Συνολική μελέτη για το Αρχοντικό είχε εκπονηθεί το 2004 με προϋπολογισμό 430.000 ευρώ. Η οικονομοτεχνική μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί και πριν από λίγες μέρες παραδόθηκε στη νομαρχία, με προϋπολογισμό 1,6 εκατ. ευρώ. Σε αυτή περιλαμβάνονται εργασίες που αφορούν στη συντήρηση του κτηρίου, την επισκευή του κτηρίου στο πίσω μέρος του Αρχοντικού, καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Το έργο δεν έχει ενταχθεί ακόμη σε κάποιο πρόγραμμα, με αίτημα της νομαρχίας ο προϋπολογισμός έχει υπολογιστεί ανά φάσεις και ανά προτεραιότητα υλοποίησης του έργου, προκειμένου η τελευταία να είναι εφικτή. Το έργο έτσι φέρει τον τίτλο «Αναστήλωση Αρχοντικού Γεωργιάδη» (Φάση Α΄ και Β΄). Για τον ίδιο λόγο, οι πρώτες ενέργειες θα υλοποιηθούν με αυτεπιστασία από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.

Αρχοντικό Γεωργιάδη ? Δημοτική Πινακοθήκη ως χώρος εκθέσεων

 

Συνεντεύξεις από προϊστάμενη της υπηρεσίας Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, Μαρία Δανιά ? Ταπανλή και αντινομάρχη Λέσβου Θεόδωρος Βαλσαμίδη.
«Είχαμε κάνει την αποτύπωση και τώρα εκπονήσαμε την οικονομοτεχνική μελέτη για την αποκατάσταση του κτηρίου μέσα και έξω, η οποία όμως θα γίνει τμηματικά», εξήγησε στο «Ε» η προϊστάμενη της υπηρεσίας, Μαρία Δανιά - Ταπανλή. «Ελπίζουμε ότι θα χρηματοδοτηθεί το έργο, αν και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και δεν έχει γίνε κάποια κίνηση για ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Για το λόγο αυτό θα ξεκινήσουμε με καθαιρέσεις των επιχρισμάτων και στερεώσεις όπου χρειάζεται και θα προχωρούμε τμηματικά, ανάλογα με τη χρηματοδότηση, ενώ ο αύλειος χώρος θα είναι ο τελευταίος που θα διαμορφωθεί.»

«Το Αρχοντικό Γεωργιάδη χρειάζεται άμεσες επεμβάσεις. Η υλοποίηση των έργων με αυτεπιστασία από την Εφορεία Νεωτέρων είναι ο πιο γρήγορος δρόμος προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία και ελπίζουμε πως θα ξεκινήσουμε στα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εκδηλώσεων της νομαρχίας», δήλωσε στο «Ε» ο αντινομάρχης Λέσβου Θεόδωρος Βαλσαμίδης.

 

Συνεντεύξεις από Τούρκος φωτογράφος που μιλάει στο lesvostime.gr, με αφορμή τις δύο ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας που διοργανώνει στη Μυτιλήνη. Νeset Kutlug

«Σημασία έχει τι λες μέσα από μια φωτογραφία».

Σας επηρέασαν τα δύο κτίρια (Αρχοντικό Γεωργιάδη ? Δημοτική Πινακοθήκη) στις επιλογές των θεμάτων για τις δύο εκθέσεις;
Φυσικά και με επηρέασαν. Αυτή η έκθεση στο Αρχοντικό Γεωργιάδη είναι βασισμένη στον 21ο αιώνα, στην υψηλή τεχνολογία, τη μαζική παραγωγή. Το Αρχοντικο Γεωργιάδη είναι ενα κτίριο χτισμένο το 1890, αλλά είναι ένα σύμβολο μοντερνισμού. Οπότε αυτή η έκθεση σε ένα κτίριο χαρακτηριστικό δείγμα του Γαλλικού μοντερνισμού που ταυτόχρονα δημιουργεί μια αντίθεση, καθώς είναι ένα κτίριο που δεν είναι αποστειρωμένο, καθώς είναι σχεδον εγκαταλελειμένο.