Ο Κωνσταντίνος Χατζηχριστόφας ανήκει προφανώς στην τάξη των αυτοδημιούργητων εμπόρων και επιχειρηματιών, που αναδεικνύεται στη Μυτιλήνη κατά την περίοδο ακμής της (1885-1912). Πολλά μέλη της οικογένειας αναφέρονται ως έμποροι στην Αγορά της Μυτιλήνης, όπως η εταιρεία «Αφοί Χατζηχριστόφα» και ο Φ. Χατζηχριστόφας ανάμεσα στα 1870-1876. Η εταιρεία «Αφοί Χατζηχριστόφα» δηλώνεται ως Τράπεζα κατά την περίοδο ακμής της Μυτιλήνης, ενώ αναφέρονται και δυο άλλες εμπορικές επιχειρήσεις, των «Χατζηχριστόφα Σ. και Υιοί», εμπορικοί αντιπρόσωποι και ασφαλιστές της ξένης εταιρείας LaBaloise και «Χατζηριστόφα  και Γ. Ράλλη».

Η οικογένεια Χατζηχριστόφα έχει καταγωγή από τη Μάνη. Ο Προπάππους Κωνσταντίνος, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Μυτιλήνη και επέστρεψε με Ιταλική υπηκοότητα. Ο παππούς, Παναγιώτης Χατζηχριστόφας είχε μεγάλο κατάστημα ξυλείας, που σταδιακά μετέβαλε σε κατάστημα γενικού εμπορίου, κυρίως ζάχαρης και καπνού, έχοντας και συναλλαγές με την Μ. Ασία. Επιδίδονταν και σε πράξεις ιδιωτικού δανεισμού, ελλείψει επισήμων πιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτή ήταν η αρχή της σταδιοδρομίας της οικογένειας ως τραπεζίτες.

Οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Απόστολος Χατζηχριστόφας αναφέρονται επίσημα ως τραπεζίτες το 1910 της τράπεζας «Αφοί Π. Χαζτηχριστόφα» και ως αντιπρόσωποι ξένων ασφαλιστικών εταιρειών και ευρωπαϊκών εργοστασίων, όπως και πράκτορες ατμοπλοϊκών εταιρειών.

Η κατοικία παρέμεινε μέχρι πρόσφατα σε απογόνους της οικογενείας, διατηρώντας την αρχική έκταση, μορφή, επίπλωση και διακόσμηση. Κατά τα τελευταία χρόνια αποτελεί ιδιοκτησία επιχειρηματία και μετατράπηκε σε ξενώνα, ενώ ο τεράστιος κήπος προς τη θάλασσα οικοδομήθηκε, καταστρέφοντας και τα διατηρητέα στοιχεία του περιβάλλοντα χώρου.