ΟΙ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΕΣ

Κάβος του Αγίου Ανδρέα

Ο κάβος του Αγίου Ανδρέα

Ο μεγάλο  κάβος του Αγίου Ανδρέα ή το ακρωτήρι ή σκέτο  (ακουυυυτήρ) σύμφωνα με την τοπική διάλεκτο είναι το μεγαλύτερο σε μήκος ακρωτήρι της Σαμοθράκης και το πιο ενδιαφέρον από όλαΚΑΒΟΣ 1

 Είναι ένας καλός ψαρότοπος δεν έχει όμως "στεκάμενα " ψάρια αλλά κατά βάση ειναι ψάρια περαστικά. Προφανώς λογω του μεγάλου μήκους του εισχωρεί πολυ βαθειά στη θάλασσα επομένως τα ψάρια που έχουν κοψει πορεία ξαφνικά γιαλώνουν πάνω στον κάβο που δημιουργεί πολύ ισχυρά ρεύματα και είναι επικίνδυνο πέρασμα για σκάφη

ΚΑΒΟΣ 2

Στο σημείο κατά βάση ειδικά το καλοκαίρι πνέουν άνεμοι απο βόρειες διευθύνσεις ως το μεσημέρια μετά έρχεται στρίμα απο νότια διεύθυνση και σπάει . Επομένως για κολύμπι είναι ιδανικό μέρος το νότιο κάτω από τις "ανεμογεννήτριες" που στο μεταξύ τις έχουν πάρει απο εκεί.

ΚΑΒΟΣ 3

 Η νότια πλευρά του που είναι και προφυλαγμένη απο τους βοριάδες  είναι ιδανικό μέρος για κολύμπι αφού έχει ψιλό χαλικάκι . Δέν έχει καθόλου σκιά όμως αλλά αυτό το "μειονέκτημα" το αναπληρώνει η όμορφη παραλία. Εκεί έχει μια μικρή περιοχή που αποτελεί καλό ψαρότοπο αφού έχει και μικρές ξέρες. Τα ψάρια που πιάνει κανείς στον κάβο ειναι σπάροι ,μουρμουρες , γύλοι , πέρκες , χάνοι , μπαλάδες , μελανούρια , κακαρέλοι , καπόνια , λύχνοι ,σκορπιοί , λαβράκια τσιπούρες , γοφάρια , γόφαινες , σαφρίδια , γόπες , τσερουλες , μέλαινες , ζαργάνες κ.α Στο μέσον του κάβου που έχει ξέρες μικρές συχνάζουν και σκαθάρια,  σαργοί , μουγκριά , σμέρνες και καμιά φορά λιθρινάκια και συναγριδάκια. Η περιοχή είναι σπουδαίος χταποδότοπος κυρίως για πρώιμα χταπόδια.

ΚΑΒΟΣ 4

 Στην αρχη του καβου έχει μια μικρή λίμνη που τελικά έγινε λιμνοθάλασσα με τεχνητά μέσα  Έχει μεγιστο βαθος 7 οργιες Πριν ενωθει με την θάλασσα είχε δυο βασικά είδη: Ένα είδος κοκοβιού που δεν μεγάλωνε και ενα είδος γαρίδας μικρής. Στην βόρεια πλευρά της έχει και πηγή γλυκού νερού και εκεί έχει καλάμια όπου ζουσαν βατράχια. Η ένωσή της όμως με τη  θάλασσα , της άλλαξε το οικοσύστημα και τα ειδη αυτά εξαφανίστηκαν Στην περιοχλη ζουν και υδρόβια πτηνά όπως γλάροι και γλαρόνια καραπλάνκες (τσαλαβούτια) οι κορμοράνοι και οι περίφημες μαυρόκοτες της Σαμοθράκης κάτι σαν τις φαλαρίδες. Μερικες φορές έχει φιλοξενήσει και πελκάνους ακόμα και κύκνους.

ΚΑΒΟΣ 5

Στην φωτογραφία φαίνονται και τα διάσημα Μαύρα Βράχια. Μέσα στη λιμνούλα σήμερα ζουν κέφαλοι και τσιπούρες και φυσικά έχει την μορφή ιχθυοτροφείου (Πηγή φωτογραφιών αναγράφεται πάνω στις Φωτογραφίες) Το μελανό σημείο του κάβου είναι ένα μόνο: Το οτι με ανεμους βόρειας διεύθυνσης και κυρίως βορειοδυτικούς είναι πολύ δυσκολο να περάσει μικρό σκάφος εξαιτίας του κυματισμού που αναπτύσεται καθώς υπάρχουν ισχυρά ρεύμα και δημιουργούν μάμαλο και αντιμάμαλο πάνω στην μύτη του κάβου. Όλα τα υπόλοιπα είναι θετικά. Φυσικά υπάρχει και φανάρι που το συντηρεί το Π.Ν για να ειδοποιεί τα πλεούμενα. Βέβαια λόγω του οτι η θάλασσα βγάζει με τα κύματα και χαλίκι η στεριά έχει εισχωρήσει πολύ μέσα στη θάλασσα με αποτέλεσμα ο φάρος να δίνει λάθος εικόνα. Το βασικό είναι να γνωρίζουν οι ναυτικοί και να μην περνάνε πολύ γιαλό στον κάβο.Και ενα ακόμα μυστικό είναι  ότι όταν εχει πολύ κυματισμός οι βαρκες να περνάνε με την μηχανή στο ρελαντί και όχι φουλ για ανα προλαβαίνει η πλώρη να ανεβαίνει απο το σκαμπανέβασμα και να προσέχει ο τιμονιέρης να μην φτανει η θάλασσα πάνω απο τα "μπουνια" Υπάρχει και κατάρα Σαμοθρακίτικη σχετικά με τον κάβο: " Εε πνα σε  κυλά τ ακουυυυυτηρ" Σημαίνει να πνιγεί κάποιος και να τον βγάλει η θάλασσα πάνω στο ακρωτήρι. Με το θέμα της Σαμοθρακίτικης  κατάρας  θα αφιερώσουμε ειδικό κεφάλαιο αφού είναι ολόκληρη επιστήμη και μάλιστα η κατάρα πολλές φορές φαίνεται να στρέφεται εναντίον αυτού που τη εκστομίζει.

ΚΑΒΟΣ 6

Το αγαπημενο μου μέρος όπου η ψυχή σου ηρεμεί κοιτάζοντας τον βασιλιά Ήλιο που γέρνει να αποκοιμηθεί.

ΚΑΒΟΣ 7

Πανεμορφη φωτογραφία απο τα Μαύρα Βράχια. Καληνύχτα Ήλιε!!!!!!!!! Δεξια φαίνεται ένα μέρος απο το σημείο που ψαρεύουμε όταν έχει τραμουντάνα ή και Νοτιά και πιάνουμε σκαθάρια, σαργούς ,κακαρέλους σπάρους και από Αύγουστο ώς Νοέμβριο ζαργάνες στυλιάρια τεραστίου μεγέθους. Αν ψαρεύομε με πολυάγκιστρο μπορεί να πιάσουμε και χταπόδια αλλά και τον χειμώνα με καλαμαριέρα μπορεί να πιάσουμε καλαμάρια. Παλιότερα ήτανε ένα καλό μέρος για λαβράκια και τσιπούρες αλλά τα τελευταία χρόνια εχουν ελλατωθεί επικίνδυνα και πρέπει κάτι να γίνει για να προστατευτούν  κάποια είδη ψαριών. Αλλιώς θα τα  βλέπουμε μόνο σε φωτογραφίες.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση