ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ιδιοκτήτες

Ο Ιωάννης Στ. Γεωργιάδης ανήκει στην κατηγορία των επιχειρηματιών που προέρχονταν από άλλα μέρη του ευρύτερου ελληνισμού και εγκαταστάθηκαν στην Μυτιλήνη.

Η οικογένεια Γεωργιάδη είναι ακόμα και σήμερα ελάχιστα γνωστή στην τοπική κοινωνία. Η εγκατάστασή του στην Μυτιλήνη πρέπει μάλλον να αναζητηθεί σε ευνοϊκές επαγγελματικές συγκυρίες, που προσέφερε η Λέσβος εκείνη την εποχή.

Σε αρχειακά έγγραφα ο Ιωάννης Γεωργιάδης αναφέρεται το 1895 ως εμποροβιομήχανος, ?Έλληνας υπήκοος με καταγωγή από την Καρυστία.

Οι αδελφοί Γεωργιάδη και Κλαμάρη  ίδρυσαν το 1882 εμπορική εταιρεία με την επωνυμία ??Ιωάννης Στ. Γεωργιάδης??    και έκτισαν εργοστασιακό συγκρότημα ατμοκίνητου ελαιοτριβείου, κλωστηρίου και μακαρονοποιείου  στο βόρειο άκρο της τουρκικής συνοικίας (σημερινή επάνω σκάλα).

 

Ιστορικά στοιχεία-χρήσεις

Η Ζωή στο Αρχοντικό Γεωργιάδη : Το αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Αργύρη Αδαλή, που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και ανήκει σε μια ομάδα κατοικιών, δημόσιων κτηρίων και εκκλησιών που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας μετά το 1850 - ανάμεσα σε αυτά ο Άγιος Θεράποντας, το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και το Δημαρχείο της πόλης - λειτουργεί για τέταρτο συνεχόμενο καλοκαίρι ως χώρος θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων της νομαρχίας Λέσβου.


H αναστήλωση του Αρχοντικού Γεωργιάδη στην Επάνω Σκάλα αναμένεται να ξεκινήσει, στη βάση σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης που έχει εκπονήσει η 8η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων ύστερα από αίτημα της νομαρχίας Λέσβου.