Τομεας Υγειας - Προνοιας - Ευεξιας   Βοηθος Νοσηλευτη

Βοηθός Νοσηλευτή

Η Νοσηλευτική είναι επιστήμη της Υγείας, αναπόσπαστο μέρος του υγειονομικού συστήματος, και έχει ως στόχο την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη της νόσου και τη φροντίδα των ασθενών και αναπήρων, σε όλες τις δομές και τα επίπεδα υπηρεσιών Υγείας. Σπουδάζοντας στην ειδικότητα «Βοηθός Νοσηλευτή», είσαι υπεύθυνος/η για τη βελτίωση και αποκατάσταση της υγείας, καθώς και για τη νοσηλευτική φροντίδα του ασθενή.

 •   Θα αποκτήσω τις απαιτούμενες γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες ώστε:
 •   Να φροντίζω για την τήρηση της θεραπευτικής και φαρμακευτικής αγωγής που έχουν ορίσει οι γιατροί για τον κάθε ασθενή.
 •   Να παρακολουθώ και καταγράφω τη θερμοκρασία και τους σφυγμούς και να αλλάζω επιδέσμους.
 •   Να κάνω ενέσεις και να χορηγώ φάρμακα κάτω από την επίβλεψη και σε συνεργασία με τους υπεύθυνους Νοσηλευτές και Γιατρούς όπου εργάζομαι.
 •   Σε περιπτώσεις ανάγκης να προσφέρω πρώτες βοήθειες μέχρι να επέμβει ο γιατρός.
 •   Επιπλέον, να προετοιμάζω τους ασθενείς που πρόκειται να προβούν σε εξετάσεις ή σε κάποιου είδους επέμβαση, να αποστειρώνω και να τοποθετώ στις κατάλληλες θέσεις τα εργαλεία, τα όργανα και τις συσκευές που χειρίζονται οι γιατροί (χειρουργικά εργαλεία, μηχανήματα).
 •   Ειδικότερα θα αποκτήσω γνώσεις και δεξιότητες ώστε:
 •   Σε συνεργασία με τους υπεύθυνους νοσηλευτές να στρώνω το κρεβάτι του αρρώστου, να χορηγώ εργαλεία σε μία χειρουργική επέμβαση, να ετοιμάζω υλικό για αποστείρωση, να απολυμαίνω τα αντικείμενα του χειρουργείου
 •   Να σηκώνω ή να τοποθετώ τον άρρωστο στο κρεβάτι,να χορηγώ φαρμακευτικό υπόκλισμα στο κρεβάτι, να προετοιμάζω σετ αλλαγής τραύματος, να βοηθώ στην κένωση και την πλύση του στομάχου.
 •   Να κάνω λήψη ζωτικών σημείων, να χορηγώ φάρμακα τοπικά ή από το στόμα, να λαμβάνω ούρα και γαστρικό υγρό, να χορηγώ Ο2 με μάσκα και ρινική κάνουλα.
 •   Να τοποθετώ τον άρρωστο στο χειρουργικό τραπέζι, να εφαρμόζω τεχνικές θεραπείας και πρόληψης κατακλίσεων, να τοποθετώ θερμά και ψυχρά επιθέματα, να εφαρμόζω τεχνικές ατομικής καθαριότητας.
 •   Να συμμετέχω στην ομάδα φροντίδας αρρώστων σε σπίτι, στο κέντρο υγείας, στο σχολείο.
 •   Να εφαρμόζω νοσηλευτικές τεχνικές σε αρώστους με παθήσεις του ματιού, αυτιού, οστών, γεννητικών οργάνων, νευρικού και ουροποιητικού συστήματος.
 •   Να φροντίζω νεογνό, να εφαρμόζω καθαριότητα της λεχώνας, να πραγματοποιώ μετρήσεις και να τηρώ το ιατρικό απόρρητο.

Στους αποφοίτους ΕΠΑΛ χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο επιπέδου 3 της παρ.άρθρου 6 του Ν.2009/1992 (ΦΕΚ 18Α). Τα επαγγελματικά τους δικαιώματα έχουν κατοχυρωθεί με το Π.Δ. 210 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 165 Α΄ στις 24-7-2001. Επίσης, σχετική είναι και η Υπουργική Απόφαση, Υ7β/οικ.4756, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1082 Β΄ στις 14-8-2001. Για τους νέους τίτλους σπουδών των ΕΠΑ.Λ., αναμένεται υπουργική απόφαση περί ισοτιμίας τους, με τους παλαιούς τίτλους σπουδών των ΤΕΕ.

Περισσότερα...

Ο βοηθός Νοσηλευτή, εργάζεται κάτω από τις οδηγίες και εντολές του θεράποντα Γιατρού, του επικεφαλής Νοσηλευτή/τριας ή της Προϊσταμένης. Εφαρμόζει νοσηλευτικές τεχνικές για την πρόληψη, την προαγωγή και την αποκατάσταση της υγείας των ασθενών.

Συνήθως εργάζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας κάποιες καταστάσεις που προϋποθέτουν ψυχική αντοχή και σωματική αντοχή. Αντιμετωπίζει αρκετές φορές, όπως όλοι οι επαγγελματίες υγείας, ανθυγιεινές συνθήκες και επομένως πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στον επαγγελματικό του ρόλο, χρειάζεται να διαθέτει πολύ υπομονή, κατανόηση, μεγάλη ψυχική αντοχή και ψυχραιμία, υπευθυνότητα, μεθοδικότητα και ακρίβεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Πρέπει να είναι φιλικός και ανθρώπινος, πρόθυμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ευγενικός και υπομονετικός, συνεργάσιμος, δραστήριος, προσεκτικός και διακριτικός.

B' Τάξη

ΜάθημαΏρες
Ανατομία-Φυσιολογία Ι
Πρώτες Βοήθειες
Υγεία και Διατροφή
Διαπροσωπικές Σχέσεις
Εργασιακό Περιβάλλον Τομέα
Αγγλικά Τομέα
Ειδικό Μάθημα Α4(Θ+Ε)
Ειδικό Μάθημα Β4(Θ+Ε)
Σύνολο:20

Οι μαθητές στην Β τάξη διδάσκονται δύο από τα παρακάτω Ειδικά Μαθήματα:

Μάθημα Ώρες
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ Ι (1Θ+3Ε)
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ Ι (1Θ+3Ε)
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ I (1Θ+3Ε)

Γ' Τάξη

ΜάθημαΏρες
Ανατομία-Φυσιολογία II
Υγιεινή
Νοσηλευτική II2Θ+8Ε
Στοιχεία Παθολογίας
Χειρουργική-Τεχνική Χειρουργείου
Στοιχεία Μαιευτικής-Γυναικολογίας
Σύνολο:20