2Ε
Στοιχεία Φαρμακογνωσίας1Θ+2Ε
Φαρμακολογία-Τοξικολογία
Σύνολο:20